Keresés

Részletes keresés

M40 120 Creative Commons License 2006.03.08 0 0 10620

A jövőben lesz 2 óránként vonat, a 127-en, csatlakozni is fog elég jól a 120-as vonali forgalomhoz. Ez mindenképpen előrelépés a mostani helyzethez. De szerintem vannak olyan szakaszok még a környéken, ahol inkább kell órás ütem, mint a 127 forgalmasabb részén. Tudom van olyan vonat amin többen/sokan vannak, reggel és délután is. Direkt írtam egy délelőtti lájtos utasszámot, de írhattam volna estit is ugyanilyet.

Majd ha beindul az új rendszer meglátjuk/ják, hogy muzsikál és, ha szükséges változni is fog az igények után. Annyi jármű nincs, hogy ahol a technológia megengedné, órás ütem legyen mindenütt. 

Előzmény: tono60 (10615)
v_peti Creative Commons License 2006.03.08 0 0 10619

nem utaznak kétszerannyian, hanem tőlünk nyugatra mobilabbak az emberek. Azaz többet utaznak, de kisebb arányban teszik azt vonaton.

Előzmény: Törölt nick (10618)
gumpy Creative Commons License 2006.03.07 0 0 10617
Az EU (régi) 15 tagállamában a vasút részesedése a személyszállításból 2-3%, míg az újonnan (2002-ben) belépő, új 10 tagállamban, még nálunk is, kb. még 6-8%.

Nálunk még kétszer annyian utaznak vonaton mint odaát.

Ez most baj? Feltétlenül tennünk kell róla, hogy ebben is egyeneurópaiak legyünk?
Előzmény: Törölt nick (10616)
tono60 Creative Commons License 2006.03.07 0 0 10615
Igen, lehet kiragadni negatív és pozitív példákat is. Én is utaztam már egymagam (a személyzetet leszámítva) Gyomától, és az még nem is szóló Bz volt. DE! Előtte ugyanez a vonat Gyomára legalább 150 utast hozott. A vonat nem maradhat ezekután örökre Gyomán, valahogy vissza kell juttatni a telepállomásra, még akkor is ha azon mint esetemben is csak egy utas volt. Azt tudomásul kell venni, hogy az utazási szokások kevés esetben igazodnak a szerelvény, mozdony,stb.fordulókhoz. És természetesen utaztam már úgy is, hogy Gyomán vagy Szeghalmon alig fértem fel a vonatra. Itt elsősorban a politikának kell eldönteni, hogy az ott élő ~200 000 embernek biztosítja-e a lehetőséget a vonattal történő utazáshoz. Ha: igen, akkor azt tegye meg az oly sokat emlegetett "uniós" normák szerint! (Vagy legalábbis abba az irányba haladjon minden szempontból!) Ha pedig a döntés: nem, akkor zárják be a boltot mielőbb, ne szédítsék az ott élő és dolgozó embereket tovább!!! 
Előzmény: M40 120 (10613)
M40 120 Creative Commons License 2006.03.07 0 0 10614
Fognak is, még ahol nem, ott is.
Előzmény: v_peti (10612)
M40 120 Creative Commons License 2006.03.07 0 0 10613

Csak számosítani kellene ezt a több utast, hogy mennyi.

Mikor utoljára ott jártam a szóló Bz indult Gyomáról 8 utassal Dévavényán le 6-an, fel 2, később még 1 utas felszállt, így érkeztünk Szeghalomba 5 utassal. Ezek nem vasúti utasszámok máshol.

Viszont tényleg ott volt a legnagyobb forgalom. :-)

Előzmény: tono60 (10610)
v_peti Creative Commons License 2006.03.07 0 0 10612

Viszont ahol kell, ott sürítsenek!

Előzmény: v_peti (10611)
v_peti Creative Commons License 2006.03.07 0 0 10611

Akkor jól tippeltem. Ez is egy olyan vonal, ahol nem egyformán kell süríteni a teljes szakaszon.

Előzmény: tono60 (10610)
tono60 Creative Commons License 2006.03.06 0 0 10610
Ismereteim alapján a 127-esen pont Gyoma és Dévaványa között van a legtöbb utas! Akkor miért is itt nem kell a járatokat sűríteni? Vagy feltehetem a kérdést úgy is, hogy akkor a 127-esen hol kell sűríteni? (Csak érdekesség képpen:a tanítási időszakot kivéve 13,50-től 15,10-ig rontja a levegőt Gyomán a Bz teljes személyzettel, holott a Békéscsabáról 14,00-kor érkező Bega-ról elég sokan utaznának Dévaványára. (De a menetrend alapos áttanulmányozása esetén valószínűleg több hasonló esetet lehetne találni!)
v_peti Creative Commons License 2006.03.06 0 0 10609

A 127-128-on nem lehetne az a megoédás, hogy nem minden vonat menne végig a vonalon, hanem csak a forgalmasabb részeken lenne sürítés? (Betétjárat.)

