Mi manapsag a legjobb ar/teljesitmenyu valasztas otthonra, amator szintre,
gyakorolgatni, stb. egy valamilyen elektromos billentyus hangszerben gondolkodva ?
Sziasztok, Először is köszönöm a törődést a témával.
Nos, feszültségválasztó nincs a hangszeren, az adatlapján 220V szerepel, ill. hol 220, hol 220-230V egyazon lapon. A tápkábelen viszont 250V; nem tudom ennek van-e jelentősége; egy hullámvonal van a szám után, az adatlapon is, és a tápkábelen is. Annakidején, mikor beüzemeltem a zongorát / !és nem szintit!/ szóval egy ismerősömet kérdezgettem ezügyben, ő azt mondta akkor, hogy 220V vagy 230 V nem számít, ez nem ekkora eltérés Hogy jól tudta-e nem tudom, viszont a szerviz embere, gondolom foglalkozott volna ezzel, ha számíthat, és ő nem nézett ilyesmit.
Ugyanakkor ő tett egy rezgéscsillapítót a trafó alá /igaz kiderült, hogy nem jó méretet /nagyobbat/ hozott, és valahogy hajlítva tette alá/, viszont mint írtam, a csere után némileg erősebb is lett a zúgás, pedig az eredeti trafó alatt nem volt semmi. De nekem különben is furcsa ez, mert nem egy mechanikus zörgésnek érzem ezt a zúgást, hanem ez az a fajta, ami -sajna- majd mindenféle elektromos eszköznek sajátja. /Pl. nemrég vettem egy asztali rádiót, minden OK lenne vele, digitális keresője van, programozható, elalváskapcsoló, stb. de kikapcsolva vagy az automatikus kikapcsolódása után ez is zúg, amíg a konnektorban van; úgyhogy elalvás előtti rádióhallgatás kiesve; nekem ne zúgjon éjjel a fülembe./ Persze lehet hogy mechanikus rezgéstől van, ahogy mondjátok, ehhez nem értek.
Hát, hogy a cserélt trafó új-e, ez bizami kérdés, én nem figyeltem erre; ő állítólag a gyártótól rendelte /sőt. áll a gyártó írta elő a problémára a trafó cserét/. Egy Yamaha azért talán ad annyit magára, hogy olyasmi nem fordulhat elő, hogy a szervizese egy új trefót /mert új a zongora/ kiszed és egy régit tesz bele. Elvben persze minden lehetséges, de az új is zúgott, hiszen ezzel indult az egész. Ha csak nem volt régi a trafó az új zongorában. Igen ezt én sem értem, hogy a fejhallgató csatlakoztatása mit okoz, ami miatt eltűnik a zúgás. /Legalábbis korábban eltűnt, most már nem egészen./
A szerkezetbe valóban nem nyúlhatok bele, se más a szervizen kívűl.. Azt én is kérdeztem a szervizestől, hogy nem lehetne-e átalakítani, azaz külsővé tenni a tápját, de persze nem lehet.
Azóta van annyi biztató fejlemény, hogy reagáltak a forgalmazótól az emailemre; azt írja az illető, hogy megkérdezi a Yamaha képviseletet itthon, hogy lehetőség van -e a zongora visszavásárlására. Persze ez még nem biztos, vagyis az is lehet, hogy elzárkóznak ettől. Meglátjuk. (Ha viszont visszaveszik, jön a kérdést, hogy milyln másik zongorát válasszak helyette.)
Erre én is gondoltam, hogy a trafót vagy annak rögzítését kellene valahogyan rezgésmentesíteni, ausztikailag elszigetelni a háztól. Pl. gumialátét, ilyesmi.
Megérne még egy kört az is, hogy az "új" trafó, amit beletettek, mennyire új. Ha ki van száradva egy tekercs szigetelése egy trafóban, az is okozhat ilyen rezgés-felerősödést, rezonálást.
A feszültségválasztót is meg kellene nézni, hátha 220V-on van 240 helyett (alul van a hálózati kábel bemeneténél), bár nem hinném, hogy ez lenne a baj...
De nekem az is gyanús, hogy előszörre a fejhallgató csatlakoztatása megszüntette a zajt...
