Hát, izéé... :) Kb. 50 oldal megvan 1 óra alatt, tehát kicsit több mint egy perc kell egy oldalhoz... átlagosan. De attól is függ, mennyire sikerül felfognom egy bekezdést, hogy aztán újra kelljen olvasnom :), meg mekkora a betűméret meg a lapméret... Szerintem stopperral nem lehet mérni, mert akkor az emberben ott van hogy jajj ezt most mérem most jó gyors leszek olvassunk olvassunk olvassunk, aztán megvan az egy oldal és nem tudod mit olvastál. :) Te milyen gyors vagy?
Na, ma befejeztem az ST3-at. (Nagyon kellett igyekeznem, mert a könyvtár "gyorsolvasó" részéből hoztam ki. Kb 10 nap alatt végeztem vele, bár tudom, hogy nem ez a kérdés veleje. Majd mérem, ha nem felejtem el, hogy egy oldal mennyi idő.)
Visszatérve: kb az utolsó 100 oldalig úgy voltam vele, hogy a 2. rész jobban tetszett. De a vége az kimondottan jó volt.
És tegnap megnéztem a Halálsoron-t, ezt az igen kevés jó King-film közé sorolom. (Hozzátéve azonban, hogy a könyvet nem olvastam még.) Persze, Tom Hanks miatt eleve gondoltam, hogy nem lesz rossz film. Úgy vettem észre, a Forrest Gump óta nem nagyon tud hibázni a fiú.
Egy kérdésem lenne, mindenkihez: mennyi kb. az "olvasási sebsességetek"? Jó, tudom, épeszű ember nem méri stopperral, hogy hú most megvolt az x oldal/sec. sebesség, de úgy körülbelülre szerintem mindenki meg tudná saccolni, mondjuk 10 perc alatt mennyit olvas el. (persze ez körülményektől is függ - hol olvasunk, ilyesmi .....)
Uh, Jézusom... most nézem az HBO-n a Halálsoront... Ez a King... ez egy őrült! Egy állat; diliházban a helye...! Ah, fantasztikus...! :) Anyám... Tegnap a Holtsáv vége is... hihetetlen... Mikor felemelte pisztolyt az újságról és rajta volt a fényképe, hogy a gyerekkel védekezik... hát csak tátottam a számat és közben vigyorogtam (nemtom hogy sikerült a kettő egyszerre). Ez a pali...
Bírtam, hogy az a Dell, akit most végeztek ki... a Weird Talest ovasta a cellában, amibe Lovecraft sokszot publikált. Egyébként a könyvet még nem olvastam. Na, nézem tovább a filmet...
Asszem, DoHi a Stephen King H. Q. gazdája. Akkor neki üzenem, hogy az Utalások filmes részlegében van egy hiba.
A népszerű horroríró, Sutter Caine ügynöknője mondja a szentségtörő mondatot, miszerint "Sutter Caine már sikeresebb, mint Stephen King.".
És e mondat felett a következő cím szerepel: Az őrület határán (Thin Red Line). Ez össze lett keverve az Az őrület torkábannal (In the Mouth of Madness).
Dohi: köszi a dícséretet, de még szerintem messze van a jótól... és tényleg nem maradsz egyedül...
Magánérdek off: az oldalamhoz szükségem lenne a következő filmekre:
Kukorica gyermekei 1, 4, 5.. ha valaki meg tudja mondani, hol lehet megszerezni, nagyon megköszönném...
sti: a dt5-ot eleve varom, nem kell ahhoz elolvasnom a 4.-et :) a talizmanrol nem nagyon tudok semmit. anno olvastam par cikket rola, valszeg neten, de nem remlik, hol... a konyv egyebkent jo, csak nehol kicsit uncsi. farkas rulez! itt es most! :)
nightwish: igazad van! nezgettem ismertnek mondhato irok (asimov, bradbury, etc.) magyarul megjelent konyveinek listajat, aztan kerestem mindtol egy-egy teljes bibliografiat, es elkeserito :( marmint az klassz, hogy ennyit irogattak, de hogy ezek magyarul sosem, az biztos... :(
tamas: gratula az oldalhoz! vegre nem vagyok egyedul ;)))
Az AZ ötlete akkor jött, amikor egy fahidon ment át, és a csizmája kopogott.
De elsösorban nem a hid alatt lakó szörnyekről szól a regény,hanem a gyerekorról.
Köszönöm az infókat a Talizmánról. MacPet, nem tudsz még ilyeneket más könyvekről is? Például: AZ, Christine, Halálos árnyék, stb.
SindbaD-nak külön köszönöm a Tűzgyújtó utalást.
Nemsokára lesz a Holtsáv, kíváncsi vagyok, milyen lesz. Nekem eddig csak egy kingfilm tetszett igazán: az AZ. Szerintem jól meg volt csinálva. Bár utána olvasva a regényt rájöttem, mennyi dolgot kihagytak belőle...
A Talizmánról:
Straub szerint King ötlete volt (néhány sör után),1978-ban, hogy közös könyvet kellene irniuk.De mind a ketten elég elfoglaltak voltak, ezért csak 4 évvel később került rá sor, hogy komolyan foglalkozzanak vele. Közösen megirták a vázlatot,és felosztották egymás között, ki mit ir.King szerette volna ha Chaucey Boogerheart álnéven jelenik meg a regény, kevesebb találgatás lett volna, ki melyik részt irta.
