Keresés

Részletes keresés

leavirág Creative Commons License 2006.04.03 0 0 1469
Ha  a termés nem érett akkor szerintem a magok nem fognak kicsírázni. De aztán lehet, hogy hülyeséget mondok... Én mindenesetre eddig csak érett termés magját ültettem el. Egész termést ne ültess el, semmi nem lesz belőle. A magokat próbaképpen elültetheted, de szerintem kár vele vesződni. Ha mindenképpen ültetni akarsz, akkor szerintem vegyél a piacon érett csümölcsöket és azok magjaival próbálkozz.
Előzmény: dzgaux (1468)
dzgaux Creative Commons License 2006.04.03 0 0 1468
Köszi, már el is ültettem, zacsit mindjárt teszek a "feje fölé". És a termésekkel mit tegyek? Vágjam őket fel, szedjem ki a magokat és azokat is ültessem el? vagy az egész termést dugjam földbe? Nem vagyok sajna ilyen téren vmi nagy maestro, de nem szeretném elrontani...:)
Előzmény: leavirág (1467)
leavirág Creative Commons License 2006.04.03 0 0 1467
Csak még annyit, hogy amíg gyökerezik ne rakd tűző napra és ráhúzhatnál valami nejlont, hogy párás legyen a helye.
leavirág Creative Commons License 2006.04.03 0 0 1466

Szerintem a termést mindenképpen vedd le róla és még egy pár levelet. Amennyire én tudom földben kellene gyökereztetned. Lehet kapni gyökereztető port, abba mártsd bele a végét és ültesd el és tartsd nedvesen. szerintem így a legnagyobb az esély a kigyökerezésre. Tápot még ne adj neki, főleg ne a vízbe. Majd ha már fejlődik a földben, akkor lehet.

Biztos a többiek is adnak majd tanácsot, esetleg ők jobban értenek hozzá. Nekem is van citromom, pomelom, mandarinom meg saját magról ültetésűm is és egyszer már gyökereztettem is, akkor azt hiszem így csináltam. 

Előzmény: dzgaux (1465)
dzgaux Creative Commons License 2006.04.03 0 0 1465

Ők azok

Ahogy ígértem, itt vannak a képek, ha bárki tud bármiféle tanácsot adni, hogy mit kezdjek velük, írja meg please! Köszi!

Előzmény: dzgaux (1462)
LonG^^ Creative Commons License 2006.04.03 0 0 1464
Köszönöm!

A hétvégén a narancs magoncokat atultettem palma és zoldeknek valo foldbe, vettem a kertesztben. Itt lattam jo par tő narancs fát, sztem lopok majd roluk egy hajtast mert ezek termoek voltak, és nem igen adok érte 9500 HUF-ot.

Banánnal az a baj hogy nincs ismerosom akinek lenne sajnos, igy lehet hogy vennem kell majd egyet!
Előzmény: Évi5 (1454)
mandarin123 Creative Commons License 2006.04.03 0 0 1463

Sziasztok ez a növény az a mandarin amit a boltban lehet kapni most kb 36-os dézsába van.

dzgaux Creative Commons License 2006.04.02 0 0 1462
Sziasztok, Auchanban árultak citromfát, bár sztem vmi narancs vagy mandarin lehetett, mert a termés inkább narancsos színű volt :) ... Szóval "szereztem" egy termést meg egy hajtást is az egyikről, azért, hogy itthon esetleg kigyökereztessem. A gond csupán annyi, hogy nemtom, hogy kell jól csinálni. Földbe dugjam vagy maradjon abban a pohár vízben, amibe tettem? És mit tegyek a kis terméssel? Olvasgattam régebbi hozzászólásokat ebben a topikban, azért merészeltem megnyirbálni azt a szerencsétlen citrust, de most tanácstalan vagyok, mert nem szeretném elrontani... Holnap lefényképezem és felrakom, hátha az segít vmit. Lehetőleg mielőbbi tanácsot várok! Előre is köszi!!! Ja és még egy kérdés: még anno pár hete vettem citrusoknak való oldatot(Substral, a banánjaim imádják:) ), a vízbe rakjak belőle, az segítené az esetleges kigyökerezést? Ja és még annyit így elöljáróban, hogy az a hajtás, amit leszedtem, kb 10-12cm hosszú, 1-2mm "vastag",  9 hosszúkás "alkatú" levél van rajta és a végén egy zöldes, bár sárgulóban lévő termés. De holnap reggel jön a kép is!
bombaba Creative Commons License 2006.04.02 0 0 1461
Ez szép, és úgy látom, éppen növésben van. Nekem volt az ősszel, valószinü holland import, még többért, és élt vagy 3 hétig.
Milyen méretü cserépben van? (csak a mérete miatt, viszonyitási alapként.)
Előzmény: mandarin123 (1459)
Freddy56 Creative Commons License 2006.04.02 0 0 1460

Szia!

