Date: 29 September 2001
Summary: A breath of fresh air
Hearts in Atlantis is an interesting movie. For one, it is based upon a story contained within a book named "Hearts in Atlantis" by Stephen King. But the story is called "Low Men in Yellow Coats" and the story "Hearts in Atlantis" has absolutely no bearing on the movie at all.
It's rather unfortunate actually, that the film makers couldn't find some way to incorporate all five of King's "Hearts in Atlantis" stories into the movie. But if they had to pick one - which they did, of course - "Low Men in Yellow Coats" is an excellent choice. And it makes for an excellent movie, but the book should be required reading.
Some of the complaints about the movie have been that the characters are not well developed. Perhaps they are, but as someone who's read the book, my mind filled in any gaps, so I couldn't say. In fact, knowing what was in the story did nothing but enrich this film. Because the movie was so close to the book, the background information supplied by King's plot filled in all the places the movie could not or would not go.
One bad aspect of the movie version however, is the elimination of all supernatural elements. Instead of making Anthony Hopkins' character a Breaker from the Dark Tower universe King has created, like Brautigan is in the book, he is a psychic sought by the FBI to root out communists (hey, this is 1960 after all). So the string is still intact: Of the more than 30 movies based on the work of Stephen King, not a single one even mentions the Dark Tower.
How unfortunate.
The movie itself is simply wonderful, especially after dealing with two weeks of absolute crap (The Musketeer and Glitter? Hmmm).
Anthony Hopkins has the pleasure of two Academy Award-worthy performances in 2001 (I don't care, Hannibal was still an excellent movie). His performance in Hearts is as understated as Hannibal was... well... Hannibal. He keeps to himself, stays quiet, and when he talks, he is close to divine. Hopkins continues to prove why he is one of the best actors of all time.
Anton Yelchin is simply amazing as little Bobby Garfield. He is the second coming of Haley Joel Osment, if not better than he. The plot is good if not great - although with the book already in mind, it assuredly makes any potential holes disappear - and the character development is superb. And isn't that a wonderful breath of fresh air after a summer's worth of movies that were cool, and some were even good, but overall brainless and similar.
For that alone, I give it a 10, even if it is perhaps closer to an 8 or a 9.
Úgy tűnik végleg befejezi írói pályafutását a nagyon jó és nagyon rossz könyveket is neve alatt jegyző, de már tagadhatatlanul a horror-thriller regényirodalom klasszikusának számító Stephen King.
A világhírű író a Los Angeles Timesnak adott interjújában elmondta, hogy amit tudott, már mindent kiírt magából, és mivel nem híve az öncélú írásnak, végleg leteszi tollát. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy a könyvpiacról kikopnak a Stephen King regények, a jövő évig még folyamatosan jelennek meg vadonatúj kötetek. King legújabb novelláskötete például márciusban, a régen beharangozott From a Buick Eight című regénye pedig ősszel kerül a boltokba. Az 54 éves író jelenleg A setét torony című sorozatának utolsó három kötetén dolgozik, aminek megjelenése a jövő évben várható. "
az állj ki mellettem film télleg baromi jó. szegény river phoenix nyomja benne. az egyik kedvenc filmem.
ja, és én úgy tudom, hogy a cikk a magyar hírlapban jelent meg.
Ha már előre nem figyelmezteted a figyelmetlen népeket, hogy EMBEREK! KING-FILM LESZ!, akkor lécci utólag ne bosszantsál már azzal, hogy igen jó volt a film!
Hüpp....:)
Thx az érdeklődést zsanna, (+Dohi), de egyelőre még a LotR 3. kötetét bújom. Valszeg a héten be is fejezem. Valami elképesztő, de mielőtt belekezdenék az óda zengésbe, abba is hagyom, mert ez ugye nem lotr fan topic.
Ja, Dohi, már emlékszem Kinga-ra, itt a topic keretein belül. De ez, azaz Kinga volt a nickje?
Bosco:
a Remény rabjait a nyugati aluljáróban levő Eifel könyvesboltban vettem. Nem számoltam meg de volt kb 15-20 db amikor ott voltam!
xbalazsx:
a 3 film télleg jó! Bár az Eminens-el (ez a film címe) nemtom mi bajod, nekem tetszett.....igaz a könyvet még nem olvastam.
