Szia KTA!
1. Örülök, hogy felbukkantál :-)
Próbálj meg fürtös koktélparadicsomot ültetni. Én tavaly vettem a Hermészben 2 csomag magot, egy pirosat, egy sárgát. Balkonládába vetettem el őket, majd ugyanebben a ládában raktam ki őket tavasszal a kertbe. Egész nyáron ezt a 4 balkonládányi, asszem 12 tő paradicsomot legeltük. A diónál kicsit nagyobb méretű paradicsomok lettek mindkét szinűből.Nagy finom édesek, jó levesesek voltak, a barátok-kollégák is nagyon értékelték :-)
babydevil
A korallról azt olvastam, hogy nagyon jó az íze. Ezért kérdeztem, hátha igaz.
Nálunk csak épp annyi a palánta, amennyi elfér az ablakokban. Nem nyúltak meg máskor sem (nagyon).
Persze, értem én, csak amibe az a kosár paradicsom került...
Akinek van fűthető fóliája/üvegháza az kb decemberben szedi le az utolsó néhány darabot a paprikáról és már ilyenkor javában nyurgul a fehérözön synthetic.
Sajnos én örülök, ha a márciusban vetett paradicsomjaimat, paprikáimat meg tudom óvni a felnyúlástól, mire május 1.-én a fólia alá mehetnek. Van ugyan egy-két hiper rövid tenyészidejű fajta csak azoknak az íze nem egy nagy csoda. A finom ízhez nagyon sok napfény meg meleg kell. Most nagyon szemezek egy elfekvő üvegházzal, kb 70 m2, csak valami gazadaságos fűtést kell agyalni hozzá. Nem is azért, hogy korábban termjenek a növények, csak hogy korábban molyolhassak már velük:)
Nekem szinte minden évben volt Korall-om, semmi különös, mondhatni átlagos fajta, eléggé bokrosodik, úgyhogy lesz mit kötözni, különben a földön fog heverni.
Corten, amikor a régi házban laktunk, és volt egy déli ablakú, fűthető 3m2-es előszobám, ott rendszeresen Valentinkor (!!!) vetettem a magokat(paprika, paradicsom) Természetesen alsó - felső fűtés, mesterséges világítás, meg minden. László napra (06.27.) mindig volt egy kosár paradicsomom...
Miután a múlt nyáron egy paradicsomom ha csak néhány grammal is ,de túllépte az 1kg-s (álom)határt, elhatároztam, hogy idén is vetek, de ezidáig nem sikerült beszereznem magot, s már itt lenne lassan a vetés ideje. A fóliasátor egyébbként nem gond...
Az minek neked? Amúgy nekem volt néhány ami 900gr feletti méretet produkált, de az 1000gr-ot nem lépte át egyik sem. Láttam én is 2-2.5kg-os paradicsomokról szóló híreket, meg azt is hogy ekkora paradicsomok termesztése elég macerás. Ha versenyezni akarsz, akkor majd előkeresem a linket ahol effélékről vannak leírások. Ott lehet magot is rendelni, 10-20$-ért már elég szépen küldenek.
Nálunk ekkora paradicsomok neveléséhez minimum fóliasátor szükségeltetik.
Ennyire apró szeműre nem vágyom, köszi.
Namost nekem még nincs idénre semmilyen, azért is vetettem fel, hogy a nagyszemű mellett legfeljebb még ilyet szeretnék.
A nővérem nem egy nagy maggyüjtő, lehet, van neki, de nem valószínű, mindig úgy kapta Ő is, de majd megkérdem.
Asszem csak éjjel fogok ide benézni, mert ez az index használhatatlan.
nnnna, ha esetleg van kedved kipróbálni két-három koktélparit, akkor szívesen küldök belőle magot. Van egy apró bogyójú, sárga. ha egy szálon neveled akkor egész magasra felkúszik, magára hagyva viszont sűrű bokorot nevel. Apró a termése, ribizlinyitől apró szőlőszemnyiig terjedő mérettel, cserébe nagggyon ízletes. (természetesen ingyé megy, esetleg a te fajtádból kérnék)
Ez érdekes.A nővéremnek volt, több éven át, a szomszéd nénitől kapta.Homokos szabadföldön, mint a nagyszemű görög szőlő.Olyan fürtös, és olyan méretben.Cserkónál nagyobbak.És nem ért, csak térdig a növény, és sárga volt a termés.
Én eddig csak képen láttam másfajtát.
