Keresés

Részletes keresés

Csimpolya Creative Commons License 2017.03.30 0 0 1098

Nagyon érdekesnek tűnik! 

Előzmény: Magdolnna (1096)
Magdolnna Creative Commons License 2017.03.30 -1 0 1097

Többnyire pozitív érzéssel jöttem el, és jót vittem haza az estéből.

Előzmény: Csimpolya (1095)
Magdolnna Creative Commons License 2017.03.30 -1 2 1096

Tóth Krisztina írásaiból készült a Szerető álma című darab.

Takács Katalin színpadra hozta a nőt, megélte és átélte a szenvedélyt, érzékiséget, várakozást, félénkséget. Ugyanakkor hátralépve, külső szemlélődőként – hol szenvtelenül,  hol együtt érezvén – életképeket villantott fel megfosztásról, kifosztásról, csalódásról, veszteségről, szégyenről nem kevés iróniával.

Nagyon szép ívvel felépített belső monológok, lelki eseményekkel dús történet mesélések váltakozása jellemezte az előadást, a végén egy megrendítő robbanással, mikor máskor, mint szentestén. Egy dolog hiányzott az érzések kavalkádjából, a szemrehányás.

A történeteket végig kíséri egy fiatalember az érzésekkel összhangban lévő tánca és két zenész fantasztikus játéka fuvolával, szaxofonnal és egyéb aláfestő eszközökkel.

Ugyan kevesebbet szót ejtettem a táncosról és a zenészekről, de velük volt teljes és feledhetetlen előadás.

Csimpolya Creative Commons License 2017.03.23 0 0 1095

Jól is teszed, ha elmész. Alighanem jó párszor kellemes meglepetés ér. Végtére is, ha nagyon nem érdekel, lehet diszkréten távozni.

Előzmény: Magdolnna (1092)
Csimpolya Creative Commons License 2017.03.23 0 0 1094

Igen, így van, tényleg kedvelem az ilyeneket. Már csak azért is, mert rádöbbentem, hogy a szüleim bútorai követték a falusi szokást, még az elhelyezésük is sokban azonos volt.

Viszont a Sváb Ház már kissé városias jellegű lett, a villanyt is bevezették, amit egy csinos kis rádió tanúsított, ahogy elnéztem, a harmincas évekből való lehetett.

Előzmény: Magdolnna (1093)
Magdolnna Creative Commons License 2017.03.23 0 0 1093

Akkor neked  is biztosan tetszenek a skanzen jellegű kiállítóhelyek, meg azok, ahol bepillanthatunk a régi életek hétköznapiságába, életvezetéseibe. Nagyon szeretem ezeket az időutazásokat.

30-40 éve a falvédők, mosdótálak minden napos kellékei voltak a falusi házaknak. Meg a tiszta szobák, nyári konyhák.

Előzmény: Csimpolya (1091)
Magdolnna Creative Commons License 2017.03.23 0 0 1092

Úgy gondolom, nem csak rajongók voltak jelen. Jómagam is inkább az érdeklődök közé sorolódnék. 

A műsörvezető megkérdezte a pódiumon ülő beszélgetésben résztvevőket, hogy szerintük, ha valaki nem találkozott még Hamvas írásaival, melyikkel kezdje az ismerkedést. Nos, mindenki mást ajánlott, ki a mély vizet, ki a felvezető köröket. :)

Mellesleg elszoktam menni olyan szerző előadására is, akitől nagy valószínűséggel olvasni nem fogok, de szívesen meghallgatom.

Előzmény: Csimpolya (1090)
Csimpolya Creative Commons License 2017.03.22 0 0 1091

Ma délelőtt a Soroksáron lévő sváb házba látogatott a nyugdíjas csoport. Volt, aki már másodjára járt ott, én még előszörre, de nagyon megérte. Kész időkapszula! Bútorok, ruhák, háztartási eszközök, konyhai tűzhely (ez volt a kedvencem) kitűnő állapotban,. Egy házaspár vezeti, időnként kézműves foglalkozásokat is tartanak benne gyerekeknek.