Előzmény: István Gyuri (10608)
István Gyuri Creative Commons License 2006.03.06 0 0 10608

gumpy: Úgy látom, taxxx hidegrázást kap mindenféle jobbító szándéktól, ha a vasútról van szó.

Nem hinném, hogy erről van szó. Vannak rossz tapasztalatai, de ő is beleesik abba a hibába, hogy a többletvonatok többletköltségeit jelentősen túlbecsüli.

Lásd Tolyás olvtárs példáját az 50%-os többlet-teljesítmény 10%-nyi többlet költségével szemben. Ezzel kapcsolatban továbbra is vár taxxx számadatainak számítási alapját (akár magánban is!)

looksharp: Mellékvonalon órás ütemet el lehet képzelni, más kérdés, van-e értelme. A Dél-Alföldön pár vonalon lehet

Egyezik. A dévaványai sűrítést kivéve - mivel szerintem az plusz bz-t igényelne -, a többi pont így van az én listámon is :)

Előzmény: gumpy (10602)
Törölt nick Creative Commons License 2006.03.06 0 0 10607
Saját vasútüzemeltetői gyakorlatomban volt példa 50% futásteljesítmény növelésben - 10% többletköltségért. (Hozzáteszem, nem kevés harc volt, hogy felsőbbségem is elfogadja a terezett bővítést, a szokott tévhitek miatt.)
Törölt nick Creative Commons License 2006.03.06 0 0 10606

Szevasztok!

"Persze lehet gondolkodni más vonalakon is, ugyanakkor felhívnám az illetékesek figyelmét, hogy az alkalmazott technológia és a dolgozói létszám eléggé megköti a lehetőségeket, még akkor is, ha "fut a bakter" (a sárban, mert kiépített útvonal nincs a kitérőkhöz...)."

Lelki szemeimmel már látom is, ahogy a szurdokpüspöki vagy orosházi bakter lélekszakadva rohan a 10 centis hóban a havi 70-80 ezer Ft-os fizetéséért, hogy tartani lehessen az ITF-OST menetrendi projektben meghatározott állomási technológai időket.

Mondotta volt múltkor az egyik kolléga: én már nem hiszek az állomások által megadott technológiai időkben. Szaladjon a bakter, szaladjon az mv., szaladjon a forgalmista.

Ez mind oké, csak akiknek szaladniuk kell, azoknak is el lett ez mondva?

Előzmény: looksharp (10603)
M40 120 Creative Commons License 2006.03.06 0 0 10605

130-as (ha mellékvonalnak számít): Szolnok-Szentes

Vagy esetleg csak a Szolnok-Kmárton szakaszon.

127-es: Dévaványa-Gyoma

Nem tudom, ennyi értelme sznyvsz. lenne a Szentes-Vásárhely óránkénti vonatnak is.

Esetleg a Tótkomlós-Nagyszénás(-Kondoros) betétjáratnak is, 2 óránként. 

Előzmény: looksharp (10603)
Krtek Creative Commons License 2006.03.05 0 0 10604

Nagy nap a mai.

Pirossal is szedték a naptárban.

Ma 16 éve vált 83 napra igen jelentőssé a 43-as Mezőfalva-Rétszilas vicivonal.

Akkor kezdődött a Pusztaszabolcs-Sárbogárd teljes kizárásos vágányzár.

Ennek örömére Alap állomássá vált, Nagykarácsony és Mezőfalva pedig tele lett vonatkeresztekkel.

Szép időszak volt.

A szolgálati menetrendet őrzöm, egyszer felkerül a képtáramba.

(Költözések/ ép0tkezések miatt dobozok mélyén pihen.)

looksharp Creative Commons License 2006.03.05 0 0 10603

Mellékvonalon órás ütemet el lehet képzelni, más kérdés, van-e értelme. A Dél-Alföldön pár vonalon lehet:

121-es: Békéscsaba/Kétegyháza-Mezőhegyes

125-ös Szarvas-Mezőtúr (gond lehet a technológiákkal és a fordulóidőkkel, legalábbis addig, amí 60-as a pálya.

127-es: Dévaványa-Gyoma

128-as: Békéscsaba-Gyula-Kötegyán

130-as (ha mellékvonalnak számít): Szolnok-Szentes

Meg lehet próbálkozni órás ütemmel a Kecskemét-Lakitelek-Szolnok útvonalon is. Itt gond lehet a keresztezési helyekkel (Nyárlőrincre rugós váltós megoldás?).

