Keresés

Részletes keresés

Tozatu Creative Commons License 2006.01.23 0 0 1245
De,sőt a bulin is.:)))
Előzmény: Arth_ur (1244)
Arth_ur Creative Commons License 2006.01.22 0 0 1244

Sőt kicsit már több is...

Szintén zenész?

A sulim topikjában még nem találkoztunk.

Előzmény: Tozatu (1243)
Tozatu Creative Commons License 2006.01.22 0 0 1243
Túúúdom, biosz tagozaton is, az őskorban,kb.negyedszázada.
Előzmény: Arth_ur (1233)
Arth_ur Creative Commons License 2006.01.22 0 0 1242

Az biztos nem törpebanán, az csak 1,5-2,5 m magasra nő csak, és a termése is kisebb (úgy 10-15 centis) a boltban szokásosnál.

Előzmény: Freddy56 (1241)
Freddy56 Creative Commons License 2006.01.22 0 0 1241

Köszi a kiegészítést, helyesbítést!

A helybeli Füvészkertben a termő banán elég nagy edényben van, valószínűleg ez nem törpebanán, a magassága is úgy 4-5 méter körül van.

A másik: írtam az oltással kapcsolatban, ez nem olyan mint a fatörzs, ez csak egy pszeudotörzs (azaz: látszólagos, ál-), a póréhagymás hasonlatod igen jó.

Előzmény: Arth_ur (1240)
Arth_ur Creative Commons License 2006.01.22 0 0 1240

Egy kis kiegészítés: a banánnak semmi köze a fákhoz, és a "banánfa" csak egy pongyola köznyelvi fordulat, ami sokakat félrevezet. 

A banánfélék a fűféléknek, gabonaféléknek az elég közeli rokonai, a leveleik nyeléből összeálló áltörzset meg leginkább a póréhagyma fehér "szárához" lehet hasonlítani, ugyanolyan réteges, gyűrűs szerkezetű. Minden levél a tövében, lent középen alakul ki, és onnan nyúlik fel középen, végig az áltörzsben, amit kifeszít vastagabbra, és terül ki a többi levél fölé.

Ha dzgaux banánja már 6-7 éves, és elkezdett sarjakat hozni, akkor jó esély van rá, hogy el fog pusztulni terméshozás nélkül is, ennyi idő alatt egyszerűen elöregszik az a hajtás. Sarjat viszont 3-5-öt is szokott hozni maga után, mind szétválasztható, és kb. 5 év alatt felnevelhető termő méretűvé.

A többszáz literes dézsa a nálunk tartott törpebanánokhoz túlzás, egy 50-60 cm átmérőjű cserép/dézsa elég nekik. A laboránsom banánja 50-es műanyag cserépben van, az öreg, főhajtás tavasszal kezdett virágozni, most érett be karácsonykor a termése, de a tő már ősszel elkezdte hozni az új sarjakat.

Előzmény: Freddy56 (1239)
Freddy56 Creative Commons License 2006.01.21 0 0 1239

A banánfa ilyen szempontból roppant érdekes. Egy pár vad faj van, de ezek termése fogyasztásra nem jó. A boltban kapható banánoknak viszont nincs magjuk, szinte egy pár faj klónozásából van a világ összes ehető banánfája, ezért is félnek, ha egy "banánfa járvány" kitörne, akkor szinte az egész világ banánfája kipusztulna.

Tehát itt nincs oltás, mint a "normális" növények esetén, különben is a banánfa törzse nem igazi fatörzs, henem csak pszeudotörzs.

A banánfa utálja a sivatagi kiképzést, azaz szereti az öntözést, és azt is ha, naponta többször lepermetezed a leveleit kiürült, alaposan kimosott fürdőszobai pumpás flakonnból. (ha jól emléxem Ajax-os az enyém, de nem biztos). Na, meg szereti a Káliumoldatos műtrágyás öntözést is!, ebből 2 hetenként kap.

Remélem szerencséd lesz, és megáll a száradás.

