Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
A Zolone-t tudom fejből: a különböző gyümölcsfáknál 3 hét a leghosszabb. Az én narancsfáimon a termés mindíg tél folyamán ért be (idén is), így ilyen várakozási idő problémám még sosem volt.
Jól kell tartani: sok tápanyag, trágyás föld, gyakori átültetés nagyobb cserépbe (eleinte 2-3 havonta), és 3-5 év alatt eljut a termésig, ha a nálunk többnyire tartott törpebanánról van szó.
Úgy jó hete volt éppen szó arról, hogy a "banánfa" nem fa. A törzse pszeudotörzs, azaz a levelei szárai alkotják ezt a "törzs" félét, ebből következően itt nincs beoltási lehetőség.
Amúgy én sem tudom, hogy az enyém milyen, azaz valamely ehetetlen vadbanán, vagy valamely ehető fajta-e. A lényeg: nekem tetszik, szép kis "fává" nőtt, több, mint 1 m magas. (valamely szuperáruházban vette a fiam 1 éve)
Ja a bi58 biztos jó, meg a másik is, csak szedd le a félérett citromokat is, mert az brutális egy anyag, nem hamar bomlik le. Főleg, hogy nem ismerjük a citrusfélékre a hatását, lehet, hogy ott akár egy hónapnál is több lehet... A gyakorlottabbak mit tudnak a várakozási idejéről? Mindenképpen írják le, ez fontos.
Freddyhez hasonlóan én is ugyanazzal szoktam permetezni a citrusokat, amivel a normál kerti gyümölcsfákat, természetesen csak tavasztól őszig, amíg kint vannak a kertben, teraszon. Amit eddig a gyümölcsfákra használtam, azokat mind bírták a citrusok is. Majd valami felszívódó rovarölő kell ellenük, például Zolone 30 WP (vagy Bi58).
A zuhanyozás, törölgetés a pajzstevek nagy tömegét el tudja vinni, "tűzoltásnak" időnyerésnek én is csinálom, de maradéktalanul kiirtani sosem tudtam így ezeket a dögöket.
A szobanövényekre lakásban használható permetezőszerek is csak gyérítésre jók. (Zárt térben, lakásban veszélyes lenne igazán hatásos szerekkel próbálkozni!)
Szóval fékezd meg az inváziót a törléssel, zuhanyozással, káliszappanos lemosással, és tavasszal, ha már szabadba teheted, permetezd le alaposan, mint kerti gyümölcsfát.
Mindkét irányban működik a kölcsönhatás az alany gyökérzete és a nemes hajtásrendszere között, de inkább a gyökérzet hatása az erősebb.
Tehát egy erős gyökérzet jobban serkenti a gyenge hajtás növekedését, mint amennyire a gyenge hajtás visszafogja az erős gyökérzetet. És a gyenge gyökérzet is visszafogja az erős hajtást, az pedig csak kevésbé tudja a gyenge gyökérzetet serkenteni.
Ezzel a gyümölcsfacsemete termesztők "játszanak" is sokat. Pl. ugyanaz az alma- vagy körtefajta gyenge növésű alanyon sövénnyé nevelhető, erős (vad) alanyon meg a sövényből mindíg kitörnek, csak közepes vagy magas törzsű faként teremnek normálisan.
Ígértem egy képet a hármas citrusoltványomról, íme:
A mandarin rész is virágzott már, de sajnos még termést nem kötött. Az oltások a fehér jelzőcéduláknál vannak a vázágak tövénél.
Permetszerre most nem adot infót, mert le kellene mennem a melléképületbe, megnézni, hogy milyen rovarirtókat használok (kertes magánházban lakom, és a nem gombás eredetű permetezésekkor a maradékkal mindig lepermetezem a citromfáimat is, így hol ezt, hol azt kapják).
Ahogyan a képen elnézem, a mechanikus védekezés (egyenként, kézzel szétdörzsölés, csipesszel való eltávolítás) igen sok időt venne igénybe, bár attól függ, mekkora a fád. egy 20-30 cm magasnál nem sok, de egy 1 m-esnél már sok időt.
