Keresés

Részletes keresés

burekecso Creative Commons License 2007.02.21 0 0 1308

Kedves Xednix!

Érdemesebb előre megvenni, mi a reykjaviki kempingben (éjfélkor) jutottunk hozzá kb. 2700 Ft-os áron. Landmannalaugarban vszínű nem lehet kapni (bár ezt nem állítanám olyan biztosan, mint Atco, elég sok minden volt abban a hippibuszban 2006. augusztusában), viszont teljes meglepetésemre a túraútvonalról szóló angol nyelvű tájékoztató füzetecskét (benne túraútvonalak, térképek, képek és leírások) az Alftavatn-nál fekvő menedékház gondnokától vásároltuk. Egyébként a Garmin GPS-ekhez felhasználható Izland-térkép (lehet, hogy pont Te hívtad rá fel a figyelmet itt néhány hozzászólással korábban) egészen jó, érdemes használni. Üdv!

Előzmény: xednix (1306)
atco Creative Commons License 2007.02.21 0 0 1307
hát landmannalaugarban meleg sörön és kávén kívül nem sok mindent kapni (vö hippi-busz), térképet inkább vinnék... a legjobbakat megrendelheted előre is, innen
Előzmény: xednix (1306)
xednix Creative Commons License 2007.02.20 0 0 1306
Persze a kérdés lemaradt - elsősorban burekecso-nak, mint a Landmannalaugar - Thorsmörk útvonalat bejárt emberkének, de persze ha más válaszol akkor sem sértődök meg:)

Túratérképet az útvonalra meg lehet venni Landmannalaugarban is, vagy érdemes inkább még Reykjavikban beszerezni?

X
xednix Creative Commons License 2007.02.20 0 0 1305
Szevasztok,

Ha valaki esetleg hosszab kirándulást tervezne és busszal közlekedne, tudjon róla, hogy a bérletek jelentősen megváltoztak az eddigiekhez képest (pl. nincs már full circle pass). A részletek megtekinthetők az Iceland On Your Own 2007 doksiból (http://www.re.is/page.asp?id=561).

Nézegettem repülőjegyeket is, és sok nyári időpontban a SkyEurope-pal Koppenhága és vissza kijön 14-15 ezerből.

X
atco Creative Commons License 2007.02.18 0 0 1304
ma este a dunán a niceland!
Tevemadár Creative Commons License 2007.01.30 0 0 1303
Halló, Gódan Daginn! :-)

Én is elolvastam, kcsit "érdekes" a stílusod :-), de ment a kedvencek közé, várom a folytatást. Írj le minél több mindent (tudom, idő bizt. nincs sok), úgy értve, bármi, minden érdekes lehet... :-)

Majd lehet, lesz 1-2 kérdésem is magánban.

további kitartást az új élethez!

üdv.:

Tevemadár

ja, és takk
Előzmény: pates (1301)
lollipop Creative Commons License 2007.01.30 0 0 1302
elkezdtem olvasni a blogod : )
tényleg jó
asszem megy is a kedvencek közé : )))
Előzmény: pates (1301)
pates Creative Commons License 2007.01.30 0 0 1301

Helló mindenki!

Két hónapja kint élek izlandon,Reykjavikban.Itt melózok autószerlőként.Ha valaki kint van és gondja van itt akörnyékben szivesen segitek.Ha kérdéseitek vannak arra is válaszolok.Még a városból nem tudtam kimozdulni de ami késik nem múlik.