Előzmény: dzgaux (1238)
dzgaux Creative Commons License 2006.01.21 0 0 1238
Köszi az infokat, talán még annyi hozzáfűznivalóm lenne, hogy nincs beoltva a banánfám... Amúgy hol lehet & mennyiért beoltatni? Mert ezt a banánfát is úgy kaptam, és akitől kaptam, annak a banánfája elszáradt... Lehet abból az okból, amiket írtál? És akkor lehet, hogy mégiscsak be van oltva? Sajnos nem értek ezekhez...:)
Előzmény: Freddy56 (1237)
Freddy56 Creative Commons License 2006.01.21 0 0 1237

Szia!

Az "öreg " a terméshozatal után valóban elpusztul, és ilyen esetben valamely sarj, általában a legerősebb, "átveszi a hatalmat". A leírásodból: csak egy sarj jött, nem termés, azaz nincs vész. A sarj leválasztásával viszont várj, egyesektől olyat is hallottam, meg kell vele várni a 25-30 cm-es magasságot.

Nálam már 3 sarja jött, bár ebből egy kifeküdt. A magassabb kb 5 cm-es. Nyár vége óta már nálam is elment 4 levél, de tudom mi lehet a gond: nagyobb edény kell, mert még tavasszal volt utoljára átültetve. Amúgy a szokásos 12-13 levél van most rajta, meg is lepődtem a nyár végén, hogy csak hozza az újakat, már a 16. jön, régit meg nem vált, hát most vált. A következő új meg nemsokára kezd terülni.

Azt is olvastam a NET-en, hogy igen becsületes méretű edény szükséges, hogy termést produkáljon a fa (úgy min. 6-700 literes).

Előzmény: dzgaux (1236)
dzgaux Creative Commons License 2006.01.21 0 0 1236

Sziasztok, sajnos nincs sok időm a fórumot olvasgatni, úgyhogy lehet, olyan kérdést teszek fel, ami már korábban felmerült, ezért előre is elnézést kérek...:) Szóval a problémám csupán annyi, hogy van egy kb 6-7 éves banánfám, egész nagy, és most hozott egy "porontyot", ami elég szépen cseperedik, csupán az "anyja" nem nő semmit, és kezdenek elszáradni a levelei. Több embertől is hallottam már, hogyha egy banánfa hoz egy utódot, elszárad... Ebben mennyi igazság van? Vagy esetleg tehetek vmit azért, hogy megmaradjon mind a kettő?

Arth_ur Creative Commons License 2006.01.19 0 0 1235

Reménykedj, ha a hajdani sebzési felület nem sérült meg, talán nem fertőződik el. Egyébként meg tedd vissza, tartsd szórt fényen, viszonylag párásan a hajtásrészt (üveg/zacskó/pille-palack elvágva) és ha tudod, kicsit melegebben a talajt (a profik melegtalpnak hívják).

Egyetlen sikeres rhododendron dugványom 3 év után indult meg, és gyökerezett ki most nyáron. 

Előzmény: szilkszilky (1234)
szilkszilky Creative Commons License 2006.01.19 0 0 1234

Hát nagyon el vagyok keseredve. Az a kép amit feltettem a bimbós citromdugványomról...

Szóval, a párom véletlenül lelökte a cserepet az ablakpárkányról ... és kiderült, hogy egy fikarcnyi gyökér sincs nyár óta egyik dugványon se. A bimbók még vannak, meg persze, mintha a zöldhajtás is indulna, de semmi gyökere!!! Mit csináljak? Egyszer már volt ilyen és másfél év zöld dugvány után kidobtam. Avval sem történt semmi, és mikor ennyi idő után kiszedtem a cserépből még mindig nem volt gyökere!

Arth_ur Creative Commons License 2006.01.19 0 0 1233
Igen, a "történelem előtti" időkben.
Előzmény: Tozatu (1232)
Tozatu Creative Commons License 2006.01.18 0 0 1232
Ön kéhem fakultatív kémiás volt?:))
Előzmény: Arth_ur (1229)
Arth_ur Creative Commons License 2006.01.18 0 0 1231

"Koszonom a valaszokat! Ezek szerint, ha
- elultetem es kikel, akkor legfeljebb levelei lesznek, ha
- 2-3 ev utan be is oltatom, akkor silany termese lesz"

Ha nem oltatod be, akkor lesz silány termése (10-20 év után), ha beoltatod, azzal lesz jó termő, olyan amit már "előkészítettek."

