Keresés

Részletes keresés

Amita13 Creative Commons License 2018.07.16 0 0 26163

Na szóval. Azt hittem, én és a kumkvatok ideális páros vagyunk, kis teleltető helyen a lassan növő de bőtermő fák ideálisak. De a kumkvatok máshogy gondolják. Éppcsak megmenekült az első, amelyik minden levelét leszórta (lekopogom, szépen újrahajtott), mikor is a másik, idén tavasszal a Tátraikerttől vett is megcsinálta a fúriafűz-effektust: egy nap alatt ledobta a leveleit a hét végén... Egyértelmű, hogy a locsolás a probléma, mivel azután másnap történt. Az előző fiaskó után természetesen nagyon figyeltem a locsolásra, nem hideg, esővízzel, és éppcsakhogy, amikor már tök száraz volt a földje. És mégis...

Szóval nem tudom. A kumkvat sivatagi növény? :) Mert akkor elég évi egy locsolás neki. Na jó, komolyan: valamikor locsolni kell, mert különben meg kiszárad. A Lenzi-féle tőzeges, horzsaköves izében meg aztán végképp (itt még az sem lehetett, hogy agyagos földben volt, és belül még nedves volt a föld). 

Eddig egyedül a citrusfa.hu-s ős-kumkvat az, ami nem szórta a leveleit (na jó, kisebb előfordult tavasztájt, de ilyen egyszerre mind ledobom nem), pedig a boldog tudatlan időkben azt is úgy locsoltam, mint a többi narancsot, mandarint. Még télen is. Harmadik éve van meg, eddig szépen termett is. 

Úgy tűnik, ki kell tapasztalnom, mi a ami nálam az én gondozási technikám mellett elvan, és mi az, ami nem szereti. Mandarinok, narancsok, tangelo, citromok, chinotto, meg a starpabíró calamondin bírják a kiképzést, de a kumkvatok valamiért utálnak. Sajnos. 

bombaba Creative Commons License 2018.07.15 0 0 26162
bombaba Creative Commons License 2018.07.12 0 0 26161

Nem lehetetlen.

Nálam az idén (valószínű) lesz összehasonlítás, ha kitartanak addig. Kétféle alanyon, kb egyidős növényekkel.

Előzmény: csoer (26160)
csoer Creative Commons License 2018.07.12 0 0 26160

Csupán nem "pátyolgatom", de még egy év esélyt adok neki, hátha a Fertiplus is hozzájárult a termés vesztéshez.

Így, ha jövőre mindkettő termést hozna és meg is tartaná, meg lesz az összehasonlítás.

Egy a baj, csak jövőre és sok a ha.

Előzmény: bombaba (26159)
bombaba Creative Commons License 2018.07.12 0 0 26159

A nagy Sweetie-t  felszámolod vagy megtartod? 

Nagyon érdekelne Nálad egy összehasonlítás a két fa termése közt.

Előzmény: csoer (26158)
csoer Creative Commons License 2018.07.12 0 0 26158

Félárnyékban van, nyirkos kókuszrostban, esőmentes helyen.

Szerintem közel 1 hónap múlva ki kell derülnie az eredménynek.

Meg érkezett az Oroblanco növénykém, kicsi, de erős és egészséges. Ez lesz a Sweetie utódja.

Előzmény: bombaba (26157)
bombaba Creative Commons License 2018.07.12 0 0 26157

Köszönöm.

A Buddháddal kíváncsian várom az eredményt.  Félárnyékba helyezd el és nagyon enyhén legyen csak nedves  - inkább csak nyirkos - a kókuszrost.

Esetleg még a vágási felületeket érdemes lehet zárni Fagéllel.

Tavasszal volt egy kis Etrog - a francia -, aminek gyökérproblémája lett, mire kikerült a teleltetőből. Most már  kiért a gyökere a cserépből és van 20 centis hajtása, úgy tűnik, megmarad. Sajnáltam volna, mert már virágzott is tavaly. 

Előzmény: csoer (26156)
csoer Creative Commons License 2018.07.11 0 0 26156

Nagyon szép.

Én pedig tegnap előtt a Buddhámat megnyírtam alaposan még a gyökeréből vágtam, beáztattam cinkes vízben, majd kókuszrostba ültettem. Előtte teljesen lemostam minden földet a gyökeréről.

