Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Köszönöm, rengeteget segítettetek, csak egy a baj, így is be kellett fóliázni a házunk előterét a citromfának télire, de ha ezeket mind felnevelem, vehetünk egy másikat csak ezeknek :-)
Én szívesen adnék ágakat, csak nem biztos, hogy egyszerű. Békés megyében, Eleken (Gyula mellett 15 km) lakom, Budapesten tanulok, és Budakeszin vagyok szálláson. A keleti régió másik szélén mozgok. A fa amúgy jó fajta, tavasszal került hozzánk, mert nagynénémék nem bírtak már vele, és halófélben volt. Átültettük, kizöldült, és még novemberben -1-2 fokban is kötött citromokat, meglilultak ugyan, de már ötször akkorák, most meg 8-asával hozza a virágokat egy csokorban. (Jó tudom, -6 fokig fejlődik)
Inasbb hozzászólásáról jutott eszembe, hogy ha valaki mostanában metszeni szeretne egy termő citrusfélét, akkor lennék olyan nagylelkű, hogy elfogadnék pár ágat.
Én Debrecenben és Eger környékén fordulok elő, néha Bp-en. Ráadásul még útközben is ... Esetleg Nyíregyházán.
Van egy vad citromom, ami egy telet már kibírt a szabadban. Tavasszal annak az ágából tudnék hállálkodni. Úgy terveztem, hogy abból én is gyökereztetek és majd ha megnő, annak az ágaiba szemeztetem be a termő ágat.
Ha bírja kint a telet, akkor biztosan jó alap lesz a sok-sok citromnak, ami majd nőni fog rajta.
Korábbi tanácsaitok alapján már beszereztem a perlitet (nem volt kis kiszerelelésben, így most van egy nagy zsákkal), és a gyökereztető port, szóval már csak egy új vérvonal hiányzik.
nekem jó pár avokadom van már, elültettem és locsolgattam aztán annyi, sztem nincs szükség kiszárítani meg ilyenek. idő kérdése az biztos, 1-2 hónap, de volt olyanom ami ennél több is volt. türelem:D
Kb. másfél hónapja ültettem egy avocado magot, előtte pár napig szárítottam aztán elvetettem. Aztán három hét után semmi sem történt. Nagybátyámnak van egy két hónapos csemetéje, de neki sem kelt ki azonnal, ő még augusztusban ültette, aztán két-három hétig locsolgatta, utána lemondott róla, de nem dobta ki. Novemberben elkezdte locsolgatni, és hopp, kihajtott. Azóta egyszemélyes dzsungelt alkot, akkora lombot hozott már. Így én is kivettem a magot, és egy hétig szárítottam. Jól összezsugorodott, aztán visszaültettem. Azóta megint eltelt három hét, és azon kívül eszében sincs csinálni semmit azon kívül, hogy szépen visszahízott. Hagyjam kiszáradni, és térjek vissza rá két hónap múlva?
Egyidőben ezzel elvetettem két mandarinmagot is, az egyik már legalább másfél mm vastag, és két centi magas :-), legalábbis a föld felett. A másik két hetes lemaradásban van, de nemsokára jön ő is. Tudna valaki tanácsot adni, hogy kezeljem majd? Mennyire különböző az igénye a citromhoz képest? Abból ugyanis van otthon szüleimnél egy két méter magas példány. Jut eszembe, a metszett ágakat le lehet gyökeresztetni? Vagyis inkább hogyan, és mikor? Azt ugyanis metszeni kell, mert most lett duplaméretű cserépbe ültetve, és meg van bolondulva. Igaz, hogy nem szabad tavasszal metszeni, mert bele is pusztulhat? Egy ismerősöm mondta.
Nos, a mai kérdésbombám véget ért, előre köszönöm a segíséget.
Ha csak a felét, az nem vészes. Csak ne kezd el pánikszerűen locsolni, várd meg, amíg tavasszal megindul, és elkezd rendesen hajtani. Akkor egy átültetés is időszerű lehet.
Milyen levelek potyogtak le? A fiatalok is? Vagy csak a nagyobb, öregebb levelek?
Egyébként, a téli lombhullás nem ritka, okozhatja a fényhiány, teleltetési problémák, de a ritkán szellőztetett helységben felgyülemlő széndioxid is előidézi.
A levelek kb 2 évente cserélődnek, így ha csak a régi, öregebb levelek potyogtak le, akkor ezzel is magyarázható.
Ha a fiatal levelek megmaradtak, akkor szerintem nem kell pánikolni, a fent említett okok valamelyike okozhatta a levélhullást. Ha kap elég fényt, és hűvösebb helyen van, akkor nem lehet komolyabb baja a növényednek.