Persze igria kollegánál a probléma ott van, hogy ő elvileg ki sem nyithatja a hangszert, mert ugrik a gari, úgyhogy csak a kereskedőnél kellene erőltetni tovább ezt a dolgot, hogy a szervíz megint szálljon ki megnézni, és ezeket megcsinálni ...
Ha a csere után változott-akko az biz a tápegység zaja.Ott fölösleges másmilyen feltételezéseket várnod.
Ha van valami jó haverod,aki ért az elektromos dolgokhoz,akkor szedesd ki vele a tápot,és vidd ell pár méterre a cucctol,egy szigetelt dobozba (hang)
Ha nem akarsz ennyire brutál beavatkozást,akkor jöhet különböző hangszigetelő párnák beépítése-mivel az egész billentyűn hallod ÉS a csere után változott,a gondot valószínűleg az okozza,hogy a trafó felfekvésénél átviszi a zúgást a szinti házára.Tehát ha valamilyen szigettelő (hang) anyagot,szivacsot vagy más,jó zajelnyelőt raksz be,akkor az is megszűnhet.(rezeg,de nem tudja átvinni a házba)
Esetleg kísérletezhetsz a trafó ki/beszereplésével is,hogy kitapasztald mi a legkevésbé zúgós helyzet.
Ami a lényeg:ilyenkor az a gond,hogy a trafó 50hz-je egybe esik a szintid valamelyik alkatrésznek saját frekijével,így a zúgás a levegőbe nyelődik el (mivel az egész rezonál)és nem pedig valamilyen belső szerkezetbe.
Tehát vagy hangszigetelés,vagy helyezgetés,amivel a cucc sajátfrekijét tudod hangolni.
Nem értek a zenéhez,de egy köszörű gépen hasonló problémám volt.Csak ott a zaj a köszörült darab palástján rajzolt ki szinuszhullámokat :-)miközben szépen hallható volt (800 HZ volt,kiszámoltam a hullámok alapján ,majd összevetettem hangfelvételekkel)
Az SD-20 multitimbral, ami azt jelenti hogy több hangszer is lehet egy időben.
Esetedben a MIDI billentyűnek kell tudni a split funkciót, így a pld. két részre osztott billentyűd két csatornán küldi a MIDI adatokat, az SD-20-ban azt kell beállítanod, hogy melyik csatorna milyen hangszer legyen.
Ismeri valaki az Edirol SD 20-as hangmodult? Mik a tapasztalatok? Fő kérdésem az lenne, hogy lehet-e vele split-elni? (billentyűzeten megosztva különböző hangszíneket használni)
Jó olvasni, amit írsz; az a helyzet hogy azért szánom rá nehezen magam a /még/ nyomatékosabb fellépésre, mert ez a zúgás halk, nem úgy kell elképzelni, mint a számítógép vagy hűtő/fagyasztó stb. zúgását, és tapasztalatom az, egyéb helyzetekben is, hogy én jóval érzékenyebb vagyok minden zajra, mint a "normál" emberiség.
Pl. ez a szervizes fickó azt mondta, mikor bekapcsoltuk a hangszert, hogy ő nem hall zúgást. Állva szinte én sem, de ugye az ember ülve zongorázik. Városi környezetben, -eredetileg én is a fővárosban éltem-, ahol mindig van egy alapzaj, még éjszaka is egy halk mormogása a környezetnek a távoli közlekedéstől, más a helyzet, itt falun viszont igaz nagy csönd van. Szóval mikor kicserélte a trafót és fölé hajolt, akkor ő is hallotta, azt mondta hát ez a készülék működésének a hangja..
Szóval nehéz megállapítanom, hogy mennyire jogos objektív értelemben a panaszom, vagy olyan megoldást kell keresnem, ami számomra megfelelő, anélkül, hogy hibásnak kéne ezt a zongorát elfogadtatnom. Tehát másikra cserélni, de akkor tudnom kéne tutira, hogy minden zúgás kizárva. Emiatt nyomozok ezügyben, hogy mitől van ez, és stb.
Eredetileg a fejhallgató csatlakoztatásával teljesen eltűnt a zaj /tehát ha nem volt rajtam a fejhallgató akkor sem hallatszott, fejhallgatóval meg persze egyáltalán/, most viszont a csatlakoztatás csak visszavesz a zúgásból, de teljesen nem nem múlik el. Zongorázás közben persze nem hallani, tehát a billentyű hangok elfedik, csak hát amikor az ember közben a kottát tanulmányozza, akkor abban a gondolkodó csöndben nagyon idegesít.