Szóval, jól meg kell nézzem, mit akarok, ezek szerint
Hááát, nem tudom, nekem mindegyik (pontosabban egy kivétel volt) az égig növésben csak a fólia által volt akadályoztatva.
Kb. cseresznye méretű volt fólia alatt, a szabadban meg olyan 1 forintos átmérőjű. Jó magasra nőtt odakünn is, meg volt olyan is amin kb 30 szem volt egy fürtben, csak ugye azok nem egyszerre értek.
A determinált növekedésű fólia alatt is elég apró volt, és sok volt a mag nélküli bogyó rajta. Az íze viszont elég hipermarketesnek tűnt. A többi viszont nagyon ízletes.
OFF:
Elkéstél szecskavágó-ügyben, már elígértem egy kertbarátomnak... De van itt valamelyik faluban egy fejlövött, aki régi mezőgazdasági gépeket, szerkezeteket árul, majd ha arra járok, megnézem, hogyé' adja...:) Szerintem biztosan van, aki szabadulna tőle, csak nem tuti, hogy ő is fórumozik...
Mellesleg megjegyzem, néha könnyebb a fűnyírót rátolni egy halom kitépett gazra, mint a szecskavágót tekergetni - az én koromban... Az eredmény ugyanaz, ha nem jobb...
ON..
Tavaly vettem egy olyan paradicsommagot, ami törpe növésű, de fürtös, olyan koktélparadicsom-féle... Nem tudtam elültetni, de idén megpróbálom. Ismered? Nekem egy kollégám esködött rá, hogy az anyósa kertjében nem nőnek embernagyságúra ezek, hanem rendesen bokrosak... Hát, majd meglátom...
De persze a szecskavágódat nem adod nekem!!!?
Tavaly az egész nyaram azzal telt, hogy az ötletedre szecskavágót kerestem.
Persze mindenki akinek van nem adja semmi pénzért sem, és minden ismerős azt kajtatta vidéken, DE NINCS!!!
A komposztaprító meg nem olyan.....
Szóval marad a faforgács.Nekem még teccik is a világos szinével az ágyásban.
Talajtakarónak nagyon jól bevált nálam a szalma, na meg a mindenféle gaz, rendes kézihajtányos szecskavágóval darabolva...
Paradicsomtámasznak pedig láttam valahol (ha előkerül, kapsz fénymásolatot róla), hogy betonhálónak látszó anyagból egy hatszögű szerkezet, belül komposztnak való holmi gyűlik, kívül paradicsom felkötözve - nagyon tetszett...
Ja igen, a talajtakarás!
Le akarok gyalulni egy csomó hulladékanyagot, és azzal takarni.Fenyőkérget nem veszek, de régen, amikor csináltam tölgyfabútorokat, a forgácsát elterítettem, és marha jó volt.
A büdöskét jó, hogy mondod, az asszony utálja, nem engedi.Én szeretem, és majd jól ráfogom a bogarakra! :--)))
korrekt!
Mint említettem, én a bársonyvirágot akarom kvázi mikorrhizzás módon a paradicsommal együtt nevelni , elűzendő mindenféle férgeket.
A talajtakarás eldöntött dolog, a rák gyomláljon hetente.
Tíz éve nem rendeltem tőlük, akkor még jó volt nekem.Most már csak megnézem mit kell vennem máshol.(Jó szemét vagyok mi?)
Napraforgóból kétfélét is vettem, az egyik csodás dísznapraforgó lesz!!
De a parinak gyenge lett volna.Tövenként volt tizenkiló rajta.
Az egyik, hogy a zsinórt palántázáskor alá kell dugni a tőnek, meg fátyolfóliába teszem, meg még nem tom mi, de volt még, csak a sógor apjával beszélni kell, mert tőle jöttek...
Vigyázz azzal a földel! Én csak "palántadöntögetőnek" becézem. Rendesen fertőtlenitsed! Eddig kétszer szívtam miatta. Ugyan most is abba ültettem, de nem kiméltem meg a Fundazoltól és úgylátom most már működik.
Tessék ültetni hagyományos parasztnapraforgót, garantált a négyméteres nyílegyenes karó a következő évre (könnyű, az üreges belsőnek köszönhetően, a bab úgy megy rá fel, hogy utána távcsövessel kell lelődözni a hüvelyeket)
Trükköket elárulni!!!!
Starkl? Jóazneked?
