Keresés

Részletes keresés

gempuci Creative Commons License 2014.05.03 0 0 929

Ali BA tavaly oltott palatinam attilam es  nero megvan  szepek de,nekem ugy tunik a palatina es az attila gyengen rakodott be furtkezdemennyel?ezeknel ez normalis dolog vagy evfuggo?a nero nagyon jo pedig tavaly gyengebb volt mert nem volt olyan tokeletes a forradas?

Előzmény: Ali-bá (926)
Ali-bá Creative Commons License 2014.05.02 0 0 928

Azért vágom át a bogokat /nóduszt/, mert így biztos, hogy valahol keresztezi egymást az alany és a nemes kambium rétege és ott meg tud indulni a forradás, még ha kissé eltér is a két keresztmetszet egymástól. Általában igyekszem nagyon rövid alanyrészt hagyni, hogy ne kelljen később sokat veszkődni a kihajtó alannyal. (Persze emiatt óvatosabban kell kötözni, nehogy letörjön!) A lapu, az meg jól ellátja asszimilátákkal az oltványt, míg ki nem hajt és a saját levelei átveszik ezt a szerepet.

Előzmény: Laszlo Lakatos (927)
Laszlo Lakatos Creative Commons License 2014.05.02 0 0 927

Azt kerdeznem hogy ha nem egyforma az alany es a nemes csak a rugyfeloli oldalon szineltetnem a nemest az alanyal ugy jo volna megered.Es az 50 edik hozzaszolasnal ott 2 eves szarresz van az oltogalyon es ot a bokig van behasitva es ot anal a boknel meg van hagyva a lapu ,de mintha valahol olvastam volna hogy atvagja a bokot es ot meghagyja a laput.Eddig en ugy tudtam hogy a bokig kell behasitni mindenkepen jo vagy hogy jobb?

Előzmény: Ali-bá (917)
Ali-bá Creative Commons License 2014.05.01 0 0 926

Épp ráérek! :-)      /Jöhet a kérdés./

Előzmény: gempuci (925)
gempuci Creative Commons License 2014.05.01 0 0 925

Aliba lessz egy par kerdesem ha  majd raer valaszoljon kerem szollo ugyben

hazol5600 Creative Commons License 2014.04.30 0 0 924

Köszönöm, akkor valahogy oda próbálom helyezni fölé.

Előzmény: Ali-bá (923)
Ali-bá Creative Commons License 2014.04.30 0 0 923

Ha zacskózni akarsz, akkor ne rá húzd, hanem tedd föléje ernyőként. Az oltvány hadd szellőzzön.

Előzmény: hazol5600 (922)
hazol5600 Creative Commons License 2014.04.30 0 0 922

Régebben én is ilyet használtam, most viszont mást kaptam, de ez nem olyan jó.

A tejeszacskó vékony, ha meghúzom, akkor nyúlik, de nem zsugorodik vissza.

Viszont szorosnak tűnnek a kötések, szigetelőszalaggal véglegesítem a kötést, így nem lazul le.

Ma és tegnap alig sütött a nap, viszont az eső az ömlött, és a hétvégéig sem mondanak jobb időt, sőt...

Talán nem ártottam a zacskóval, megint azon töröm a fejem, lehet hogy többet használna mint ártana mostanában.

Előzmény: gempuci (921)
gempuci Creative Commons License 2014.04.30 0 0 921
hazol5600 Creative Commons License 2014.04.29 0 0 920

Köszönöm a választ!

Süti a zacskót, gondoltam még nincs annyira meleg, hogy baja legyen, de mivel tejes zacskóból levágott csíkkal dolgoztam, ezért akkor a kiszáradástól elvileg védve van. Akkor le is szedem.

A fa sebkezelő sajnos olyan fajta, amit a víz eléggé fel tud oldani, valószínűleg hibás a kence, mert nem igazán véd így semmit... , bár valamicske marad a kezelt felületen, de nem olyan mint amit régen vettem, hogy szinte "üveg" keménységű lett amikor megszáradt. Ezért is gondoltam, hogy okos leszek és befedem zacskóval.

Előzmény: Ali-bá (919)
Ali-bá Creative Commons License 2014.04.29 0 0 919

Legkésőbb 2-3 hét.

