Sziasztok, gyorsan utánajártam, és Somos András Zöldségtermesztés című könyvében(Mezőgazdasági Kiadó Bp.1983) találtam néhány utalást a paradicsom hazai karrierjéről.
Eszerint Magyarországon paradicsomról az első adat HEINDEL pozsonyi kertjének a katalógusában található(1651), ahol "Poma amoris colore aurantio" néven említi. Termesztése tulajdonképpen a XVIII.század végén kezdődött. Eleinte csak főúri családok asztalára került, mint csemege, később a városok környékén lévő kertekben is megindult a termesztése. A Pest környéki paradicsomtermesztés kezdete a XIX.sz.végére (1870-1890) esik. A legrégebbi fajták között szerepel a Rác, a Budai és a Fóti paradicsom. Nagyobb arányú termesztése hazánkban a XX.század elején kezdődött el, és az I.Vh.után lett jelentős.Éves fogyasztás:8-10kg/fő.
Hát ennyi, a többit már mi is ismerjük. (Vagy mégsem?) De most már legalább fogyasztjuk :) Frint
off
A többi oldalammal nagyon lassan haladok, idő hiányában. A kevés szabadidőmet a "fő" témákra fordítom. Rövidesen, 1 év után, a többivel is lesz előrelépés!
Megpróbálni talán érdemes, de mire virágzik, pont addigra lesznek rövidek a nappalok. Ha akkor tudsz pótvilágítást adni, akkor biztos menni fog.
Megnéztem volna a borokról szóló oldaladat. Én is szervezek bortúrákat, jó mulatság.:)
Nem tudna-e valaki szerezni kosszarvú paprikát? Érd, ahol lakunk, nem éppen ideális paprikaérlelő vidék. Erősen meszes a talaj és az eső is ritkán hullik. Ezért kellenének olyan fajták, amik így is jól fejlődnek.
Svéd barátomtól kaptam egy halom paprika különlegességet. Más kedves magyar ismerősömtől Jalapanót:)
Nagyon boldog és egyben türelmetlen is vagyok az új szerzeményeimmel. Szerintetek ki kell várnom a jövő tavaszt, vagy bátraké a szerencsé és már neki is foghatok az ültetésnek próbából?
A paprikáimat nem szabadföldönn nevelem, hanem cserépben, ládában, a lakásban és az erkélyen. Ezért játszom a gondolattal, hogy mi lenne ha ...
A Fűszeres topic nagyon elment (miattam) általános fűszernövénytől paprikás témák felé és ez úgylátom nem mindenki részéről kedvező fordulat (érthető módon).
A paprikás és paradicsomos dolgokban szerintem nagyon nagy az átfedés. Megtürtök néha egy-két paprikás kérdést is itt, mert akkor a részletekkel békén hagyom a fűszeres topicot, vagy maradjon szigorúan paradicsombarát a topicotoc és off a paprika?
Engem már nem is érdekel, mennyibe kerül a boltban. Leszedtem én is az első termést. Nem rossz, de az a tapasztalatom, hogy még javul a minőség a későbbiekben. Valamelyest rendbe is jöttek a növények a betegségből.
Valami történt. Ma reggel(piacos nap) 190-ért gyönyörűt kaptam, és -dacára a csapadékhiánynak-otthon is elkezd lassan bepirosodni a termés. Főleg a szendvicspari jeleskedik, és nagyon ízletes lett, párat megkóstoltam. A paradicsombefőzéstől azért még igencsak távol vagyunk.
Jelentem, a lucullus új bogyókat növesztett és azok nem foltosak. Tehát lesz lucullus, jé.... Viszont a levelei - noha már a növény is nő - továbbra is kókadoznak. Tehát nem par. vész, nem is az az izé, amit mondtatok, akkor mi lehet?
Akkor én már bebebeee vagyok, mert szombat óta vagy fél kilót megettünk, és most is van még háromnegyed-érett egy pár darab.
Asszem még egy hét, és robbanás lesz.Akkor meg mindenhez parit kell enni.
De jó lesz
Kicsit megnyugodtam, hogy nem feltétlenül én toltam el valamit és nem ezért késik a termés.
Szóval budapesti jelentés: eddig három elég apró szemet tudtam leszedni a május 1-én elültetett növényekről. Talán jövő héten -amikor indulunk nyaralni :( - beindul a dolog.
Én borsodban lakom, itt tegnap a 300Ft-ot is megütötte a pari ára.Arra tippelek, hogy most futott ki a melegágyi pari,szabadföldi pedig még kevés van, ezért tudják föltornázni az árát.Nemrég még 140Ft-ért vettem.Megfigyeltem, hogy minden évben van a parinál egy hasonló ugrásszerű áremelkedés.Az biztos, hogy még nekem sincs éréshez közeli parim sem.Tavaly ilyenkor a gyerkőcök már kóstolgatták a zsendülteket.Én a kertünkből kb. augusztus elején szoktam enni, mikor már nekem is hagynak rendesen beérni, mert én az éretteket szeretem.
Sajna elképzelhető, hogy ilyen időjárás mellett fellép az alternária...nem lehet elégszer elmondani, hogy az egészséges paradicsomot is programszerűen permetezni kell, természetesen lehet "zöld" kategóriájú vegyszerekkel is, pl:rézhidroxiddal, bordói lével,Championnal. Nálam még nem láttam nyomát a betegségnek.
