Keresés

Részletes keresés

KILGORE TROUT Creative Commons License 2004.01.28 0 0 179
rferi! Köszönöm az utánajárást.
Előzmény: rferi (178)
rferi Creative Commons License 2004.01.28 0 0 178
Tegnap megnéztem az ÁRKÁDban a Sera csöveket.
Az árak 3300-4800 között.A 60 centis pl. 3500 körül, a 120 centis 4800.Elég drága.
enginer Creative Commons License 2004.01.28 0 0 177
Duovill 1201 Nagy S.József u.34. 284-2593
(Van közöttük egy alacsony kopaszos ürge, messzire kerüld el. Várj inkább másik eladóra)
Előzmény: KILGORE TROUT (176)
KILGORE TROUT Creative Commons License 2004.01.28 0 0 176
enginer!

Megkérdezhetem, hogy hol vásároltál? Pont ilyen kétcsöves terelőlemezesre vadászok napok óta a városban!

Előzmény: enginer (175)
enginer Creative Commons License 2004.01.27 0 0 175
Nem igazán (akarom)tudom jobban fűteni azt a helységet. Viszont televan ablakokkal és déli fekvésü. (Nem akarom paradicsom palántákkal ékesíteni a szobámat.)

A legegyszerűbb "armatúra"t vettem.
Volt ott 2 csöves fényterelős is 5500-ért, ha beválik a szisztéma, akkor beruházok egy olyanra.
Most kartonpapirra ragasztott alufóliával oldottam meg a fényterelést, kisérleti jelleggel. :))

Előzmény: KILGORE TROUT (174)
KILGORE TROUT Creative Commons License 2004.01.27 0 0 174
Hát ez egy kicsit karcsunak tűnik. Csak 20 fok fölé kéne szorítani azt.

Egyébként milyen armatúrát vettél?

Előzmény: enginer (173)
enginer Creative Commons License 2004.01.27 0 0 173
"a mesterséges pótfény témakőr szorosan kapcsolódik a paradicsom és paprika otthoni termesztéséhez,"

Ez eddig sem volt kérdéses!
Nálam most is 1 paradicsomot, meg 4 paprikát világit meg! :))
Eddig csak vegetáltak az ablakban, de most remélem elkezdenek növekedni.

Éjjel 15, nappal 20C elég lehet nekik?

Előzmény: KILGORE TROUT (168)
CORTEN Creative Commons License 2004.01.27 0 0 172
Ha nem is szigorúan ontopic, ám mindenképpen euro-konform és mint ilyen minél nagyobb nyilvánosságot érdemel. Az eu-csatlakozás küszöbén nem söpörhetjük a szőnyeg alá a kérdést, biztosítani kell minden társadalmi csoportosulás számára, hogy a mesterséges megvilágítás témakörében képviselhesse véleményét.
Előzmény: KILGORE TROUT (168)
enginer Creative Commons License 2004.01.27 0 0 171
Ez lemaradt:

Talán azért nem írnak róla külön adatokat sehol, mert ez egy "összetett" fénycső.

Előzmény: enginer (170)
enginer Creative Commons License 2004.01.27 0 0 170
Azért, mert csak az volt a hozzám közeli boltban, ahol kedvezményesen lehet vásárolnom.
Armatúrával együtt 3e-ből megúsztam.
Utána olvastam ezt az oldalt .

Keresgéltem a NETen, és csak jó tapasztalatokat olvastam róla.

"Növények, illetve tengeri akrváriumok esetén külön fontos kiemelni, hogy az adott világítótest mennyiben segíti elő a növényi szervezet fotoszintézisét. A zöld növények fotoszintetikus tevékenységük során a fényenergiát elnyelik (abszorbeálják) és kémiai energiává alakítják. Ezt az energiát azután az egyszerű szervetlen anyagok (CO2, H2O stb.)szerves anyagokká történő szintézisénél használják fel. A folyamatot primer produkciónak, azaz elsődleges termelésnek nevezzük és az alábbi képlettel írható le:

+Fény
6CO2+ 6H2O - C6H12O6 + 6O2 (G = + 2880 kJ)

A folyamat endoterm, azaz a növények nagymennyiségű energiát használnak fel a fény energiájából. Ez a folyamat az elnyelt fotonok számától, és nem azok energiatartamától függ. Külön méréssel szokták meghatározni azt, hogy mennyi a fotoszintézis szempontjából aktív fotonok száma. A mérés eredménye mikromol/négyzetméter/s azaz egy olyan viszonyszám amely adott időegység alatt, adott felületet ért fotonok számát jellemzi.
Manapság az üzletekben már kaphatók olyan lámpák, melyek spektruma a növenyek számára lett optimalizálva. Ilyen például az OSRAM cég Fluora fantázianévre hallgató lámpája mely a 350-500nm és a 650-700nm tartományban található maximumaival a fotoszintézisben résztvevő klorofillek számára szükséges energiát közvetiti.
"