Ez valami narancs, vagy mandarinféle?

Bocs, lehet hogy hülyének nézel, hogy ezt kérdezem, de ezzel még nem találkoztam!

Előzmény: mandarin123 (1459)
mandarin123 Creative Commons License 2006.04.02 0 0 1459

Én ezt szereztem ma borsos ára volt potton 5000.Citrus calamondin.

Freddy56 Creative Commons License 2006.04.02 0 0 1458

Szia Mandarin!

Látom, itt vagy a topikon!

Gondolom olvastad a mélemet, szóval elég elszomorító, hogy így állnak hozzá! Ha segítségre van szükséged írj, ha lehet, segítünk. Ha tőlem kérdezted volna, hogy mennyiért vettem a múlt évben, igen nagy bajban lennék, nem emléxem, de azt tudom, relatíve olcsó volt.

Üdv: Freddy

Előzmény: mandarin123 (1456)
Freddy56 Creative Commons License 2006.04.02 0 0 1457

Hol szerezted?

A múlt évben én is vettem egy ilyen óriást termő citromfát Rappaiéktól a szegedi virágkiállításon. Késő ősszel elkezdett virágzani, majd egyik napról a másikra tök elszáradt, pedig a földjét locsoltam. Nem tudom, mit szúrhattam el, lehet, hogy ezek érzékenyebbek, mint a közönséges nemes citromfák. Remélem, Neked nagyobb szerencséd lesz.

A többi "egzotikus" növényemmel nincs gond (kumkuát, nemes citrom, banán, a késő nyáron elduggatott citromhajtások, a magról vetett mandarin, grapefruit, stb.) Megkezdtem a szabadba kirakást, szokják az időjárást.

Remélem, idén újra itt lesznek Rappaiék, és akkor újra veszek az óriás citromból egy kis fát.

A napokban voltam a Fűvészkertben, hogy "Mandarin123" társunkon segítsek, de finoman szólva az igazgatónő elküldött a p..ba. Hát nem szó szerint, de a lényeg az volt, oldjuk meg magunk a gondunkat, ők esetleg (nem biztos!!!) nemes anyagot tudnak adni (nem kérdeztem, hogy pénzért, vagy csak úgy grátisz) az oltáshoz, vagy szemzéshez. Szerintem mi sokkal emberségesebbek vagyunk, mert ilyen anyagokat bármikor adunk azoknak, akik szeretnének csatlakozni a citrustermelők topikjához. Ezt a kedvességet, segítőkészséget "Évi5"-nél is tapasztaltam.

Remélem, Neked több szerencséd lesz a fáddal, és szaporítani is tudod majd. (a szaporítás apróbb trükkjeit olvashattad a régebbi hozzászólásokban).

Sok szerencsét: Freddy

Előzmény: földiboszorka (1455)
mandarin123 Creative Commons License 2006.04.02 0 0 1456
Gyönyörü mennyibe került. 
földiboszorka Creative Commons License 2006.04.02 0 0 1455
óriás citrom Rappaitól:
Évi5 Creative Commons License 2006.03.31 0 0 1454

Szia LonG^^!

Csabaje már válaszolt a kérdéseidre, de hozzáfűznék még pár dolgot.

Legkedvezőbb idő az átültetéshez kora tavasz, mikor még a kis citrus a hajtáshozás előtt van. Átültetni a kis növényeket csak akkor érdemes, ha a cserepet teljesen átszőtte a gyökérzete, ezért szokták először kis cserépbe ültetni a magokat, ha nagy cserépben van, akkor szétterül a gyökérzet. Mikor már a rendelkezésre álló földmennyiséget behálózta a gyökérzet, akkor egy mérettel nagyobb cserépbe lehet ültetni.

Ültetőközegnek a legjobb egy tápanyagban gazdag, laza szerkezetű, humuszban gazdag földkeverék. Humuszt házilag is lehet gyártani növényi hulladék komposztálásával. Állítólag az egyik legjobb recept a citrusoknak a humusz, homok és agyag keveréke, ezt érett marhatrágyával lehet még feldobni. De van, aki arra esküszik, hogy nagyjából fele-fele arányban tőzeges virágföldet kever össze érett marhatrágyával, majd mindezt egy kis homok hozzáadásával lazítja. Kapható még a boltban Osmocote nevezetű műtrágya is, mely gyantaburkolatának köszönhetően fokozatosan bocsájtja ki a tápanyagokat, így akár több hónapig is táplálja a növényt. Ezzel nem lehet túladagolni a tápanyagokat.