Ha már a konyháról beszélek, az ottani kedvencem a falvédő volt valami olyasféle csacska rímpárral, miszerint:

Tizenkettő csak most lészen,

De az ebéd máris készen.

A képen látható menyecske csinos ingvállat, szoknyát és kötényt viselt. Az arckifejezéséből ítélve nem örült annak, hogy az a pernahajder férjeura nincs itthon, hiszen túlfő az étel.

A mási kedvencem egy márványlapos mosó, porcelán kancsóval és mosdótállal.

Konyha, két szoba, hatalmas kamra, jól el lehetett nézelődni. Meg is tettük!

Csimpolya Creative Commons License 2017.03.22 0 0 1090

Érdekes lehetett! Bevallom, nem tartozom Hamvas Béla rajongói közé, de néhány művét azért olvastam és kedveltem is. A megemlékezést is szívesen hallgattam volna. 

Előzmény: Magdolnna (1089)
Magdolnna Creative Commons License 2017.03.22 -1 1 1089

Hamvas Béla születésének 120. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezést sem szerettem volna kihagyni. Az előzetes várakozásnak megfelelően egy színes és igen tartalmas műsor keretében belül bemutatásra került a nemrég megjelent válogatás kötet filozófus, kiadó, filmrendező részvételével, Lőte Attila színművész részleteteket olvasott fel (isteni volt hallgatni, volt benne erő, bölcselet, öröm, csalódás, humor, életkedv, elmúlás, minden ami egy életpályát végigkísér). Aztán ezt követően levetítették  A nevezetes névtelen című filmet, ami összefoglalta Hamvas életútját, munkásságát és a megtört, szellemi mellőzöttségben töltött éveket.

Magdolnna Creative Commons License 2017.03.16 0 0 1088

Az jó, ha valaki érdekes adalékkal szolgál. A Szépművészeti két időszaki kiállítását úgy sikerült megnézni, hogy egy-egy család privát idegenvezetést kért, én meg ott hallgatóztam a farvízen, hozzáteszem, több látogató is felfedezte a lehetőséget :) És még sem olyan volt, mint a csoportos, ahol 30-40 ember tülekedik egy egy kép/műtárgy előtt.

Előzmény: Csimpolya (1087)
Csimpolya Creative Commons License 2017.03.16 0 0 1087

Úgy veszem észre,hogy egyre gyakoribbak a babakiállítások, és ezt csak helyeselni tudom. Van egy barátnőm, aki babákat készít, részt is vett egy-két kiállításon, ezért ha tehetem, vele együtt megyek, így érdekesebb és szakmaibb.

Előzmény: Magdolnna (1086)
Magdolnna Creative Commons License 2017.03.16 0 0 1086

Talán két éve a Mezőgazdasági Múzeumban láttam egy babakiállítást, ha jól emlékszem, gyűjtők állítottak ki, így bővebben is meglehetett ismerni egy egy baba történetét. Hasonló részletetekről számolhatnék be, mint ahogy írtad. :)

Előzmény: Csimpolya (1085)
Csimpolya Creative Commons License 2017.03.13 0 0 1085

Örömmel közlöm, hogy ma délelőtt megnéztem a baba + Star Wars modellek kiállítást. Ez volt az utolsó nap, hogy megtehettem, mert holnap bezár.

Most inkább a babakiállítást szeretném ismertetni. Ezek három asztalon voltak elhelyezve. A babák egy gyűjtő tulajdonai voltak. Egyeseket maga készített, volt, amit vett, volt, amit ajándékba kapott. A matyó lakodalom teljességgel az ő munkája volt. Szerepelt benne a menyasszony és a vőlegény, a vőfély, a nyoszolyólányok, de még a sarokban pletykálkodó és falatozgató idősebb nők is. Gyerekek is, no meg egy matyó madonnának nevezett fiatalasszony, csecsemővel. Az én kedvencem az a lovaskocsi volt, amin a hozományt vitték, díszes kelengyeláda, a tetején csodásan hímzett vánkosokkal. Noná, hogy a kocsis kezében (is) volt egy üveg bor.