Előzmény: KILGORE TROUT (169)
KILGORE TROUT Creative Commons License 2004.01.27 0 0 169
enginer! Miért az OSRAMOT választottad? Mi alapján döntöttél? (Engem bosszant, hogy semmi részletes infó nincsen erről az OSRAM csőröl)
Előzmény: enginer (165)
KILGORE TROUT Creative Commons License 2004.01.27 0 0 168
Most már gyorsan jelentsük ki, hogy a mesterséges pótfény témakőr szorosan kapcsolódik a paradicsom és paprika otthoni termesztéséhez, mert különben semmmi nem mossa le rólunk, hogy szétOFFoltuk szegény, kedvenc topicunkat.
enginer Creative Commons License 2004.01.27 0 0 167
Előzmény: KILGORE TROUT (151)
enginer Creative Commons License 2004.01.27 0 0 166
enginer Creative Commons License 2004.01.27 0 0 165
Vettem ma egy OSRAM fluora L18W/77-es csövet.
Már tesztelem. :))
CORTEN Creative Commons License 2004.01.27 0 0 164
A szűrő nem azért jó, mert több lesz a spektrumban a kék, hanem azért mert a növényt érő fényben arányait tekintve több lesz a generatív hatásokat erősítő (ill. a vegetatív hatásoknak kevésbé kedvező) kék, és kevesebb a hosszabb hullámhosszú tartományba eső. A mennyiség is fontos, ez a megvilágítás időtartamával kiváltható, az arány viszont döntőbb.
mindegy, asszem reálisan nézve a villanyos 'keltetés' luxus, valószínűleg csak elvi síkon érdemes vele foglalkozni.
Előzmény: rferi (162)
rferi Creative Commons License 2004.01.26 0 0 163
Elektro profi.Bp. Fogarasi út, Fehérvári út,
www.elektroprofi.hu
Villanyszerelési nagyker, de kis tételben is adnak el.
Előzmény: enginer (158)
rferi Creative Commons License 2004.01.26 0 0 162
Kompakt csövekről azért beszélnek le, mert buták.
Amennyivel több villanyt megspórolnál rajtuk!!!
Hiába drágább, 10000 óra élettartam, meg fele-harmada villanyfogyasztás, a végén sokezerrrel olcsóbbra jön ki, ezt már kiszámoltam.
A baj az, hogy alacsony színhőmérsékletűek.Ami nekem van 2D-s, az tényleg még 6500K-es, de nem is csak ez a lényeg, hanem az, hogy többvonalas spektrumú.Tehát a neonnak az a jellemzője, hogy egy spektrális hullámhosszon sugároz, ezért nem túl jó, itt kicsit javítva van.Viszont már nem kapható. :--((
Valaki írta a szűrő használatát.
Ezzel két baj van:nem jó csöves világításnál, mert nem teljes spektrumú a forrás, tehát nem tud igazán szűrni, ezért a sima izzós cucc leszedi a villanyórát a falról.
A másik baj, hogy sima izzóval is csak ELVESZ a spektrumból, tehát a növénynek nem lesz jobb vele, mert a fény nem lesz más, csak kevesebb.Szűrő nélkül is meglenne ua. az a fény, csak szélesebb spektrumok jönnek hozzá.
Előzmény: KILGORE TROUT (155)
KILGORE TROUT Creative Commons License 2004.01.25 0 0 161
Segitség!

Az egyik Tulipán paprikámat valami lelte. A frisebb hajtásain a következő dolog figyelhető meg. Két node közötti szakasz elkezd sárgulni, puhulni, barnulni, lekonyulni és elhalni. Ezt követően értelemszerűen a node utána növénynek löttek, ugyan még egy darabig azért bírja.

Ma szétvágtam egy ilyen elhaló hajtásszárat, de belül én nem látok semmi gyanusat.

Mi a franc lehet ez?

CORTEN Creative Commons License 2004.01.24 0 0 160
Tettestársként én is elnézést kérek, bár mentségemre szolgáljon az hogy paradicsom szempontból most uborkaszezon van.
Előzmény: KILGORE TROUT (159)
KILGORE TROUT Creative Commons License 2004.01.23 0 0 159
Bocsánat hosszas, érintőleges témáért, ami már szinte off topicba hajlott.
enginer Creative Commons License 2004.01.23 0 0 158
Merre van ez a elektroprofi, (ha nem titok)?
enginer Creative Commons License 2004.01.23 0 0 157
Az a vicces, hogy van már ilyen Mesterséges világítás topik
CORTEN Creative Commons License 2004.01.23 0 0 156
Az akvarisztikai csövek elég speciális spektrumúak, úgy vannak kialakítva, hogy pl. az algák szaporodását gátolják. Amúgy pl a neonhalak igazi szépsége csak ilyen csövek mellett jön elő. Azé' a 1-2-sok kFt-s ár már meredek.

