Sziasztok. Segitséget kérnék töletek. Kaptunk egy ilyen növényt ami a képen van. Sajnos nem tudjuk mi a neve, hogyan kell és mikor locsolni. Esetleg valaki ismeri? Elöre is köszönjük.
Köszi mindenkinek a válaszokat. A leghamarabbi teljesítendő célom most helyet találni gyorsan a növényeknek, mert ideje behozni őket (a banánfámat már be is hoztam, szegény elég csehül néz ki, pedig hoz szép új leveleket, kb. kéthetente, de az alja sárga, tépett, száradó...:S). Most lesz majd a premier, hogy mennyire bírja a hatalmas ablakos, ámde É-K-i fekvésű lakásunkat a beszerzett növénycsapat...
Anyukám mióta megkapta kiültette a kertbe, 6 éve nem fért be a házba, akkortól már nem cserepezték, csak lefektették a garázsba. 4 éve télen viszont már tényleg akkora nyűg volt hogy nem hozták be ősszel, kint telelt, a 3 hosszú ága elfagyott, viszobt 19 kis hajtást hozott.
Ezt a fagyasztás nélkül is megtudod tenni, csupán visszavágod az ágakat.
Hidd el hogy a növény élni akar és hoz sok hajtást utána, nyugi!:)
A Yukka remekül gyökeresedik vízben, tudom ajánlani. (Nekem az jött be, hogy a hajtás alsó pár centije volt víz alatt, és ha kezdett zavarosodni a víz, akkor frissre cseréltem, ill óvatosan lemostam a hajtást is, és figyeltem, hogy nem rohad-e) Jól lehet földben is gyökereztetni, csak arra kell vigyázni, hogy alig nedves; majdnem száraz legyen a föld, mert ha túl vizes, pikk-pakk megrohad a dugványod. Nekem mindkét módszer bevált, bátran próbálkozz!:)))
elvileg lehet metszeni tavasszal és visszavágni a hajtásokat is. A részleteket a profiktól kellene kérdezni, mert nekem sosem volt ilyen fikuszom (csak lantlevelű és gumi van).
Az oldalhajtász is meg lehet vágni és akkor nem nyurgul tovább.
Ha a főhajtást vágod, nem áll meg a növény, csak (mivel a főág már nem tud hova nőni), oldalhajtásokat hoz és azokra koncentrál. Ez olyan növényeknél hasznos , amik egyébként úgy megnőnek, hogy elborulnak cserepestől vagy kibökik a ház tetejét esetleg még kopaszodnak is közben. Én lantlevelű fikuszt vágtam a múltkor el, mert annyira felkopaszodott (ledobálta az alsó leveleit), hogy csúnya volt. Azóta szépen kihajtott és a levágott részt pedig elültettem.
Úgy tudod elkerülni, hogy mindig visszavágod a hajtásait. Amikor már akkora, ami neked kényelmetlen, egyszerűen lenyiszálod -annyit vágsz le belőle, amennyit akarsz. Aztán újra kihajt, nő, túlzottan megnő, visszavágod és kezdődik minden elölről. Igazából nagyon jól tűri a visszavágást, és amit levágsz, azt remekül lehet gyökereztetni.
Bocsánat, de nem tudtam beszúrni a képeket :( http://kepfeltoltes.hu/view/090916/k_p1_www.kepfeltoltes.hu_.jpg http://kepfeltoltes.hu/view/090916/k_p2_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
Egy nagyáruházban jutottam hozzá az alábbi növényhez csak sajna nem írták oda, hogy mi a neve. Mivel piros levélzete van ,ezért gondolom nagyon fényigés, de szeretnék többet megtudni róla. Valaki esetleg megtudná mondani a növény nevét?
a vastag szárnál mondod, középen? Az az enyémen is le volt (így árulják szerintem a yukkákat, egy szár, két oldalt a hajtás), de attól még a két oldalhajtás felnyúlt az égbe. No, legközelebb (pár hét:D) fotózom!
A 20cm-es tanácsot köszi:) (mondjuk még így sem értem, mert egy ilyen több ágú növény, ami már a földből is több ágon jön ki, attól nem áll meg, ha a főágából - ha van ilyen - kivágják a hajtást, nem?) Na, majd belejövök:) Köszönöm a tanácsokat, lesz még kérdésem, megyek még az agyatokra:D
Ha jól láttam, középen a főhajtása le volt vágva. Ilyenkor felfelé már nem tud nőni, hanem oldalt indít a vágás közelében kis hajtásokat és "lombosodik".
na, még egy! Ez a yukka gyönyörű! Nekem is volt a kollégiumban évekkel ezelőtt egy, jó pár hónapig őrizte a méretét, nagyon szépen tartotta magát, csak nem nőtt. Aztán anyósomékhoz került, és most megdöbbenéssel vettem tudomásul, hogy az a plafonig érő pálma az én egykori yukkám:o Én jobban örülnék, ha a kis hajtásom majdan szintén ilyen kis tömzsi maradna, mint a Tiéd, itt a képen. Hogyan lehet elkerülni az égbe szökést ennél a növénynél?
no, kezdem is a kérdezést. Ma érkezett (postán, hogy stílszerű legyek, egy nap alatt:D) egy yukkahajtás. Elég ledugnom a földbe, vagy kell külön gyökereztetnem, hogy megfakadjon?
És ha már, vettem egy fikusz benjamint is a mai napon. Picike, tömzsi, kerek. Azon elmélkedem, hogy a fikusz magassága is kordában tartható-e metszéssel, vagy mindenképp magasra nő? (bocsi az istentelen kérdéseimért, EGÉSZEN kezdő vagyok a növénytartásban)