Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
A növények Fe(II) iont vesznek fel, a rozsdában meg Fe(III) van, ami rövid távon nem oszt, nem szoroz. Ha viszont egy fél MÉH-telepet is melléjük ásol, a sok Fe(III) már toxikus lehet, nehézfémstresszt okozhatsz. Alkalmi vasszulfát (vasgálic) oldatos locsolást javaslok inkább, vagy vaskelátot.
Ha eleget pihent, előfordulhat, hogy ahogy elkezdtek hosszabbodni a napok, beindulhat. Nekem a mandarinom rendszeresen hamarabb virágzik, mint a narancsaim, tavaly télen februárban már virágzott (nem is termett, ezek szerint ügyetlen voltam a beporzással...).
Az szerintetek normális, ha a mandarin fám (kb5-6 éves) a telelteő helyén már most elkezdett hajtani? 10-15 fokos É-NY-i helységben tartom, csak akkor adok neki vizet, ha már a földje teljesen száraz. Ráadásul a nyáron még ronda sárgás foltos levelei is ragyognak.
Valahol olvastam, hogy szereti a növény a vasat, ezért mikor teleltetni vittem naív módon beledugtam a földjébe 2-3 nagy rozsdás szöget :-). Lehet, hogy ezzel zavartam meg?
A magoncokat kb. 2 év után (ceruza vastagságú törzsnél) már be lehet szemezni/oltani, és újabb 2-4 év után általában termőre is fordulnak, és kisebb termetűek maradnak.
A magoncoknak 10-20 év, és sokkal nagyobb dézsa kell, hogy virágozni kezdjenek, de a termésük minősége meg akkor is kutya vacsorája.
Nagyon gyorsan kikel, kb. 1 hét, 10 nap alatt. Ha több magot ültettél el, akkor még időben érdemes majd szétszedni őket külön cserépbe, amikor még csak néhány centisek. Napos hely kell nekik, legjobb egy nem északi ablakpárkány. Mérsékelten, de rendszeresen kell öntözni, nem szereti a szárazságot, de a pangóvizet sem. Lehetőleg lágyvizet használj! Az esővíz a legjobb, ha nincs akkor tegyél tőzeget egy rossz zokniba vagy harisnyába, ezt áztasd egy vödörben, csavard bele, ezzel locsold! Savanyú, jó vízátersztő földbe ültesd, vagy keverj normál virágföldhöz kb. 1/4 rész tőzeget. Ezekre azért van szükség, mert másképp a felhalmozódó Ca-sók és ezzel együtt emelkedő pH akadályozzák a növény vas- és Mg-felvételét.
Szépen és nagyra nőnek a magról ültetett citrusok, de nem (helyesebben csak nagyon-nagyon ritkán) fordulnak termőre, csak akkor ha beoltod/beoltatod. Ezt csak akkor érdemes, ha nyáron szabadban tudod tartani, télire pedig megfelelő teleltetőhely (3-10 fok körüli, világos) áll rendelkezésre, mert szobában tartva a beoltottak sem teremnek. Oltás nélkül is szép, sűrű lombú, formás kis fácskát lehet nevelni belőle, szépen díszíthet.
Lehet, hogy volt mar a tema, de munkahelyen van csak netem, ott meg nincs idom vegignezni az egesz topicot, ezert szeretnem megkerdezni a kovetkezoket: vettem egy citromot :) elultettem egy cserep foldbe a magjait. Hogy erdemes gondozni, hogy meg is eredjen? Mennyi viz kell neki? Mikor varhato, hogy kikel, ha egyaltalan ki fog kelni? Ezek erdekelnenek eloszor!
Nekem az is jo, ha valaki tudja a megfelelo topicszamot fejbol, hogy ne kelljen annyit irni! Valaszokat nagyon koszonom!
Köszönöm tanácsodat.Kitettem hüvös helyre.és szomoruan figyelem mendennap hogy vajon mi lesz vele.remélhetőleg egy év mulva már jobb hírrel számolhatok.köszönöm hogy biztatsz abban hogy van remény a feltámadására.
Egyébként a következő átültetésnél érdemes a sarjat leválasztani. Ha lesz egy-két szál saját gyökere, ami a hajtás alján lévő (kicsit gumószerű) tönkből jön ki, biztos az eredés. Törheted, vághatod az anyatőről az új hajtást, a sebfelületet szénporral (pl porrá tört széntabletta) beszórhatod a rothadás megelőzésére, de általában anélkül is megmaradnak. Ha jól érzi magát, nő mint a dudva, és 3-4 havonta át kell ültetni, amíg még fiatal (1-1.5 év).