Rappaiék honlapján azt olvastam, hogy ők 80% kerti földet vagy Novobalt használnak, 20% folyami homok, + Osmocote.

Ananász gyökereztetéséről az Ananász házilag című topikban olvashatsz, legutóbb oda írtam, másoltam egy cikket. A 2-es módszered az alapja, kicsit módosítva.

Banánról azt olvastam, hogy mikor lehúzod a banán héjját, a végében van egy hosszúkás alakú fekete mag a húsba beágyazódva. Ritkán viszonylag nagy, kemény, legtöbb esetben inkább kisebb, puha. Ezt elültetve állítólag lehet szaporítani, de nem éri meg vele bajlódni, hiszen ahogy Csabaje is írta, a banán sok hajtást hoz, amivel lehet szaporítani.

Dugványozásra a legalkalmasabb idő újfent a tavasz, vagy nyár eleje. Kb egy 10-15 centis tavalyi ágat kell levágni, mely egyenes, nincs elágazása. Az alsó leveleket el kell távolítani, majd nedves földbe kell egyszerűen ledugni. Ha van gyökereztető hormonod, akkor a végét be lehet porozni. (kertészeti, mezőgazdasági boltban lehet kapni, viszonylag fillérekért, sokáig elég.) Zacskó alatt, párás levegőt biztosítva számára, nedves földben kigyökeredzik.

Anyukám tavaly nyáron metszegette meg a termő fáját, több kis ágat ledugdosott egyszerű virágföldbe, semmi hormonpor, zacskót húzott rájuk, és várt. Némelyik hetek múlva virágot hozott, pedig nem is volt gyökere. Persze, a virág le is potyogott. Némelyiknek teljesen lehullot a levele, csak egy csupasz karó volt. A profi kertészek is általában eltávolítják a levélzet nagyrészét a kis ágról, vagy félbevagdossák őket, hogy csökkentsék a párologtató felületet.

Anyukám múlt héten ültette át őket, szépen benőtték a kis cserepüket.

Kávé szaporításáról a neten ezt találtam:

A kávé szaporítása magvetéssel a legegyszerűbb, ám annak az a feltétele, hogy a mag friss legyen, mert 4-6 hét alatt elveszíti csíraképességét. A frissen szedett magot 1-2 napos szikkasztás után vessük hat rész tőzeg és négy rész mosott folyami homok keverékébe, 5 cm mélyre. A száraz, 4-6 hetes magokat vetés előtt langyos vízben áztassuk fél napig. A vetőedényt üveglappal fedjük, és csíráztassuk 28 fok körüli hőmérsékleten, világos helyen. 30-40 nap múltával már kibújnak a sziklevelek. Amint a kis magoncok elérték a 10 cm-es magasságot, ültessük át őket egyenként sok tőzeget tartalmazó tápdús, laza virágföldbe.

Másik szaporítási mód a csúcshajtás gyökereztetése. Vágjunk 15 cm-es félfás hajtást, és távolítsuk el az öszszes levelet. Csupán két-három fiatal levelet hagyjunk rajta. Nyirkos, homokkal kevert tőzegben 28 fokon, átlátszó fóliával borítva egy hónap alatt megindul a gyökérképződés.

Egy kicsit hosszú voltam, bocsi.

Előzmény: LonG^^ (1452)
csabaje Creative Commons License 2006.03.31 0 0 1453

Szia!

A citrusféléket savanyú földe érdemes ültetni. A jobb márkákból lehet kapni semleges, enyhén savanyú és savanyú földet, a legutóbbit válaszd. Vagy a normál virágföldhöz keverj még 1/3-1/4 rész tőzeget és lehetőleg lágyvízzel (esővízzel öntözd)!

Az ananásznál én a 2. verziót próbáltam, az bejött.

A banánt csak dugványról lehet szaporítani, de minden nagyobb növény hoz maga körül sarjakat, ezeket kell eltávolítani (egy pici gyökérrel együtt), elültetni, párás, világos, meleg helyre tenni; könnyű feladat.

A citromot lehet dugványról szaporítani. Ez elég hosszadalmas lehet, érdemes valamilyen gyökereztetőport használni, mert különben egy évig is eltarthat a gyökeresedés. Előnye viszont, hogy ha termő citromfáról vágtad le a hajtást, akkor már nem kell oltani, enélkül is teremni fog. Egyébként úgy érdemes dugványozni, mint bármi mást, előző évi hajtásról tavasszal, tőzegben vagy perlitben. A víz nem jó, mert berohad. Ezekről már volt szó korábban.

Előzmény: LonG^^ (1452)
LonG^^ Creative Commons License 2006.03.31 0 0 1452
Sziasztok!

