Keresés

Részletes keresés

refse2 Creative Commons License 2017.04.08 0 0 9122

" az AWI-t ajánlanám, dupla impulzussal"

Az meg milyen ?

Előzmény: Zsorzsinó (9113)
Törölt nick Creative Commons License 2017.04.08 0 0 9121

köszönöm az infót. úgy néz ki hogy hagyományos kulcsost veszek.

Előzmény: xxxjjjkkk (9120)
xxxjjjkkk Creative Commons License 2017.04.08 0 0 9120

Ha normális a gép akkor nincs gond vele,  ha gyenge,  akkor lelazulhat. Csavarozásnál éppen. 

Előzmény: Törölt nick (9107)
xxxjjjkkk Creative Commons License 2017.04.08 0 1 9119

OFF, de csak kicsit, múltkor volt téma a flex, vettem egy dewaltot 18 ezer most. DWE4056 os.

Hátha valaki hasonlót keres összegzem a tapasztalataim.

Szükségem volt egy egykezes kis gépre, amivel vágni tudok. Makita van a cégnél, meg hilti, előbbi nagyon jó, de a gombja az egy halál kesztyűben, úgyhogy azt kizártam, nem hegesztő kesztyű barát.  Utóbbi drága, ugyan annyira nem, mert valami 20+ ért vették, viszont nagy, otthonra felesleges.

Miután ezeket kizártam, maradt a hitachi-metabo, őket kapásból kizártam, mert semmit nem pluszt tudtak mutatni az árukhoz képest, mondjuk a makitával szemben, a milwaukee nagy is volt meg drága is, mint a hilti. Maradt a kék bosch azthiszem az 16 volt, 125 be, mellette szólt a vékony test(azthiszem a kategóriában övé a legvékonyabb), és a kényelmesen kapcsolgatható gomb, aztán nem is gondoltam rá, de ajánlották a dewaltot, picit drágább , mint a vetélytársai de a +3 ezret megérti, mint látszik, a védőt be kell nyomni, és lehet tekergetni, jó és gyors megoldás,  A boschon meg valami imbuszkulcsos állítás volt. Meg a bekapcsoló gombja is nagyobb, szépen jár. Picit erősebb a motor benne, na meg mégis csak dewalt. Vastagabb "jóval" mint a bosch, kis kezű embereknek zavaró lehet, nekem a 10es kesztyű a méretem, nekem teljesen jó.

Nekem fontos a védő, mert minden a szememet kezdi ki elsőnek, úgyhogy ha egy mód van rá, szemüveget+ védőt mindig használok.

Maga a gép 115mm es, ugyan az, mint a 125 ös, csak kisebb a védője, meg olcsóbb 4 ezerrel, annyi a trükk, hogy belefér a 125 ös korong is.(erre a boltba hívták fel a figyelmem egyébként)

Hogy védő is legyen, meg kis helyet is foglaljon, így ezt vettem. Mint látszik a 125 ös csiszoló is belefér, bár ezzel a géppel nem sokszor fogok csiszolni, max kis festéket, de azért a szükség nagy úr lehet, belepróbáltam. Egy valami idegesítő, hogy ez a rugós védőállító, 1-2mm-t eltolja ferdén, és így ferde a koronghoz képest, talán látszik is a képen, nem ér bele, nem akadályoz semmit, csak ha már észrevettem zavar(tehát a korong síkja, meg a védő síkja nem teljesen párhuzamos), egy ilyen gépnél ez hiba, ha nem gond, akkor is.

Ami még érdekes, hogy imbuszkulcsal kell rászorítani az anyát, nem a szokásos körmös kulcsal(?), igazából jelentősége nincs, gondolom olcsósítás. Maga a gomb is könnyen hozzáférhető, ami a tárcsát rögzíti. Elég átgondoltnak tűnik.

Holnap kipróbálom, kiváncsi leszek rá, a dewalt gépekkel eddig elég jó tapasztalataim vannak.

Ja és a lidlbe lesz 230as nagyflex 2000W 16 ezer.

Pillanatragasz Creative Commons License 2017.04.08 0 0 9118

50 darab kengyel betonsas vasazat, többféle pálcavezetést kipróbáltam végül a sima pontheggesztés vállott be.

Nem idegeskedek ugyis megy bele a betonba csak gondoltam kicsit gyakorlok rajta

Mnagy Creative Commons License 2017.04.08 0 1 9117

Az ALSi az általánosabban használható, tapasztalatom szerint az önvényekhez jobb az ALMg5, de ez sem általános.A választott 5m- es kábellal nehezebben férsz hozzá szűk helyekhez. Merevebb és a gázterelő is nagyobb.Itthon 4m-es a cégnél 5m-es Mb15- öst használok.Aluhoz 3m az ajánlott max, nekem is ekkora van az itthonin, de a cégese gépen a géphez kapott is ekkora.