Én meg már vettem mini üvegházat, obigazdaságos, petúniáknak (ez off), meg folytonnövő parinak, meg paprikának.
Tavaly annyira bejött a pari,közben tanultam egy-két trükköt, amit idén a kezdetekkor ki akarok próbálni, hogy az idén nem akarok másfajta parit.
Na jó legfeljebb sárga koktélt.Megkaptam a Starkl katalógust, és nagyon megtetszett.
Igaz, akkor még vennem kell néhány petrencésrudat, mert tavaly néggyel kivoltam a hat tő paradicsomra, ami ilyen óriásira nőtt, de az idén ez kevés lesz.
off
Érdekes, hogy mégis Nostradamust emlegetik , mint nagy jóst....:)
Ja, merthogy hosszabb távra alkotott 'próféciákat'?
Igaz, ez nem egy könyvestopis, de ha esetleg kezetekbe kerül David C. Korten Tőkés társaságok világuralma c. könyve, akkor érdemes rászánnai egy-két napot, hogy elolvassátok. Igaz, ő csak a kilencvenes évek első harmadában írta, viszont még pontosabbak a jóslatai. (A címe ne rettentsen vissza senkit, ez nem politikai hanem sokkal inkább közgazdasági-szociológiai irányultságú és mindenekelőtt igényes ám olvasható remekmű)
Ha Kilgore is elolvassa, talán megérti miért is vagyok ellene a globálizélésnek.
off
Már vágom a centit! Tegnap megvettem a palántáknak való virágföldet , teszkógazdaságos 50L kb 700Ft, remélem jó bölcsője lesz a magoknak.
Sziasztok...:))
Csak bekukkantok ide, gyanútlanul, és lám, mikről cserélődik az eszme!
Szép, új világ (Huxley), érdemes elolvasni....
Malacok és egyéb, mozgó objektumok: regényeket mesélnék szívesen róluk, sajna már nem áll módomban ilyesmikkel foglalkozni, de vénségemre én is azt tervezem: lesz még nekem csüngőhasú malacom....:) Igaz, távol-kelet, stb, de ha láttatok tiszta, igénytelen, szagtalan, kedves, okos állatokat... Hát ők ilyenek. Jó, nem ettünk a sajátjainkból, de kóstoltuk máshonnan. Príma anyag...:)
Nem vagyok globalizáióellenes, hülyeségellenes vagyok.
Hülyeség szerintem egy bevált dolgot lecserélni ész nélkül, ellenőrzés nélkül akkora méretben, hogy egy egész ország, vagy kontinens megszívja.
És utálom, hogy az utóbbi években minden bajt a távolkeletről hurcolnak ide be Európába.
A kergemarha, a száj- és körömfájásjárvány, volt egy disznópestis is, most meg a madárinfluenza.
Utólag kiderült, hogy mindnek az indokínai fsz. volt a kiindulópontja.
Ekkor nem szeretem a globalizációt, de igazán ez csak a hülyeség és nem törődömség miatt lehetséges.Valaki, valahol less@rta a többieket.
De belemelegedtetek fiuk :) Mindjárt összehoztok egy sípos-dobos globalizáció ellenes megmozdulást?
Egy barátom mostanában járt Olaszországban egy régi farmer barátjánál. Ott valami organikus gazdálkodást folytat a derék gazda. Létezik valmi világszervezet aminek ilyen gazdaságok a tagjai és egymást okitják a technikákra. Dolgozni meg járnak oda lelkes egyetemisták meg zöldek meg antiglobalizációs palánták meg mindenféle nációk a világból. Nem hallotatok róla esetleg többet. Állatira érdekelne engem a téma. (Kéne itthon is ilyet csinálni!!!) A bogarakat kézzel szedegették a növényekről és elégették. Semmi vegyszer, tiszta, géntiszta fajták ...
Sajnos nem, de ha visszavonulok akkor fogok néhány állatot tartani.(gyerekkoromban pedig mennyire utáltam a falusi disznóvágásokat a visító áldozattal együtt) Hely lenne hozzá, csak idő nincs. Most csak tyúkok vannak, régi jó paraszt fajták, a betont is felcsipegetik:) Na, de a tojásuk sem akármilyen!
Aztán hogy kicsit a témánál is maradjak: a paradicsomok, uborkák tövébe az idén kipróbálom a bársonyvirág ültetését, mert állítólag féregűző hatású. Uborkáknál már másnak (nagyüzemben) bevált, egy próbát megérne nálam is.