A jövőben lesz 2 óránként vonat, a 127-en, csatlakozni is fog elég jól a 120-as vonali forgalomhoz. Ez mindenképpen előrelépés a mostani helyzethez. De szerintem vannak olyan szakaszok még a környéken, ahol inkább kell órás ütem, mint a 127 forgalmasabb részén. Tudom van olyan vonat amin többen/sokan vannak, reggel és délután is. Direkt írtam egy délelőtti lájtos utasszámot, de írhattam volna estit is ugyanilyet.
Majd ha beindul az új rendszer meglátjuk/ják, hogy muzsikál és, ha szükséges változni is fog az igények után. Annyi jármű nincs, hogy ahol a technológia megengedné, órás ütem legyen mindenütt.
Az EU (régi) 15 tagállamában a vasút részesedése a személyszállításból 2-3%, míg az újonnan (2002-ben) belépő, új 10 tagállamban, még nálunk is, kb. még 6-8%.
Nálunk még kétszer annyian utaznak vonaton mint odaát.
Ez most baj? Feltétlenül tennünk kell róla, hogy ebben is egyeneurópaiak legyünk?
Igen, lehet kiragadni negatív és pozitív példákat is. Én is utaztam már egymagam (a személyzetet leszámítva) Gyomától, és az még nem is szóló Bz volt. DE! Előtte ugyanez a vonat Gyomára legalább 150 utast hozott. A vonat nem maradhat ezekután örökre Gyomán, valahogy vissza kell juttatni a telepállomásra, még akkor is ha azon mint esetemben is csak egy utas volt. Azt tudomásul kell venni, hogy az utazási szokások kevés esetben igazodnak a szerelvény, mozdony,stb.fordulókhoz. És természetesen utaztam már úgy is, hogy Gyomán vagy Szeghalmon alig fértem fel a vonatra. Itt elsősorban a politikának kell eldönteni, hogy az ott élő ~200 000 embernek biztosítja-e a lehetőséget a vonattal történő utazáshoz. Ha: igen, akkor azt tegye meg az oly sokat emlegetett "uniós" normák szerint! (Vagy legalábbis abba az irányba haladjon minden szempontból!) Ha pedig a döntés: nem, akkor zárják be a boltot mielőbb, ne szédítsék az ott élő és dolgozó embereket tovább!!!
Csak számosítani kellene ezt a több utast, hogy mennyi.
Mikor utoljára ott jártam a szóló Bz indult Gyomáról 8 utassal Dévavényán le 6-an, fel 2, később még 1 utas felszállt, így érkeztünk Szeghalomba 5 utassal. Ezek nem vasúti utasszámok máshol.
Viszont tényleg ott volt a legnagyobb forgalom. :-)
Ismereteim alapján a 127-esen pont Gyoma és Dévaványa között van a legtöbb utas! Akkor miért is itt nem kell a járatokat sűríteni? Vagy feltehetem a kérdést úgy is, hogy akkor a 127-esen hol kell sűríteni? (Csak érdekesség képpen:a tanítási időszakot kivéve 13,50-től 15,10-ig rontja a levegőt Gyomán a Bz teljes személyzettel, holott a Békéscsabáról 14,00-kor érkező Bega-ról elég sokan utaznának Dévaványára. (De a menetrend alapos áttanulmányozása esetén valószínűleg több hasonló esetet lehetne találni!)
gumpy: Úgy látom, taxxx hidegrázást kap mindenféle jobbító szándéktól, ha a vasútról van szó.
Nem hinném, hogy erről van szó. Vannak rossz tapasztalatai, de ő is beleesik abba a hibába, hogy a többletvonatok többletköltségeit jelentősen túlbecsüli.
Lásd Tolyás olvtárs példáját az 50%-os többlet-teljesítmény 10%-nyi többlet költségével szemben. Ezzel kapcsolatban továbbra is vár taxxx számadatainak számítási alapját (akár magánban is!)
looksharp: Mellékvonalon órás ütemet el lehet képzelni, más kérdés, van-e értelme. A Dél-Alföldön pár vonalon lehet
Egyezik. A dévaványai sűrítést kivéve - mivel szerintem az plusz bz-t igényelne -, a többi pont így van az én listámon is :)
Saját vasútüzemeltetői gyakorlatomban volt példa 50% futásteljesítmény növelésben - 10% többletköltségért. (Hozzáteszem, nem kevés harc volt, hogy felsőbbségem is elfogadja a terezett bővítést, a szokott tévhitek miatt.)
"Persze lehet gondolkodni más vonalakon is, ugyanakkor felhívnám az illetékesek figyelmét, hogy az alkalmazott technológia és a dolgozói létszám eléggé megköti a lehetőségeket, még akkor is, ha "fut a bakter" (a sárban, mert kiépített útvonal nincs a kitérőkhöz...)."
Lelki szemeimmel már látom is, ahogy a szurdokpüspöki vagy orosházi bakter lélekszakadva rohan a 10 centis hóban a havi 70-80 ezer Ft-os fizetéséért, hogy tartani lehessen az ITF-OST menetrendi projektben meghatározott állomási technológai időket.
Mondotta volt múltkor az egyik kolléga: én már nem hiszek az állomások által megadott technológiai időkben. Szaladjon a bakter, szaladjon az mv., szaladjon a forgalmista.
Ez mind oké, csak akiknek szaladniuk kell, azoknak is el lett ez mondva?
Meg lehet próbálkozni órás ütemmel a Kecskemét-Lakitelek-Szolnok útvonalon is. Itt gond lehet a keresztezési helyekkel (Nyárlőrincre rugós váltós megoldás?).