Hát tényleg sokkal szebb volt, mint most, de nem reménytelen. Garancia persze nincs rá, én vesztettem is el, hoztam is már vissza ilyen állapotból citrusfélét.
A levélhullás valószínű oka, hogy hirtelen meleg és sötét lett neki, amikor ősszel bevitted. Típushiba. (Ezt én is megjátszottam többször is, pedig az első narancsoltásomat már 10 éve csináltam. Legutóbb egy nagy naranccsal, amikor a nappaliban próbáltam teleltetni, mert lusta voltam felkinlódni a fűtetlen tetőtérbe. Büntiből a kovetkező év a fácska helyrepofozásával telt el, no virág, no termés.)
Teleltetésre a 10-12 fok ideális, de fagymentes és 15 között bármi megteszi. (A panel 20+ szinte garancia a lombhullásra, különösen, ha szabadból hozod be télre a növényt. Akkor már jobb ki sem vinni, csak sose lesz olyan szép.)
Ha a hajtásvégek is száradnak, valószínű, hogy a gyökerei is betegek. Tartsd "diétán" tavaszig: kevés víz, enyhén nedves talaj, hűvös világos, semmi tápozás.
Szerintem tavasszal, ha már kitehető, vagy ha megindul már magától a telelőhelyén, akkor csinálj egy drasztikus(!) metszést: minden száradó végű hajtást vágj vissza a friss, kifakadt oldalrügyekig. Ha lesz végén megindult, felkopaszodott ága is, azt 10-15 centire vágd vissza (kifelé álló utolsó rüggyel), hogy formás legyen a fa, és ültesd át a növényt. Ha sok barnult, elhalt gyökere van, akkor azt is vágd vissza/ritkítsd meg, hogy csak egészséges (végén fehéres) gyökere maradjon, és mehet vissza ugyanabba cserépbe, friss földbe. Ha a gyökérzet egészséges, és nincs túlzottan elsűrűsödve, elég, ha 3-4 centivel nagyobb átmérőjű cserépbe ülteted plussz friss földdel.
Ha majd hajt rendesen, kapjon sok napot, sok vizet és sok tápot (alacsony nitrogéntartalommal, sok magnéziummal)
Szerintem normális, sőt azt jelenti jól érzi magát, ha még a régi levelei is zöldek, idővel majd egyre magasabb törzse lesz. Az új hajtást meg lehet tartani, de ekkor a régivel osztozik a rendelkezésre álló erőforrásokon, pl. fény, tápanyagok. Ez csak rajtad múlik, hogy inkább egy nagyobb fát szeretnél, vagy esetleg több közepeset, amelyek bokrot alkotnak.
Ha a sarjat kiszeded mellőle és beülteted egy másik cserépbe, máris lesz még egy banánfád, de ezzel jobb ha vársz márciusig, mert ez a ködös, sötét idő nem a legjobb hozzá.
nemrég vettem a Tesco-ban egy agyonkínzott banáncsemetét, nemvolt locsolva stb, leárazták 750Ft-ra, így megsajnáltam :) Azóta(2levele volt) hozott 12 levelet, illetve a törzse mellett elkezdett nőni egy új hajtás, mindez 3hónap alatt. A törzse egyébként annyira szétnyílott, hogy az alsó levelei a földet nyalják (nemtudom ez normális e), illetve a fő kérdésem hogy az új hajtással van-e vmilyen teendő?
Köszönöm a segitségedet.Meg fogom rendelni azonnal a könyvet.
Küldök egy képet hogy 2005 febr.mikor megvettem milyen szép volt .És sajnos most ilyen lett.Neem értek hozzá .ezért is kérem segitségeteket.amit hálásan köszönök.
Látom, közben sikerült a képfelrakás. Hát, szegény fácska nem mondható túlságosan sűrű lombosnak. Ennek csak egy előnye van, a pajzstetveket könnyebben el tudod pusztítani, akár az egyszerű letörlés módszerével is.
Ne keseredj el, lehet még belőle szép fa is.
Addig is, ajánlanék egy jó kis könyvet, melynek címe: Citruskert teraszon és balkonon. A következő honlapon megtalálod, ahol egyébként meg is lehet rendelni.
Nagyon jó kis könyv, élvezettel lehet olvasgatni, tele van szebbnél szebb képekkel. Rengeteg citrusfélét felsorol, bemutat. A tartásával, gondozásával is foglalkozik, a metszésétől kezdve a gondozásán keresztül, mindent végigvesz. A végén a különböző betegségeket, kártevőket is bemutatja.
