Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Engem is nagyon érdekel minden a banánnal kapcsolatban, mivel én is szoktam nevelgetni banánsarjakat. Most is van bent a szobában három sarj cserépben.
Az " öreg" remélem nem fagyott el és tavasszal kihajt.
Valaki korábban kérdezte, hogy mikor lesz Szegeden virágkiállítás. Íme egy kis információ.
FLORA 2006 Virág és Kertészeti Kiállítás és -vásár A tavalyi év 9000 látogatót vonzott. Az idén is a virágtermesztők bemutatkozására helyezik a hangsúlyt, ezért ingyen standot biztosítanak a kiállítási csarnokban, az árusítást továbbra is szabad területre helyezik..
Helyszín: Nagybani Virágpiac PRIVI Kft. Szeged, Röszkei út 177-es km.
Dátum: 2006-04-07-tól 2006-04-09-ig
Az attól függ, milyen egzotikus növényre gondolsz. A starkl-tól telefonon is, net-en is tudsz katalógust vagy növényt rendelni, a növényt futárral küldik és nagyon korrektek. A sieberz-nél is rendelhetsz neten vagy telefonon, velük már voltak negativ tapasztalataim. Még egy dolog: az árakat hasonlitsd össze rendelés előtt, nagy eltérések vannak.
Majd kiugrok holnap a füvészkerbe, mert mégis csak a személyes találkozás a célravezető. Elképzelés: valamely kertészt - aki a citrusféléket kezeli - bekéretek a portára, megkérdem, vállal-e ilyet, mennyiért, stb.
Igaza van "Arth ur"-nak is, ha van a közeledben olyan, akinek van nemes fája, onnan szerezhetsz szemzéshez anyagot is. (az én fáim ereteiei is úgy lettek, hogy sok-sok évvel ezelőtt édesapám kért a füvészkerből egy ágat, és abból szemezte be a sajátjait. Csak érdekességként, Ő már 25 éve meghalt, a hátragyott fák már akkor több, mint 15 évesek voltak, szóval itt már "idős" fák is vannak, nem csak a róluk származó fiatal klónok.)
A holnapi eredményről beszámolok. (ja, jut eszembe: honnan hoznád az alanyokat, vagy hova kellene elvinni az esetlegesen beszerzett oltó (szemző) ágat? Ezt akár mélben is megírhatod, ha nem akarod felfedni a lakhelyed)
http://www.fw.hu/bene17/ cimen nézd meg (Az árjegyzéke a Fagytűrő déligyümölcsök c. topikban megtalálható). 'edes kicsi' akár 600 Ft-ért. Telefonon próbálkozz, eredményesebb, mint a net.
Én ecsettel szoktam, 4-es, 6-os iskolai festőecset tökéletesen megfelel erre a célra: nem elöregedett, kinyílt virág porzóiról leszedek az ecsettel virágport, és végigecsetelgetem az összes kinyílt virág bibéjét. Ezt pár naponta érdemes végigcsinálni, amíg nyílnak az újabb virágok.
Kicsit drasztikusabb módszer, de ez is működik: csipesszel leszedni egy frissen kinyílt porzót, és magával a porzóval végigmaszálni a virágok bibéit.
Mondjuk fülpiszkával hozzá rakod a virág közepébe és elkezded forgatni és így virágrol virágra bocsi mert az elöző üzit rosszul írtam a kis termés esik le róla nem a virág.
Hogy ehető-e, attól függ, milyen fajta mandarin. Nekem Citrus Mitis Calamondin fajta van, megkóstoltam, hát...... Az összes mindenemet összehúzta :-)))) Azért most is meg fogom kóstolni, mégis csak saját termés!! :-)))
Egyébként nekem nagyon bejött a hűvösben teleltetés, most van a bokron 1 érett termés, 4 zöld bogyó és tegnap vettem észre locsoláskor, hogy telis tele van apró virágkezdeményekkel. Jön elég sok levél is rajta. Még nem locsolom sokszor, talán hetente, kéthetente kap egy kis citrus tápot (egyenlőre higítva), remélem sok-sok virág kinyílik. Az olyan gyönyörű!
Szia mielött meg locsolod a felszínét hagyd kiszáradni néha permetezd meg a leveleit és ha (szobában) tartod porozd meg a virágokat mert miután leszárrad róla a virág lehet hogy leesik nálam már sokszor volt ilyen.