Kis kiegészítés Zmrzlinához: csak akkor veszélyes, ha bort csinálsz belőle, ha nyersen eszed, semmi baj nincs vele, aki szereti. Én pl. kifejezetten nem. De még van pár tőkém belőle, mutatóba nem vágom ki - ha kell tok adni vesszőt - BORNAK TÉNYLEG VESZÉLYES ÉS TILOS!
Az Otello a direkt termő fajták közé tartozik, az EU csatlakozás előtt sem lehetett telepíteni hivatalosan. Az ilyen fajtákból készült boroknak magasabb a metilalkohol tartalma és hosszú távon vakságot okozhat.
ja, és amit kifelejtettem: én az őszi ültetést ajánlom, de ebből már kifutottál. Lehet tavasszal is, csak, ha nem te raktározod az oltványokat a télen, akkor nagyon megbízható helyről szabad csak vásárolni!
Vörösbort csinálni nem egyszerű, ennyi tőke mellett szerintem nem szabad erőltetni.
A Zalagyöngyét én ki nem állhatom, nálam viszont van Rubin nevezetű vörös szőlő, rezisztens, strapabíró, jól termő, erős növekedésű, viszonlyag korai, bora kellemes - bár keverem, mert én is nem rég újítottam és még picik a frankosok, ami megvan, az meg nagyon vegyes - és ráadásul festőlevű. A nyers ízét sajnos nem ismerem :-) csak ajánlani tudom, ha kell, adok belőle vesszőt
Bujtani vidáman lehet, csak1. ha homoktalajon vagy, (min. 80 % kvarchomoktartalom, magyarul, ha csinálsz a földből egy virsliszerűséget, akkor nem tudod felemelni, mert széttörik, ha nedves, akkor is), akkor nincs semmi gond, 2. ha nem, akkor kockáztadod, hogy ha megjelenik a filoxéra, egyszerre visz mindent.
Az a baj, hogy nagy amíg nincs baj, minden tökéletes, de ha megjelenik, olyan, mint a krumplibogár, visz mindent. De ha csak pár tőke, egész nyugodtan.
Amúgy oltványt kb (én tavalyelőtt vettem, igen jó eredménnyel, 100 %os eredés 280 tőkéből, szó szerint mind él és méter körüli a vessző) 200 Ft.- ért kapsz, na jó, ma 260 mondjuk. Ha kell a szám, elküldöm, hogy honnan.
Rezisztens borszőlőfajta a Medina, igen kellemes vörösbor készíthető belőle, de az értők pézsmaízt éreznek benne. Festőbornak használható a korábban említett csemege Nero.
szevasztok, megláttam az új rovatot, csemegékről: teljesen rezisztens fajta nincsen, ill. abban a "szülők" között szereplő nem vitis viniferák hatását nehéz kiküszöbölni, de vannak elég rezisztens fejlesztések. Én csemegét nem tudok, bor a medina, a zenit, s sok más. A kertészet-szőlészet pár hónappal ezelőtti számában megjelent pont ezekről cikk, illetve új magyar szőlőfajták címen egy könyv is, amibe bármelyik nagyobb könyvesboltban - én legutóbb a Bp.,Rákóczi u.-i fókuszban láttam - belepillantható.