Ennél a cégnél dolgozom ,itt megtaláltok: www.bl.is

Vagy hivhattok:003546944271

Vagy emailezhettek:gepallat@gmail.com

Ja és két hasznos link.

www.bus.is Reykjaviki városi közlekedés

www.ja.is  online telefonkönyv.Név vagy cim vagy tel.szám alapján bármit meg lehet találni egész izlandon térképpel(térkép=kort)

rejkjavikiboykalandjai.blog.hu  a blogom,mások szerint szórakoztató

hali,állok rendelkezésetekre

Folberth Péter Creative Commons License 2007.01.26 0 0 1300

Igen, Dietert ismertjük mi is személyesen. Ott a Felföldön találkoztunk. Egy igazi megszállott a bajor fickó. Minden évben legalább egyszer elmegy Izlandra és gyalog tekerek egyet - megteheti. A képet, amit föltettél megismerem, a Snaefell hegy tövénél készült a menedékháznál.

Tervezzük mi is a nyári gyalogtúrát. A sprengisandur-i területet mi is érintjük...

Péter 

Előzmény: burekecso (1294)
kelenes Creative Commons License 2007.01.24 0 0 1299

Köszi az infót, nem ithonról akartam cipelni, gondoltam a behajózás előtt megtöltöm őket. Csak az 1-esen és a városokban van kút? Bár egy tele tankkal plusz 40 literrel az ország belsejében talán 700-800km-t tudnék elmenni.

üdv

Előzmény: atco (1298)
atco Creative Commons License 2007.01.24 0 0 1298
abban nem vagyok biztos, h nem tilos (és főként nem túl ésszerű), de nem ellenőrizték a kannákat a felhajtáskor. értelme, hacsak nem ukrajnától viszed a naftát, sok nincs, izlandon alig kerül többe, mint dániában. kút az 1-esen ("nagyobb" településeken biztos, de max. 70-80 km) van elég, a de mielőtt elindulsz befelé, tölts tele mindent és számolj is...
2005. júl. 1-től úgy tudom a gázolaj árába van beépítve az adó, bár hosszútávon teljesen meg akarnak szabadulni a dízeltől.
ps. kutak jórésze önki és kártyás!
Előzmény: kelenes (1297)
kelenes Creative Commons License 2007.01.24 0 0 1297

Sziasztok!

Végig olvastam a fórumot, én jövőre tervezek egy kb. 10-15 napos túrát.

Volna néhány kérdésem a tapasztalt topic lakókhoz.

Azt már eldöntöttem, hogy a saját autós kompos utazás lesz.

Kell-e ill. érdemes-e tartalék üzemanyagot vinni? Felengedik-e a kompra a kannákban lévő gázolajat? Milyen sűrű ill. ritka Izlandon a benzinkút hálózat?

Mintha valaki írta volna, hogy v.milyen adót kell fizetni a dízel autók után. Ez még mindig így van?

Most ennyi, később még biztos lesznek kérdéseim.

üdv

kz

N^66 Creative Commons License 2007.01.24 0 0 1296
ooops
szóval az a gond, hogy nincs =/
sok sikert =)
Előzmény: cranes (1287)
N^66 Creative Commons License 2007.01.24 0 0 1295
szia

igazából szerintem egy útlevél nem jelent nagy problémát (amennyiben van és érvényes). el kell vinni magaddal, hátha szükség lesz rá. reptereken tapasztalatom szerint nem kellett, sőt, Keflavikban Izlandról elfele olyannyira nem, hogy csak egy fényképes igazolványt kértek és mivel épp fényképes bankkártya volt a kezemben, beérték azzal is. bár igaz, hogy a kompos gyakorlat számomra ismeretlen.
jó utat =)

N^66
Előzmény: cranes (1283)
burekecso Creative Commons License 2007.01.23 0 0 1294

Magyarok

Nem töltötte fel a képet a rendszer. Megpróbálom mégegyszer. Talán most sikerül.

Előzmény: burekecso (1293)
burekecso Creative Commons License 2007.01.23 0 0 1293
Nem töltötte fel a képet a rendszer. Megpróbálom mégegyszer. Talán most sikerül.
Előzmény: burekecso (1292)
burekecso Creative Commons License 2007.01.23 0 0 1292

Kedves Péter!