A Remény Rabjai film irdatlan jó, és mi is a harmadik?......ja az Állj Mellém/Állj ki mellettem! Huh, ez is fantasztikus, nekem legalábbis nagyon tetszett, jó sokszor láttam.
Majd írom a kommentet ha elolvastam őket.
p.s.
Dohi, nemtom honnan van a cikk, a nővérem küldte, forrás megnevezése nélkül!
a légzőgyakorlat szvsz is elég gyengusz! viszont a másik 3 az valami isteni. és ebből a 3 kisregényből elég jó filmeket is csináltak. na jó, a jó tanuló annyira nem fasza.
bone: Kinga epp a talizmant olvassa. a 160. oldal korul jar es mar kezd tetszeni neki (biztattam, hogy csak az elso partiz oldal uuuuuuncsi :)) jah, cikket koszi, honnan van?
a remeny rabjai meg biztos tetszeni fog, bar nekem a legzogyakorlat nem nagyon jott be. a masik 3 csucs.
tns: koszi a bug reportot! a rage-et en is varom, remelem, jovore kiadjak...
Kedves Bonehead!+
Há mér nem tudod elolvasni a kedvencek temetőjét? pedig az egy olyan jó kis iromány.:O)))
mikor elösször olvastam megfogadtam hogy nekem is churchill lesz a macskám. aztán nem lett.:O)))
Ma fejeztem be az éjszakai műszakot. 3 történet kivételével(Éjszakai hullámverés-ez nagyon nem, Csatatér, 312-es szoba) mind nagyon bejött a Szürke anyag, a Kukorica gyermekei és a 'Salem's Lot történetek meg a Fűnyíróember tetszettek talán a legjobban. A Fűnyíróembert munka közben elképzelni...
Örülhetsz is, hogy foglalkoznak veled. Én amikor elkezdtem e topicba írni (már elég rég.....) akkor megírtam hogy a Kedvencek Temetőjének harmadjára futok neki, mert kétszer nem sikerült átrágnom magam rajta, és tessék, rám se bagózott senki! :(
Most meg csak elejted hogy nem megy az Insomnia , és kész.......
Najó nem komoly a búslakodásom, csak úgy mondtam.
Én mellesleg, ha VALAKIT érdekel ( :) ), a lotr után valszeg a remény rabjait fogom olvasgatni, az asszem ugye négy novella, amik kb 100 oldalak, és ez jó, szeretem a rövideket. (pl. ezért se jött be annyira a végítélet)
Ha megengeditek, egy hosszabb cikket beollóznék King visszavonulási tervéről, amit most kaptam nővéremtől:
"Visszavonulással ijesztgeti rajongóit a "Rémkirály"
2002.02.01. 10:46:44
Stephen King, a thriller koronázatlan királya, a világ
egyik legolvasottabb és legtöbbet utánzott szerzője úgy
döntött, hogy a már elkezdett könyvei befejeztével az év
végén visszavonul - adták hírül a nemzetközi
sajtóorgánumok. Az író a Los Angeles Timesnak adott
nyilatkozatában kijelentette, hogy az öncélú folytatásnak
nem látja értelmét, és pályafutását a csúcson akarja
abbahagyni.
Amint a The Guardian online kiadása írja, úgy tűnik, hogy
Stephen King végleg szögre akasztja tollát, azaz
kikapcsolja laptopját, mert megítélése szerint nincs több
közlendője. Az 54 éves író - aki többek közt a Ragyogás, a
Carrie és az Az című thrillerekkel vált világhírűvé - azt
tervezi, hogy még befejezi az amerikai televíziókban nagy
sikerrel vetített Dark Tower (Sötét torony), valamint a Red
Rose (Vörös rózsa) című sorozatok forgatókönyvét, majd az
év végén búcsút mond a fikciós műfajnak. Döntését azzal
indokolta, hogy úgy érzi, írói tartalékai kimerültek, és
nincs kedve ismétlésekbe bocsátkozni. "Elmondtam mindent,
ami érdekes vagy új lehetett az olvasóknak. Ilyenkor
válaszút elé kerül az ember: vagy folytatja, vagy pályája
csúcsán abbahagyja az egészet, méghozzá úgy, hogy
önszántából teszi, és nem a körülmények kényszerítik a
visszavonulásra" - jelentette ki a horror koronázatlan
királya. Mint elmondta, nem szeretne úgy járni, mint Harold
Robbins, aki még agyvérzése után is képtelen volt lemondani
a sikerről, annak dacára, hogy népszerűsége kora
előrehaladtával teljesen összezsugorodott.
