Kezdő hegesztők számára hoztam létre ezt a topic-ot. Banális kérdések, gépvásárlás megtárgyalására. Egymásnak való segítségnyújtás, tippek, információk. Kérem mindenki tisztelje a kezdő kérdezőt.
Köszönöm szépen a segítséget. A pálca Kasamas 2-es, de most nincs a közelemben, nem tudom megnézni, hogy rutilos vagy bázikus. Én az elektródafogót a pozitívba, a munkadarab fogót a negatívba kötöttem, működött valahogy, nem tudom, milyen a tökéletes. Egyelőre pálcával próbálkoznék, egy kutyakennelt szeretnék összehozni, zárt szelvényből, meg betonrácsból csinálnám elemenként, amit majd el kell szállítanom a lányomhoz, és ott tervezem összecsavarozni. Vettem porbeles huzalt is, örülök, hogy küldted a táblázatot, mert nem találtam adatot, hogy hány voltra kell állítani a feszültséget. A táblázatban azt olvasom, hogy az Ampert min 40, max 100-ra kell állítani. Rosszul tudtam, hogy porbelesnél az nem játszik szerepet?
Sajnos csak általános tanácsot tudok neked adni, mert nem írtad milyen pálca :-)
Alap esetben az van hogy a rutilos pálcáknál az elektródafogó megy a negatívba, a testcsipesz meg a pozitívba. A bázikusnál pedig fordítva.
Az elektróda dobozán (a normálisabbakon) egyébként minden lényeges infót megtalálsz, pl polaritás, hegesztési helyzetek, irányadó áramerősségek. Aztán ez meg is kavarja a rutintalan embert mert az ESAB OK 46.16-nál rajta van minden polaritás, ugyanis mindegyikkel megy :-)
Megértem, tény hogy a személy reklamáció célravezetőbb. Az iWeld-et azért mertem ajánlani, mert itt a fórumon is dicsérik, hogy korrekt gépek és a szervíz hozzáállása is korrekt. Egyébként 2 évig, vagyi a gari időtartama alatt ők állják a futárt, aki közvetlenül hozzájuk viszi és a webshopot ki lehet kerülni. Bár kétségtelen, hogy a helyi boltba bármikor át lehet ugrani tanácsadásra, reklamációra.
Ajánlásodra beszereztem egy ilyen gépet, mert kezdő vagyok. Először pálcával próbáltam, mert arra egyszerübb volt előkészíteni. A használati utasításában csak a rajzot néztem, melyik kábelt hová kell csatlakoztatni, aszerint tettem, és próbálgattam 2-es pálcával, olyan 50 A-re állítva. Működött. Aztán, most itthon nézem a használatit, és a szövegben másképp van leírva a csatlakoztatás. Úgy értelmezem,hogy lehet így is, meg úgy is. Tudnál segíteni ebben, mi a helyzet? Köszönettel veszem.
Ha van gáz, akkor valóban felesleges a porbeles huzal.
Az egyébként is annak jó aki nem hegeszt sokat, nem akar bajlódni a gázzal/reduktorral, és szabadban hegeszt. Kerítés, kertkapu, garázsajtó...st
Kasznizni vagy vékony lemezre a porbeles teljesen alkalmatlan. Annak a zártszelvény a terepe. Tehát én csak annak ajánlok porbelest aki szinte semmi másra nem használja a gépet. Vagy indulásnak, kezdőknek ha még nincs meg a pénz palackra, reduktorra. Ja, és ebből is csak az esabot, a többi nem nagyon éri meg mert vagy aránytalanul drága, vagy nem jó.
Vékony lemezre elvileg jobb a 0,6-os, de azzal sem lehet gyorsan haladni. A 0,8-as viszont annak ellenére hogy kevésbé haladós (még inkább szakaszos hegesztés) nálam nyerőbb, mert másra is jó. Ebben a kaszni témában egyébként Bexxter a szakértő. :-)
Igazából az a frankó ha mindkettő van, nem kell kompromisszumot kötni.
Az hogy a gáz meddig elég az nagyon (marhára) függ a felhasználás módjától is. Nagyon, nagyon szélsőséges különbségek lehetnek. Aki zárt nagy légterű műhelyben, kis teljesítménnyel (nem kell szellőztetni, kisebb átfolyás is elég) nyomja, annak 10 kg gáz akár 3 db 5kg-s huzalhoz is elég. Aki meg pld kaszni munkánál sokat heftel, pontoz, vagy nagy áramokkal hegeszt, ott akár egy guriga huzalhoz sem lesz elég.
Egyébként lehet jobban jársz 20kg-s palackkal, mert maga a palacktest nem sokkal drágább, viszont a fizikai mérete (magasság) kb ugyanaz. Szóval a 10 kg sem könnyen hordozható, a 20 kg meg nem sokkal drágábban dupla annyi hegesztési idő... ha meg kocsira kerül akkor nagyjából mindegy, kb ugyanakkora hely kell neki.