Nagyon köszönöm az információkat, sokat segítettél. A csatolt képet egy német Izland-rajongó honlapján találtam, 2003-as kép. Esetleg Rólatok készült? Ezen a lapon kereshetsz rá: http://www.isafold.de/. A linket mindenkinek ajánlom, aki gyalogosan készül barangolni a szigeten, mert fantasztikus utakat tett a bajor túrázó. Várnám még a GPS-adatokat, előre is köszönöm. Üdv!

Előzmény: Folberth Péter (1291)
Folberth Péter Creative Commons License 2007.01.22 0 0 1291

Kedves Burekecso!

Ez a gyalog út szerencsés esetben, jó kondícióval 5-6 nap alatt teljesíthető. Egyéb, de sok ok miatt ez akár 10 nap is lehet. Útközben sok a szép hely és látnivaló, kár végigrohanni az úton. De szólók, hogy igen kemény az út. A sprengisandur úton folyamatos a homokvihar, vannak szakaszok, mikor "folyékony" homokon kell gyalogolni, illetve messze a környéken nincs víz. Kistufell-i menedékháznál van víz, illetve hófoltok, ahol szivárognak hólevek. Illetve az Urdalhalls pajzsvulkán tövénél erednek az olvadékvizek a Vatna alól. (persze ez nem iható). Ez egy akár km. széles olvadékvíz rendszer, amin át kell kellni. Ez több helyen mély és gyors sodrású is lehet. Illetve a víz kb. 1 Celsius fokos. El kell menni a Jökullsá á Fjöllum folyó hídjáig, mert csak ott lehet átkelni a folyón. Persze, ha nem az utat követitek rövidebb is lehet. Pl.: a Vadalda pajzsvulkánt délről kerülitek, rövidebb és vizetek is lesz.  

Ha az időjárás közbeszól, akkor hosszabb lehet az út. Persze a kverkföll-i jégbarlangokig még ezen kívül fel kell kapaszkodni tenger szint feletti 1700-1800 m magasságig.  Ahol kezdődik a Vatnajökull platója ott van egy hőforrásvidék. S ott lesznek a jégbarlangok. De szép firnbarlangok vannak közel Nídalurhoz is, a Jökulldalur forrásvidékén. Tulajdonképpen útba is esik.

A Langjökull átkeléshez meg a társamnál vannak a GPS pontok, majd ha összefutok vele, elkérem.

Jó tervezgetést!

Üdv.: Péter

Előzmény: burekecso (1290)
burekecso Creative Commons License 2007.01.16 0 0 1290

Kedves Péter!

Az előbb elrontottam, a Sprengisandur utat akartam írni, ahonnan a Kverkfjöll lehetne a másik cél. A Nyidalur-menedékházat néztem ki, ahol a buszok megállnak. Tehát onnan indulva gyalog hány nap? Köszönöm előre is.

Előzmény: burekecso (1288)
burekecso Creative Commons License 2007.01.15 0 0 1289
Szevassz Atco! Persze emlékszem és köszönöm, de szerintem az én GPS-készülékem azzal nem működne (persze ki kéne próbálni). Azért lehet, hogy majd élek vele! Üdv: burekecso
Előzmény: atco (1281)
burekecso Creative Commons License 2007.01.15 0 0 1288

Kedves Péter!

Köszönöm az útvonalat, ha megvannak a GPS-adatok, akkor arra megyünk, nagy segítség lenne. Másik kérdés: a Kerlingarfjöll útról  (legközelebb eső pontról, ahová még menetrend szerinti busszal meg lehet érkezni) hány napig tart gyalogosan eljutni a Kverkfjöll-i jégbarlangokig? Üdv: burekecso

Előzmény: Folberth Péter (1280)
cranes Creative Commons License 2007.01.15 0 0 1287