Kipróbáltam másik konnektorral /sőt 180 fokos fordított csatlakoztatással is;-), micsoda ötlet!/ ez nem változtat az ábrán. Hogy jó e nálam a hálózat, azt nem tudom hogyan lehet megállapítani, de mint írtam a Casio-val nem volt semmi ilyen gond, ugyanott állt a szobában, ugyanavval a konnektorral működött, bár adapteres volt.
Nem hiszem, hogy a hangszóróból jönne, a billentyűk fölé hajolva egyenletesen hallatszik az egész klaviatúrán. De most hogy a hangszórót említetted, alámásztam /fura ez hogy a hangszórókat alulra helyezik/ a hangszórókból erős sustorgás hallatszik, ez egy másik fajta hang, mint a zúgás, és csak így hogy oda tartottam a fülem; fölfelé ez nem hallatszik /remélem akkor sem, ha nem volna a zúgás/.
Teljes marhaság, amivel a szervíz próbál etetni, ne hagyd magad. Egy táp nem búghat egy többszázezres hangszerben. Főleg, hogy a beavatkozás után még rosszabb lett ... vicc.
Helyezd kilátásba a fogyasztóvédelmet, ha nem oldják meg a dolgot.
Amúgy eredetileg a fejhallgató csatlakoztatása megoldotta a zajt? Nem is a táp/hálózati kábel környékéről jött, hanem a hangszórókból? Akkor az valamilyen árnyékolási/földelési probléma lehetett inkább ... Meg kellene győződni arról is, hogy biztosan jó nálad a hálózat, esetleg kipróbálni másik konnektorokkal is a házban (hosszabbítóval persze).
Hogy valami külső tápos, vagy nem, az nem igazán lényeges, sokszor csak azért külső tápos valami, mert nem fér el a táp a készülék házában, vagy mert így egyszerűbb vagy olcsóbb megvalósítani a gyártónak. Főleg a világszerte létező többféle hálózati feszültség miatt, hiszen így gyárthatja ugyanazt a cuccot halomba (pl. zongi), elég ha a különféle tápokkal szállítja a különböző országokba.
??? Micsoda? Egy Yamahát lehet "szarul összerakni"? mi az hogy földhurok, és mi az a "kiszáradt elkok", egy vadonatúj zongorában? vadonatúj trafóban? Nekem azt mondták, ez vele jár, és minden zongora zúg, csak a bnagyon alap szerkók nem, mert csak azok külső táposak.
Műszerésznek nem engedhetek belenyúlni, garanciás; hát a hivatalos yamaha szervíz embere volt kinn, mint írtam!!
Nem tudom, tud-e valaki hozzászólni a gondomhoz, mert úgy tűnik, meglehetősen egyedi eset vagyok;-):-(
Szóval túladva az első digitális zongorámon /Casio CDP100/ hosszas keresgélés, tanakodás, informálódás, üzletjárás, stb. stb. után kikötöttem egy Yamaha CLP320 zonginál. És gyönyörű meg minden, de amire nem számítottam és engem rettenetően idegesít, van egy halk de engem nagyon zavaró zúgása.
A Casiónál ilyen nem volt, és a sok mindenféle szempontom közt fel sem merült bennem, hogy iylesmire is figyelnem kéne ( amúgy az üzletekben vsz. ha figyelek sem tűnt volna/ tűnne fel, mert ott mindig van egy alapzaj, nálam itthon meg igazi csönd van.)
A gondomra nagy sokára azt a választ kaptam a szerviztől, hogy ez vele jár, mert belső tápos, és a Casióm külső tápos volt, azért nem volt zúgása. Végül annyit tettek -a gyártó javaslatára, bár szerintük ennek semmi értelme- hogy kicserélték a trafót, aminek az lett az eredménye, hogy még erősebb lett a zúgása, most már a fülhallgató csatlakoztatása sem szünteti meg.
A szerviz tovább nem hajlandó foglalkozni a témával. Arra is csak valami homályos választ kaptam, hogy minden zongora belső tápos-e.