Előzmény: Kishetye (9115)
ívhegesztő1977 Creative Commons License 2017.04.07 0 1 9116

üdv.A pisztolyoldalonn a gázterelő átmérője.

Az MB15 nél 18mm.A 25 ösnél 22mm.

Az áramátadó 6mm-es mindkettőnél.

Előzmény: Kishetye (9115)
Kishetye Creative Commons License 2017.04.07 0 0 9115

Sziasztok!

Rahed Lee ; Mnagy ; maseratisti ; Paco155 köszönöm a válaszokat ,nagyon sokat segítettetek!

Az elgondolásom az lett,hogy a mostani 3m-es pisztolyt átalakítom aluhoz és veszek egy sima acélhoz valót,de 5m-est 
őt néztem ki:
http://www.hegesztescenter.hu/termekek/7-hegesztesi-tartozekok/33-mig-mag-co2-hegesztopisztolyok/1178-co-hegesztopisztoly-250-5m/

vélemény róla? 
Most M6-os áramátadóim vannak,ennek mekkora lehet?

A rugóra rögzíthető gázterelő méretek ugyan akkorák mint a mostani 150-é?

egyébként a hegesztőhuzalra visszatérve szerintetek AlSi vagy az AlMg a széleskörűbben használt?

üdv.:T.J.

piaggioape Creative Commons License 2017.04.07 0 0 9114

Lehet butát kérdezek, de forrasztani nem lehetne?

Előzmény: Zsorzsinó (9113)
Zsorzsinó Creative Commons License 2017.04.07 0 0 9113

Hali!

Nem igazán van jártasságom a dologban, ennek ellenére az AWI-t ajánlanám, dupla impulzussal. Vagy valami kémiai kötést. Passzolok.

Előzmény: piaggioape (9112)
piaggioape Creative Commons License 2017.04.07 0 0 9112

Kedves Fórumtársak!

Kis segítség kellene tőletek! Alulemezt szeretnék összehegeszteni de elég vékonyat.   2 db  0,5 mm vastag lemezt egymásra fektetve az élüket kellene összevarrni valahogy.  Ezt hogyan, milyen géppel lehetne megoldani szerintetek?

Előre is köszönöm a segítséget.

ívhegesztő1977 Creative Commons License 2017.04.07 0 0 9111

Üdv,ha jó minőségű a gyorstokmány akkor nincs vele gond.

A komolyabb minőségű gyorstokmányok általában fémből vannak.

Ha gyengébb minőségű a tokmány,akkor ütvefúrásnál kilazulhat,vagy ha

nagyon meg van húzva nehéz kioldani,esetleg megúzni sem tudod úgy hogy ne forogjon

el a fúrószár.Nekem volt műanyag külsejű gyorstokmányos fúrógépem.

A fúrógép még működik(nem nállam)de a tokmánya egy kaki.

Mnagy Creative Commons License 2017.04.07 0 0 9110
Törölt nick Creative Commons License 2017.04.07 0 0 9109

szia, értem köszönöm.

Előzmény: Zsorzsinó (9108)
Zsorzsinó Creative Commons License 2017.04.07 0 0 9108

Hali!

Eddig nekem is csak kulcsos volt, de meguntam. A gyorstokmány hátrányaival még nem szembesültem. Ha van ilyen egyáltalán.

Törölt nick Creative Commons License 2017.04.07 0 0 9107

sziasztok. a közeljövőben venni szeretnék egy makita ütvefúrót.tokmány szempontjából milyet érdemes venni? sima tokmánykulcsost, vagy gyorstokmányost? a gyorstokmánynak milyen hátrányai vannak? még nem volt csak tokmánykulcsos furógépem.

Wilaur Creative Commons License 2017.04.07 0 0 9106

Üdv mindenkinek!

Nem hegesztés,de fémmegmunkálás.

Húvsét hétfő utántól lesz a lidl-ben megint jó kis barkács akció. Többek között a Parkside 2000W-os 230-as sarokcsiszolója. Hátha érdekel valakit. :)

https://www.lidl-flyer.com/hu-HU/#/5e2502a6-1a8e-11e7-a7b6-005056ab0fb6/view/flyer/page/20

maseratisti Creative Commons License 2017.04.06 0 1 9105

Lehet kapni kis kiszerelésű alu huzalt 10 centis dobon (0,8-as GYS gyártmány) ami ugyan fajlagosan nem olcsó, de ha nem kell sok....

Igaz hogy egy 0.5kg huzal 5000Ft, na de hiába vettem én pld az 5kg 0.8-as AlSi5-ös (30cm dob) huzalt 8000-ért, soha nem fog elfogyni...