Előzmény: 24Zoli24 (1230)
24Zoli24 Creative Commons License 2006.01.18 0 0 1230
Sziasztok!

Koszonom a valaszokat! Ezek szerint, ha
- elultetem es kikel, akkor legfeljebb levelei lesznek, ha
- 2-3 ev utan be is oltatom, akkor silany termese lesz

Ha olyan citromfat szeretnek, melynek jo termese van, akkor pedig vegyek egy olyan citromfat, melyet mar "elokeszitettek" es rakjam nyaron ki jo meleg helyre.

koszi megegyszer!

Z
Arth_ur Creative Commons License 2006.01.17 0 0 1229

A növények Fe(II) iont vesznek fel, a rozsdában meg Fe(III) van, ami rövid távon nem oszt, nem szoroz. Ha viszont egy fél MÉH-telepet is melléjük ásol, a sok Fe(III) már toxikus lehet, nehézfémstresszt okozhatsz. Alkalmi vasszulfát (vasgálic) oldatos locsolást javaslok inkább, vagy vaskelátot.

Ha eleget pihent, előfordulhat, hogy ahogy elkezdtek hosszabbodni a napok, beindulhat. Nekem a mandarinom rendszeresen hamarabb virágzik, mint a narancsaim, tavaly télen februárban már virágzott (nem is termett, ezek szerint ügyetlen voltam a beporzással...).

Előzmény: gedeonusz (1228)
gedeonusz Creative Commons License 2006.01.17 0 0 1228

Sziasztok,

Az szerintetek normális, ha a mandarin fám (kb5-6 éves) a telelteő helyén már most elkezdett hajtani? 10-15 fokos É-NY-i helységben tartom, csak akkor adok neki vizet, ha már a földje teljesen száraz. Ráadásul a nyáron még ronda sárgás foltos levelei is ragyognak.

Valahol olvastam, hogy szereti a növény a vasat, ezért mikor teleltetni vittem naív módon beledugtam a földjébe 2-3 nagy rozsdás szöget :-). Lehet, hogy ezzel zavartam meg?

Arth_ur Creative Commons License 2006.01.17 0 0 1227

A magoncokat kb. 2 év után (ceruza vastagságú törzsnél) már be lehet szemezni/oltani, és újabb 2-4 év után általában termőre is fordulnak, és kisebb termetűek maradnak. 

A magoncoknak 10-20 év, és sokkal nagyobb dézsa kell, hogy virágozni kezdjenek, de a termésük minősége meg akkor is kutya vacsorája.

Előzmény: csabaje (1226)
csabaje Creative Commons License 2006.01.17 0 0 1226

Nagyon gyorsan kikel, kb. 1 hét, 10 nap alatt. Ha több magot ültettél el, akkor még időben érdemes majd szétszedni őket külön cserépbe, amikor még csak néhány centisek. Napos hely kell nekik, legjobb egy nem északi ablakpárkány. Mérsékelten, de rendszeresen kell öntözni, nem szereti a szárazságot, de a pangóvizet sem. Lehetőleg lágyvizet használj! Az esővíz a legjobb, ha nincs akkor tegyél tőzeget egy rossz zokniba vagy harisnyába, ezt áztasd egy vödörben, csavard bele, ezzel locsold! Savanyú, jó vízátersztő földbe ültesd, vagy keverj normál virágföldhöz kb. 1/4 rész tőzeget. Ezekre azért van szükség, mert másképp a felhalmozódó Ca-sók és ezzel együtt emelkedő pH akadályozzák a növény vas- és Mg-felvételét. 