A második asztalon volt a kedvencem, egy csinosan öltöztetett, arasznyi nagyságú baba, száz évvel ezelőtti öltözékben. Egy dobozkában volt kiállítva, a doboz fedelében pedig a váltóruha, no meg egy kis notesz volt.  Ugyanott egy vele egyidős társaságbeli hölgy, csipkés ruhában, kalapban, napernyőben és elragadóan! Láttam egy táncospárt, flamecóhoz öltözve, no meg egy torreádort. A bikaviadalt nem kedvelem, de a ruha csodálatos!

A harmadik asztalon az ún. egzotikus ruhát viselő babák voltak, egy kígyóderekú indiai táncosnő, egy elegáns kínai nő, egy fonogató ujgur asszony, egy vajat köpülő román nő. A férfiak pedig (mármint az indiaiak) alighanem a harcias rádzsputok közül kerültek ki. A szépen kipödört bajszuk láttán még Hercule Poirot is elismerően bólintott volna. Volt egy Új-Guineai harcos is még így is elég ijesztően festett. Hát még a lándzsája!

Csimpolya Creative Commons License 2017.03.08 0 0 1084

Ha ilyen nagy a választék, akkor nincs nehéz dolgunk. 

Előzmény: Magdolnna (1083)
Magdolnna Creative Commons License 2017.03.08 0 0 1083

Ennyi kényelemmel én is bírok :)

Előzmény: Csimpolya (1082)
Csimpolya Creative Commons License 2017.03.08 0 0 1082

Köszönöm! Bőven van mit nézegetni. Bevallom, előnyben részesítem azokat, amik számomra könnyen elérhető helyen vannak.

Előzmény: Magdolnna (1081)
Magdolnna Creative Commons License 2017.03.08 0 0 1081

Ez a pesti:

http://www.btf.hu/

Bal oldalt érdemes válogatni: 

kategóriák

helyszínek

dátumok szerint.

Aztán még vannak a vidékiek, hogy én se járjak rosszabbul :)

Előzmény: Csimpolya (1080)
Csimpolya Creative Commons License 2017.03.08 0 0 1080

Hol tudnék utánanézni ezeknek a programoknak? Biztos, hogy van olyan, illetve inkább vannak olyanok, amik érdekelnének.

Előzmény: Magdolnna (1079)
Magdolnna Creative Commons License 2017.03.08 0 0 1079

Csemegézett már valaki a tavaszi fesztiválok programjaiból? Készítettem egy listát; amire jegyet váltottam, azokat tutifixen beírtam a naptárba, aztán még ott vannak az ingyenesen látogathatók/hallgathatók, úgy tűnik habzsolás lesz :)

Magdolnna Creative Commons License 2017.02.27 0 0 1078

Láttam a Zorba, a görög-öt színpadon.

Nagyon mélyen érzelmekre ható/épülő darab, tele kirobbanó élettel, vágyakkal. Lásd és éld meg a jelen pillanatát. Merj őrült lenni, merj örülni.

Papadimitriu Athina jelenléte, éneke, mosolya annak ellenére volt nagyon meghatározó, hogy szemmel láthatóan visszafogott volt és teret hagyott a többi szereplőnek.

Magdolnna Creative Commons License 2017.02.27 0 0 1077

Nádasdy Ádámot nagyon szeretem hallgatni, az utóbbi időben elég sok műsorban volt hallható/látható.

Előzmény: Csimpolya (1075)
Csimpolya Creative Commons License 2017.02.21 0 0 1076

Pár nappal ezelőtt véletlenül találtam meg a Gazdag szegények tévés változatát. Pontosan akkor kapcsolódtam be, amikor Kömény Zsuzsanna, az öreg mosónő elmondta, hogy került össze a párjával. Az árvíz hozta össze őket. Jó néhányszor olvastam a könyvet, ennek ellenére ezen a részen komolyan meghatódtam. Én egy kissé másnak képzeltem Zsuzsannát, valahogy nagy darab nőszemélynek, hiszen mosónő, de Komlós Juci alakítása teljesen meggyőzött. 

Csimpolya Creative Commons License 2017.02.21 0 0 1075

Néhány író előadónak is jó, például Vámos Miklós vagy a fordítók közül Nádasdy Ádám. Lőrincz L. Lászlót nagyon régen nem hallottam beszélni, de vagy húsz évvel ezelőtt annál többet. Vdofűd történetei voltak, remélem, vannak is.