Persze lehet gondolkodni más vonalakon is, ugyanakkor felhívnám az illetékesek figyelmét, hogy az alkalmazott technológia és a dolgozói létszám eléggé megköti a lehetőségeket, még akkor is, ha "fut a bakter" (a sárban, mert kiépített útvonal nincs a kitérőkhöz...).

Előzmény: István Gyuri (10595)
gumpy Creative Commons License 2006.03.05 0 0 10602
Úgy látom, taxxx hidegrázást kap mindenféle jobbító szándéktól, ha a vasútról van szó. Szerencsére a tarifaemelés lehetősége hatékonyan csillapítja a fájdalmakat... :-)
Előzmény: Törölt nick (10598)
István Gyuri Creative Commons License 2006.03.05 0 0 10601

taxxx: A hozzáértők szerint most "beáraztak" minden szolgáltatást, és - elméletileg - január elsejétől mind Vésztőn mind Gyarmaton mindenért annyit fizetnek mint amennyibe kerül.

Elméletileg.

Én csak azt kérem, hogy ezekkel a mávos adatokkal is úgy bánj, mint más adatokkal. Ne hidd el, még akkor sem, ha az igazadat támasztják alá :)

Véleményem szerint a 24 vonaton NEM lessz 24x20=480 utas, hanem valamennyivel ugyan nőni fog az utasszám, mondjuk napi 240-ről, napi 300-360-ra, de semmiképp nem fogja hozni, a 20 fő/vonat, mai átlagát.

Egyetértek. De szerintem butaság az átlagutas-számot bármilyen számítása metódus alapjának tekinteni. Az a lényeges, hogy az egyik, illetve a másik rendszernek milyen a szaldója. Ha a sűrítettnek kisebb a vesztesége, akkor az a jobb. (Persze, el kell dönteni azt is, hogy a kicsivel kisebb veszteségű vonalat fenn kell-e tartani, vagy sem)

Egyelőre ez életszerűtlen, de lehetséges.

Nem. Nem életszerűtlen...

Viszont továbbra is fennáll a (nagyon fontos) kérdésem, mire alapoztad, hogy a sűrített menetrendnek 30-40%-nyi többletköltsége lesz a mellékvonalakon, amikor a változó költségek részaránya töredéke az állandó költségeknek?

névtelen Creative Commons License 2006.03.05 0 0 10599
"- hppá erre nem terveztünk egy fillért se, de a valóságban ez (is) jelentkezik költségként,

- hoppá erre terveztünk, de kevesebbet."

Csak egyetlen gondolat:
Kimaradt ez:
"- Hoppá, erre túl sokat terveztünk"

Mert ez gazdaságossági szempontból nem mindegy..

Meg, az, hogy a beletervezésben mennyire van benne a Haver ZRt extrapofitjának támogatása...
István Gyuri Creative Commons License 2006.03.05 0 0 10597

taxxx: hogyha elegedem az "önállóvá" váló térségi vasutasok fantáziáját, és valóban bevezetik az órás, vagy kétórás követési rendszereket, akkor a mostani 500-800 milió/év ( nem az én mérésem) veszteség helyett, ha az adott év augusztusára, júniusára összehozzák már a mínusz 800 milliót

Az a baj, hogy abból indulsz ki (Te is), hogy a több vonatot közlekedése egyenes arányosan többletköltséget jelent.

Természetesen legyen kiszámítva, hogy jár-e (és mennyi) többlet költséggel az új rendszer, és ha ez a többletköltség felvállalható (sőt, részben, a többletbevétellel fedezésre is kerül), akkor nem kell akadályozni ezt.

A mellékvonalakon a bakternak ugyanannyi fizetést kell adni a kétszerannyi vonat mellett is, sőt a Bz-k fogyasztása sem nő meg sokkal, ha nem állóhelyzetben pöfögi el a gázolajat, hanem pörög közben. A mv-nek sem km-alapon fizetnek.

Állításod szerint június-augusztusra már elérhetik a jelenlegi éves veszteséget (bár a mávos könyvelésekben én nem bíznék ennyire...), tehát legalább 30-40%-kal nőne az összköltség. Részleteznéd, hogy ez miből jön össze?

Előzmény: Törölt nick (10596)
István Gyuri Creative Commons License 2006.03.04 0 0 10595

amicus: Leegyszerűsítve: ha ma x ülőhely közlekedtetése y forintba kerül, 2x ülőhelyé nem 2y-ba fog kerülni (szerény becslésem szerint 1,4-1,7y-ba, de várki kijavíthat).

