Kezdő hegesztők számára hoztam létre ezt a topic-ot. Banális kérdések, gépvásárlás megtárgyalására. Egymásnak való segítségnyújtás, tippek, információk. Kérem mindenki tisztelje a kezdő kérdezőt.
OFF, de csak kicsit, múltkor volt téma a flex, vettem egy dewaltot 18 ezer most. DWE4056 os.
Hátha valaki hasonlót keres összegzem a tapasztalataim.
Szükségem volt egy egykezes kis gépre, amivel vágni tudok. Makita van a cégnél, meg hilti, előbbi nagyon jó, de a gombja az egy halál kesztyűben, úgyhogy azt kizártam, nem hegesztő kesztyű barát. Utóbbi drága, ugyan annyira nem, mert valami 20+ ért vették, viszont nagy, otthonra felesleges.
Miután ezeket kizártam, maradt a hitachi-metabo, őket kapásból kizártam, mert semmit nem pluszt tudtak mutatni az árukhoz képest, mondjuk a makitával szemben, a milwaukee nagy is volt meg drága is, mint a hilti. Maradt a kék bosch azthiszem az 16 volt, 125 be, mellette szólt a vékony test(azthiszem a kategóriában övé a legvékonyabb), és a kényelmesen kapcsolgatható gomb, aztán nem is gondoltam rá, de ajánlották a dewaltot, picit drágább , mint a vetélytársai de a +3 ezret megérti, mint látszik, a védőt be kell nyomni, és lehet tekergetni, jó és gyors megoldás, A boschon meg valami imbuszkulcsos állítás volt. Meg a bekapcsoló gombja is nagyobb, szépen jár. Picit erősebb a motor benne, na meg mégis csak dewalt. Vastagabb "jóval" mint a bosch, kis kezű embereknek zavaró lehet, nekem a 10es kesztyű a méretem, nekem teljesen jó.
Nekem fontos a védő, mert minden a szememet kezdi ki elsőnek, úgyhogy ha egy mód van rá, szemüveget+ védőt mindig használok.
Maga a gép 115mm es, ugyan az, mint a 125 ös, csak kisebb a védője, meg olcsóbb 4 ezerrel, annyi a trükk, hogy belefér a 125 ös korong is.(erre a boltba hívták fel a figyelmem egyébként)
Hogy védő is legyen, meg kis helyet is foglaljon, így ezt vettem. Mint látszik a 125 ös csiszoló is belefér, bár ezzel a géppel nem sokszor fogok csiszolni, max kis festéket, de azért a szükség nagy úr lehet, belepróbáltam. Egy valami idegesítő, hogy ez a rugós védőállító, 1-2mm-t eltolja ferdén, és így ferde a koronghoz képest, talán látszik is a képen, nem ér bele, nem akadályoz semmit, csak ha már észrevettem zavar(tehát a korong síkja, meg a védő síkja nem teljesen párhuzamos), egy ilyen gépnél ez hiba, ha nem gond, akkor is.
Ami még érdekes, hogy imbuszkulcsal kell rászorítani az anyát, nem a szokásos körmös kulcsal(?), igazából jelentősége nincs, gondolom olcsósítás. Maga a gomb is könnyen hozzáférhető, ami a tárcsát rögzíti. Elég átgondoltnak tűnik.
Holnap kipróbálom, kiváncsi leszek rá, a dewalt gépekkel eddig elég jó tapasztalataim vannak.
Az ALSi az általánosabban használható, tapasztalatom szerint az önvényekhez jobb az ALMg5, de ez sem általános.A választott 5m- es kábellal nehezebben férsz hozzá szűk helyekhez. Merevebb és a gázterelő is nagyobb.Itthon 4m-es a cégnél 5m-es Mb15- öst használok.Aluhoz 3m az ajánlott max, nekem is ekkora van az itthonin, de a cégese gépen a géphez kapott is ekkora.
Kis segítség kellene tőletek! Alulemezt szeretnék összehegeszteni de elég vékonyat. 2 db 0,5 mm vastag lemezt egymásra fektetve az élüket kellene összevarrni valahogy. Ezt hogyan, milyen géppel lehetne megoldani szerintetek?
sziasztok. a közeljövőben venni szeretnék egy makita ütvefúrót.tokmány szempontjából milyet érdemes venni? sima tokmánykulcsost, vagy gyorstokmányost? a gyorstokmánynak milyen hátrányai vannak? még nem volt csak tokmánykulcsos furógépem.
A recés görgő a porbeles huzalhoz kell. Alu drót van szilíciumos és magnéziumos több összetétellel. Milyen lehet a váltóház anyaga... egy ilyen kis melóhoz komoly beruházás, de ha többet is tervezel vegyél mindkét fajtából és próba.
Én nem vagyok túl tapasztalt MIG aluhegesztésben, de mivel senki sem szólt hozzá, a tévedés jogát fenntartva megpróbálok segíteni. Ha valahol hülyeséget írok, majd a szakértők kijavítanak.
Vegyük sorjába:
1. milyen huzalt kell vegyek? átmérő,összetétel,kiló,honnan?