Egy hónap múlva kiderül, hogy marad, vagy kuka.

Előzmény: bombaba (26155)
bombaba Creative Commons License 2018.07.11 0 0 26155

Virágzanak a Buddhák.

Mindkettő pink virágú, a virágok vegyesen termős és porzós virágok.

Előzmény: bombaba (26130)
csoer Creative Commons License 2018.07.08 0 0 26154

Kösz szépen a válaszodat.

Jövő hét szerdán jön az Oroblanco és párba szoktam rendelni.

A másik Palesztin lime, amit nem tudtak beszerezni, ezért kerestem valami más fajtát helyette.

Tahiti lime van, így Karibi felesleges.

Előzmény: bombaba (26153)
bombaba Creative Commons License 2018.07.08 0 0 26153

Sem lényeges, sem lényegtelen különbség nincs köztük.

A Lenzi-shopban Tahiti lime VAGY Karibi lime néven szerepel:

http://agrumilenzi.it/negozio/citrus/lime-di-tahiti-o-lime-dei-caraibi-citrus-latifolia/

Előzmény: csoer (26152)
csoer Creative Commons License 2018.07.08 0 0 26152

Mi a lényeges különbség a Tahiti és a kariba lime gyümölcs között?

csoer Creative Commons License 2018.07.08 0 0 26151

Értem, de akkor kétszer kellene teleltetésig átültetni.

Egyszer most, sima kókuszrostba beültetés, majd októberben újból, metszés után.

Előzmény: woodruff (26150)
woodruff Creative Commons License 2018.07.08 0 0 26150

Én csak közvetlen teleltetés előtt csonkolnám.

Nyugalmi állapotban ,nem kell neki sem gyökér ,sem hajtás.

woodruff

Előzmény: csoer (26143)
csoer Creative Commons License 2018.07.07 0 0 26149

OK, köszönöm

Előzmény: bombaba (26148)
bombaba Creative Commons License 2018.07.07 0 0 26148

Nyugodtan telelhet kókuszban, őszig még szépen kihajthat. Ráér tavasszal az átültetés. 

Cinkben áztathatod, de ezzel még nem találkoztam.

Előzmény: csoer (26147)
csoer Creative Commons License 2018.07.07 0 0 26147

Tetszik az ötlet, de egy gondom van vele.

Július eleje van, beültetem tisztán kókuszrostba, amikor megindul a hajtása és a gyökérzete, akkor kellene citrus föld keverékbe ültessem.

De ez már a teleltetés előtti időszak és így menjen a teleltetőbe, hogy az az új talajban még nem valószínű, hogy meggyökeresedett?

Azért egy cink kezelésben is részesítem, e lecsupaszított gyökerét állítanám cink tápos vízbe egy közel fél napra.

Előzmény: bombaba (26146)
bombaba Creative Commons License 2018.07.07 0 0 26146

Ha ezt teszed, a mosott kókuszrostot javaslom ültetőközegnek.  Félárnyék, ritka öntözés, táp nélkül, amíg el nem kezd hajtani. Ha az új gyökerei kiérnek a cserép alján, és megindult a hajtása, akkor már megmarad és kaphat tápos vizet. Átültetni akkor érdemes citrusföldbe, ha a kókuszföldet már benőtte a gyökere.

Nekem ez a módszer már többször segített félhalott növények feltámasztásában.

Előzmény: csoer (26143)
csoer Creative Commons License 2018.07.07 0 0 26145

Köszönöm szépen a leírtakat. Én is hajlok a cinkhiányra.

Ma voltam a gazdaboltban, hétfőre tudták megrendelni.

Köszönöm a linkeket, nagyon jók, nem csak most, de máskor is.

Előzmény: beetee (26141)
csoer Creative Commons License 2018.07.07 0 0 26144

Igen, ez a sárgaság nem nálam keletkezett, csupán nem tudtam helyrehozni azóta sem.

Így van, ez az egy volt, ami télen teljesen lekopaszodott.

Ez is kapott a fertiplus-ból, de ilyen sárga növényem csak ez az egy.

Esővíz +Agriplant4+agriplant1+citromsav minden öntözésnél.