Sok okosságot lehet megtudni, amit későbbiek során tudsz alkalmazni is. Téli napokon néha én is előveszem, hogy legalább a képeiben gyönyörködhessek. Már nagyon várom a tavaszt.
A képbeszúrásod nem sikerült. Ennek több oka is lehet:
- túl nagy. Érdemes lekicsinyíteni 640x480-as méretre, jpg formátumba.
- Miután kikerested a képet, majd a feltölt gombra kattintottál, ezzel még nincs vége a műveletnek. Csak alul jelenik meg a kis kép, ahol a mellette lévő beszúrás gomba kell kattintani. Ezzel a művelettel van befejezve a feltöltés.
Próbáld meg ezek alapján. (Vígasztaljon a tudat, hogy szerintem ezer emberből egy az, akinek elsőnek sikerül ez a művelet. Bevallom, én a többi 999 közé tartoztam.)
Kedves Évi!
Köszönöm segítségedet most nem tudtam gyorsabban mást tenni, mint hogy írtad szappanos vízzel lemostam és kivittem hűvös helyre. Remélem jól tettem. El vagyok keseredve, mert félek, hogy elpusztul a fa.Sajnos ilyen álapotban van a fa.
Köszönöm joho 53
Üdvözlettel:
Én is dugványról neveltem a citromfámat. 3 éves korárban ettünk róla először citromot, nagyon szépen növekszik, terem. Egy hátránya van a dugványról szaporított citrusoknak, hogy valamivel érzékenyebbek, mint az ellenállóbb, de alapból nem termő alanyra oltottak. Pl. kényesebbek a talaj mésztartalmára, így mindig esővízzel vagy lágyított vízzel kell locsolni. Másik különbség, ami nem feltétlenül hátrány, hogy bokorrá fejlődnek inkább, de ha mégis szabályos fácskát szeretnél belőle, egyenes törzzsel, akkor ez irányba kell metszeni, már az elején. És még sok türelemre is szükséged lesz így az elején, elég lassan indulnak be. Sok sikert.
A pajzstetű ellen legjobb szer az Actara. Ezt nem kell fújkálni, hanem csak bele kell keverni az öntözővízbe, meglocsolni vele a növényt, pár napon belül megdöglik az összes kis szemét pajzstetű. Két hátránya van: 1.) Elvileg csak méregkezelői papírral rendelkezők vásárolhatják, persze van ahol kiadják nélküle is (de ha van ilyen ismerősöd, ez nem gond). 2.) A méhekre veszélyes lehet, ezért soha ne használd virágzó növényre, (maradjon meg végszüKség esetére, egy igazán beteg növény persze úgysem virágzik).
Írhatnám 3. pontnak, hogy nem is mindenhol lehet kapni, esetleg rendelni kell, bár egyébként nem veszélyes szer, a méhek miatt van a szigorítás. Emberre való veszélyéből ráadásul sokat levon az, hogy nem kell a levegőbe juttatni, és egy közepes citromfára egy 4 g-os kiszerelésnek az 1/10-e is elég.
Ugyanakkor persze jó lenne, ha találnál a citromfának egy hűvösebb helyet, a pajzstetű tipikusan gyengeségi kártevő, csak a rossz helyen tartott növényeket támadja meg, pl. ha nyáron túl száraz a levegő, vagy télen túl meleg és túl sötét helyen van. Észrevételem szerint sokan féltik a növényeiket a hidegtől, aztán sokkal nagyobb kárt tesznek bennük azzal, hogy meleg, sötét helyen tartják őket. A citromfa pl. elvisel gyenge éjszakai fagyot is, vagy tartós +1 fokot. Enyhe téli napokon, (főleg ha nagyvárosban laksz, vagy van egy napos védett teraszod vagy járdád) kinn a helye!
A citromfádat pajzstetű támadta meg, ettől lesz ragacsos a levél (mézharmat). Ha nem kezeled, akkor a mézharmaton szürkepenész is megjelenik. Mindez a meleg, száraz levegő miatt van, ez kedvez a pajzstetű megjelenésének, terjedésének. Vigyázz, más növényre is átterjedhet. Lehet boltban kapni különböző vegyszereket kimondottan pajzstetű ellen, ezzel kell lefújni, permetezni a citromfádat. Egyszerű háziszappanos vízzel is le lehet mosni, ez a módszer is hatásos.