Szépen és nagyra nőnek a magról ültetett citrusok, de nem (helyesebben csak nagyon-nagyon ritkán) fordulnak termőre, csak akkor ha beoltod/beoltatod. Ezt csak akkor érdemes, ha nyáron szabadban tudod tartani, télire pedig megfelelő teleltetőhely (3-10 fok körüli, világos) áll rendelkezésre, mert szobában tartva a beoltottak sem teremnek. Oltás nélkül is szép, sűrű lombú, formás kis fácskát lehet nevelni belőle, szépen díszíthet.

Előzmény: 24Zoli24 (1225)
24Zoli24 Creative Commons License 2006.01.17 0 0 1225
Sziasztok!

Lehet, hogy volt mar a tema, de munkahelyen van csak netem, ott meg nincs idom vegignezni az egesz topicot, ezert szeretnem megkerdezni a kovetkezoket:
vettem egy citromot :) elultettem egy cserep foldbe a magjait. Hogy erdemes gondozni, hogy meg is eredjen? Mennyi viz kell neki? Mikor varhato, hogy kikel, ha egyaltalan ki fog kelni?
Ezek erdekelnenek eloszor!

Nekem az is jo, ha valaki tudja a megfelelo topicszamot fejbol, hogy ne kelljen annyit irni!
Valaszokat nagyon koszonom!

Z
egy lelkes amator!
joho53 Creative Commons License 2006.01.17 0 0 1224

Kedves Arth Ur!

Köszönöm tanácsodat.Kitettem hüvös helyre.és szomoruan figyelem mendennap hogy vajon mi lesz vele.remélhetőleg egy év mulva már jobb hírrel számolhatok.köszönöm hogy biztatsz abban hogy van remény a feltámadására.

üdv.joho53 /joci/

Előzmény: Arth_ur (1222)
Arth_ur Creative Commons License 2006.01.17 0 0 1223

Nincs ez kicsit mélyre ültetve?

Egyébként a következő átültetésnél érdemes a sarjat leválasztani. Ha lesz egy-két szál saját gyökere, ami a hajtás alján lévő (kicsit gumószerű) tönkből jön ki, biztos az eredés. Törheted, vághatod az anyatőről az új hajtást, a sebfelületet szénporral (pl porrá tört széntabletta) beszórhatod a rothadás megelőzésére, de általában anélkül is megmaradnak. Ha jól érzi magát, nő mint a dudva, és 3-4 havonta át kell ültetni, amíg még fiatal (1-1.5 év).

Előzmény: sZoMy (1218)
Arth_ur Creative Commons License 2006.01.17 0 0 1222

Hát tényleg sokkal szebb volt, mint most, de nem reménytelen. Garancia persze nincs rá, én vesztettem is el, hoztam is már vissza ilyen állapotból citrusfélét.

A levélhullás valószínű oka, hogy hirtelen meleg és sötét lett neki, amikor ősszel bevitted. Típushiba. (Ezt én is megjátszottam többször is, pedig az első narancsoltásomat már 10 éve csináltam. Legutóbb egy nagy naranccsal, amikor a nappaliban próbáltam teleltetni, mert lusta voltam felkinlódni a fűtetlen tetőtérbe. Büntiből a kovetkező év a fácska helyrepofozásával telt el, no virág, no termés.)

Teleltetésre a 10-12 fok ideális, de fagymentes és 15 között bármi megteszi. (A panel 20+ szinte garancia a lombhullásra, különösen, ha szabadból hozod be télre a növényt. Akkor már jobb ki sem vinni, csak sose lesz olyan szép.)

Ha a hajtásvégek is száradnak, valószínű, hogy a gyökerei is betegek. Tartsd "diétán" tavaszig: kevés víz, enyhén nedves talaj, hűvös világos, semmi tápozás.