Magnéziumot csak néhány napja kapta, levéltrágya formájában.

Előzmény: bombaba (26137)
csoer Creative Commons License 2018.07.07 0 0 26143

Köszönöm a javaslatodat.

Valószínű előbb megteszem, slaggal az összes földet lemosom, a gyökeret steril ollóval visszametszem, a koronát is megmetszem és így új földbe ültetem.

A lényeg, hogy a teleltetésig valamelyest legyökeresedjen.

Előzmény: woodruff (26136)
Kenny___ Creative Commons License 2018.07.06 0 0 26142

Pont most (hete-kethete) linkeltem egy masik topicba is a (mikro)elem harci diagrammot.

Piros - nagyon uti, sarga, kicsit uti, zold - segiti.

Előzmény: beetee (26141)
beetee Creative Commons License 2018.07.06 0 0 26141
Előzmény: beetee (26140)
beetee Creative Commons License 2018.07.06 0 0 26140

Itt van egy táblázat a tünetek kiszűréséhez, és a kereszthatások.

Pl, ha sok a kén, nem tud hasznosulni a cink.

(a talajcsere egyébként is megfontolandó...)

beetee Creative Commons License 2018.07.06 0 0 26139
beetee Creative Commons License 2018.07.06 0 0 26138

Ezt nézd meg. Hiánybetegségek levéltünetei. Kiemeltem egyet, de a többit is hasonlítsd össze a tiéddel.

Szerintem cinkhiány.

Nem kicsi...

Előzmény: csoer (26135)
bombaba Creative Commons License 2018.07.06 0 0 26137

Visszakerestem a tavalyi fotóját, már érkezéskor sem volt tökéletes színe a leveleinek. Úgy emlékszem, télen ledobta a leveleit. Ez is kapott a Fertiplus adagból?

A vas a legritkábban hiányzik a citrusoknak, a vashiánynak kezelt állapot szinte mindig a talaj nem megfelelő Ph-ja miatti korlátozott tápanyagfelvétel jele.

Mivel locsolod? A magnéziumot milyen formában adtad neki? Szerintem ez kénhiány lehet.

woodruff Creative Commons License 2018.07.06 0 0 26136

Mielőtt kidobnád ,ősszel az összes földjét rázd le ,a gyökereket rövidre metszd lerövidre.

Utána töltsd fel új citrus földel.

Az ágait csonkold ,hogy egyetlen szemet se hagyjál,és így teleltesd.

Permetezd meg.

Várd meg a következő tavaszt.

Ha semmi nem változik akkor kidobhatod.

woodruff

csoer Creative Commons License 2018.07.06 0 0 26135

Én egy negatív példát mutatok citrusok közűl: Buddha keze nevezetűt.

Tavaly nyár vége felé vettem a citrusfa.hu -tól.

Erős példány, szép méretes egy darab gyümölcse, ami szépen be is érett.

Viszont furcsán túlzott sárgás volt a levele.

Teleltetésig próbáltam helyrehozni (vas, magnézium stb), de semmi a levélen nem változott.

Idén az új levelek újból fakó sárgásak, bármit csinálok vele.

Azt gondolom, ha őszig nem változik, dobom ki. Valószínűnek tartom, hogy ez nem egy szokásos, sima tápanyag hiány, hanem gyökérzetből eredő vírusos valami. Helyrehozhatatlan.

gáborke Creative Commons License 2018.07.06 0 0 26134

A Turunji elég nagyra meg tud nőni, akár 20 centire is. Héja hasonlóan a cédrátokhoz aromás,  belseje viszont nemigen van, az ujjas cédráthoz hasonlóan, inkább dísznek jó, meg a héját használni.

Az a Toskana fantázianevű inkább citrom, nem cédrát, és elvileg be lett azonosítva (ha igaz) C. limon Canaliculata-nak, sokszor bordás ez a citrom, de lehet néha ilyen rücskös is, lehet az alany is beleszólhat ebbe.

Már nincs meg egy ideje, bevallom, már nem emlékszem mag mennyi van benne, de belül sima citromos  íze volt sztem.

Szóval sztem nem azonos a Lenzi félével, de bármi megeshet:)

Előzmény: bombaba (26133)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!