Sziasztok! Kb 1 éve kaptam egy 30-40 cm magas kumkvatot. Eddig egész szépen növekedett, most viszont hirtelen ledobálta a levelei felét. Nem mozgattam, nem változott a hőmérséklet. 2-3 héten keresztül kissé rendszertelenül öntöztem, de nem hiszem, hogy kiszáradt. Vmi ötlet?
Sziasztok ! Épp egy másik topikban van szó arról, hogyha leáll véletlen a fóliasátorban a fűtés, oda minden munka, szevasz banán....:(
Nos,amit szeretnék tőletek kérdezni az, van-e valaki, aki banánt szaporított már magról ? Én 3 hónapja egy Abesszíniai vadbanánt ültettem, ami 1 hónapra rá, kibújt és most már 35 cm-es. Biztos ismeritek ezt a típust : gyönyörű borbó virága van, termést is hoz valamint a levélerezete piros! Egy srác küldött a minap képeket róla, mert ő már ki is ültette--hát nagyon komolyan néz ki, pedig csak pár hónapja volt rá ebben az éghajlatban erre! Köszi
Itt a másik falun, a pálmát körbevettem csirkehálóval, abba a tövéhez homok,aztán mindenféle faforgács és avar, a tetejére rászorítottam a lecserélt dísztárcsát,dizájnos.
Télálló banánnál (és más érzékeny növénynél, mely takarást igényel,) vigyázni kell arra, hogy a fólia alatt ne párásodjon be. Ha kinn hideg van, de süt a nap, akkor a fólia alatt felmelegszik a levegő. A pára ilyenkor le is csapódik a fólián. Érdemes szellőztetni, hogy a felesleges pára eltávozzon. A fólia alatti felmelegedés miatt a hőingadozás elég nagy lehet. Legalábbis a télálló pálmák topikban az okosok ezt mondják, nekik több éves tapasztalatuk van ebben.
Én emiatt inkább csak náddal burkoltam körbe a féltett növényemet, és csak a tetejére húztam egy szemteszsákot, így csapadék nem éri, de tud szellőzni. (Persze, a nád alatt rengeteg falevelet halmoztam fel szigetelőanyagnak. Ráadásul, a falevél lassan bomlik, így hőt termel.)
A fent leírtak lehet az egyik ok, hogy kipusztult a banánod. Meg persze az is, hogy érdemes gombaölővel bepermetezni takarás előtt, mivel az említett okok miatt a gomba hamar elszaporodhat a fólia alatt. Mivel a banán nem fás szárú, érzékenyebb erre.
Szeged környékén lévő "falusi"? Mennyire falusi? Én hódmezővásárhelyi vagyok. És te?
Én is fontolgatom, hogy beruházok egy télálló banánra, vagy pálmára. Ha a következő telet kinn tölti majd a kis banánod, számolj majd be a fejleményekről.
Hát a második télálló banánunkat első télen én is a citrusokkal együtt teleltettem, második évben erősödött is szépen. A téli takarása fél méter magas, bő egy méter átmérőjű avar, szár, fű halom volt, fóliával takarva víz ellen. Na ez alatt pusztult el, pedig a tavalyi tél nem is volt extrém hideg. Amíg rá nem jövök, mi lehetett a baj nem próbálkozom újra.
Igaza van Rágicának, a Golgotás topikban van egy csomó jó kép, infó, meg rutinos golgotanevelő öreg rókák tanácsai. Ott ajánlották még a www.orchidea.hu-t, amin golgotákat is árulnak.
Ja, PeciMacinak:
"Falusi" vagyok, Szeged melletti kistelepülésre költöztem ki kertes házba.
Nekem annyi kérdésem lenne, hogy vettem a citromfámnak egy kertészeti boltban tápot! Kimondtottan citrus-féléknek való, "Trópusi Doktor" a neve. Ismeri valaki ezt a tápoldatot, és ha igen, mennyire jó ez a fának? Mikor lehet először adni ebből?
Télálló banán még nekem sem sikerült,most a télikertben van egy kicsi, majd megy ki tavasszal és hátha télire megerősödik. Azt mondják, hogy a víztől kell inkább óvni,így tetőt teszek majd fölé,mint a pálmának.
Rappaiék szoktak árulni az egyetemi kiállításokon, de mások is, akiknél szokott lenni golgota és egyéb.Továbbá a Hortus Hungaricuson is ott vannak. Ha megrendelitek, lehozzák,kivéve a csigababomat,amit nem tudtak hozni.:(
"Én itt láttam ehető golgotát - http://www.husevonoveny.hu meg még nagyon sok mindent..pl. télálló banán..."
