Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Csabaje már válaszolt a kérdéseidre, de hozzáfűznék még pár dolgot.
Legkedvezőbb idő az átültetéshez kora tavasz, mikor még a kis citrus a hajtáshozás előtt van. Átültetni a kis növényeket csak akkor érdemes, ha a cserepet teljesen átszőtte a gyökérzete, ezért szokták először kis cserépbe ültetni a magokat, ha nagy cserépben van, akkor szétterül a gyökérzet. Mikor már a rendelkezésre álló földmennyiséget behálózta a gyökérzet, akkor egy mérettel nagyobb cserépbe lehet ültetni.
Ültetőközegnek a legjobb egy tápanyagban gazdag, laza szerkezetű, humuszban gazdag földkeverék. Humuszt házilag is lehet gyártani növényi hulladék komposztálásával. Állítólag az egyik legjobb recept a citrusoknak a humusz, homok és agyag keveréke, ezt érett marhatrágyával lehet még feldobni. De van, aki arra esküszik, hogy nagyjából fele-fele arányban tőzeges virágföldet kever össze érett marhatrágyával, majd mindezt egy kis homok hozzáadásával lazítja. Kapható még a boltban Osmocote nevezetű műtrágya is, mely gyantaburkolatának köszönhetően fokozatosan bocsájtja ki a tápanyagokat, így akár több hónapig is táplálja a növényt. Ezzel nem lehet túladagolni a tápanyagokat.
Rappaiék honlapján azt olvastam, hogy ők 80% kerti földet vagy Novobalt használnak, 20% folyami homok, + Osmocote.
Ananász gyökereztetéséről az Ananász házilag című topikban olvashatsz, legutóbb oda írtam, másoltam egy cikket. A 2-es módszered az alapja, kicsit módosítva.
Banánról azt olvastam, hogy mikor lehúzod a banán héjját, a végében van egy hosszúkás alakú fekete mag a húsba beágyazódva. Ritkán viszonylag nagy, kemény, legtöbb esetben inkább kisebb, puha. Ezt elültetve állítólag lehet szaporítani, de nem éri meg vele bajlódni, hiszen ahogy Csabaje is írta, a banán sok hajtást hoz, amivel lehet szaporítani.
Dugványozásra a legalkalmasabb idő újfent a tavasz, vagy nyár eleje. Kb egy 10-15 centis tavalyi ágat kell levágni, mely egyenes, nincs elágazása. Az alsó leveleket el kell távolítani, majd nedves földbe kell egyszerűen ledugni. Ha van gyökereztető hormonod, akkor a végét be lehet porozni. (kertészeti, mezőgazdasági boltban lehet kapni, viszonylag fillérekért, sokáig elég.) Zacskó alatt, párás levegőt biztosítva számára, nedves földben kigyökeredzik.
Anyukám tavaly nyáron metszegette meg a termő fáját, több kis ágat ledugdosott egyszerű virágföldbe, semmi hormonpor, zacskót húzott rájuk, és várt. Némelyik hetek múlva virágot hozott, pedig nem is volt gyökere. Persze, a virág le is potyogott. Némelyiknek teljesen lehullot a levele, csak egy csupasz karó volt. A profi kertészek is általában eltávolítják a levélzet nagyrészét a kis ágról, vagy félbevagdossák őket, hogy csökkentsék a párologtató felületet.
Anyukám múlt héten ültette át őket, szépen benőtték a kis cserepüket.
Kávé szaporításáról a neten ezt találtam:
A kávé szaporítása magvetéssel a legegyszerűbb, ám annak az a feltétele, hogy a mag friss legyen, mert 4-6 hét alatt elveszíti csíraképességét. A frissen szedett magot 1-2 napos szikkasztás után vessük hat rész tőzeg és négy rész mosott folyami homok keverékébe, 5 cm mélyre. A száraz, 4-6 hetes magokat vetés előtt langyos vízben áztassuk fél napig. A vetőedényt üveglappal fedjük, és csíráztassuk 28 fok körüli hőmérsékleten, világos helyen. 30-40 nap múltával már kibújnak a sziklevelek. Amint a kis magoncok elérték a 10 cm-es magasságot, ültessük át őket egyenként sok tőzeget tartalmazó tápdús, laza virágföldbe.
Másik szaporítási mód a csúcshajtás gyökereztetése. Vágjunk 15 cm-es félfás hajtást, és távolítsuk el az öszszes levelet. Csupán két-három fiatal levelet hagyjunk rajta. Nyirkos, homokkal kevert tőzegben 28 fokon, átlátszó fóliával borítva egy hónap alatt megindul a gyökérképződés.
A citrusféléket savanyú földe érdemes ültetni. A jobb márkákból lehet kapni semleges, enyhén savanyú és savanyú földet, a legutóbbit válaszd. Vagy a normál virágföldhöz keverj még 1/3-1/4 rész tőzeget és lehetőleg lágyvízzel (esővízzel öntözd)!
Az ananásznál én a 2. verziót próbáltam, az bejött.
A banánt csak dugványról lehet szaporítani, de minden nagyobb növény hoz maga körül sarjakat, ezeket kell eltávolítani (egy pici gyökérrel együtt), elültetni, párás, világos, meleg helyre tenni; könnyű feladat.