Ha pajzstetű ellen lekezelted a növényt, hűvös helyre kellene rakni. A citromfa igényli a téli teleltetést, kb 10-12 fokos hőmérséklet a megfelelő számára.
Ha az ágak végei elkezdenek száradni, akkor lehet, hogy ez is a pajzstetű számlájára írható, a fiatal hajtások érzékenyebbek, a tápanyagot elszívják ezek a kis állatkák.
Kedves fórumtársak!
Nagyon gyors segítséget szeretnék kérni töletek. 2005 februárjában vásároltam egy citromfát. Szép volt rajt a termés is. Valamilyen betegség miatt lehullott a levél róla. Le kellett vennem az éretlen gyümölcsöket is. Alig vártam hogy kitavaszodjon, hogy elkezdjen hajtani, nagy nehezen megidult de szerintem nem hozott megfelelő hajtást. Most télre behoztam a 20 fokos lakásba az a kevés levél is lehullott róla. Most elkezdett ragacsossá válni az ágai. Valószínűleg a tetűnek valamelyik formája. El vagyok keseredve, mert az ágak végei kezdenek beszáradni. Ki vihetem e hűvös helyre. Nem tudom, mit tegyek, félek, hogy el fog pusztulni. Nagyon sajnálnám. Kérlek benneteket, aki ebben jártas akkor írjon, hogy mit tegyek. Nagyon gyors segitségre van szükségem.
Várom válaszotokat és megnyugtató segítségeteket.
Tudjátok mi ez? Nyáron Horvátországból egy termő citromfáról dugványoztam. Eddig semmi életjelet nem mutatott azonkivül, hogy zöld maradt. Most meg virágzik! Ez azt jelenti, hogy nem is kell beoltani majd és teremni fog?
Szi, Sajnos nem tudom, hogyan működik. Eddig még egyik magyarázatot sem tudtam elfogadni.
Azt viszont meg tudom mondani, hogyan kell csinálni: a mágneses vízkő lerakódást gátló szerkezetek közül bármelyik megfelel. Innen talán már ismerősebb a dolog. Én egy Ökonet-es ismerősömtől vettem, de az Otto katalógusban is szokott lenni, a Conrad katalógusban is.
Én az Ökonet hálózat Ökomag és Petrol/ Turbo booster termékét próbáltam ki. (elég húzós áron adják, de máshol sem sokkal olcsóbb) Korábban a Conrad-nak is volt gyűrű alakú terméke. Ugyanolyan elven működnek, két (vagy négy) mágnes között folyik át a víz. Sajnos ezt nem tudom megmondani, hogyan működik. A spineket egy irányba rendezi, valahol ezt olvastam, de orvos lévén többet nem értek hozzá. Talán a kristálytanhoz tartozik ez a téma. A gömb és a gyűrű alakú ugyanúgy működik, a gyűrű alakúban erősebb mágnesek vannak. A gömböt ráhúzod a vízcsapra, vagy a locsolócsőre, a gyűrűnél ez egyértelműbb. Sajnos az eredeti célra nem alkalmas a gyűrű, az autómnak az üzemanyag fogyasztását nem csökkentette, de a kerti locsolócsőre rátettem, utána kivirágoztak az angyaltrombiták. Két nagy gyűrűt ajánlottak a ház bejövő vezetékére. Ettől megszűnt a WC-ben a havonta sárgálló vízkő. Nekem a legjobban az vált be, amikor a vízcsap kifolyó csövére tettem. Az így felforralt vízből a mészkristályok másképpen kristályosodnak ki, a tojáshéj szerű réteg helyett krétapor szerűen ledörzsölhető az edény faláról. Virág locsoláshoz egyszerűbb megoldás, mintha ioncserélt vizet állítanál elő. Calgon helyett a mosógép is kapott egy ilyen gyűrűt. A mosógépbe rakott golyótól nem sok jót láttam. A golyót berakhatod egy kancsó vízbe, akkor is működik. Szubjektív a dolog, de a víz ízét is megváltoztatja (én megismerem). Az elektromos szerkezetekkel nincs tapasztalatom, akivel beszéltem, annak a mosogatógépből apró darabokban mosta ki a már lerakódott vízkövet. Elnézést a moderátortól, kicsit hosszúra sikerült. Statement: sem az Ökonettel, sem a Conrad, sem az Otto katalógussal üzleti vagy foglalkoztatási viszonyban, sem egyéb érdekeltségben nem állok. A szerkezet házilag is előállítható.