ha a tökéletes zárásra gondolsz, azt csak kézzel lehet. csak lecsökkenti az eredeti keresztmetszetet 25-30%-ra amikor úgymond a lezárás. nálam így 45-50%-on tartja a lakást vagyis éppen jó nekem így. per pill csepereg az eső és 51% a páratartalmam.
igazából én is rettegtem, hogy rengeteg gázt kifűtök majd az ablakon. hát most azt mondom nem hiszem hogy érezhető különbség lesz mert nem nyitogatom az ablakot napi 4-5-6 alkalommal mint tavaly. (és 4-5 m3 meg belefér, mert amennyit szívtam tavaly ennyit nekem megér ha egyáltalán lesz többletfogyasztás) tavaly hiába szellőztettem napi 5-6 alkalommal 8-10 perceket bűzlött minden ruhám penész mindenfelé már attól féltem a bútorokat is ki kell hajítanom. szerencsére a tavalyi évet átvészelték idén meg már tárgytalan szerencsémre ez a probléma :-)))
Én szavó márkanevű penészirtót használtam szórófejes, tökéletes a diszperzites szines falnak nem változott a színe nagyon szép lett. Viszont a laminált parketta Tapátázott szegélyének szine kicsit megváltozott ahol ráment. De falra szuper.
(Páratartalommal és relatív páratartalommal itt szerintem mindenki tisztában van, csak elspóroljuk a relatív szót, mert úgyis tudja mindenki, hogy arról beszélünk.)
a páratartalom relatív. télen mikor beereszted a száraz levegőt az sokszor 100% relatív páratartalmú akkor minek engeded be? mert 0 fokon 100% az 20 fokon már csak 30% (csak mondtam egy számot) vagyis ha 45% körül lezár akkor ha hideg sarok van a lakásban ott ez már nem 45 hanem mondjuk 75% os páratartalom a falon és ott a penész. viszont ezt az eszközt nem lakásonként egyedileg tervezik/készítik vagyis 30%-on zár le teljesen, hogy a nagyon hőhidas házak tulajdonosainak is megoldást nyújtson.
(ugye jó tudni hogy páratartalomról beszélünk pedig relatív páratartalomról kéne: ez nem azt mutatja meg mennyi víz van a levegőben hanem azt hogy adott hőfokon egy bizonyos mennyiségű vizet képes a levegő úgy tárolni hogy nem csapódik ki (eső, köd) és ebből mennyi van %-os arányban a levegőben)
a rendszer relatív páratartalomra zár vagyis ha már nagyon alacsony a páratartalom (ergo penésznek esélye sincs) akkor lezár.
ebbe tudsz egy kézi átállítással belenyúlni és bármikor lezárni ha éppen úgy tartja úri kedved (ugye ez a termék általános szempontokat vesz figyelembe, vagyis jól kell működnie egy hőhidas szigeteletlen falu házban, ahol a falon hamar kicsapódik a pára, éppen úgy mint egy jól leszigetelt helyen ahol erre nincs esély, csak természetes szellőzést kell biztosítania) nálam pl nincs olyan hogy a sarokban 10-12 c fokos a fal. ha a lakásban 50% a relatív páratartalom mondjuk 20 fokon ott már tuti 70-80% helyileg és ott a penész. nekem ilyen gondom nincs így ha igényem lenne rá akkor simán lezárnám kézzel a rendszert már 50%páratartalomnál (de én lusta vagyok és nem érdekel, tőlem szellőzhet)
Én úgy csináltam, hogy clorox+víz keverékét fújtam rá virágpermetezőből, és papírtörlővel itattam fel, ha nagyon le akart folyni. Nálunk nem hagyott nyomot, de gondolom ez festékenként eltérő lehet.
Sikerült megmérni, 63-68% között volt apáratartalom alakásban, úgy hogy sütés volt a sütőben. Az erkélyajtónál 72%. 5-6 fő 1órás beszélgetése után, létezik, hogy felmegy 80%-ra és miután elmennek elkezd süllyedni?