Ha nem süti a Nap a zacskót akkor nincs gond, de felesleges ott hagyni a sebkezelő megszáradása után. (Ha azt a sebkezelőt és úgy használtad, amelyikre gondolok.) Mivel kötözted be? Ha rugalmas fólia v. más csíkkal, akkor felesleges a sebkezelő.

Előzmény: hazol5600 (918)
hazol5600 Creative Commons License 2014.04.29 0 0 918

Sziasztok!

Több szőlőt átoltottam tegnap és ma.

Két kérdésem lenne:

kb mikor kell legkésőbb látni (hány nap?), hogy megeredt-e a fás rész?

Másik: jó ötlet-e, hogy ebben a záporos időben kis nylonzacskókat húztam az oltásokra, mintegy dunsztként? Arra gondoltam, hogy így a sebkezelővel egyébként bekent oltásról az eső nem mossa le a kencét, és még párás környezetben talán jobban eredhet...

Ali-bá Creative Commons License 2014.04.28 0 0 917

Így van. Nézd meg ezen a fórumon az 50. hozzászólást. A kötözésnél vigyázz, mert könnyen kitörik tőből a friss zöld hajtás. Nem ördöngősség megcsinálni és hamar nagy eredménye van, még idén teremhet is!

Előzmény: gyula.uw (916)
gyula.uw Creative Commons License 2014.04.28 0 0 916

Vagy teljesen mindegy hogy menyire fás az új hajtás ,csak egyező vastagságú legyen a nemessel .

Nem oltottam még szőlőt azért vagyok ilyen butus ezen a téren , de ahogy gondolom te már az idén megcsináltad az első szőlő oltásodat!

Előzmény: Ali-bá (915)
Ali-bá Creative Commons License 2014.04.28 0 0 915

Hogy érted a érettséget?  Én azt nézem, hogy elég vastag-e már a friss hajtás az oltáshoz, oltócsaphoz.

Igen, nagyon szép zöld volt a nemes, mintha tegnap tettem volna a hűtőbe.

Előzmény: gyula.uw (914)
gyula.uw Creative Commons License 2014.04.28 0 0 914

Üdv szép estét .

Aladár bátyám meg csináltad a szőlő oltásokat ha igen, akkor hogy látod jól sikerültek minden rendben ment elégé éret volt az alany ,a nemes szép zöld volt még  ?,,

Előzmény: Ali-bá (911)
zoli1437 Creative Commons License 2014.04.24 0 0 913

Köszönöm a választ. (Most vegyes, de legközelebb csak nyúlós lesz. )

Előzmény: Ali-bá (909)
borsika79 Creative Commons License 2014.04.23 0 0 912
Így igaz. Nemsokára nálam is lessz már olyan hajtás amit olthatok. :)
Előzmény: Ali-bá (906)
Ali-bá Creative Commons License 2014.04.23 0 0 911

Holnap kezdem, nálam is van már néhány kellő vastagságú hajtás. Most nagyon nő a szőlő, jó melegek vannak errefele.

Előzmény: vlacko (910)
vlacko Creative Commons License 2014.04.23 0 0 910

Hát én már megtettem a hétvégén, azon praktikus okból, hogy az alanyon a zöld hajtások most voltak olyan vastagok, mint a nemes vesszők.

Ali-bá Creative Commons License 2014.04.22 0 0 909

Ha nyúlik a kötöző akkor ráér akár fél évet is, de ha bevág akkor azonnal. (Attól függ, hogy mivel kötözted. Volt olyan pvc csöves pöszméte oltványom, amelyikről direkt nem vettem le. 3 év után magától elrepedt és leesett.)

Előzmény: zoli1437 (908)
zoli1437 Creative Commons License 2014.04.22 0 0 908

A megeredt oltásokról a kötést mikor kell eltávolítani?

Jani71 Creative Commons License 2014.04.22 0 0 907

Idén tervezem először a kipróbálását. A vesszők a hűtőben várják a sorsukat. :-)

Az omegaollóval metszésidőszakban végzett próbálkozás kis hányada sikeresnek látszik (tőkéről tőkére közvetlenül). A hűtőzött és tőkéről vett vesszők darabjait a levágott 'gyári' alanyvesszőkbe oltva dugtam a földbe, még a bakhát alatt vannak, kíváncsian várom, volt-e értelme a próbálkozásnak; érdekes lenne, ha jól alakulna...).

Talán lesz még olyan, ami most nem tűnik jónak, esetleg még elindulhatnak.

Hagyom őket, mert nincsenek útban, hátha...

