Kezdő hegesztők számára hoztam létre ezt a topic-ot. Banális kérdések, gépvásárlás megtárgyalására. Egymásnak való segítségnyújtás, tippek, információk. Kérem mindenki tisztelje a kezdő kérdezőt.
Szia ! Igen itt is előfordulok mert az újkori technikát ezek szerint még tanulnom kell. Anno a házépítés után megcsináltam a kerítéseket, korlátot , elő tetőt, ólakat stb. egy maszek gyártású 1 liter pálinkáért vett trafóval . Naivan úgy gondoltam kész a mű a " mester " pihen , amíg élek ezek teszik . Tévedtem új kerítés kell ! (szólt a főnök ) , gondoltam itt az ideje, hogy vegyek egy " okos hegesztő gépet" , okos pajzsot .
Tévedtem ismét , mert a nagyerős ,buta orosz géppel még csak a bajom volt. Ezért kértem hozzáértőktől segítséget.
Szia itt is, nocsak, hogy mire adtad a fejed :-)előbb kellet volna ide nézned. Mennyi a garancia rá? Úgy látom, ha munkakábelt cserélsz és feltekered elkéri a 32A. A ráírt érték nem valós, de ezzel ki lehet békülni, ha rendesen dolgozik. Ez alatt azt értem, hogy a 2,5mm- es elektródának 80-100 A kell de a gépeden ez 120- 140 A ra tekerve lesz igaz.A géped egyen árammal dolgozik, az a 67V az üresjárati feszültség, ha elég ügyes vagy alut és rezet is hegeszthetsz a megfelelő elektródával+ rozsdamentest akár.
Hosszabbítót a fűnyíróét használtam az kb . 25 méteres akkor tényleg nagyon ragadt mindegyiknél. Az is játszhat hogy az ólat javítottam és elég rozsdásat hegesztettem kevésbé rozsdással .??
Ezt a zöldet nem az gyártja, mint a 2000S-t amiről itt sokan jókat írtak?
Nem akarlak megsérteni, de hobbi célra ingyen sem kéne ilyen gép, amire 300A-t írnak, és oroszul.
Szerintem ez a hirhedt orosz gép, amivel foglalkoztak páran.
Lehet egy teszkós trafóssal is jobban jártál volna, arra csak +venti kell, meg sok türelem.
De mindegy, már ez van, az er23 van 2 kilósba is(meg néhol 17darabos kiszerelésbe is 500ft fele) , azzal könnyű hegeszteni, ha azzal se megy akkor a gép lesz.
A zöld dobozos az bázikusnak vettem ,a kék dobozos az rutilosnak vettem . Szlovén elektróda. A munkakábel + , volt a rutilosnál . Bázikusnál fordítva , de ezt a dobozon jelzik is.
Az első kerítés készítésekor vettem egy "maszek " hegesztő trafót, 4 állású kapcsolóval lehetett az erősséget állítani , a legnagyobbon a 3mm-s lemezt átfújta azaz vágni lehetett vele. (különösebb gond nem volt vele tette a dolgát)
A lényeg 30 év után új kerítést építek és vásároltam egy inverteres hegesztőt . (a képen lévőt és a mellékelt elektródáim vannak )
Papír szerint 300 A, ív stabilizátoros , viszi a rutilost meg a bázikust is 4-5 mm-s pálcával is viszi stb. . Ehhez képest ha az elektróda dobozon lévő Amperra állítva ragad , ha odacsavarok neki , akkor az egész elektróda vörösizzásba megy át . Szóval az elején említett régi géphez képest nem vagyok megelégedve, ha a felét tudja a ráírtnál ,akkor is 2,5 elektródánál gond nem szabadna lenni.
Kérném a hozzáértőket mi lehet a baj ,rosszak az elektródák nem hozzá való, inverterrel másképp kell hegeszteni stb.., 19 A -s a biztosítékom a villanyóránál .
Tanulságos amúgy, azthittem nehezebb a szénkefe csere.
Kipróbáltam tegnap, ez a lágyindítás k. jó dolognak tűnik.
Szépen teszi a dolgát, kényelmes, jó a kiegyensúlyozása, nyakba fogdosásnál gond lehet a gomb valóban, úgyhogy az előny az hátrány is. De én pár vágásra kapcsolgatom ki be, nem fél órát faragok.
Amikor a T vasat vágtam, és egyszerre két élt vágott, vagy hogy mondjam, ott megváltotott a hangja, azthittem, hogy a +100W a makitához képest sok pluszt ad, annyira nem. Sőt, mert ilyen halk, még gyengébbnek is hat. Merthogy halk, már túlzottan is. Nem sokkal hangosabb az akkus változatánál. Na az még egy jó gép, csak sajnos az valami 7ezres fordulatú csak, és nagyon eszi az akkut.
No ez már nekem gond is lenne, sokat faragok is, ezért sűrűn nyakban a kapcsolónál fogom, hüvelykujjal a fogantyú és a burkolat közt, rövidre fogva egykézzel. Már fél óra egykezes meló után is nehéz tud lenni a gép.
Én a Dwe 4050-est néztem múltkorában, 16300-ért, ugyan ez volt mint a tiéd csak abban nem volt lágy indítás. Kicsit idegenkedtem a műanyag hajtóműházfedéltől, végül egy 840W-os Makitát vettem.