Végül már nem is marad reális alternatíva, mint a petróleum lámpa, és a szurok-fáklya:)
Szvzs ez is olyan mint a peca: a 15 éves tömör üvegbottal is lehet sok és nagy halat fogni, meg a legújabb karbon/boron keresztszövöttel is. Az utóbbi árán akár az egész évi halmennyiség is megvehető+egy 300 literes hűtőláda+villanyszámla.

KILGORE TROUT Creative Commons License 2004.01.23 0 0 155
Igen az OSRAM nem jeleskedik :) A kompakt csövek árai többszörösek. A márkabolt beszélt le róla, még lusták voltak kikeresni is apontos árat, mondván úgyse kell majd, vigyek inkább hagyományos neont.

Philips csövekre az Elektroprofiba kaptam árakat.

Miután az agyára mentem a nagyobb díszálat kereskedéseknek mind, kiderítettem, hogy ezt lehet ám még nagyobb költségvetéssel is csinálni! Állitólag nagyon jó és profi Sera csöveket lehet kapni hat félét is. 3-4-5 ezer forintos áron. Viszont ebből van választék és tényleg nagyon profinak tünnek ilyen célra.

http://www.tropus-szeged.hu/sera_fcso.html

CORTEN Creative Commons License 2004.01.23 0 0 154
A hollang paprika egy kuriózum, poliurethán hab gyökérrögzítő közegben, folyékony tápoldaton, mesterséges világítás mellett, fűtött üvegházakban tenyészik. Az egész rendszert mikroszámítógép vezérli. Gondolom a kezelőfelületen egy potméterrel lehet szabályozni a paprika méretét, meg formáját. No, kollégák, ma a 93 mm-es balragörbülő paprikára vannak jó opcióink a tőzsdén, februári szállításra, mindenki tudja a dolgát!
enginer Creative Commons License 2004.01.23 0 0 153
"Nekem a boltba kb ilyenárakat mondtak a 18W-os Philips csövekre"

Melyik boltban?

Megnéztem az OSRAM.HU-t!!!
Ritkán látni ilyen üres weblapot.

Előzmény: KILGORE TROUT (149)
enginer Creative Commons License 2004.01.23 0 0 152
Compact csövekről nem tudsz árakat?
Esztétikusabb, meg egyszerűbb lenne mint a fénycső.
KILGORE TROUT Creative Commons License 2004.01.23 0 0 151
CORTEN! Igazad van, nincs is finomabb egy neonlámpa alatt érett holland paprikánál :)

A tréfát félretéve, azért szerencsére egy átmeneti, kezdeti pótlás kell csak a növényeknek a fényszegény február-márciusra (esetleg április elejére) aztán irány a napra velük, mert azért azt nem lehet pótolni (szerencsére) semmivel.

Sokkal szűkösebb szegény finn srácnál a helyzet. Ott tényleg elkel a 400W-os "pótnap".

Megnéztem a helyzetet az OSRAM katalógusokban is. Nekik is van valami akvárium csövük. Igaz kicsit drágább, viszont gyengébb a fénye, azonos teljesitmény mellett. Kelvint nem írnak sehol. Felhívtam egy OSRAM márkaboltot. Többet ők sem tudnak mondani. Ajánlották viszont a 60W-os Concentra Spot Natura izzót amiről szintén nem tudnak mondani színhőmérsékleti jellemzőket. Azthiszem értem, miért használnak az akvaristák Philipset általában.

Előzmény: CORTEN (150)
CORTEN Creative Commons License 2004.01.23 0 0 150
Egyrészt nem tisztán ezt a fényt kapják, hanem jön ahhoz sok sárga is, másrészt meg csak kiegészítő világításnak kell.
Sárgából úgyis kapnak eleget, akkor a pót legyen minél kékebb. A fénycső árak nem rosszak, én régebben ennél drágábban vettem.
Végül is valószínűleg tökéletesen ellesznek az olcsó, háromsávos fénycsőnél is. Igazad van, ez nem az a kategória, haol a tökéletesre kellene törekedni. A hollandok is sima fénycsövekkel világítanak az üvegházaikban, meg Hgl-izzókkal, ha ott jó a paprikáknak, akkor nálunk sem lesz panaszuk. (az ember sajnos sokszor hajlamos túlzásokba esni)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!