Én meg uj vagyok itt nagyjabol atbogarasztam a topicot, most van keloben kb 10 mandarin fam es 2 narancsfam, kn 2 honapja ultettem oket most hozzak a 4. leveluket, mikor lehet oket atultetni és milyen foldbe?

Az ananasz eseteben olvastam tobb dolgot is az ultetesrol, az 1. hogy a bolti eheto anaszt egyuk meg es a zold reszt vagjuk le majd tepjuk le a leveleket alulrol es tegyuk vizbe és kigyokerezik, 2. hogy vagjuk le az eheto ananaszt kb 1,5 cm vastagon felulrol a gyumolcshuzzal, foldeljuk el 1 cm melyre ontozzuk meg es foliazzuk le. A két megoldas kozul melyik a jo illetve a jobb?

Banan esetében nem lehet termesrol szaporitani, csak kizarolag dugvanyrol?

A citromfat lehet szaporitani levagott hajtasrol és ha igen hogyan?

Kávét hogyan lehet magról szaporitani?

Bocsi a sok kérdésért és előre is köszi a valaszokért.
Arth_ur Creative Commons License 2006.03.30 0 0 1451

De van, csak éppen Szeged környékén. :-(

V.melyik bp-i olvtárs biztos tudna neked adni egy leválasztott sarjat. Egyébként a nagy áruházakban "szobai" banánként árult sarjak többsége ilyen.

Előzmény: jozso34 (1450)
jozso34 Creative Commons License 2006.03.28 0 0 1450
Üdv

Nemtudod hol lehet ilyen törpebanánt kapni bp. előnyben
ill. nincs eseletleg hajtásod?
kössz
Előzmény: Arth_ur (1435)
randy Creative Commons License 2006.03.24 0 0 1449
Kedves Goldenpalm!
Köszönöm, akkor türelmesen várok.
Előzmény: goldenpalm (1445)
Kirk29 Creative Commons License 2006.03.24 0 0 1448
az 1431-es ablakban lévő képen lévő van nekem is!
Előzmény: goldenpalm (1446)
Freddy56 Creative Commons License 2006.03.23 0 0 1447

Kedves Mandarin!

Tudom, megígértem, hogy kimegyek a Füvészkertbe beszélni a kertészekkel, hogy melyikük vállal citrus oltást, de eddig még nem jött össze. Ég a is a pofám rendesen.

Nincs feledve az ígéretem, és azt is tudom, nem lehet halogatni, mert még a tavaszi megindulás előtt el kell végezni. Pár nap türelmet kérek még. (Köszi)

Üdv: Freddy

goldenpalm Creative Commons License 2006.03.23 0 0 1446
Szia!

Ezen a topikon biztos utána tudsz olvasgatni.

Milyen banánod van?
Előzmény: Kirk29 (1442)
goldenpalm Creative Commons License 2006.03.23 0 0 1445
Kedves borju!

A magok kb. 28-30 ° C-on voltak tartva. Szeretném kérdezni, hogy nedvesen tartod a talaját? Nincs semmi baj, még akkor sem, ha 3 hónapig kell várni a kibújásukra, türelem.:)
Előzmény: borju (1444)
borju Creative Commons License 2006.03.22 0 0 1444
Kedves Goldenpalm!

Légyszives ird meg nekem, hgy milyen hőmérsékleten csiráztatod a banánmagot.
Én már több, mint 1 hónapja kókuszrostba dugtam (előtte áztattam) és még mindig sehol semmi. Az is igaz, hogy szobahőmérsékleten (20-20 fok) próbálkozok.

Köszi Borju
Előzmény: goldenpalm (1441)
mandarin123 Creative Commons License 2006.03.22 0 0 1443

Valaki megtudja mondani miért sárgul a citromfa levele a válaszokat köszönöm.

Kirk29 Creative Commons License 2006.03.20 0 0 1442

Sziasztok!

Leírná nekem valaki, hogyan kell egy banánfából másikat "létrehozni",

vagy hol tudnék utánaolvasni a neten erről?

köszi

goldenpalm Creative Commons License 2006.03.20 0 0 1441

Ensete ventricosum- Abesszíniai vadbanán.
A csírázástól számított 4 hónap elteltével.
A száraz levelek még az elsők, amiket hozott.:)
goldenpalm Creative Commons License 2006.03.18 0 0 1440
Szia !
Nincs ezzel szerintem semmi baj, csak kevés fényt kapott, azért nem nőtt ki teljesen a levél. Nekem is szokott ilyet hozni, télen. A következő ahogy megváltoztatod a helyét vagy többet süt a nap, megint szép levél lesz.
Előzmény: mandarin123 (1439)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!