Ez vonalaktól függő, de még ennél is kisebb összeget jelenthet.

taxxx: Éppen az most az egyik feladat, hogy kidolgozni valamilyen biztosítékot, valamilyen gazdaságilag önszabályozó féket, a helyi vasutasok és önkormányzati képviselők lelkesedése ellen.

????? Nem kell féket kidolgozni, abból már most is van elég :-(

siofoki35: És ki utazott végig rajta?

Én is. Unatkoztunk is eléggé a hajnali vonaton (az akkor még 3.55-kor induló 8510-es kanizsai személlyel mentünk le).

Regionalbahn: Sőt egyes mellékvonalak talán 1 órás ütemes menetrendet kapnak, hacsak valaki föntről "bele nem köp a levesbe".

Én semmi jónak nem vagyok elrontója, de maradjunk óvatos duhajok :)

De ez azzal jár, hogy pl. B.gyarmatra reggel a páros vonatok pl. 6.40-re és 8.40-re érkeznek.

Nekem -:23 jön ki, -:55-ös aszódi indulással acsa-erdőkürti kereszttel, ez szerintem még OK. 

Ettől függetlenül a kétóránkénti ütemes közlekedéssel óvatosan kell bánni.

Előzmény: amicus (10560)
nidsz Creative Commons License 2006.03.03 0 0 10594

én is végigutaztam a 35-ösön, méghozzá 2004.május 7-én.hejjj azok a csillag idők...

Hajnali 2:45-kor keltem, mert még Veszprémből oda kellett érnem Siófokra. a 6:37-kor induló kaposvárival mentem, Tabon emlékszem álltunk 15 percet, pedig a kereszt nem ott volt, hanem Ádándon és Mernyén.

szép tavaszi idő volt.jó kis túra volt az aznapi.Kaposvártól még tovább IP-vel Dombóvárig, onnan Bátaszékig, onnan meg Szekszárdig.

Előzmény: Törölt nick (10563)
kopaszhaj Creative Commons License 2006.03.03 0 0 10593
A 64-est végigböngésztem, köszi a feltöltést!
Előzmény: alex_86 (10592)
alex_86 Creative Commons License 2006.03.03 0 0 10592

Néhány dologgal frissült Tár.hu-s oldalam, többek közt a 64-es vonal 1975-ös szolgálati menetrendjével (benne MDa-k, ABmot-ok, szénvonatok...), valamint feltettem a Nyírvidéki Kisvasút menetrendjeit a '80-as évek végétől napjainkig.

Jó böngészést!

v_peti Creative Commons License 2006.03.03 0 0 10591

Vép és Porpác között is tapasztaltam ilyent, pedig az sík terep, csak van egy erdős szakasz.

De a Szentgál-Ajka szakaszon is vannak ilyen kihagyásos helyek.

Előzmény: Törölt nick (10590)
Törölt nick Creative Commons License 2006.03.03 0 0 10590

A barátnőm meg nem igazán értette miért szakad meg Kelenföld és Tatabánya között meg a telefon többször.

Baromi félkékeny volt

Na de térjünk vissza a mellékvonalakhoz

A homály oka: a vonatablakban keresendő.

Előzmény: v_peti (10589)
v_peti Creative Commons License 2006.03.03 0 0 10589

Ha van mondjuk egy üzletember, aki hetente kétszer oda-vissza utazik Győr és Bp között, az meg inkább a netezést választaná.

Előzmény: Törölt nick (10588)
Törölt nick Creative Commons License 2006.03.03 0 0 10588

Hogyne lenne! Ahol van térerő, ott van internet is!
Kicsit lassú, kicsit drága, de működik

Igen az 1-es vonal menténi s a bevágásokban meg pár helyen nem működik, ez igaz jó pár magyar vasútvonalra.

Lassúság, az az amit nem szeretek.

drága:

Nem vagyok üzletember aki "költségként" elszámolja

Magánembernek bérből és fizetésből luxus. Nekem otthon is meg útközben is luxus egyszerre. Inkább kéregjegyeket veszek, azon a pénzen.

Ha vonatozok a vonalat akarom élvezni, és nem a netet, nézni.

Amúgy érdemes kirucannni, feltöltődni időnként

Előzmény: division by zero (10586)
Sinbiciklis Creative Commons License 2006.03.03 0 0 10587
Ne báncsad! Legalább van. ;)
Előzmény: v_peti (10585)
division by zero Creative Commons License 2006.03.03 0 0 10586
"Vonaton nincs internet!"
Hogyne lenne! Ahol van térerő, ott van internet is!
Kicsit lassú, kicsit drága, de működik :-)
Előzmény: Törölt nick (10584)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!