Más. Nem tudom felétek mi a helyzet, de az évszakhoz képest nagyon magas a pari ára; tavaly ilyenkor már 200Ft alatt volt jellemzően, ma reggel az olcsónak tartott helyi piacon 250Ft volt kilója. Más üzletekben még 300 felett van az I.o.pari ára. Érdekes módon nálam otthon a kertben sem olyan tempóban érik, ahogy elvárnám...szóval ennek az évnek már lőttek, de a jövő évet mindenféleképpen más módszerekkel, és lényegesen korábban indítom el. Igyekszem majd a tapasztalatokat a "közösbe" betenni.Egy biztos: tavaszi időjárás és temészetes csapadék hiányában nehezen lehet eredményesen paradicsomot termeszteni.
Köszi a válaszokat. Azt hiszem, kiirtom szegény luculluskámat, pedig ez a kedvencem (lett volna). Viszont ha paradicsomvész, miért nem kapta meg a másik, a szendvicsparadicsom is? Ha permeteznék, a mellette levő, már termőre fordult szendvicspari nem sínyli meg (rólunk nem is beszélve)? KTa, nem olyanok a tünetek: csak a bogyón vannak barna foltok, de azon is csak akkor, ha megnő (a kis lucullus-bogyók még nem foltosak). Viszont a növény maga olyan, mintha elfonnyadni készülne, a levelei lefelé csüngenek és teljesen szomorú látvány az egész. Amellett nem is fejlődik: ezek a bogyók már bizonyos ideje növekednek, amíg meg nem barnulnak (amikor a végük elkezdett barnulni, rögvest eltávolítottam őket).
Azért ha barna a folt, az még nem biztos, hogy paradicsomvész :)
Kígyószisz! Bár nem vagyok szagértője a dolognak, írd le pontosabban a jelenséget! Milyenek a levelek, hol vannak a foltok, milyen a szélük stb.? A szomszédomnak van egy nagyon jó könyve ábrákkal, abból tanulmányozgatom a paradicsom betegségeit. Sajna nálunk sem éppen makkegészségesek. Mint már írtam itt, alternáriás foltosságot kaptak. A levelek néhol foltokban redőzöttek, a bogyókon pedig - jellemzően a bibepont körül - barna foltok vannak, amelyek később feketék, besüppednek. Valószínűleg már kicsit későn de lepermeteztem az egészet.
A barna foltok alighanem a paradicsomvész jelei, rögtön a topic elején olvashatsz róla.Nekem is volt már párszor ilyen esetem, ha már rajta voltak a foltok, a permetezés sem segített.Én az egész növényt megsemmisítettem,és permeteztem, hogy a többi pari megmaradjon.Jelenleg (lekopogom)nincs ilyen gondom,Frint tanácsára idelyében permeteztem és azóta 7-10 naponta ismétlem.Majd ha érik, akkor hagyom abba.
Sziasztok! Abszolút kezdő "paradicsomos" vagyok, összesen 3 palántát vettem. Abból kettő elburjánzott, bozótvágó kés kellene ahhoz, hogy megnézzem, mennyi bogyó érik be éppen (rengeteg). Ezek kisebb, ún. szendvicsparadicsomok, máris ehetők, szerintem mindenkit el fogok árasztani a terméssel. Botor fejjel (késő bánat, de majd jövőre) csak egy db. más fajtát vettem: lucullust, amin megjelentek a bogyók (olyan arik voltak), aztán valami miatt itt-ott megbarnultak és a növény maga is mintha halódna. Jaj nekem, mit tehetek? Ez a kedvenc paradicsomom.
A főhajtás lezártsága szerint a fajtákat két fő típusba sorolhatjuk. Folytonos növekedésű fajta esetén a főhajtás növekedése korlátlan, két virágfürt között rendesen 3 levél képződik. Determinált fajta estén a főhajtás csúcsán egy virágzat képződik, lezárva ezzel a főszár növekedését. A tipikus determinált fajták esetében a főhajtást a 2.-5. virágfürt zárja le és két fürt között egy levél képződik. A gyakorlatban féldetermináltnak nevezett fajták esetében a főhajtást a 7-9. virágfürt zárja le és két fürt között 2-3 levél képződik.
A parin elvileg nincs meddő virág.Az ubin sincs, csak az váltivarú és egylaki, ami azt jelenti, hogy van termő virág és porzós virág egy növényen.A porzós, ha úgy tetszik "meddő".Ha lecsíped, kiseb az esély a beporzásra, nem lesz magja a termésnek, jobb enni.
Valamit nekem is kezdenem kell vele, mert már nagyon szépen meg vannak bokrosodva,viszont ahhoz képest pari nem olyan sok van rajta.Megpróbálom a Te szisztémádat,logikusnak tűnik.Nem tudom,hogy a paradicsomon szoktak-e lenni meddő virágok, anyám az uborkáról mindig lecsipkedte.
Pl. a fa fajtánál az elsőt meghagyom, hogy két szálon fusson tovább, aztán fentebb már kiveszem.
Ha meghagytam, olyan lett, mint a dzsungel, és nem lett több pari.
Ezt én is tudom,viszont azt nem, hogy paradicsomnál van-e különösebb jelentősége.A szőlő esetében a régi szakirodalmak szerint le kell hónaljazni, aztán később rájöttek a szakemberek, hogy nem szabad mindet leszedni.Egy keveset hagyni kell rajta, főleg a termés környezetében, mert szerepe van a termés fejlődésében.
te szoktad a paradicsomot hónaljazni?
Tudtok jó szakirodalmat paradicsomhoz? Beleásom magam egy csöppet. Nálatok mennyi eső volt? BP-n reggel óta gyakorlatilag esik. Volt egy 3 perces kutyasétáltatásom ami ritka azért egy vizslánál:)