Keresés

Részletes keresés

Tozatu Creative Commons License 2006.01.27 0 0 1259
Télálló banán még nekem sem sikerült,most a télikertben van egy kicsi, majd megy ki tavasszal és hátha télire megerősödik. Azt mondják, hogy a víztől kell inkább óvni,így tetőt teszek majd fölé,mint a pálmának.
Előzmény: Arth_ur (1254)
Tozatu Creative Commons License 2006.01.27 0 0 1258

Rappaiék szoktak árulni az egyetemi kiállításokon, de mások is, akiknél szokott lenni golgota és egyéb.Továbbá a Hortus Hungaricuson is ott vannak. Ha megrendelitek, lehozzák,kivéve a csigababomat,amit nem tudtak hozni.:(

Azt hiszem nekem is naon kell egy ehető golgota!

rágica Creative Commons License 2006.01.27 0 0 1257
Sziasztok!
Nem jönnétek át a golgotásba?! Beszélgessünk ott róluk! Hozhattok képet is! (Előrehoztam Nektek! Várlak benneteket!)
PeciMaci Creative Commons License 2006.01.27 0 0 1256

próbáld jobban betakarni.. és ne csak a törzset hanem a földet is körülötte!

bár gondolom az idősebb tövek jobban bírják a telet...

amugy? pesti vagy ???

Arth_ur Creative Commons License 2006.01.27 0 0 1255

Most fölös növényem nincs, de tavasszal szívesen dugványozok mindkettőtöknek, ha addig nem találtok. A kék biztos menni fog, a piros csak talán.

Előzmény: PeciMaci (1253)
Arth_ur Creative Commons License 2006.01.27 0 0 1254

"Én itt láttam ehető golgotát - http://www.husevonoveny.hu meg még nagyon sok mindent..pl. télálló banán..."

Igen, ezek a zombai Rappai Kertészet növényei. Hogy pontosan mi a közük a Vénuszkerthez, azt nem tudom. Van saját honlapjuk is, de az évek óta nem frissül, ezen viszont elég friss infók vannak róluk.

A piros golgotám is tőlük van, és kétszer is vettem már tőlük télálló banánt, de egyszer sem vészelte át a telet... Biztos én csináltam rosszul, mert láttam a sokéves áttelelő anyatövet a házuk előtt, amikor egyszer náluk jártam Zombán. (De hogy eljussak oda mégegyszer, az kutya vacsorája.)

Előzmény: PeciMaci (1252)
PeciMaci Creative Commons License 2006.01.27 0 0 1253

golgota dugványok érdekelnének engem is.. nekem sárga volt de tönkrement :(  rányitották télen az ablakot :(

/ de mintha lenne egy ismerősömnek belőle..../

Előzmény: Arth_ur (1248)
PeciMaci Creative Commons License 2006.01.27 0 0 1252

Sziasztok

Én itt láttam ehető golgotát - http://www.husevonoveny.hu meg még nagyon sok mindent..pl. télálló banán...

Előzmény: Freddy56 (1251)
Freddy56 Creative Commons License 2006.01.27 0 0 1251

Hali Arth ur!

Dehogy untattatok!

Engem legalábbis nem, mert felkeltette a kíváncsiságomat ez a Golgota téma!

Én bolondja vagyok az olyan növényeknek, melyek - hogy úgy mondjam - nem minden kertben vannak jelen. A kint telelő közönséges fügén kívül, a bent telelő egyéb fajokig. Csak egy náhány: avokádó, karambola, banán"fa", ciromfák, kumkuát, kiwi (a natur és az önporzós is).

A golgotát hol lehet beszerezni?

Üdv: Freddy

Előzmény: Arth_ur (1250)
Arth_ur Creative Commons License 2006.01.27 0 0 1250

Köszi! Most először inkább egy télikert kéne,   :-)  mert már alig tudom megoldani a teleltetéseket. Aztán meg valami automata öntözés (az edényeseknek is!), hogy nyáridőben ne az "életmentéssel" teljen el a növényekre szánható időnk. Persze lehet, hogy egy ehető golgota fajnak most sem tudnék ellenállni, de ez nem igény, inkább emberi gyengeség. :-)

Azért jó, hogy a banán-citrom topikban beszélgetünk golgotákról, a sajátjában meg napok ota csönd van... Remélem a nem untattuk az itteni citrus fan-okat.

