Azt szeretném megkérdezni, h te is rendeltél esetleg konténeres szedret a gykut-tól. A novényshoptól már rendeltem korábban. Szép nagy növényeket kaptam, nagyon meg voltam elégedve velük. De ez fel is van ott tüntetve, h milyen méretűek. De a gykut-nál nincs méret feltüntetve, és ezért lenne jó tudnom, hátha te emlékszel milyen méretű növényeket küldtek körülbelül. A szederre, málnára, szedermálnára, ribizlire lennék főleg kíváncsi, mert azokat rendelnék a gykut-tól. Köszönöm a válaszod előre is :)
Hallottam hogy van olyan málna amelyik az idei vesszőkön terem, nekem olyan van amin a tavalyi vesszők teremnek az idén és ha letermett ősszel elszáradnak. Egyelőre hagyd úgy ahogy van és meglátod.
Akkor ott is folyik a málnaszörp gondolom. :-) Én is azt iszom már egy ideje, napi 1 liter megy el a családnak, mikor megunjuk cserélünk ribizlire. Van pirosból és feketéből is. Eper szörpünk is van. Ha azt is megunjuk, meggyre váltunk. Néha keverem is őket. Ha megérik a szeder, akkor mégegyel bővul a választék. És a lekvárok is nagyon jól sikerultek idén. A szörpnél sokan azt rontják el, hogy túlcukrozzák és a cukor elnyomja az ízt.
Azt szeretném megkérdezni tőletek, h a folytonérő málna az első éves a földből folyamtosan előtörő sarjakon és a második éves sarjakon is hozza termést?
A szeder borzasztóan vízigényes /mármint ha normális termést akarsz/,tuti meghálálja az öntözést...persze nem csak szökőévente.Sztem inkább lefele megy,mint oldalra a gyökere
Hahá, láttad volna tegnap este! Ember magasságú a kupac amit kiszedtem belőle, de azért köszi! Érdemes lett volna előtte/ utánna képet csinálni, de elfelejtettem.
Már letermett a málnám, általában ősszel szoktam kiszedni a letermett vesszőket, kiválogatni a hajtásokat, felkötni, de idén olyan jól állok a kertel, hogy már nem tudtam hajnalba mit kezdeni magammal, így túl estem rajta most. Nem volt még korai?
Nekem is legyökereznek a lelógó hajtások, ezenkivül 6 méteres körzetben jönnek elő gyökérről is a szedertövek. Ki lehet ásni és átültetni, legjobb földlabdával.
Én ezért nem tudom oda ültetni a szedret, mert az a szomszéd nem vágyik szederre a kerítése mellé. A másik oldalon meg már ott van a málna, pár éve már a szomszédban is.
Tavaly őszi telepítésre rendeltem a gykut-tól, mit mondjak, elégedettebb nem is lehetnék, ár függvényében meg különösen.... Összesen kb 60 bogyóst rendeltem:
bodzát, fekete szedret, málnát, fekete berkenyét, ribizlit.
Összesen 2 tő málna nem maradt meg, minden más hajt gyönyörűen, viszont a csomagolásuk katasztrófa, nem is értem, hogy hogy élték túl a növények...
A növényshoptól kiviket rendeltem, mind él, és mind hajt.
Gyorsak, az elszámolás pontos volt mindkét esetben.
Esetleg ha nagyon muszáj valami miatt, akkor most is lehet próbálkozni, de nagy valószínűséggel nem lesz elég gyökere. Akkor sincs éppen veszve teljesen, mert helybe ültetve, 5 cm magasan visszavágva, öntözve van esélye megmaradni.
De azért ha teheted, várd meg a késő őszt legalább.