Egy kisebb fánál én is a kádban fürdetést ajánlom, egy kiszolgált fogkefe segítségével, ha nincs permetezőszered, és ugyanígy: nézd körbe a többieket is, melyek a közelében voltak!!!!
Mocsok egy szerkezetek, né is évente többször átnézem a növényeimet, de mindig találok rajtuk pajzstetveket, szinte lehetetlen megszabadulni tőlük. (Jut eszembe: ezek a q..k akkor a legérzékenyebbek a permetre, ha meleg van, ugyanis hidegebb időben a levelekre tapadnak, és ekkor a permetszer nem jut a hasuk alá, a hátuk pedig megvédi őket, azaz meleg időben jobban hat a permetszer).
Érdemes néha lezuhanyoztatni, egyszerűen beállítod a kádba, vagy zuhanytálcába (bocs ha rosszul írtam, nem tudok hejessirní). A tetvek ugyanis utálják a a vizet, általában száraz időben támadnak, ami szobanövány esetében adott. Arra viszont ügyelj, hogy jól rázd le a leveleit, mert ha mindig lucskos akkor meg kaphat valami gombabetegséget, bár ez nem tudom mennyire igaz keménylombúakra, uborka, paprika, paradicsom esetében így van (szüleim zöldségkertészek). Persze a permetszert nem helyettesíti, de elő-, utókezelésként nem rossz. Ha győzöd a letörölgetés is jó, csak macerás. Ja és érdemes a permetezést 3 nap múlva megismételni az esetleges következő generáció ellen. A petékre ugyanis nincs ellenszer, csak esetleg formalin :-)
Szia ! Ennek a szernek a neve Fito Anticocciniglia. Mindenhol lehet kapni, de vigyázz hogy tényleg csak egy kis részen kezd a kezelés és várj vele pár napig. Nekem a rossz tünetek a következők voltak: elkezdett sárgulni az egész kezelt felület apró pöttyösen, majd rohamosan tönkre is ment. Csak a szár maradt de az is elég ramatyul nézett ki. A csomagoláson egy adag gyapjastetű van rajzolva, de ezt ajánlják erre az élősködőre is. Csak az a baj, hogy el nem tűnteti a dögöket csak elpusztitja ,magyarul rajta maradnak döglötten. Igy sem nem tudod elkerülni a letörölgetésüket, mert csúnya marad a növényed...
Sok sikert, azért ird le mi történt, mert kiváncsi vagyok.Köszi
Ja és ha banán van a közelébe azt ne érje a permete-tuti halál.
Ez pajzstetű, nekem is van ilyenem...:( Attól függ mennyire fogja bírni a citromod a permetet, mert nekem is volt növényem, ami kipusztult amit lefújtam szegényt tetűírtóval. A mostani növényeimet nem sokkolom már, hanem egyszerűen a fürdőkádban egy tiszta vizes textíliával levélről- levélre letörlöm ezt a "mocskot". Viszont érdemes lenne körbenézned otthon, nincs-e már másik növényeden is belőle!
Én sokszor csináltam már ilyet, úgyhogy biztosan segít neked. A képet ugyan nem látom,így nem tudom mekkora a cserép és az anyanövény de a következőt kell tenni: kiszeded a cserépből óvatosan az egész növényt és azon a helyen, ahol a sarj van rajta a gyökér részét egy kissé külön kell kézzel választani. El fog szakadni a nagyobb banán gyökere, de nem lesz tőle semmi baja. Utána egy éles késsel úgy kell leválasztani a kicsit, hogy figyelni kell arra, hogy a kicsi gyökere viszonylag épen maradjon, különben ha kevés vagy szakadt a gyökere, nagyon nehezen marad meg.
Nekem tavaly kb.30 körül volt a leválasztott sarjból megmarad növényke:) Ezt ha látnád, könnyebb lenne és érthetőbb is. Az anyanövénybe ne vágj be, hanem párhuzamosan a törzsétől metszd le a sarjat. Amint szétbontod a földjét biztosan meg fogod érteni mit is akartam elmondani. Sok sikert!
van egy citromfám és előjött rajta valamilyen szokatlan betegség. Csatolok egy képet ide, talán már találkozott vele valaki. Jó lenne, ha be tudnánk azonosítani, meg persze meggyógyítani.