Előzmény: Tozatu (1249)
Tozatu Creative Commons License 2006.01.26 0 0 1249
A kiültetésékkel eddig nem volt szerencsém,tudod, kutya, gyerek,mindig azt találja meg, amit féltek. Így a kék nekem is az eredetinek a sokadik dugványa. Próbálkoztam a védett kinti teleltéssel is, de nem jött be.Az egyetemi kiállításon ócsón lehet venni,legalábbis ott vettem a pirosat.Amúgy megnyitottam, amit mondtam, hogy megnyitok, így  ha érdekel valami ződség szólj és felkutatom.
Előzmény: Arth_ur (1248)
Arth_ur Creative Commons License 2006.01.25 0 0 1248

Az első kék golgotát úgy öt éve vettem a piacon, de az a tő már nincs meg, csak egy róla szaporított egyéves dugvány. A másik most harmadik éves, idén arról is kell dugványoznom, ha meg akarom őrizni a vonalat.

Tavasszal ki szoktam ültetni őket a kerítés mellé, a fagyok előtt meg felszedem a töveket. Gyönyörűen megerősödnek (3-6 m-re elfutnak a kerítésen), ontják a virágokat (20-25 nyílik egyszerre!), de három szezon alatt úgy megerősödtek a tövek, hogy már nem tudtam bevinni teleltetni. 

A dugványozás viszont könnyű róluk, 1-2 megeredt dugványt megtartok magamnak, a többit osztogatom boldog-boldogtalannak.

Van egy piros virágúm is (talán P. quadrangularis), de annál a kiültetéssel már kétszer is befürödtem: drágán megvettem, aztán tönkrevágtam két tövet is,  két egymást követő évben. Hálistennek a másodiknál már volt annyi eszem, hogy dugványozzak róla, na azt teletetgetem most cserépben.

Hogy tényleg piros, azt csak onnan tudom, hogy a testvére édesanyámnál bezzeg már virágzott... :-)

Előzmény: Tozatu (1247)
Tozatu Creative Commons License 2006.01.24 0 0 1247

Na, akkor lebuktam.:)Tényleg  nem írtam ide ,csak néha olvasom.

De jó,összetalálkoztunk, mert ugyi, aki a virágot szereti....Nem gondoltam volna, hogy az exotikumokban utazol.:)

Ez a sima, mezei fajtája, nyáron virágzott először, de nem maradt meg ezen sem semmi. Van még egy pici,piros golgotám, de lehet nem éri meg a tavaszt, kiöntöztem igencsak.

Hány évesek a golgotáid?

Előzmény: Arth_ur (1246)
Arth_ur Creative Commons License 2006.01.24 0 0 1246

Nem Titi, az az Osztalytarsam.hu-n volt, a giminknek nyitott Index-es topikba még nem írtál. Ezek szerint nem is kell az iwiw-vel bajlódni, hogy ismerősöket találjon az ember. :-)

A golgotavirágod, aminek a képét feltetted a tar.hu-ra, az a sima P. coerulea, vagy a P. edulis, az ehető golgotavirág?

Nekem van két ilyen virágú golgotám is, de egyik sem terem: az egyik csak a virágokat ontja, a másik rendszeresen hoz terméskezdeményeket, de úgy 2-3 centis magtalan, csökött, üres bogyóként mindíg lepotyognak róla.

Előzmény: Tozatu (1245)
Tozatu Creative Commons License 2006.01.23 0 0 1245
De,sőt a bulin is.:)))
Előzmény: Arth_ur (1244)
Arth_ur Creative Commons License 2006.01.22 0 0 1244

Sőt kicsit már több is...

Szintén zenész?

A sulim topikjában még nem találkoztunk.

Előzmény: Tozatu (1243)
Tozatu Creative Commons License 2006.01.22 0 0 1243
Túúúdom, biosz tagozaton is, az őskorban,kb.negyedszázada.
Előzmény: Arth_ur (1233)
Arth_ur Creative Commons License 2006.01.22 0 0 1242

Az biztos nem törpebanán, az csak 1,5-2,5 m magasra nő csak, és a termése is kisebb (úgy 10-15 centis) a boltban szokásosnál.

