ha a tanárod lennék, akkor pillanotok belül kb. az 5. osztály magasságában találnád magad (mármint az elemi iskola 5. osztályában).
Tudod mi az a törtszám a 16 után? a 0,666666666 -- nak a röviditett kifejezése.
S tudod honnan kapták ezt az egész marhaságot:
Odaálltak anno a golyos számitofal elé, s elosztották az 50-t 3-mal , azaz 50/3=16,6666666666666 Hz (nem vagyok biztos abban, hogy ehhez akkor már legalább a logarléc _na mi ez a marhaság_ a rendelkezésükre állt).
Hogy ne kelljen tele irni az egész papirost 6-osokkal, kitalálták, hogy ezt 16 2/3- nak is lehet irni, nem gondolva arra, hogy ez egy évszázaddal késöbb egy GaGe nevü uriembernek komoly álmatlan éjszakákat fog okozni......
Na ne vedd komolyan, Husvét van, ez csak amolyan felkészitö a locsoláshoz.....:-)
Igen, valóban rá van írva a "TAURUS", ahogy a 2016-osra is a "HERCULES" név. Ez az ÖBB-nek olyan, mint egy védjegy. Ettől függetlenül én is Taurusnak hívok minden ES 64 U2-est.
Én úgy tudtam, hogy hasított fázisú feszültség van a 15kV-os rendszerű drótban, de ezek szerint tévedtem. Egyebként a 2/3 fázis szintén tudtommal az, amikor sinus hullám emelkedő és lefutó élét levágják, így a nem teljes hullám, hanem annak csak a 2/3 jut a munkavezetékre. D e lehet megint tévedek... :)
azt már a kezdetek kezdetén leszögeztük, hogy a magazinnak (most mindegy, hogy hobby- vagy szaklapnak tekintjük) funkciójából fakadóan - jóllehet munkatársainak van jól kikristályosodott véleménye a vasút állapotáról, jelenségeiről és folyamatairól - nem feladata állást foglalni például aktuálpolitikai kérdésekben.
Kerüljétek az ilyen tenderek tárgyalását egy ilyen stilusu lapban.
Azon vagyok:)
Tegnap akartam nekiállni a cikknek, de jött a füles, hogy lesz ez még így se, csak várjak egy kicsit, míg beérnek az "új" hírek.
Az újabb infók alapján egyre gázosabb a téma, maximum egy tényszerű, kommentár nélküli közlést tudok elképzelni, ami a lapzárta pillanatában még aktuális volt...
Igazad van, az ügyben vastagon benne van a politika... Állítólag az index.hu is elég sok helyen téved, bár az is lehet, hogy csak azért, mert nem független...
kommentár nélkül hozzuk a bombardier, illetve a máv álláspontját
Kerüljétek az ilyen tenderek tárgyalását egy ilyen stilusu lapban. Eddig még sehol a világon nem lett annak jo eredménye, ha egy ilyen hobbilap belekeveredett (ami igen könnyü) egy-egy aktuális (politikai) vasutas témába.
Mindkét (3+) félnek ugyanis az az érdeke, hogy minél nagyobb port verjenek fel s majd pedig a por alatt döntödjenek el azok a dolgok, amit most sokan perlengéreznek. Ebböl kifolyolag, késöbb a porcsinálok (azaz a média) viszi el a gázt, ami egy hobbilapnak csak árthat.....
De ez csak a privát véleményem (sajna sokszor bizonyitott)....
Azért veTTem a bátorságot csak úgy per "lebikázni" őfelségét, mert minden modellgyártó katalógusában Taurusként szerepel az összef variáns: DB, ÖBB, MAV, GySEV, HUPAC, meg a dispolok-ok is. Meg így mindenki tudja, miről is van szó.
Meg, hogy 1047 kollégával kötözködjek: a "kettő" az többnek számít, nem? mert van négyáramnemű ezen a plattformon, de az külsejében sem hasonlít a Taurusra.
Igen, hivatalosan felkerestük az elárusitóhelyet :)) Láttuk, örültünk neki. A boltos most is kissé szkeptikus véleményt fejtett ki, de már nem mondta, hogy "ez nem kell senkinek!", mint korábban.
Egy GySEV forgalmi iroda hirdetőtábláján A3-as méretben kint láttam az Indóház internetről nyomtatott bemutatkozó szövegét, az első szám képével együtt.