Szóval szerintem pici dob, esetleg ebből van több fajta, én az AlSi5-öst javaslom

https://mesteriparcikkshop.hu/index.php/hegesztesi-tartozekok/hegeszto-huzalok/kistekercses-100-mm/hegeszto-huzal-alsi5-0-8mm-0-5kg-webshop

de van AlMg5 is

https://mesteriparcikkshop.hu/index.php/hegesztesi-tartozekok/hegeszto-huzalok/kistekercses-100-mm/hegeszto-huzal-almg5-0-8mm-0-5kg-webshop

sőt 308lsi is ha esetleg rozsdamentes feladat lenne

https://mesteriparcikkshop.hu/index.php/hegesztesi-tartozekok/hegeszto-huzalok/kistekercses-100-mm/hegeszto-huzal-inox-0-8mm-1kg-webshop

Többiek szépen leírtak mindent :-)

Előzmény: Kishetye (9100)
Mnagy Creative Commons License 2017.04.06 0 0 9104
Előzmény: Mnagy (9103)
Mnagy Creative Commons License 2017.04.06 0 1 9103

A recés görgő a porbeles huzalhoz kell. Alu drót van szilíciumos és magnéziumos több összetétellel. Milyen lehet a váltóház anyaga... egy ilyen kis melóhoz komoly beruházás, de ha többet is tervezel vegyél mindkét fajtából és próba.

Paco155 Creative Commons License 2017.04.06 0 1 9102

"Szerintem az Aluflux csak kis tekercset fogad,"

A 215-ösbe a nagy is befér, a 195 csak a kicsit tudja.

"Kihúzod a huzalt és belenézel, vagy kívülről megtapogatod."

Gyárilag az Iweld 150-et adják hozzá ami acélspirálos.

Előzmény: Rahed Lee (9101)
Rahed Lee Creative Commons License 2017.04.06 0 1 9101

Üdv a fórumon!

Én nem vagyok túl tapasztalt MIG aluhegesztésben, de mivel senki sem szólt hozzá, a tévedés jogát fenntartva megpróbálok segíteni. Ha valahol hülyeséget írok, majd a szakértők kijavítanak.

Vegyük sorjába:

1. milyen huzalt kell vegyek? átmérő,összetétel,kiló,honnan?

Aluhoz inkább a vastagabb huzal dukál 1mm vagy vastagabb. Az összetétel ügyében nem tudok okosat mondani. Én a Vaterán vettem, egy nagy tekercs ESAB aluhuzalt. Én egész jókat hegesztettem vele, de kiderült, hogy kifogtam az állítólag legnehezebben kezelhető, leghisztisebb ötvözetet. Pontosan milyen, azt most nem tudom megmondani, ha este hazaérek megnézem.

Szerintem az Aluflux csak kis tekercset fogad, nincs sok alternatíva. Hegesztéstechnikai szaküzletekben tudsz venni.

2. kaptam hozzá egy recés továbbítógörgőt,az kell az aluhoz ? (egyébként szerintem az is 0.8-as szóval valószínűnek tartom,hogy akkora aluhuzal kell)

Aluhoz "U" profilú görgő illik. Recéssel én nem találkoztam, nekem acélhoz a "V" profil van, aluhoz külön vettem a kerekített hornyú "U" görgőt. Az aluhuzal nagyon puha, ezért az a célszerű, hogy minél nagyobb felületen fogja a görgő horony. Ezért nem igazán jó a "V" görgő, de van aki ezzel használja különösebb gond nélkül.

3. CO gázzal is lehet aluzni,vagy kötelező az argon?

Co-val, kevert gázzal nem lehet alut hegeszteni. Argon, vagy hélium kell.

4. ha gyárilag aluflux, a pisztoly huzalvezetője teflonos lehet? hogy lehet azt kideríteni?ha nem az honnét érdemes venni és milyent?

Kihúzod a huzalt és belenézel, vagy kívülről megtapogatod. Ha érzed az acélspirált, ami olyan mint a bicikli fékbowden és általában piros, akkor nem teflonos. Én ezt használom aluhoz, nem olcsó, de eszméletlen jó. Nagyon merev, nekem sohasem akadt még el az aluhuzal. Ez lenne: http://www.hegesztescenter.hu/termekek/7-hegesztesi-tartozekok/35-mig-mag-co2-hegesztopisztoly-alkatreszek/251-huzalvezeto-spiralok/96-teflon-spiral-fekete-4m/

5. az áramátadó a pisztolyban, maradhat acélhoz való ,vagy létezik aluhoz való is?

Aluhoz speciális áramátadó dukál.

6. továbbító görgőt,hogy állítsam be,hogy ne gyűrje az anyagot?