Az a baj, hogy épp a nagy fürdőszobában, amit használunk naponta van ugyan cső a menyezetben, de elektromos áram nincs a közelben sem. Bár azon födém fölött padlás van, ott pedig van elektromos áram
gondoltam rá, csak nem tudom, mi marad utána a fal színéből....hehet hogy valami nem látható helyen kipróbálom. Szórófejes adagolóból vakmerőség ráspriccelni?
akkor gyakorlatilag kész a rendszer, ha úgy alakul az egyik ventit cseréled és kész. (anyagilag ez jelentősen olcsóbb mint egy páramentesítő) és komoly bontást, koszt sem igényel. áram helyben van, cső a falban, szal már csak azt kell kideríteni szükség van e a ventire. (ez 1-2 hét alatt kiderül) már csak várni kell hogy a légbeeresztők mikor kerülnek a helyükre. kitartás!
A megoldás a penész ellen (remélhetőleg) megvan, de ugye a rondaság' ott van egyenlőre. Abban tudnátok segíteni, hogy mivel tudom a penészt eltűntetni a diszperziós, színezett falról a leghatékonyabban és egyben a legkíméletesebben és mondjuk a legegyszerűbben? Korábban használtuk és jó volt a teafaolaj, de most nagyobb a felület, amit rendbe kellene tenni.
az egészen biztos hogy ezt jól tetted!! remélem neked is akkora meglepetést fog okozni (a reklám ellenére is) mint nálam.
a fürdőben lévő vicces venti mit jelent? egy 100-as csőventillátort esetleg? mert ha igen akkor nyertél. egy fázisceruza 20 perc munka és 8000 ft választ el az aktív rendszertől (simán kicseréled egy olyasmire mint ami nálam van. bekötni 2 perc és 100 m3/h teljesítményt ad. nem fog megriadni egy teregetéstől) hja nagyot mondok mert még 10 perc beszabályozni a 2 potméteren az időt meg a páratartalmat hogy hogy kapcsoljon. egyébként teljesen lezárni az én légbeeresztőmet nem lehet csak kb.70-80%-ban szal egy pici légcserét enged. sok szerencsét az új rendszeredhez !! :-))
Az Aereco megrendelt már, ezt én jónak gondolom. Azt egyébként csak ma tudtam meg, hogy a higroszabályozású szellőzőt fixen le is lehet zárni akár. Küszöb a lakáson belől nincs, a fürdőkön szellőző is van az ajtón. Három vizes helyiségből kettőn van ventillátor most is, de azok viccesek. Extra vizet a hétvégén kimosott rengeteg ruha is okoz még nálunk (is). Köszönöm a gondolataidat, segítségedet, megfontolandó dolgokat írtál!
azt teszel amit akarsz, hiszen te fizeted. csak 1 apró gondolat aztán majd kitalálod: szóval egy valamennyire átszellőztetett ingatlanban az utcáról is szeded ki a párát hiszen szellőzik a lakás, ergo a páramentesítő hatásfoka csak romlik. másrészt nem tudom van e küszöb az ajtók alatt de ha nincs akkor nyertél ha van akkor rax szellőzőt az ajtókba (sima rács) akkor a cirka 50 000 ft-os gép árának töredékéből meg lehet oldani az aktívvá alakítást, mondjuk egy fürdőben elhelyezett ventivel, ami a zárt ajtó mögött azért sztem elviselhető zajt produkál (és mint mondottam 10 000 ft-ból kijön) egyébként ha van kéményed vagy egy kisablak ami relatíve meleg helyre nyílik akkor sztem a venti sem kell majd
Köszönöm a segítségeteket (külön köszönet klimakirálynak a privátban kapott gondolatokért) a penészesedés témában. Ma megrendeltem az Aereco higroszabályozott passzív rendszerét, egyenlőre a szegedi cég (mint klimakirály is!!) nagyon korrektnek tűnik, decemberben még be is kerül az ablakokba. A költsége nálam 4 nyílászáróra nem egetrengető összeg, de mint írtam, egyenlőre a passzív rendszert építtetem be. Kíváncsi leszek a hatására, remélem ez is elég lesz. Viszont azon gondolkodtam, ha nem elég, akkor nem veszem meg Náluk a drága gépészetet hozzá annak ellenére, hogy igen meggyőző, akkor veszek kiegészítésnek egy párátlanító készüléket, azaz én ha kell, a köztes megoldásban gondolkodom.