Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Az 1416 os ban az az én bancsim, és én osmocotos agyag és tőzeg keverékbe ültettem, ez a növény nem lett leválasztva, hanem az anyatövet ette meg, nem tom miért, lehet, hogy éhes volt....
A tapasztalatom az ha leválasztom az anyanövényről, mert volt ilyen is akkor nem nől meg ilyen hamar, van kettő kicsi is és már több mint fél évesek! De a 20cm nem érik el.
Ezek szobaiak, ami neked van az a kinti fajta az Zombáról van?
Nálunk nem biztos hogy áttelelne.....az idén volt errre felénk -22 fokos tartós hideg, a kinti citromom, narancsom is megsinylette, ma kukkoltam meg a takarások alatt őket.
Szia! Szeretném megkérdezni, hogy ez milyen fajta banán? Persze ez nagyon jó ötlet amit csináltál! Az "öreg" banán volt már máskor is kinn télen? Van róla nyári képed? Gondolom jó nagyra nőhetett.:)) Köszi
Nem a fürdőben tartom őket. Csak azért választottam le őket az "öreg"-ről ősszel, hogyha esetleg elfagy odakint a banánom, akkor is maradjon növényem.
Mikor leválasztottam őket nem sok reményt fűztem hozzájuk, picik voltak kevés gyökérzettel, de nagy örömömre megmaradtak és a fagyok után azonnal kiköltöznek a kertbe.
Személy szerint én mindenképp kiváncsi vagyok a banánodra, légyszíves rakj fel képeket róla!:)
Tehát ha jól veszem ki az írásodból , akkor ez sarj növény. Tehát 3 hónappal ezelőtt jelent meg a törzsön...és mikor választottad le? Kb. a megjelenéstől számítva...?
Én volt amikor alig volt 5 cm a sarj, akkor választottam le. Csak sajnos azt vettem észre, hogy ott rontottam el, hogy nem hozzá való cserépbe, hanem nagyobba ültettem, így lelassult a növekedése... Ennél kisebbet is próbáltam különválasztani, de nem sikerült. Kevés és gyenge volt a gyökere.
Viszont a te növényednek, meglepően élénk a színe, és ha jól látom nincs neki barna folt a levelén.
Köszönöm a párom nevében, tietek sem kutya, ezen felbuzdulva én is mutogatásra szántam el magam..........................
Azt hogy milyen fajta....... az a sima szobai? Kaptam egy kis növénykét két éve és már négy kölköt sarjadzott, akitől kaptam pacáktól neki termett is,álítólag......
nagyon szeret itt nálam, magas a páratartalom és azt vettem észre, hogy a napsütést nem kedveli csak a jó megvilágítást, most is Északi oldalon van egy üvegfal előtt az étkezőben.
Sajna nincs nagyobb, de nagyon hízlalom a kicsikét, hátha én is megérem szőrős fejjel a saját banán termést.
Sok citrom fajtám van(páromnak), ami termett és meglepően jó ízűek voltak........
Teszek fel képeket ha érdekel beneteket,csak kicsinyiteni kell őket, az pedig nem kedvencem....
Nos, amit most vetettünk ( a vözso és én) az Abesszín vadbanán, -- Ensete ventricosum. Az előkezelés nálam csak 3 napos vízben áztatás volt, majd vetés, ami 1 hónap múlva már ki is bújt. A banánmagoknál bevett szokás, hogy 20 percre a magokat 54°C-os vízbe teszik, majd ültetik. Vagy fungicid tartalmú előkezelést alkalmaznak. Én kihagytam, de azt is meg lehet csinálni. Próbálok képet rakni az enyémről, nekem most 2 hónapos a növényke.
A magról történő szaporításnak nem tudom milyen " torzulása" lehet az egyedbe, de azt hiszem semmilyen. Az a banán ami nem sarjról képzi után magát, annak nem sok más választása marad, mint ezt a szaporodás. Hisz mint tudjuk, a banánok "halhatatlanok".
azt írja ki alul hogy Új kép és az mellet van az hogy Tallózás... rá klikkelsz elöhozza a fájlokat ott mrá mész valamelyik képre utána kijelölöd megnyitás feltölt
alulra rakja a képet és ott van mellete hogy beszúr.
Felveszem az új képet, és beillesztésnél, ahol most irok csak a szöveg látszik, hogy honnan rakok be.??????????!!!!!!!!Nem értem, valamit be kell még álítani?
Engem is nagyon érdekel minden a banánnal kapcsolatban, mivel én is szoktam nevelgetni banánsarjakat. Most is van bent a szobában három sarj cserépben.
Az " öreg" remélem nem fagyott el és tavasszal kihajt.
Valaki korábban kérdezte, hogy mikor lesz Szegeden virágkiállítás. Íme egy kis információ.
FLORA 2006 Virág és Kertészeti Kiállítás és -vásár A tavalyi év 9000 látogatót vonzott. Az idén is a virágtermesztők bemutatkozására helyezik a hangsúlyt, ezért ingyen standot biztosítanak a kiállítási csarnokban, az árusítást továbbra is szabad területre helyezik..
Helyszín: Nagybani Virágpiac PRIVI Kft. Szeged, Röszkei út 177-es km.
Dátum: 2006-04-07-tól 2006-04-09-ig
Az attól függ, milyen egzotikus növényre gondolsz. A starkl-tól telefonon is, net-en is tudsz katalógust vagy növényt rendelni, a növényt futárral küldik és nagyon korrektek. A sieberz-nél is rendelhetsz neten vagy telefonon, velük már voltak negativ tapasztalataim. Még egy dolog: az árakat hasonlitsd össze rendelés előtt, nagy eltérések vannak.