Előzmény: Magdolnna (1074)
Magdolnna Creative Commons License 2017.02.21 0 0 1074

Ezt nagyon jó olvasni, szeretem az ilyen jellegű rendezvényeket. Karácsony előtt voltam Závada Pál beszélgetős esten, mármint a műsorvezető beszélgetett az íróval, pont azt a két könyvet emelte ki a munkásságából, amit olvastam (Jadviga párnája, Egy piaci nap). Ami kissé zavaró volt, hogy az író többször is finoman kísérletet, hogy az aktuálpolitika irányába vigye a társalgást, de a beszélgetést vezető minduntalan visszaterelte az irodalmi platformra, amit szerintem a többség örömmel vett.

Előzmény: Csimpolya (1073)
Csimpolya Creative Commons License 2017.02.20 0 0 1073

A Fővárosi Szabó Ervin könyvtár központi részlegében kéthetente van egy foglalkozás, biblioterápia címszó alatt, ilyenkor egy verset, vagy novellát beszélünk meg.

Az Írószövetség Bajza utcai könyvtárában is van hasonló, február 27-én például Devecseri Gáborra emlékszünk. Többször jártam ott, a kedvencem a Szabó Magda emlékest volt, ott megjelent az írónő keresztfia és örököse is, szeretettel beszélt Szabó Magdáról. 

Ha már Írószövetség, szintén havonta van egy rendezvény a sci-fi szakosztály keretében, most szerdán a nemrég elhunyt Kasztovszky Bélára emlékezünk. 

Nem állítom, hogy mindegyiken ott voltam, vagy leszek, de jó néhányszor igen.

Előzmény: Magdolnna (1072)
Magdolnna Creative Commons License 2017.02.20 0 0 1072

Ez az olvasóklubot hogyan kell elképzelni?

(nálunk a könyvtár alig látogatott intézmény, sokszor a villanyt sem kapcsolják fel a belső terekben, mert nincs senki)

Előzmény: Csimpolya (1071)
Csimpolya Creative Commons License 2017.02.16 0 0 1071

A legtöbb kulturális rendezvényen sokkal több a nő, mint a férfi. A nyugdíjasklubban, ahova járok, 25 tagból 25 nő, és nem mindegyikük özvegy vagy elvált. Az olvasóklubban, ahova szintén eljárok, változik a létszám, de az állandó, hogy legtöbbször egy-két férfi vesz részt benne. Igaz, jártam egy szövőtanfolyamra, ott csak nők voltak, de egy férfi tanította őket, méghozzá nagyon jól! 

Ami a macskakiállítást illeti, igen, egyre több a férfi, illetve a család, és ezt csak helyeselni tudom.

Előzmény: Magdolnna (1070)
Magdolnna Creative Commons License 2017.02.16 0 0 1070

A női mosdó kérdése bennem is felmerült, először is szerintem többet járunk, mi nők (én pl minden lehetséges alkalmat kihasználok, ha megérkezem, ha szünet van, ha elindulok), másodsorban pl színházba jóval több nő jár, mint férfi. Nem igen szoktam látni urakat koszorúban érkezni, viszont annál több hölgyet  :)

Macskakiállításon meg sok családot láttam, főként kisgyerekkel.

Előzmény: Csimpolya (1069)
Csimpolya Creative Commons License 2017.02.15 0 0 1069

Igen, ez így van. Azért diszkréten mosolyogtam, amikor két barátnő beszélgetését hallgattam, és az egyik megjegyezte, hogy végre egyszer a férfiak állnak sorba a mosdó előtt. Ugyanez igaz volt  szombati veterán számítógépek és videójátékok kiállítására is. Csak azrt nem érvényesült, mert ugyanazon a helyen és épületben macskakiállítás is volt, az meg több nőt érdekel, mint férfit.

A Rab oroszlánból csak tíz percet láttam, sajnos, azt fogtam ki, amikor a feleség olyan féltékenységi őrjöngésbe hajszolta magát, ami még nekem is sok volt.

Előzmény: Magdolnna (1068)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!