Aluhoz inkább a vastagabb huzal dukál 1mm vagy vastagabb. Az összetétel ügyében nem tudok okosat mondani. Én a Vaterán vettem, egy nagy tekercs ESAB aluhuzalt. Én egész jókat hegesztettem vele, de kiderült, hogy kifogtam az állítólag legnehezebben kezelhető, leghisztisebb ötvözetet. Pontosan milyen, azt most nem tudom megmondani, ha este hazaérek megnézem.
Szerintem az Aluflux csak kis tekercset fogad, nincs sok alternatíva. Hegesztéstechnikai szaküzletekben tudsz venni.
2. kaptam hozzá egy recés továbbítógörgőt,az kell az aluhoz ? (egyébként szerintem az is 0.8-as szóval valószínűnek tartom,hogy akkora aluhuzal kell)
Aluhoz "U" profilú görgő illik. Recéssel én nem találkoztam, nekem acélhoz a "V" profil van, aluhoz külön vettem a kerekített hornyú "U" görgőt. Az aluhuzal nagyon puha, ezért az a célszerű, hogy minél nagyobb felületen fogja a görgő horony. Ezért nem igazán jó a "V" görgő, de van aki ezzel használja különösebb gond nélkül.
3. CO gázzal is lehet aluzni,vagy kötelező az argon?
Co-val, kevert gázzal nem lehet alut hegeszteni. Argon, vagy hélium kell.
4. ha gyárilag aluflux, a pisztoly huzalvezetője teflonos lehet? hogy lehet azt kideríteni?ha nem az honnét érdemes venni és milyent?
5. az áramátadó a pisztolyban, maradhat acélhoz való ,vagy létezik aluhoz való is?
Aluhoz speciális áramátadó dukál.
6. továbbító görgőt,hogy állítsam be,hogy ne gyűrje az anyagot?
Van egy módszer. Befűzöd a huzalt, lecsíped a gázterelőnél. Egy kemény felülethez tartod úgy, hogy 5 mm-re legyen a gázterelő. Elindítod a huzaltolást és akkor jó, ha az 5 mm-re kilógó huzal megáll és elforog a tológörgő anélkül, hogy begyűrné. Utána ugyanezt megismétled, de most 50 mm-re tartod a kemény felülettől. Ekkor már nem állhat meg a huzal. Akkora tolóerő kell, hogy elhajlítsa a huzalt és folyamatosan tolja.
7. tanácstalan vagyok alu ügyileg szóval minden praktikát szívesen olvasok,pl.: a fórumon említett beégés,valamint "fémhez nem érhet a huzal" dolog is érdekel
Ezügyben találhatsz eszmefuttatásokat itt, olvass vissza. De a gyakorlással sok minden kiderül. Az alu könnyen beég az áramátadóba. Hogy a fémhez nem érhet a huzal, ez nekem új, lévén így jön létre az ív. Anélkül nem tudom hogyan menne.
Sziasztok! Segítséget kérnék! Frissen csatlakoztam a fórumhoz,bár be kell valljam nem egyszer olvastam bele. A probléma a következő:
Alumínium öntvényt kell hegesztenem (egy fűnyírótraktor kerékhajtás difije). Van nekem egy Iweld pocketmig alufluxom ami elvileg tud alut is hegeszteni (egyszerűen zseniális a következtetőkészségem...)és őt szeretném erre a feladatra befogni. 1. milyen huzalt kell vegyek? átmérő,összetétel,kiló,honnan ? 2. kaptam hozzá egy recés továbbítógörgőt,az kell az aluhoz ? (egyébként szerintem az is 0.8-as szóval valószínűnek tartom,hogy akkora aluhuzal kell) 3. CO gázzal is lehet aluzni,vagy kötelező az argon? 4. ha gyárilag aluflux, a pisztoly huzalvezetője teflonos lehet? hogy lehet azt kideríteni?ha nem az honnét érdemes venni és milyent? 5. az áramátadó a pisztolyban, maradhat acélhoz való ,vagy létezik aluhoz való is? 6. továbbító görgőt,hogy állítsam be,hogy ne gyűrje az anyagot? 7. tanácstalan vagyok alu ügyileg szóval minden praktikát szívesen olvasok,pl.: a fórumon említett beégés,valamint "fémhez nem érhet a huzal" dolog is érdekel
esetleg megbízható weboldalt is írhatnátok,ahol magamfajta laikus hülye is bátran dobálhat a kosárba.
Köszönöm ha elolvastad,és segítesz egy válasszal :)
Általában a golyó középvonala a "mutató". Az Elga rotacsöves argon reduktoromon van is egy piktogramm ami a golyó közepét jelzi. A kézi átfolyásmérőmön (Binzel) nincs ilyen jelölés, de a golyó közepét nézve, ugyanazt az értéket mutatja, mint a rotacső.
Az engem is érdekelne hogy a golyót az átfolyásmérőben hol kell összenézni a beosztással.Alja, teteje vagy a közepe.Használati utasítást még nem láttam.