Kezdő hegesztők számára hoztam létre ezt a topic-ot. Banális kérdések, gépvásárlás megtárgyalására. Egymásnak való segítségnyújtás, tippek, információk. Kérem mindenki tisztelje a kezdő kérdezőt.
Mi okozza ezt a jelenséget? Csak vakarom a fejemet ,nem értem. Az új elektróda is eleinte ragad mikor bemelegedett akkor olvad rendesen. Gép vagy elektróda hiba?
valószínű igazad lehet , már abból kiindulva is ha hazudok ,hát úgy tegyem ,hogy nekem legyen előnyös, mármint a gyártónak .
Mint előbb említettem lakatfogóm csak váltó ampert mér 600A -ig ,így megvárom ,amíg az ismerősöm előkerül az övével , mert az mér egyen ampert is . Ígérem leméretem és fényképezve beszámolok.
A lakatfogóm csak váltóáramot mér 600A-t , de az ismerősömnek van , csak nem tudja kölcsön adta , vagy elpakolta , a lényeg ha megkerül lemérjük ,hogy a ráírt és a valós Amper között van különbség . Köszönöm a segítséget.
a "hernyók "jelmagyarázat : R oldal rutilos, B oldal bázikus, 90 A és 140A, a 90 -s bal oldalán ESAB -jobb oldalán E27R elektróda ,, 140 bal oldalt ESAB ,, jobb oldalt E27R.
B oldalon a 300 A nál bekarikázva EVB 55 (szlovén ) bázikus , a többi 90 A-ral készült . Köszönöm a SEGÍTŐKNEK a jó tanácsokat .
Megköszönöm mind azoknak , akik segítettek : MEGVAN a probléma gyökere, mint írtam régebben volt egy maszek trafóm(váltóáramú) és azzal gányoltam .
Az inverter megvétele után a próbánál mivel 6 évig "tanultam oroszul" a mellékelt ciril betűs irományt hagytam a dobozában . A lényeg a lényeg a gépen volt egy piros pólus meg egy fekete pólus a munkakábel vége piros a test kábel vége fekete . Gondoltam a (hülyébbek kedvéért ) csinálták ilyen színűre számomra egyértelműnek tűnt a színbe színt és lehet a korábbról megmaradt rutilos elektródával a próba.
Egyszóval nem ment ragadt ,mint állat ( gondoltam az idők folyamán vizet kapott azért nem megy ) . Vettem bázikus elektródát , mert gondoltam azt az inverter jobban szereti , de még volános időmből beugrott , hogy a bázikussal meg kell fordítani a polaritást , így átcseréltem ( nem kellett volna ) , mert azzal sem mentem sokra .
Most , hogy megjött a futár az ESAB OK 4616 elektródával ,összeállítottam a gépet rutilos hegesztésre - munkakábel , + test és láss csodát működik ,ahogy kell .
Bázikusnál + munkakábel - a test és viszi a bázikus (szlovén )elektródát is .
A dioda egyenirányít. Az igbt, kapcsol, mint egy fet, vagy tranizisztor, csak jobbak bizonyos tulajdonságai. Igaz 25-30éves technológia, de pár éve alkalmazzák újdonságként az inverterekben. A gyakorlati hegesztésnél szerepe nincs. A ráírt 300A-t szinte biztos, hogy nem tudja. Ezt egy dc lakatfogóval le is lehetne mérni.
a 2x6 micsoda számaiból mit lehet kideríteni ?? Az adattáblán lévő értéket tudná teljesíteni elméletileg ?? Konkrétan mi is az a IGBT ??????????????? Köszönöm.
A fetre van két adat 40A máshol 80A ebből van 4db de ez már nagyon elektronika.Beszéljünk a lényegesebb dolgokról :-)"orosz" inverterrel dolgozik más is megelégedéssel igaz azokon kisebb számok vannak. Azt a tekerőt lehet hegesztés közben is tekergetni finoman oda vissza és közben kifigyelni mennyire érzékenyen reagál. A rozsdát lehetőleg leköszörüljük legalább a hegesztés helyén. Fogsz egy darab vasat és elkezded hegeszteni azzal amid van, húzol hernyókat több beállítással. lehetőleg ne vékony 2mm körülivel kezd hanem valami vastagabb szögvas darabbal amíg rá nem érzel.No azokat fényképezd be abból több kiderül.
Az a 4 ami egymás mellett van: VM egy fekvő rombuszban (gondolom márkajel) egy vonalon két csúcsával szembefordított háromszög egy-egy vonallal a csúcson .
D92-02
C 1B432
A venti. felöli 2 egymásmellett: F (ez a márka)
1D 24ET
FGH40 N60
SFD
gondolom a másik oldalt ugyan ilyen bigyók vannak .
Az igbt lényegében egy tranizisztor, továbbfejlesztve, nem lényeg, csak a száma alapján meg lehet tudni(ami rajta van), hogy tényleg az-e, vagy fet, vagy valami egész más.
A 2. és 3. képen látható a gép egyik ill. a másik oldala és amin az a 6 db kettesével felfogatott fekete (nem tudom ,dióda -egyenirányító )micsoda az a hűtőborda alján van és kétoldalról össze van a kettő fordítva és a ventilátor mint egy zártszelvénye belefúj . Van ott azért hűtés rendesen .
A hűtőbordák a gép teljes hosszában végig vannak a közepén látható alumínium zártszelvénynek látszó valami az tulajdonképpen két többlamellás hűtőborda bordákkal szembefordítva és ebbe fúj a venti. a látható rész amin azok a fekete valamik vannak lemezzel fölfogatva az a hűtőborda alja . A látható hűtőborda (gyufásdoboz ) az csak egy kis része a rendszernek .
És ez ad le 100%-on 200 ampert? az a családi gyufásdoboz méretű hűtőborda meg a csutkányi ventillátor meg majd jól le is hűti.Max 150ampert nézek ki belőle olyan 35%-on.
Valami nagy baj lehet az orosz amperszámítással.Minimum felezni kell.
Az adattábláján nézve a gyártási időt, a gép najdnem 4 évet volt tárolva, raktározva valahol valamilyen körülmények közt. Az oroszok nem arról híresek hogy temperált raktárakban tárolnak.
Ki tudja milyen nedvességet kapot éveken keresztül.
Most már kíváncsivá tettél . Leszerelem a burkolatát és lefényképezem a "belét", hogy hozzáértők véleményezzék . Egyébként boltban vettem és nem reklámoztam ,mert ez a mostani egy cseredarab és új és lehet az én hülyeségem miatt ment tönkre az első .
Ezért kértem segítséget a hozzáértőktől nehogy ezt is elb@.zam .