Hát, próba, szerencse! Hivatalos helyekről annyira megnyugtattak, hogy nem volt okom kételkedni, de aztán a 2005-ben kiadott Skandinávia útikönyv olvasgatása során, bekattant, hátha mégsem elég a személyi. Sajnos, már gyorsított eljárású útlevélre sincs idő.

atco Creative Commons License 2007.01.15 0 0 1286
ha jól emlékszem, hansthölmben valóban elvették az útlevelet is a jegy mellé, de sztem csak az azonosítás miatt (mint a reptéren). izlandon röpke volt a kontroll, persze belenéztek a passokba. megbízható világ, úgyhogy, ha a hivatal azt mondja, elég a személyi, val el lehet hinni (ha nem egyszerűbb útlevelet csináltatni). mindenesetre a magyar külügy szerint pl malawiban a határon fel lehet venni a vízumot, de ha nem csináltatjuk meg előtte, nem jutottunk volna be. izland persze nem afrika (még:)
Előzmény: cranes (1285)
cranes Creative Commons License 2007.01.13 0 0 1285
Köszi a választ, ha nem is nyugtat meg! Most, a téli időszakban nem teszi ki az utasokat a komp a Feröernél. Lehet, hogy Dániában, Hanstholmnál már fel sem engednének a hajóra!?
atco Creative Commons License 2007.01.13 0 0 1284
hát én meglepődnék, ha innen bárki is elindult volna 1 szál személyivel, mi biztos útlevéllel mentünk... és dánia + faröer? minket ott sokkal jobban ellenőriztek, mint izlandon, meglepne, ha csak úgy rábólintanának a flepnire. izgalmas időpontot választottál:), jó utat.
Előzmény: cranes (1283)
cranes Creative Commons License 2007.01.13 0 0 1283

Kedves Izland-rajongók!

Nagy örömmel olvasgatom a hozzászólásaitokat, mivel már nyár vége óta készülök Izlandra. A jövő héten indulnánk komppal Hanstholmból Seydisfjördurba. Egy óriási gondom viszont van: minden hivatalos magyar weblapon azt találtuk, - még Utassy úr is megerősítette ezt- hogy nem kell Izlandra útlevél. A Smyril-line honlapján azonban azt írják, hogy vízum nem kell az Unió polgárainak, de útlevél igen.

Segítsetek! Mi a gyakorlat? Kérik vagy nem kérik az útlevelet Izlandra utazáskor?

Várom válaszaitokat.

Cranes

TOM Creative Commons License 2007.01.12 0 0 1282
Ma találtam az AfricaTwinesek oldalán ezt a GPS térképet:

Izland GPS
atco Creative Commons License 2007.01.09 0 0 1281
talán olvastad, nekem megvan a 3 digitális térkép windows-os cd-n (íslandskort, atlaskort, sérkort), gps kompa mind. én laptoppal és bluetoothos gps-szel mentem, hibátlan volt. ha kell szólj. az lmi.is-en a mapsalesban találod őket, de mostanság nem működik (+ van 1 4., amolyan repülővel izland fölött, jó játék. azóta meg megjelent a térképeksorozat 4. része is, ez viszont engem érdekelne)
Előzmény: burekecso (1279)
Folberth Péter Creative Commons License 2007.01.08 0 0 1280

LangjökullSzia!

GPS pontokkal még nem tudok szolgálni. Megvanak, de majd, ha ez az útvonal tetszik, akkor elküldöm. 

Hveravellir felé is le lehet jönni. Mi onnan mentünk Husafell, Reykholt irányába. Érdemes megmászni a Hrútfell-t is, annak a déli-délnyugati oldaláról lehet feljutni.  

Üdv.: Péter

Előzmény: burekecso (1278)
burekecso Creative Commons License 2007.01.04 0 0 1279
Köszönöm a lehetőséget, majd megpróbálok élni vele, bár szerintem ez a kimentés nem biztos, hogy sikerülhet. Hová valósi vagy (már csak a végrehajtás miatt)? Üdv!
Előzmény: czy (1276)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!