King Jacket egy kicsit Tom Sawyerhez és Huckhoz hasonlitja,csak az ő Mississippije az Interstate Highway.Hősünk utazik , és miközben emberekkel találkozik, megváltozik.
King azt mondta:Ha fegyvert fogtak volna valamelyik gyermekem fejéhez, és azt mondják:'ird meg a Talizmánt egymagad', meg tudtam volna irni, de az nem lett volna ugyanaz.
Asszem most megragadom az alkalmat, és kihírdetem, hogy elkezdtem feltölteni az új magyar SK Fan Page. Dohiét tartom az elsőnek :)
Ha valakit érdekelne látogasson oda:
http://www.tar.hu/stephenking
Hello, tetszik ez a lelkesedés, de nem is ez miatt írok :))
Az utalásokról jutott eszembe: most fejeztem be a Tűzgyújtót, amiben az indián Rainbird jellemzésénél írja, hogy olyan, mint egy troll, ork, vagy balrog ...
Üdvözlettel: SindbaD
Pontosan ez az ! A magyar címe – bár ebben nem vagyok biztos – a Machbethbôl jön, ahol vmi oyasmi hangzik el, hogy "Bal hüvelykem bizsereg/Gonosz lélek közeleg"
Dohi: Remek hír! Csak minél gyorsabban, minél többet!
Zsanna: Sürgősen szerezd be a negyedik részt is, mert nem hiszem, hogy kibírod a 3. rész végét anélkül, hogy a negyediket azonnal nem kezded el!
Dohi: Jól emlékeztél, a Firestarter elején van ez az idézet: "Égetni... gyönyörűség volt." És valóban a Fahrenheit 451-ből van. És nagyon sürgősen olvasd el a DT4-et, egyrészt azért, mert a legjobb DT könyv, másrészt azért, hogy legyen miért várnod a DT5-öt.
És most bejelentem, hogy ma megyek megvenni az ST4-et! Eredetileg nem ezt terveztem a következő King könyvemnek, de mivel az AZ sehol nem kapható, az ST4-et meg tegnap szúrtam ki egy könyvesboltban, ezért most ezt veszem meg. Egyébként könyvtárból olvastam az egész DT sorozatot és a negyedik a legjobb (eddig).
Most épp a Talizmánt olvasom másodszor. Hááát... Jó, de hiányzik belőle a kult. Ami például a Mágust meg az ST4-et naggyá tette. Nem tudom, talán Straub nélkül jobb lehetett volna. Dohi, nem tudsz valamit ennek a könyvnek a keletkezéséről? Hogy miért kellett hozzá Straub (vagy Straubnak miért kellett King?:-)), stb. Szívesen vennék pár infót!
Egyébként észrevettétek King műveiben a LotR utalásokat? Például a Talizmánban van egy ilyen rész, amikor Richardól van szó, van egy ehhez hasonló mondat (most nem tudom kikeresni): "Sokkal könnyebb lenne, ha nem ilyen könyvek sorakoznának a polcán, hanem mondjuk olyanok, mint a Gyűrűk ura."
Szintén a Talizmánban Jack egyszer ezt gondolja: "Tolkien ehhez képest semmi." Már nem emlékszem, mire (és most nem tudom kikeresni).
Az Insomniában pedig egy egész versszak. Tud még valaki ilyenről?
Szerintetek milyen a Talizmán?
tns: en elobb olvasni szeretem, aztan nezni. a star wars kivetel :) az eredeti nyelv dolog novella kerdese is. vannak 1-2 oldalas cuccai, azokkal hamar megvagy, meg ha szotarazgatni is kell, de pl. egy lunch at gotham cafe eleg huzos (nem beszelve arrol, hogy mennyire szar ;))
sti: en is abbahagytam a 3. utan. a 4 meg nem jott ki, mire vegeztem a 3. kotettel, es azota se keritettem sort ra. nalam ilyen erdekessegi sorrend van, a legjobbnak tunot hagyom a vegere :)
nightwish: francba, megeloztel! :) viszont erdeklodtem europaeknal, es aszontak, varhatok tovabbi bradbury-muvek is, ami tok jo hir! fejbol megy, de szerintem a firestarter elejen king bradbury f451-ebol idez.
tommy: nekem csak mark hamill es madchen amick ugrik be a filmbol, pedig nem is lattam :)
Szevasztok, kicsit messzirôl indulok: most olvasom Ray Bradbury Gonosz lélek közeleg című könyvét, ami nemrég jelent meg az Európánál (1600 ft-os áron), és nagyon-nagyon jónak találom: lassú tempójú, de erôs atmoszférával bíró rémtörténet!
S hogy hogy jön mindez ide? Úgy, hogy a gyermekkor leírásánál, az adott karakterek jellemzésénél King hasonlóan jár el, ahogy Bradbury! Szvsz King egyik jelentôs ihletôjét tisztelhetjük Bradburyben (erre, ha jól emlékszem, abból is lehetett következtetni, hogy King regényeiben, amikor könyvekrôl/szerzôkrôl esik szó, mintha elhangozna B. neve), és most végre az SF mellett egy horrorsztorit is olvashatunk tôle. Mindenkinek ajánlom!