De, mint mindenben, változott a világ! A humánus viselkedés igencsak elterjedőben van, az állatorvos sem agyoncsapja a beteg állatot. Hát ez már csak így megy, egyre távolabb kerülünk a bunkóval vadászó őseinktől, legalábbis remélhetően.
Nézd a világot, nézd a terrorizmust, egy magyarokból álló terrorcsoportot nehéz lenne összehozni, míg a még középkori körülmények és felfogások között tengődők nem tisztelik az életet. De ezzel túl messzire mentem, maradjunk az "ősi ellenségnél", a szomszéd cicájánál!
Slag, elektromos riasztók, macskataszitó növények ültetése................, olykor belocsolok , azzal az alattomos gondolattal, hogy utálják a vizes földet................
Világ életemben vidéken laktam, úgyhogy a madarak ( olykor mindent lexarnak :), a békák , tücskök, bogarak meg ilyesmi, igazán hozzátartoznak az életemhez, mióta eszemet tudom.
Ahogy látom, alapvetően nem az állatok ellen van itt senkinek kifogása, hanem a kóborló, elhanyagolt, gazdátlan, "kivert" macskák lettek az elsőszámú közellenségek :) Pláne, hogy nem tisztelik senkinek a magánterületét :)
A természet is durva erőszakkal és gyilkolással tartja rendben magát. A falusi ember is a természet része (volt korábban), ígyhát nem jelentett neki sem lelki problémát.
Ez nem ferdítés, a lapáttal agyoncsapás nem sokkal kultúráltabb cselekedet, szerencsére az idők folyamán az ember egyre humánusabb lesz és a környezetét nem durva erőszakkal és gyilkolással igyekszik rendben tartani. Te sem (remélem) csapnál agyon egy állatot, ez nem módszer! De az sem igaz, hogy nem volt annyi macska, szerintem sokkal több volt, mert a macskák féltik a kicsinyeiket és lehetőleg olyan helyen hozták világra, ahol nem vehették el tőlük. Csak talán sokkal több elpusztult, mert nem találták meg könnyen az erdőbe vezető utat és éhenpusztultak.
Talán ha úgy tekintenétek a macskát is, mint egyéb kellemetlen tényezőket, amik ellen védekezni kell, pl. eső, szél, por, madarak piszlítása, ősszel levelek hullása, vakond stb. akkor mebékélnétek azzal a gondolattal, hogy a kertvárosi élettel ez is velejár, teni ellene a saját nyugalmad feláldozásával tudsz csak, ha ellenségnek és nem szükséges rossznak tekinted.
Ahol mi lakunk sok kisgyerekkel sétálnak, a kicsik már előre örülnek és újjonganak a cicánk, vagy a nyugodt, nem ugatós kutyáink láttán. A mi, állatokat tartók, felfogásunk szerint nem negatív energiákat, hanem sok plusz örömöt kapunk tőlük, de a berögzött szokásaikat, ösztöneiket, hogy éjjel vadásznak, vagy ha nem, hát kényelmes fekhelyen alszanak és azt, hogy nem ismerik a határokat, sajnos nem tudjuk kiírtani belőlük, de elég okosak ahhoz, hogy valami sokk után elkerüljék a portádat. Hát erről szólna a topic, sajnos kifogytunk a jószándékú ötletekből.
Tényleg jobb volt, mivel régen nem ivartalanítottak. Macska meg pont annyi volt, ami az egerekre elég. Nem volt "kiscicák ingyen elvihetők" papírka a bolt falára ragasztva, nem volt "elajándékozzuk őket, mert nekünk nem kell és ha mégsem sikerül, inkább szélnek eresztem őket valahol, mert elaltattatni drága" felfogás, szívlapát volt könnyek és hiszti nélkül. Toxoplazmózis meg volt sajnos, csak nem tudták, mitől vetél el az asszony...
Ezt te is tudod. De persze ürügy kell a gyilkosságra...
Te ferdítés nélkül is képes vagy kommunikálni?
Tehát mégegyszer. Nincs gyilkolás. Természet törvénye van. A macska elkapja az egeret, a kutya elkapja a macskát? Hol itt a gyilkosság? Mi a problémád?
Azt látom bajnak, hogy félnek az emberek, amit lejjebb írtam, a másik gond a tisztaságmánia,
Ebben igazad van, létezik a jelenség, de nálam ez sem igaz.
Van halas tavam, van akváriumom, van 2kutyám, van 3 madárodúm, és egy madáretetőm. Nem parázok a baciktól egyáltalán. De erdő szélén lakom. Itt sok a vadon élő állat, akik ugye néha elhullanak. Van itt döglött róka, mókus, mindenféle. A macska közismerten előszeretettel fetreng bele az ilyen foszladozó dögbe. A környék macskái persze nem csak hozzánk járntak át, hanem kijárnak az erdőbe is. És bizony láttam már csupa véres, dzsuvás, bűzölgő macskát lejönni az erdőből. Nem mondom, hogy ez általános jelenség, de létezik. Ezenkívül, már említettem azt is, hogy a saját állatom állapotát ismerem, másét viszont nem. Te is említetted, hogy a jól tartott állatoktól nem lehet elkapni semmit. Ezt én is így gondolom. De pont ez indokolja azt, hogy miért akarom a saját állataimat látni a kertemben, és nem a szomszédét, meg az utca többi lakójáét. Fene se tudja, ők hogyan tartják őket. Így aztán marad a járőröző kutya, mint megoldás.
Nekem is csak azokkal a barbárokkal van gondom, akik valami mély gyűlölettől vezérelve lövöldöznek a macskákra.