Előzmény: Freddy56 (1241)
Freddy56 Creative Commons License 2006.01.22 0 0 1241

Köszi a kiegészítést, helyesbítést!

A helybeli Füvészkertben a termő banán elég nagy edényben van, valószínűleg ez nem törpebanán, a magassága is úgy 4-5 méter körül van.

A másik: írtam az oltással kapcsolatban, ez nem olyan mint a fatörzs, ez csak egy pszeudotörzs (azaz: látszólagos, ál-), a póréhagymás hasonlatod igen jó.

Előzmény: Arth_ur (1240)
Arth_ur Creative Commons License 2006.01.22 0 0 1240

Egy kis kiegészítés: a banánnak semmi köze a fákhoz, és a "banánfa" csak egy pongyola köznyelvi fordulat, ami sokakat félrevezet. 

A banánfélék a fűféléknek, gabonaféléknek az elég közeli rokonai, a leveleik nyeléből összeálló áltörzset meg leginkább a póréhagyma fehér "szárához" lehet hasonlítani, ugyanolyan réteges, gyűrűs szerkezetű. Minden levél a tövében, lent középen alakul ki, és onnan nyúlik fel középen, végig az áltörzsben, amit kifeszít vastagabbra, és terül ki a többi levél fölé.

Ha dzgaux banánja már 6-7 éves, és elkezdett sarjakat hozni, akkor jó esély van rá, hogy el fog pusztulni terméshozás nélkül is, ennyi idő alatt egyszerűen elöregszik az a hajtás. Sarjat viszont 3-5-öt is szokott hozni maga után, mind szétválasztható, és kb. 5 év alatt felnevelhető termő méretűvé.

A többszáz literes dézsa a nálunk tartott törpebanánokhoz túlzás, egy 50-60 cm átmérőjű cserép/dézsa elég nekik. A laboránsom banánja 50-es műanyag cserépben van, az öreg, főhajtás tavasszal kezdett virágozni, most érett be karácsonykor a termése, de a tő már ősszel elkezdte hozni az új sarjakat.

Előzmény: Freddy56 (1239)
Freddy56 Creative Commons License 2006.01.21 0 0 1239

A banánfa ilyen szempontból roppant érdekes. Egy pár vad faj van, de ezek termése fogyasztásra nem jó. A boltban kapható banánoknak viszont nincs magjuk, szinte egy pár faj klónozásából van a világ összes ehető banánfája, ezért is félnek, ha egy "banánfa járvány" kitörne, akkor szinte az egész világ banánfája kipusztulna.

Tehát itt nincs oltás, mint a "normális" növények esetén, különben is a banánfa törzse nem igazi fatörzs, henem csak pszeudotörzs.

A banánfa utálja a sivatagi kiképzést, azaz szereti az öntözést, és azt is ha, naponta többször lepermetezed a leveleit kiürült, alaposan kimosott fürdőszobai pumpás flakonnból. (ha jól emléxem Ajax-os az enyém, de nem biztos). Na, meg szereti a Káliumoldatos műtrágyás öntözést is!, ebből 2 hetenként kap.

Remélem szerencséd lesz, és megáll a száradás.

Előzmény: dzgaux (1238)
dzgaux Creative Commons License 2006.01.21 0 0 1238
Köszi az infokat, talán még annyi hozzáfűznivalóm lenne, hogy nincs beoltva a banánfám... Amúgy hol lehet & mennyiért beoltatni? Mert ezt a banánfát is úgy kaptam, és akitől kaptam, annak a banánfája elszáradt... Lehet abból az okból, amiket írtál? És akkor lehet, hogy mégiscsak be van oltva? Sajnos nem értek ezekhez...:)
Előzmény: Freddy56 (1237)
Freddy56 Creative Commons License 2006.01.21 0 0 1237

Szia!

Az "öreg " a terméshozatal után valóban elpusztul, és ilyen esetben valamely sarj, általában a legerősebb, "átveszi a hatalmat". A leírásodból: csak egy sarj jött, nem termés, azaz nincs vész. A sarj leválasztásával viszont várj, egyesektől olyat is hallottam, meg kell vele várni a 25-30 cm-es magasságot.