Van egy módszer. Befűzöd a huzalt, lecsíped a gázterelőnél. Egy kemény felülethez tartod úgy, hogy 5 mm-re legyen a gázterelő. Elindítod a huzaltolást és akkor jó, ha az 5 mm-re kilógó huzal megáll és elforog a tológörgő anélkül, hogy begyűrné. Utána ugyanezt megismétled, de most 50 mm-re tartod a kemény felülettől. Ekkor már nem állhat meg a huzal. Akkora tolóerő kell, hogy elhajlítsa a huzalt és folyamatosan tolja.

7. tanácstalan vagyok alu ügyileg szóval minden praktikát szívesen olvasok,pl.: a fórumon említett beégés,valamint "fémhez nem érhet a huzal" dolog is érdekel

Ezügyben találhatsz eszmefuttatásokat itt, olvass vissza. De a gyakorlással sok minden kiderül. Az alu könnyen beég az áramátadóba. Hogy a fémhez nem érhet a huzal, ez nekem új, lévén így jön létre az ív. Anélkül nem tudom hogyan menne.

Kishetye Creative Commons License 2017.04.05 0 0 9100

Sziasztok!
Segítséget kérnék!
Frissen csatlakoztam a fórumhoz,bár be kell valljam nem egyszer olvastam bele.
A probléma a következő:

Alumínium öntvényt kell hegesztenem (egy fűnyírótraktor kerékhajtás difije).
Van nekem egy Iweld pocketmig alufluxom ami elvileg tud alut is hegeszteni (egyszerűen zseniális a következtetőkészségem...)és őt szeretném erre a feladatra befogni.
1. milyen huzalt kell vegyek? átmérő,összetétel,kiló,honnan ?
2. kaptam hozzá egy recés továbbítógörgőt,az kell az aluhoz ? (egyébként szerintem az is 0.8-as szóval valószínűnek tartom,hogy akkora aluhuzal kell)
3. CO gázzal is lehet aluzni,vagy kötelező az argon?
4. ha gyárilag aluflux, a pisztoly huzalvezetője teflonos lehet? hogy lehet azt kideríteni?ha nem az honnét érdemes venni és milyent?
5. az áramátadó a pisztolyban, maradhat acélhoz való ,vagy létezik aluhoz való is?
6. továbbító görgőt,hogy állítsam be,hogy ne gyűrje az anyagot?
7. tanácstalan vagyok alu ügyileg szóval minden praktikát szívesen olvasok,pl.: a fórumon említett beégés,valamint "fémhez nem érhet a huzal" dolog is érdekel

esetleg megbízható weboldalt is írhatnátok,ahol magamfajta laikus hülye is bátran dobálhat a kosárba.

Köszönöm ha elolvastad,és segítesz egy válasszal :)

üdv.: T.Józsi

turbo2 Creative Commons License 2017.04.04 0 0 9099

Nem a legjobb plattform a kezdéshez...

Nincs egy vaslemezed???

De végül is ha ezzel kezdesz akkor már majdnem mindent tudni fogsz...

Előzmény: Pillanatragasz (9095)
Rahed Lee Creative Commons License 2017.04.01 0 1 9098

Általában a golyó középvonala a "mutató". Az Elga rotacsöves argon reduktoromon van is egy piktogramm ami a golyó közepét jelzi. A kézi átfolyásmérőmön (Binzel) nincs ilyen jelölés, de a golyó közepét nézve, ugyanazt az értéket mutatja, mint a rotacső.

Előzmény: dilatációs hézag (9097)
dilatációs hézag Creative Commons License 2017.03.31 0 0 9097

Az engem is érdekelne hogy a golyót az átfolyásmérőben hol kell összenézni a beosztással.Alja, teteje vagy a közepe.Használati utasítást még nem láttam. 

Előzmény: Pisti83 (9094)
Pillanatragasz Creative Commons License 2017.03.31 0 0 9096

Azt írja rajta hogy a 3.25 ös flektródát is elviszi sőt adtak is vele pár szálat igaz még nem próbáltam

Előzmény: Pillanatragasz (9095)
Pillanatragasz Creative Commons License 2017.03.31 0 0 9095

Még nem az igazi de már megérte megvenni haladok vele ,kicsi helyt elfér sajnos csak 130 a os, már bánom nem vettem a nagyobbat.

Előzmény: Paco155 (9074)
Pisti83 Creative Commons License 2017.03.30 0 0 9094

Ja, át tudom számolni, de jobban örültem volna, ha nem nekem kell újravonalkázni.

De ez egész jó oldal, köszi szépen!

Még azon gondolkodtam, hogy a golyónak vajon a közepét kell a vonalkákkal összenézni? Vagy ne foglalkozzak vele, annyira úgyse pontos? :)

Előzmény: turbo2 (9093)
turbo2 Creative Commons License 2017.03.30 0 0 9093
Előzmény: Pisti83 (9091)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!