Igen, ezek a zombai Rappai Kertészet növényei. Hogy pontosan mi a közük a Vénuszkerthez, azt nem tudom. Van saját honlapjuk is, de az évek óta nem frissül, ezen viszont elég friss infók vannak róluk.
A piros golgotám is tőlük van, és kétszer is vettem már tőlük télálló banánt, de egyszer sem vészelte át a telet... Biztos én csináltam rosszul, mert láttam a sokéves áttelelő anyatövet a házuk előtt, amikor egyszer náluk jártam Zombán. (De hogy eljussak oda mégegyszer, az kutya vacsorája.)
Engem legalábbis nem, mert felkeltette a kíváncsiságomat ez a Golgota téma!
Én bolondja vagyok az olyan növényeknek, melyek - hogy úgy mondjam - nem minden kertben vannak jelen. A kint telelő közönséges fügén kívül, a bent telelő egyéb fajokig. Csak egy náhány: avokádó, karambola, banán"fa", ciromfák, kumkuát, kiwi (a natur és az önporzós is).
Köszi! Most először inkább egy télikert kéne, :-) mert már alig tudom megoldani a teleltetéseket. Aztán meg valami automata öntözés (az edényeseknek is!), hogy nyáridőben ne az "életmentéssel" teljen el a növényekre szánható időnk. Persze lehet, hogy egy ehető golgota fajnak most sem tudnék ellenállni, de ez nem igény, inkább emberi gyengeség. :-)
Azért jó, hogy a banán-citrom topikban beszélgetünk golgotákról, a sajátjában meg napok ota csönd van... Remélem a nem untattuk az itteni citrus fan-okat.
A kiültetésékkel eddig nem volt szerencsém,tudod, kutya, gyerek,mindig azt találja meg, amit féltek. Így a kék nekem is az eredetinek a sokadik dugványa. Próbálkoztam a védett kinti teleltéssel is, de nem jött be.Az egyetemi kiállításon ócsón lehet venni,legalábbis ott vettem a pirosat.Amúgy megnyitottam, amit mondtam, hogy megnyitok, így ha érdekel valami ződség szólj és felkutatom.
Az első kék golgotát úgy öt éve vettem a piacon, de az a tő már nincs meg, csak egy róla szaporított egyéves dugvány. A másik most harmadik éves, idén arról is kell dugványoznom, ha meg akarom őrizni a vonalat.
Tavasszal ki szoktam ültetni őket a kerítés mellé, a fagyok előtt meg felszedem a töveket. Gyönyörűen megerősödnek (3-6 m-re elfutnak a kerítésen), ontják a virágokat (20-25 nyílik egyszerre!), de három szezon alatt úgy megerősödtek a tövek, hogy már nem tudtam bevinni teleltetni.
A dugványozás viszont könnyű róluk, 1-2 megeredt dugványt megtartok magamnak, a többit osztogatom boldog-boldogtalannak.
Van egy piros virágúm is (talán P. quadrangularis), de annál a kiültetéssel már kétszer is befürödtem: drágán megvettem, aztán tönkrevágtam két tövet is, két egymást követő évben. Hálistennek a másodiknál már volt annyi eszem, hogy dugványozzak róla, na azt teletetgetem most cserépben.
Hogy tényleg piros, azt csak onnan tudom, hogy a testvére édesanyámnál bezzeg már virágzott... :-)
Na, akkor lebuktam.:)Tényleg nem írtam ide ,csak néha olvasom.
De jó,összetalálkoztunk, mert ugyi, aki a virágot szereti....Nem gondoltam volna, hogy az exotikumokban utazol.:)
Ez a sima, mezei fajtája, nyáron virágzott először, de nem maradt meg ezen sem semmi. Van még egy pici,piros golgotám, de lehet nem éri meg a tavaszt, kiöntöztem igencsak.
Nem Titi, az az Osztalytarsam.hu-n volt, a giminknek nyitott Index-es topikba még nem írtál. Ezek szerint nem is kell az iwiw-vel bajlódni, hogy ismerősöket találjon az ember. :-)
A golgotavirágod, aminek a képét feltetted a tar.hu-ra, az a sima P. coerulea, vagy a P. edulis, az ehető golgotavirág?
Nekem van két ilyen virágú golgotám is, de egyik sem terem: az egyik csak a virágokat ontja, a másik rendszeresen hoz terméskezdeményeket, de úgy 2-3 centis magtalan, csökött, üres bogyóként mindíg lepotyognak róla.