Nálam már 3 sarja jött, bár ebből egy kifeküdt. A magassabb kb 5 cm-es. Nyár vége óta már nálam is elment 4 levél, de tudom mi lehet a gond: nagyobb edény kell, mert még tavasszal volt utoljára átültetve. Amúgy a szokásos 12-13 levél van most rajta, meg is lepődtem a nyár végén, hogy csak hozza az újakat, már a 16. jön, régit meg nem vált, hát most vált. A következő új meg nemsokára kezd terülni.

Azt is olvastam a NET-en, hogy igen becsületes méretű edény szükséges, hogy termést produkáljon a fa (úgy min. 6-700 literes).

Előzmény: dzgaux (1236)
dzgaux Creative Commons License 2006.01.21 0 0 1236

Sziasztok, sajnos nincs sok időm a fórumot olvasgatni, úgyhogy lehet, olyan kérdést teszek fel, ami már korábban felmerült, ezért előre is elnézést kérek...:) Szóval a problémám csupán annyi, hogy van egy kb 6-7 éves banánfám, egész nagy, és most hozott egy "porontyot", ami elég szépen cseperedik, csupán az "anyja" nem nő semmit, és kezdenek elszáradni a levelei. Több embertől is hallottam már, hogyha egy banánfa hoz egy utódot, elszárad... Ebben mennyi igazság van? Vagy esetleg tehetek vmit azért, hogy megmaradjon mind a kettő?

Arth_ur Creative Commons License 2006.01.19 0 0 1235

Reménykedj, ha a hajdani sebzési felület nem sérült meg, talán nem fertőződik el. Egyébként meg tedd vissza, tartsd szórt fényen, viszonylag párásan a hajtásrészt (üveg/zacskó/pille-palack elvágva) és ha tudod, kicsit melegebben a talajt (a profik melegtalpnak hívják).

Egyetlen sikeres rhododendron dugványom 3 év után indult meg, és gyökerezett ki most nyáron. 

Előzmény: szilkszilky (1234)
szilkszilky Creative Commons License 2006.01.19 0 0 1234

Hát nagyon el vagyok keseredve. Az a kép amit feltettem a bimbós citromdugványomról...

Szóval, a párom véletlenül lelökte a cserepet az ablakpárkányról ... és kiderült, hogy egy fikarcnyi gyökér sincs nyár óta egyik dugványon se. A bimbók még vannak, meg persze, mintha a zöldhajtás is indulna, de semmi gyökere!!! Mit csináljak? Egyszer már volt ilyen és másfél év zöld dugvány után kidobtam. Avval sem történt semmi, és mikor ennyi idő után kiszedtem a cserépből még mindig nem volt gyökere!

Arth_ur Creative Commons License 2006.01.19 0 0 1233
Igen, a "történelem előtti" időkben.
Előzmény: Tozatu (1232)
Tozatu Creative Commons License 2006.01.18 0 0 1232
Ön kéhem fakultatív kémiás volt?:))
Előzmény: Arth_ur (1229)
Arth_ur Creative Commons License 2006.01.18 0 0 1231

"Koszonom a valaszokat! Ezek szerint, ha
- elultetem es kikel, akkor legfeljebb levelei lesznek, ha
- 2-3 ev utan be is oltatom, akkor silany termese lesz"

Ha nem oltatod be, akkor lesz silány termése (10-20 év után), ha beoltatod, azzal lesz jó termő, olyan amit már "előkészítettek."

Előzmény: 24Zoli24 (1230)
24Zoli24 Creative Commons License 2006.01.18 0 0 1230
Sziasztok!

Koszonom a valaszokat! Ezek szerint, ha
- elultetem es kikel, akkor legfeljebb levelei lesznek, ha
- 2-3 ev utan be is oltatom, akkor silany termese lesz

Ha olyan citromfat szeretnek, melynek jo termese van, akkor pedig vegyek egy olyan citromfat, melyet mar "elokeszitettek" es rakjam nyaron ki jo meleg helyre.

koszi megegyszer!

Z

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!