King azonban nem zárta ki azt a lehetőséget, hogy
magáncélból folytassa a betűvetést. Idén mindenesetre
megjelenteti nyolc novellát tartalmazó kötetét és Buick
Eight című regényét, mely utóbbi régen elkészült, ám
premierjét a szerző iránti tiszteletből mostanáig
halogatták a kiadók. A könyv "főszereplője" ugyanis egy
gyilkos autó, az pedig köztudott, hogy a bestsellerírót
1999-ben majdnem halálra gázolta egy lakóbusz. "Noha
iszonyatosan nehéz volt napi 45 percen át erőltetni az
írást, az elmúlt években a munka egyfajta kábítószer
szerepét töltötte be. Segített abban, hogy megtörjem a
jeget, és visszatérhessek a rendes kerékvágásba" -
nyilatkozta a borzongatás nagymestere, aki terjedelmes
életművet mondhat magáénak. Mintegy 60 kötetet írt, köztük
regényeket, elbeszéléseket, forgatókönyveket, sőt az X-
akták egyik epizódjának kalandjait is ő eszelte ki.
Emlékezetes karaktereit olyan színészek elevenítették meg a
filmvásznon, mint Jack Nicholson, Tim Robbins és Morgan
Freeman. Tavaly nyáron Lars von Trierrel fogott közös
vállalkozásba: producerként vett részt a The Kingdom (A
királyság) című 13 részes tévésorozat megvalósításában,
mely a világhírű dán rendező 1994-es verziójának alapján
készült, s egy kísértetjárta kórházban játszódik. Önkéntes
írói "nyugdíjazása" vegyes visszhangra talált a rajongók
körében. Sokan úgy vélik, hogy ha kreativitása tényleg
elapadt, bölcsen döntött, de még többen vannak azok, akik
nagyon sajnálnák, ha végleg nélkülözniük kellene a
természetfölötti jelenségek és rémületek csakis Kingre
jellemző keverékét."
:O))) örülök hogy igy foglalkoztok velem.:O))) és még irigykednek is rám....hmmmm....ma aztán fantasztikus napom van.:O)))
jelentem eléggé kritikus a helyzet, mert közben megkaptam a gyürük urát...erős a kisértés....de gyorsan eldugdostam a szekrénybe ne is lássam mig nem jön a szememre álom.:O))))))
az öreg ralph bácsi épp most mondta le a jelenését a szurkálós dokinál az élet barátainak kedves "biztatására".:oDDDDD szal még van egy pár oldal....
bone: a szia Kinga termeszetesen Kinganak szolt :) nem olvassa ugyan, de akkor is jol esett leirni a nevet :) king ugyben meg nezz el mondjuk a lilja's library-be, a cim liljas-library.com asszem (a hq-n meg az elozo url van)
zsanna: ok, nem akarlak siettetni, csak kivancsi vagyok :)
Na ne má! Még csak a 2. kötet közepén tartok! (És sajnos más dolgok is vannak az életemben.)
Inkább Iffy-nket kérdezzük, hogy halad a "Nem jön szememre...." olvasásával. Lehet, hogy annyira belefeledkezett, hogy internetezés helyett is olvas?
xbalazsx: a gyuruk uranak tessek adni meg egy eselyt! :)
daoldin: koszi a reklamot :)
bone: a visszavonulas meg nem biztos! a blikkes cikket en is olvastam (szia, Kinga! :) az ujsag egyebkent gagyi, bar garfield rulez es a horoszkopon is jot lehet rohogni :)), nem tul bobeszedu, a neten viszont bovebben ki van fejtve. a lenyeg, hogy par dolog azert meg lesz (dark tower is pl.), aztan majd meglatjuk...
zsanna: varom a reakciodat a 3. kotetrol :))))
jah, idokozben meglett az europas tuzgyujto es az utannyomott cujo boritoja is, mert europakiado.hu rulez!
OFF: én kb két éve hagytam abba az olvasását, mert egyszer olyan alpárinak találtam a címlap-sztorijukat, hogy azt még egy ugynevezett bulvárlaptól sem vártam volna el.
ON: az ST2-nek már túljutottam a felén. Ez a kötet nagyon tetszik! Igazatok volt!