Milyen igazad van. Én is ezt magyarázom. Ha valaki szórakozásból, vagy egyszerűen poénból kimegy állatokra lövöldözni, az számomra is elítélendő. Csak sajnos az itteni galamblelkek keverik a dolgokat. Nagy különbség van aközött, hogy valaki saját akaratából fegyvert fog, és csak úgy fejbe lő egy macskát, és aközött, hogy valaki a saját gyereke egészségét védi kizárólag a saját területén belül a betolakodó, felelőtlen macskatartó állatkájával szemben. De még ott sem olyan módon, hogy szó nélkül végez vele a saját kezével hanem egyszerűen a természetre bízza a dolgot. A macskának esélye lesz elmenekülni, sőt, azt is ő dönti el, be kíván-e jönni a kertbe. Van neki esze, a kutyát pedig látja. Ha mégis bejön és veszít, arról nem én tehetek. Még az is lehet, hogy egyszer a macska fog győzni. Mint itt is olvashattuk, vannak kifejezetten terminátor macskák. :-D
De ahogy elnézem, egyesek szerint még nekem kéne kennelbe zárni a kutyámat, nehogy az ő kis macsekjának baja essen az ÉN kertemben, és hogy nyugodtan garázdálkodhasson, szarhasson itt kedvére. :-))) Hol élnek ezek az emberek?
Tényleg, hát mennyivel jobb agyonütni szívlapáttal, mint ivartalanítani... Egyébként nem hinném, hogy vidéken kevesebb macska lett volna, mint most. Mert akkor sokkal több egér lett volna.. Régen inkább macskaallergia nem volt, meg toxoplazmózis.
Régen falun az volt a jól bevett szokás, hogy a macskák túlszaporodását meggátolják, amikor lekölykezett a cica (nem volt ám elköttetés-ivartalanítás, meg minden), szépen a bácsi összenyalábolta őket és levonult a pincébe, aholis egy szívlapáttal úgy vágta agyon őket, hogy nyomuk sem maradt. Nem is volt kóbor macska annyi, meg internet, miegymás... De mióta a városiak kiköltöznek, már gyilkosságnak minősül mindez és azok isszák meg az egész levét, akik nem kívánnak mások macskája (és macskatartási kultúrája?) miatt szenvedni....
Meg egy kis adalék az "akinek nem tetszik a kertváros/falu, az költözzön panelba" fanoknak. Elmesélem, hogyan működik mindez a panelban: Reggel felkelsz hulla fáradtan, mert a felső szomszéd egész éjjel nyüszítő-ugató kaparászó nagytestű 14 éves dögétől nem aludtál. Felöltözöl, beszállsz a liftbe, ahová már megint odahuggyozott a tizediken lakó Éva néni pincsikutyája, aki nem bírta már ki, hogy leérjenek a ház elé. Feltörölve természetesen nem lett (majdcsak takarít ma is valaki, majd az kihipózza - de nem takarított aznap sem senki...). Szal leérsz, ki akarod dobni a szemetet, amit a zsákban magaddal vittél. Mikor felnyitod a nagy közös kukát, két éppen ott táplálkozó kóbor macska ugrik ki belőle. Nem gond, megszoktad már, meg sem ijedsz. Elindulsz a buszmegállóba, közben végignézed, ahogy Pista bácsi a játszótéren piál, miközben a kutyája az aznap esti macskaszart kaparássza a HOMOKOZÓBÓL, majd lezseren oldalba huggyozza a mászóka létráját. Elmész néhány tízemeletes mellet, ahol is mindenütt érzed az átható macskabűzt a kukákban rohadó dinnyehéjak "illatával" keveredve (nyár van monnyuk, 32 fok). A buszmegállóban egy néni viszi bebugyolálva szegény cicusát (az a hülye Józsi megint szikével dobta hasba, mert átmászott a terszára és szétkaparta az egyetlen muskátlit) az állatorvoshoz. Este, mikor hazaérsz, kimosakodsz a lehető legerősebb fertőtlenítő kézmosóval, arra gondolsz: Hál' istennek nincs gyerekem, mert ugyan nem tartanám burokban, de ide sem szeretném, ha születne. És elhatározod, hogy kiöltözöl. És ez egy elfogadható indok: a gyerek. Szóval nem akarod ugyanazt a környezetet élvezni, mint a panelban. Erre kiderül, hogy minden előről kezdődik. És akkor elhatározod, hogy teszel ellene.
Majd teljes lett az előző feleletem. Kivéve azt, hogy nem gondoltam arra, ha valaki kimegy kertesházba az nem tart állatot.
Ebben az esetben egy megoldás van, ne légy rest és szedd be éjszakára a párnákat, hogy a macskák ne aludjanak rajta. Elárum én is beszedem, de nem ezért, hanem, hogy éjjel a párától ne nedvesedjen. Nem érdekes ez a megoldás?
Kár vitázni ezen tovább, én tudom, hogy kinek a logikájáról beszéltél, nem véletlen válaszoltam így.
Mióta emlékszem, mindig volt állatom, hol macska, hol hal, hol hörcsög, több tucat madár, kutya, stb., de eddig még soha nem szedtem össze tőlük semmit.
Egész télen ettettük a madarakat, sőt még most is a gerlék, és galambok idejárnak, pedig riogattak a madárinfluenzával.
Azt látom bajnak, hogy félnek az emberek, amit lejjebb írtam, a másik gond a tisztaságmánia, és ne gondold, hogy kosz van nálam, de van egy határ. Nem ismerem a betegséget, pár náthát kivéve. Lehet szerencsés alkat vagyok, de a felfogásom is kicsit más mint az átlag emberé. Szeretem a természetet, és ezáltal ezeket a dolgokat máskép látom.