Tudom, hogy nem mindenki érzékeny ilyesmire /engem a háztartási készülékek hűtőszekrény, stb. zúgása is zavar, hát még akkor egy hangszeré!/
De mégis van- e valakinek valami ötlete, javaslata, tudása ezzel kapcsolatban? Pl. igaz -e, hogy a kicsit is jobb zongorák mind belső táposak? hogy lehet az, hogy neves gyártók nem törődnek ilyesmivel?
Sziasztok! Néhány hozzászólással ezelőtt már fel lettek hozva a Thomann DP szériás zongorái, de ez idáig senki semmit nem írt róluk. Nincs tapasztalat? Látott, próbált már valaki ilyet? Minőségben, tudásban hol kell elképzelni ezeket, ahová az áruk alapján tenném, vagy ígéretesebbek annál.
Teljesen kezdőként szeretnék digitális zongorát venni, hogy tanulhassak rajta. Nincsenek különleges elvárásaim, legyen:
- Egy az utca embere számára elfogadható zongorahangja.
- Zongoraszerű billentése, nem kell, hogy olyan legyen, csak jobban hasonlítson zongorához, mint egy szintetizátorhoz.
- Megbízható mind elektronikailag, mind mechanikailag. Ne kelljen néhányszáz üzemóra után felújítani, vagy kidobni.
Korábban majdnem beszereztem egy használt Casio CDP-100-ast - lecsúsztam róla - mert az is megfelelt volna az igényeimnek. Segítsetek, jó lehet nekem egy Thomann DP30 vagy 50? Sajnos tudtommal hozzám legközelebb 300 km-re lehet ilyet kapni, ezért megnézni, kipróbálni nem indulok el addig, amíg egy-két biztató dolgot nem hallok róla, de legalább több jót, mint rosszat.
Ha a zongi itthon lett vásárolva, a Roland képviselet /www.rolandee.hu/ ad hozzá ingyen papíron, ehhez meg kell adnod a termék sorozatszámát. Ha nem itthoni, még pénzért sem tudsz hozzá kapni. Szerintem .pdf-ben nem adják ki senkinek.
Nekem más témában meglepően gyorsan és korrekten szoktak válaszolni kül- és belföldről is egyészen kicsi és egészen nagy cégek is. Pl réges régen elfeledett termékekhez drivereket simán elküldik emailben vagy adnak linket.
nem tudom merre laksz, milyen hangszerboltok vannak arra... de néhány hsz-el lennebb javasoltam már, neked is azt tudom mondani, hogy én egy zongoraszalonba mennék be, ott vannak igazi zongorák is, meg digitálisak is... ott egy helyen sok mindent ki lehet próbálni, összehasonlítgatni
próbáld ki mindkettőt, a hangját és a billentést kipróbálással fogod megismerni, nem leírásokból.
másodszor - szolgáltatások:
neked kell tudnod, hogy a szolgáltatásokra, amivel a Casio többet tud, szükséged van-e.
(mellesleg a dupla polifónia nem biztos, hogy több... lehet, hogy a Yamaha hangforrása 1 polifoniát felhasználva is szebben szól, mint a Casio 3 polifoniát felhasználó 1 db hangja)
rengeteg szolgáltatás simán helyettesíthető valamilyen szoftverrel... ( laptop rápakol a zongorára )
Némi nézelődés, hallgatózás után elérkeztem az útleága... útelgázo... útelázgató... ugye, milyen nehéz szó? :)
Szóval a dilemma: Yamaha Arius YDP-140 vagy CASIO Celviano AP-200?
Egyes helyeken hasonló áron kaphatók (max 200-250k-t szántam régi-új hobbimra)
Ha jól figyeltem a korábbiakban, a Yamaha mellett a - talán - élethűbb billentés szól (GHS billentyűzet), viszont a többi technikai tudás terén a CASIO áll jobban (pl. polifónia).
Szerintetek egy olyan (újra)kezdőnek, mint én, aki utoljára kb. 30 évvel ezelőtt ültem akusztikus zongora előtt, mennyire fontos, hogy a legdrágább mechanikával játsszon?
(mondjuk, akkor sem zongorázni, hanem cimbalmozni tanultam, csak amikor untam a cimbalmot, átsettenkedtem a zongorához)
Roland KR-5-ös zongorához keresnék magyar nyelvű kezelési útmutatót. Nem kell nyomtatott formában, jó a pdf. vagy más formátumban is. Esetleg van valakinek tapasztalata erről a hangszerről?