Persze lehet gondolkodni más vonalakon is, ugyanakkor felhívnám az illetékesek figyelmét, hogy az alkalmazott technológia és a dolgozói létszám eléggé megköti a lehetőségeket, még akkor is, ha "fut a bakter" (a sárban, mert kiépített útvonal nincs a kitérőkhöz...).
Úgy látom, taxxx hidegrázást kap mindenféle jobbító szándéktól, ha a vasútról van szó. Szerencsére a tarifaemelés lehetősége hatékonyan csillapítja a fájdalmakat... :-)
taxxx: A hozzáértők szerint most "beáraztak" minden szolgáltatást, és - elméletileg - január elsejétől mind Vésztőn mind Gyarmaton mindenért annyit fizetnek mint amennyibe kerül.
Elméletileg.
Én csak azt kérem, hogy ezekkel a mávos adatokkal is úgy bánj, mint más adatokkal. Ne hidd el, még akkor sem, ha az igazadat támasztják alá :)
Véleményem szerint a 24 vonaton NEM lessz 24x20=480 utas, hanem valamennyivel ugyan nőni fog az utasszám, mondjuk napi 240-ről, napi 300-360-ra, de semmiképp nem fogja hozni, a 20 fő/vonat, mai átlagát.
Egyetértek. De szerintem butaság az átlagutas-számot bármilyen számítása metódus alapjának tekinteni. Az a lényeges, hogy az egyik, illetve a másik rendszernek milyen a szaldója. Ha a sűrítettnek kisebb a vesztesége, akkor az a jobb. (Persze, el kell dönteni azt is, hogy a kicsivel kisebb veszteségű vonalat fenn kell-e tartani, vagy sem)
Egyelőre ez életszerűtlen, de lehetséges.
Nem. Nem életszerűtlen...
Viszont továbbra is fennáll a (nagyon fontos) kérdésem, mire alapoztad, hogy a sűrített menetrendnek 30-40%-nyi többletköltsége lesz a mellékvonalakon, amikor a változó költségek részaránya töredéke az állandó költségeknek?
taxxx: hogyha elegedem az "önállóvá" váló térségi vasutasok fantáziáját, és valóban bevezetik az órás, vagy kétórás követési rendszereket, akkor a mostani 500-800 milió/év ( nem az én mérésem) veszteség helyett, ha az adott év augusztusára, júniusára összehozzák már a mínusz 800 milliót
Az a baj, hogy abból indulsz ki (Te is), hogy a több vonatot közlekedése egyenes arányosan többletköltséget jelent.
Természetesen legyen kiszámítva, hogy jár-e (és mennyi) többlet költséggel az új rendszer, és ha ez a többletköltség felvállalható (sőt, részben, a többletbevétellel fedezésre is kerül), akkor nem kell akadályozni ezt.
A mellékvonalakon a bakternak ugyanannyi fizetést kell adni a kétszerannyi vonat mellett is, sőt a Bz-k fogyasztása sem nő meg sokkal, ha nem állóhelyzetben pöfögi el a gázolajat, hanem pörög közben. A mv-nek sem km-alapon fizetnek.
Állításod szerint június-augusztusra már elérhetik a jelenlegi éves veszteséget (bár a mávos könyvelésekben én nem bíznék ennyire...), tehát legalább 30-40%-kal nőne az összköltség. Részleteznéd, hogy ez miből jön össze?
amicus: Leegyszerűsítve: ha ma x ülőhely közlekedtetése y forintba kerül, 2x ülőhelyé nem 2y-ba fog kerülni (szerény becslésem szerint 1,4-1,7y-ba, de várki kijavíthat).
Ez vonalaktól függő, de még ennél is kisebb összeget jelenthet.
taxxx: Éppen az most az egyik feladat, hogy kidolgozni valamilyen biztosítékot, valamilyen gazdaságilag önszabályozó féket, a helyi vasutasok és önkormányzati képviselők lelkesedése ellen.
????? Nem kell féket kidolgozni, abból már most is van elég :-(
siofoki35: És ki utazott végig rajta?
Én is. Unatkoztunk is eléggé a hajnali vonaton (az akkor még 3.55-kor induló 8510-es kanizsai személlyel mentünk le).
Regionalbahn: Sőt egyes mellékvonalak talán 1 órás ütemes menetrendet kapnak, hacsak valaki föntről "bele nem köp a levesbe".
Én semmi jónak nem vagyok elrontója, de maradjunk óvatos duhajok :)
De ez azzal jár, hogy pl. B.gyarmatra reggel a páros vonatok pl. 6.40-re és 8.40-re érkeznek.
Nekem -:23 jön ki, -:55-ös aszódi indulással acsa-erdőkürti kereszttel, ez szerintem még OK.
Ettől függetlenül a kétóránkénti ütemes közlekedéssel óvatosan kell bánni.
én is végigutaztam a 35-ösön, méghozzá 2004.május 7-én.hejjj azok a csillag idők...
Hajnali 2:45-kor keltem, mert még Veszprémből oda kellett érnem Siófokra. a 6:37-kor induló kaposvárival mentem, Tabon emlékszem álltunk 15 percet, pedig a kereszt nem ott volt, hanem Ádándon és Mernyén.
szép tavaszi idő volt.jó kis túra volt az aznapi.Kaposvártól még tovább IP-vel Dombóvárig, onnan Bátaszékig, onnan meg Szekszárdig.
Néhány dologgal frissült Tár.hu-s oldalam, többek közt a 64-es vonal 1975-ös szolgálati menetrendjével (benne MDa-k, ABmot-ok, szénvonatok...), valamint feltettem a Nyírvidéki Kisvasút menetrendjeit a '80-as évek végétől napjainkig.