Ali BA tavaly oltott palatinam attilam es nero megvan szepek de,nekem ugy tunik a palatina es az attila gyengen rakodott be furtkezdemennyel?ezeknel ez normalis dolog vagy evfuggo?a nero nagyon jo pedig tavaly gyengebb volt mert nem volt olyan tokeletes a forradas?
Azért vágom át a bogokat /nóduszt/, mert így biztos, hogy valahol keresztezi egymást az alany és a nemes kambium rétege és ott meg tud indulni a forradás, még ha kissé eltér is a két keresztmetszet egymástól. Általában igyekszem nagyon rövid alanyrészt hagyni, hogy ne kelljen később sokat veszkődni a kihajtó alannyal. (Persze emiatt óvatosabban kell kötözni, nehogy letörjön!) A lapu, az meg jól ellátja asszimilátákkal az oltványt, míg ki nem hajt és a saját levelei átveszik ezt a szerepet.
Azt kerdeznem hogy ha nem egyforma az alany es a nemes csak a rugyfeloli oldalon szineltetnem a nemest az alanyal ugy jo volna megered.Es az 50 edik hozzaszolasnal ott 2 eves szarresz van az oltogalyon es ot a bokig van behasitva es ot anal a boknel meg van hagyva a lapu ,de mintha valahol olvastam volna hogy atvagja a bokot es ot meghagyja a laput.Eddig en ugy tudtam hogy a bokig kell behasitni mindenkepen jo vagy hogy jobb?
Süti a zacskót, gondoltam még nincs annyira meleg, hogy baja legyen, de mivel tejes zacskóból levágott csíkkal dolgoztam, ezért akkor a kiszáradástól elvileg védve van. Akkor le is szedem.
A fa sebkezelő sajnos olyan fajta, amit a víz eléggé fel tud oldani, valószínűleg hibás a kence, mert nem igazán véd így semmit... , bár valamicske marad a kezelt felületen, de nem olyan mint amit régen vettem, hogy szinte "üveg" keménységű lett amikor megszáradt. Ezért is gondoltam, hogy okos leszek és befedem zacskóval.
Ha nem süti a Nap a zacskót akkor nincs gond, de felesleges ott hagyni a sebkezelő megszáradása után. (Ha azt a sebkezelőt és úgy használtad, amelyikre gondolok.) Mivel kötözted be? Ha rugalmas fólia v. más csíkkal, akkor felesleges a sebkezelő.
kb mikor kell legkésőbb látni (hány nap?), hogy megeredt-e a fás rész?
Másik: jó ötlet-e, hogy ebben a záporos időben kis nylonzacskókat húztam az oltásokra, mintegy dunsztként? Arra gondoltam, hogy így a sebkezelővel egyébként bekent oltásról az eső nem mossa le a kencét, és még párás környezetben talán jobban eredhet...
Így van. Nézd meg ezen a fórumon az 50. hozzászólást. A kötözésnél vigyázz, mert könnyen kitörik tőből a friss zöld hajtás. Nem ördöngősség megcsinálni és hamar nagy eredménye van, még idén teremhet is!
Aladár bátyám meg csináltad a szőlő oltásokat ha igen, akkor hogy látod jól sikerültek minden rendben ment elégé éret volt az alany ,a nemes szép zöld volt még ?,,
Ha nyúlik a kötöző akkor ráér akár fél évet is, de ha bevág akkor azonnal. (Attól függ, hogy mivel kötözted. Volt olyan pvc csöves pöszméte oltványom, amelyikről direkt nem vettem le. 3 év után magától elrepedt és leesett.)
Idén tervezem először a kipróbálását. A vesszők a hűtőben várják a sorsukat. :-)
Az omegaollóval metszésidőszakban végzett próbálkozás kis hányada sikeresnek látszik (tőkéről tőkére közvetlenül). A hűtőzött és tőkéről vett vesszők darabjait a levágott 'gyári' alanyvesszőkbe oltva dugtam a földbe, még a bakhát alatt vannak, kíváncsian várom, volt-e értelme a próbálkozásnak; érdekes lenne, ha jól alakulna...).
Talán lesz még olyan, ami most nem tűnik jónak, esetleg még elindulhatnak.
Megakadt a szemem ill.kerestem a bakator szőlőt és csodálkoztam mikor megláttam nálad.Ezt utoljára nagyapám kertjében láttam még a 70-s években és régóta keresem.Megkérdezném,hogy esetleg volna-e még belőle vessző vagy gyökeres oltvány?Azonnal vevő lennék rá,ha még ki lehet ültetni!
Én már többször a www.kaszasoltvany.hu oldalon vásároltam szőlő oltványokat legutóbb 350 Ft/db áron, de még eddig mindegyik tő beállt. (Ez nem a reklám helye.) Sajnos már nincs nekik Dunav, de ősztől biztos lehet megint rendelni.
Segitséget szeretnék kérni Töbször vásároltam Dunav szölőoltványt (1000 ft/tő) sajnos egyik sem erdt meg ,mivel teljesen száraz volt. Most én szeretném oltani, de nincs nemes veszőm ha esetleg van valakinek és el is küldené megköszöném.
A régi szakkönyvekben és láttam némely vídeón, hogy a mostani oltványtermelők is oltás után elvermelik kint a szabadban persze miután a meleg párában megindul a kallusz képzödés. De ott homokos talaj van. Itt nálunk kötött a talaj ezért probáltam zsákban homokban mivel úgy sem oltok tul sokat. Probáltam csövet tenni bele öntözén végett, hogy a víz alulra a gyökérhez kerüljön, de igazából felesleges úgyan is ültetéskor ha jól megöntözödik az alsó 20 -30 cm az a zsákban végig nyirkas marad. Azért jó feltölteni homok vagy fürészpor( ez könnyebb nem feszül úgy azsák), mert marad így némi távolság az oltványok között és a zsákhoz sem érnek hozzá ha bekötödik. Szerintem naponta egyszer meg lehet szelöztetni. Ha fürészporral van feltöltve ki lehet vinni a szabadba amikor az idő felmelegedik, nem olyan nehéz.
Udvozlok minden tisztelt forumozot. Kerdezni szeretnek.A zsakos oltvanyneveles tehnikajarol. Egyhejt ugy olvastam hogy csovet tesznek a szakba hogy ezen keresztul locsoljak nem tudom miert.Mashejt olvastam hogy a szaraz fureszpor kiszaritja az oltvanyvesszoket.It azt olvasom hogy a furespor nem annyira jo jobb a fold es homok kevereke vajon azert mert a fureszpor ez jobban felvezeti alurol a vizet es a gombas betegsegek miat nem tudom.Es meg kerdeznem hogy a vesszoket kell e parafinozni a zsakos tehnikanal.Es a zsak szaja bekotesevel elegendo nedvesseg szall fol a zsakba alorol hogy a szukseges paratartalom kepzodjon mivel hogy csoven keresztul ontozodik.Es milyen idokozonkent kell levegoztetni a zsakot .Az oltas hejet be kell takarni teljesen homokos foldel vagy ide jobb a fureszpor vagy az oltas hejet a tetejet nem is kell betakarnia vesszoknek.Es kesobb mikor melegebb az ido szabadban esetleg arnyekos hejen lehet e alkalmazni ezt a zsakos szolooltvanynevelesi tehnikat.Elore is minden magyarazatot megkoszonok forumozo tarsaim neveben is