Szerintem tavasszal, ha már kitehető, vagy ha megindul már magától a telelőhelyén, akkor csinálj egy drasztikus(!) metszést: minden száradó végű hajtást vágj vissza a friss, kifakadt oldalrügyekig. Ha lesz végén megindult, felkopaszodott ága is, azt 10-15 centire  vágd vissza (kifelé álló utolsó rüggyel), hogy formás legyen a fa, és ültesd át a növényt. Ha sok barnult, elhalt gyökere van, akkor azt is vágd vissza/ritkítsd meg, hogy csak egészséges (végén fehéres) gyökere maradjon, és mehet vissza ugyanabba cserépbe, friss földbe. Ha a gyökérzet egészséges, és nincs túlzottan elsűrűsödve, elég, ha 3-4 centivel nagyobb átmérőjű cserépbe ülteted plussz friss földdel.

Ha majd hajt rendesen, kapjon sok napot, sok vizet és sok tápot (alacsony nitrogéntartalommal, sok magnéziummal)

Előzmény: joho53 (1217)
csabaje Creative Commons License 2006.01.16 0 0 1221
Előzmény: szilkszilky (1203)
csabaje Creative Commons License 2006.01.16 0 0 1220
Ez a dugványról szaporított citromfámról készült májusban.
Előzmény: szilkszilky (1203)
csabaje Creative Commons License 2006.01.16 0 0 1219

Szerintem normális, sőt azt jelenti jól érzi magát, ha még a régi levelei is zöldek, idővel majd egyre magasabb törzse lesz. Az új hajtást meg lehet tartani, de ekkor a régivel osztozik a rendelkezésre álló erőforrásokon, pl. fény, tápanyagok. Ez csak rajtad múlik, hogy inkább egy nagyobb fát szeretnél, vagy esetleg több közepeset, amelyek bokrot alkotnak.

Ha a sarjat kiszeded mellőle és beülteted egy másik cserépbe, máris lesz még egy banánfád, de ezzel jobb ha vársz márciusig, mert ez a ködös, sötét idő nem a legjobb hozzá.

Előzmény: sZoMy (1218)
sZoMy Creative Commons License 2006.01.16 0 0 1218
Üdv,

nemrég vettem a Tesco-ban egy agyonkínzott banáncsemetét, nemvolt locsolva stb, leárazták 750Ft-ra, így megsajnáltam :) Azóta(2levele volt) hozott 12 levelet, illetve a törzse mellett elkezdett nőni egy új hajtás, mindez 3hónap alatt. A törzse egyébként annyira szétnyílott, hogy az alsó levelei a földet nyalják (nemtudom ez normális e), illetve a fő kérdésem hogy az új hajtással van-e vmilyen teendő?

1
joho53 Creative Commons License 2006.01.16 0 0 1217

Szia Évi !!

Köszönöm a segitségedet.Meg fogom rendelni azonnal a könyvet.

Küldök egy képet hogy 2005 febr.mikor megvettem milyen szép volt .És sajnos most ilyen lett.Neem értek hozzá .ezért is kérem segitségeteket.amit hálásan köszönök.

Szia joci

ilyen volt
Előzmény: Évi5 (1216)
Évi5 Creative Commons License 2006.01.16 0 0 1216

Szia Joho53!

Látom, közben sikerült a képfelrakás. Hát, szegény fácska nem mondható túlságosan sűrű lombosnak. Ennek csak egy előnye van, a pajzstetveket könnyebben el tudod pusztítani, akár az egyszerű letörlés módszerével is.

Ne keseredj el, lehet még belőle szép fa is.

Addig is, ajánlanék egy jó kis könyvet, melynek címe: Citruskert teraszon és balkonon. A következő honlapon megtalálod, ahol egyébként meg is lehet rendelni.

http://www.bookline.hu/control/bookhome?bookid=600018019:6

Nagyon jó kis könyv, élvezettel lehet olvasgatni, tele van szebbnél szebb képekkel. Rengeteg citrusfélét felsorol, bemutat. A tartásával, gondozásával is foglalkozik, a metszésétől kezdve a gondozásán keresztül, mindent végigvesz. A végén a különböző betegségeket, kártevőket is bemutatja.

Sok okosságot lehet megtudni, amit későbbiek során tudsz alkalmazni is. Téli napokon néha én is előveszem, hogy legalább a képeiben gyönyörködhessek. Már nagyon várom a tavaszt.

Szia!

Évi

Előzmény: joho53 (1213)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!