Ali-bá Creative Commons License 2014.04.22 0 0 906

Nemsoká lehet a zöldbe-fásoltást kezdeni. Aki még nem csinált, nézzen utána hogyan kell.

bakatorro Creative Commons License 2014.04.18 0 0 905

Szervusz!

bocs a késői reagálásért, de nagyban ültetek :)

vesszőm van csak, de szerintem még el lehet dugványozni ...

abból szívesen küldök ...

írd meg hova, jövő héten tudom postázni!

Előzmény: CorToy (904)
CorToy Creative Commons License 2014.04.11 0 0 904

Üdvözöllek!

Megakadt a szemem ill.kerestem a bakator szőlőt és csodálkoztam mikor megláttam nálad.Ezt utoljára nagyapám kertjében láttam még a 70-s években  és régóta keresem.Megkérdezném,hogy esetleg volna-e még belőle vessző vagy gyökeres oltvány?Azonnal vevő lennék rá,ha még ki lehet ültetni!

Üdv:M.L.

Előzmény: bakatorro (891)
szucsl57 Creative Commons License 2014.03.28 0 0 903

Én már többször a www.kaszasoltvany.hu oldalon vásároltam szőlő oltványokat legutóbb 350 Ft/db áron, de még eddig mindegyik tő beállt. (Ez nem a reklám helye.) Sajnos már nincs nekik Dunav, de ősztől biztos lehet megint rendelni.

Előzmény: elektroboy11 (902)
elektroboy11 Creative Commons License 2014.03.21 0 0 902

Üdv Mindenkinek!

Segitséget szeretnék kérni Töbször vásároltam Dunav szölőoltványt (1000 ft/tő) sajnos egyik sem erdt meg ,mivel teljesen száraz volt. Most én szeretném oltani, de nincs nemes veszőm ha esetleg van valakinek és el is küldené megköszöném.

gyfa50 Creative Commons License 2014.03.17 0 0 901

A régi szakkönyvekben és láttam némely vídeón, hogy a mostani oltványtermelők is oltás után elvermelik kint a szabadban persze miután a meleg párában megindul a kallusz képzödés. De ott homokos talaj van. Itt nálunk kötött a talaj ezért probáltam zsákban homokban mivel úgy sem oltok tul sokat. Probáltam csövet tenni bele öntözén végett, hogy a víz alulra a gyökérhez kerüljön, de igazából felesleges úgyan is ültetéskor ha jól megöntözödik az alsó 20 -30 cm az a zsákban végig nyirkas marad. Azért jó feltölteni homok vagy fürészpor( ez könnyebb nem feszül úgy azsák), mert marad így némi távolság az oltványok között és a zsákhoz sem érnek hozzá ha bekötödik. Szerintem naponta egyszer meg lehet szelöztetni. Ha fürészporral van feltöltve ki lehet vinni  a szabadba amikor az idő felmelegedik, nem olyan nehéz.

Előzmény: Laszlo Lakatos (900)
Laszlo Lakatos Creative Commons License 2014.03.16 0 0 900

Udvozlok minden tisztelt forumozot. Kerdezni szeretnek.A zsakos oltvanyneveles tehnikajarol. Egyhejt ugy olvastam hogy csovet tesznek a szakba hogy ezen keresztul locsoljak nem tudom miert.Mashejt olvastam hogy a szaraz fureszpor kiszaritja az oltvanyvesszoket.It azt olvasom hogy a furespor nem annyira jo jobb a fold es homok kevereke vajon azert mert a fureszpor ez jobban felvezeti alurol a vizet es a gombas betegsegek miat nem tudom.Es meg kerdeznem hogy a vesszoket kell e parafinozni a zsakos tehnikanal.Es a zsak szaja bekotesevel elegendo nedvesseg szall fol a zsakba alorol  hogy a szukseges paratartalom kepzodjon mivel hogy csoven keresztul ontozodik.Es milyen idokozonkent kell levegoztetni a zsakot .Az oltas hejet be kell takarni teljesen homokos foldel vagy ide jobb a fureszpor vagy az oltas hejet a tetejet nem is kell betakarnia vesszoknek.Es kesobb mikor melegebb az ido szabadban esetleg arnyekos hejen lehet e alkalmazni ezt a zsakos szolooltvanynevelesi tehnikat.Elore is minden magyarazatot megkoszonok forumozo tarsaim neveben is

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!