A citromot lehet dugványról szaporítani. Ez elég hosszadalmas lehet, érdemes valamilyen gyökereztetőport használni, mert különben egy évig is eltarthat a gyökeresedés. Előnye viszont, hogy ha termő citromfáról vágtad le a hajtást, akkor már nem kell oltani, enélkül is teremni fog. Egyébként úgy érdemes dugványozni, mint bármi mást, előző évi hajtásról tavasszal, tőzegben vagy perlitben. A víz nem jó, mert berohad. Ezekről már volt szó korábban.
Én meg uj vagyok itt nagyjabol atbogarasztam a topicot, most van keloben kb 10 mandarin fam es 2 narancsfam, kn 2 honapja ultettem oket most hozzak a 4. leveluket, mikor lehet oket atultetni és milyen foldbe?
Az ananasz eseteben olvastam tobb dolgot is az ultetesrol, az 1. hogy a bolti eheto anaszt egyuk meg es a zold reszt vagjuk le majd tepjuk le a leveleket alulrol es tegyuk vizbe és kigyokerezik, 2. hogy vagjuk le az eheto ananaszt kb 1,5 cm vastagon felulrol a gyumolcshuzzal, foldeljuk el 1 cm melyre ontozzuk meg es foliazzuk le. A két megoldas kozul melyik a jo illetve a jobb?
Banan esetében nem lehet termesrol szaporitani, csak kizarolag dugvanyrol?
A citromfat lehet szaporitani levagott hajtasrol és ha igen hogyan?
Kávét hogyan lehet magról szaporitani?
Bocsi a sok kérdésért és előre is köszi a valaszokért.
Tudom, megígértem, hogy kimegyek a Füvészkertbe beszélni a kertészekkel, hogy melyikük vállal citrus oltást, de eddig még nem jött össze. Ég a is a pofám rendesen.
Nincs feledve az ígéretem, és azt is tudom, nem lehet halogatni, mert még a tavaszi megindulás előtt el kell végezni. Pár nap türelmet kérek még. (Köszi)
A magok kb. 28-30 ° C-on voltak tartva. Szeretném kérdezni, hogy nedvesen tartod a talaját? Nincs semmi baj, még akkor sem, ha 3 hónapig kell várni a kibújásukra, türelem.:)
Légyszives ird meg nekem, hgy milyen hőmérsékleten csiráztatod a banánmagot. Én már több, mint 1 hónapja kókuszrostba dugtam (előtte áztattam) és még mindig sehol semmi. Az is igaz, hogy szobahőmérsékleten (20-20 fok) próbálkozok.
Szia ! Nincs ezzel szerintem semmi baj, csak kevés fényt kapott, azért nem nőtt ki teljesen a levél. Nekem is szokott ilyet hozni, télen. A következő ahogy megváltoztatod a helyét vagy többet süt a nap, megint szép levél lesz.
Amikor megvettem, elég nyúrga és szakadt volt, de 2 hónap alatt látszott rajta, hogy igen gyorsan és nagyra akar nőni. Van még egy ritka banánom -ezt örököltem- ami13! éves. már 4 éve van nálam, de 1 cm-t sem magasodik, csak tartósan növeszt-hullat leveleket. Azt is lefotózom majd. Tűző napon barna foltjai lesznek, nap nélkül pedig tiszta zöld. Vajon mire védekezhet a barna foltokkal?! Ez nem hoz tősarjakat. Furcsa!
Szia! Értem, most már. Az nem tudom melyik kertészet szállította a Baumaxba, de anno 2 db-ot vettem belőle. Mind a kettő ilyen nagyra nőtt, az egyiket elajándékoztam már, a másik pedig itthon nővöget. Az nem sikerült kiderítenem, hogy milyen fajta, de szereti a napot, bár tűző napon lesárgult egyszer.. Télire nem merem kinn hagyni, mert félek attól hogy megfagy. Tősarjak vannak rajta, csinálok is képet róla, nézzétek majd meg Viszont azok ennél nagyobbra egyik évben sem voltak hajlandóak megnőni. Ki tudja miért. Így le sem tudom választani őket. Pedig akkor ki tudnám próbálni, bírja-e a fagyot.
Erről már írtunk sokszor korábban, minden banán-hajtás elpusztul néhány év után, akár termett, akár nem, és ha addig nem tette, legalább akkor hozni fog néhány sarjat.
Amit rendszeresen szoktak szobában tartani nálunk, és szokott ehető termést is hozni (ha jó passzban van), az a törpebanán, a Musa nana. Úgy tudom nekünk is az van, a termése 10-12 cm hosszú, kb. 3 cm vastag, és ugyanolyan sárgára érik, mint a piaci banán.
Biztos a fagytűrő fajta, mert az enyémek levelei összecsukódnak a napon.A tiedén meg látszik hogy élvezi, nagyon csinoska, ha van helyed teleltetni akkor semmi pénzért ne hagyd kinn, én sem kockáztatnék a helyedben.....
Zombán van egy egzóta kert,Rappaiék csinálják , ott van aztán az ÉDEN kert!
Nekem tavaly előtti nyáron így nézett ki a nagyobbik banánom. Nem hagyom kinn télen, mert nem bírnám ki ha elfagyna. Minden télen lehullik az összes levele, mostanság kezd magához térni.