Sajnos nem tudom értékelni ha olcsóbb még kiszállítással is mint a helyi boltban, mert hiba esetén elfizetem a különbözetet a futárnak..... Nagy nevü elektronikai webshopból vásároltam telefont. Elérni nem tudtam őket mikor gond volt...
No meg a személyes hőbölgés nagyobb benyomást tesz mint a telefon vagy mail.
Persze ha beviszem a boltba ők foghatják a nagykerre, hogy miért is nem készült még el stb...
Igen sajnos 80Amper elég karcsú. Viszont sajnos a garanciális ügyintézés a mai világban nem sok helyen létezik :(
(tavaly vásárolt bozótvágóm amire akkor kiabáltak három év cseregaranciát ha bármi gondja lenne szimeringes lett, a boltba be akartam vinni, az volt a válasz, hogy adnak szimeringet cseréljem ki) :)
Visszatérve a hegeléshez. Per pillanat ez van:
Valami oknál fogva viszonylag nehezen is fog ívet, meg nem is tudok vele olyan szép varratot húzni. ELötte volt valami kis Einhel euromasterem, azzal sokkal könnyebben, szebben tudtam dolgozni.
Csak egy jó tanács, a lábakat átlósan /átlósan térben is!/ merevítsétek, kössétek össze. Az esetleges nagy súly miatt nehogy a szerkezet elcsavarodjon és összeroskadjon.
Egy munka lassan elkészült újra . Hulladék csövekből betonba öntve egy víz bazin lábat hegesztettem össze vagyis csak összefogattam , hétvégén jön egy szaki haverom s s megvarratom vele nem kéne a fejembe essen . Úgy ahogy megy a dolog vízszintesen ,de fölfele csak mocskolni tudok . Elégettem a fülemet mind a hajamba szökött bele e szikra.
De igazabol 130 korulit keress. Az 2.5 palcaval orok darab es ha kell akkor elbanik a 3.25 os palcaval is. Igy viszont 8-10mm vaszagsagig tudsz hegeszteni. Ennel pedig haz korul nincs vastagabbra szukseg.
Sziasztok. Egy ideje inverter vásárlásán agyalok. Most, hogy a Lidl.be lesz meg kellene ragadnom az alkalmat. Kérdés az a 80Amper nem-e kevés. Ház körül a 2,5ös pálca elég, elméletileg annak vinnie kell. Vagy vegyek egy ilyent
Igen, a vizszintes varratokat fejleszd tökéletesre.A függőleges varratokat is gyakorold ki olyan szintre hogy elégett legyél vele.Gondolj bele, hobbi hegesztők vagyunk,nem ebből élünk.Van egy műhelyünk, garázsunk ahol hegeszgetünk. Bármit csinálsz legyen az valami keret,polc, kapu vagy kerítéselem, az ember jóbarátja magának úgyis addig forgatja a tárgyat míg a függőleges a fejfeletti varratok vizszintesek nem lesznek.Az a pár helyszíni függő vagy fejfeletti varrat amit pl egy kapuzsanér vagy egy előtető hegesztése során előfordulnak nem lesznek kényelmesek.Ott lesz létráról gebeszkedés,fekve,térdelve, takarásban lévő és esetleg nagy hézagos hegesztések is.
Ott az egész kényelmeskedő műhelygyakorlás keveset ér. Minden helyzetet nem tudsz kigyakorolni.
Ezért montam hogy lásd az ömledéket legyél tisztába a pálcatartással, tudd az amperokat.
Még egy tanács.Próbálj ráálni egy féle pálcára amivel kigyakorlod magad és jól megismered.Próbálj ki többféle általános pálcát és amelyikkel a legjobban megy azt válaszd.
Merem ajánlani a Lincoln omnia 46-os rutilos pálcát.Ez állandó minőségű nagyon kezes hegesztő barát elektróda, bár nem a legolcsóbb.
Ez így elég nehéz lesz :-) mert a 150-be sok minden belefér, viszont nem tudjuk hogy tudsz e hegeszteni, + nem írtad milyen eljárásra keresel gépet.
Jön akkor egy univerzális válasz: IWELD Pocketmig 195 aluflux!!!
Miért? Mert ez egy kombigép. Tud bevont elektródát (pálcás) meg fogyóelektródát (huzalos) és abból meg a gáz nélküli önvédő porbelest is.
Én ha kezdő lennék ezt venném meg 5 kg elektródát (Esab OK46.16), meg egy 4,5 kg önvédő porbeles huzalt (Esab coreshield 15), meg 5kg 0,8-as sima szénacél huzalt (esab OK12.51) meg egy 10 kg co2 palackot, olcsó reduktorral. Ja meg egy olcsó (Iweld noredeyeII) automata pajzsot.
tanacsot kernek az Uraktol. Kerti munkakhoz, vas keritesoszlopok, vasszerkezetu kocsibeallo epiteshez szeretnek venni egy jo hegesztogepet olyan 150eHUF keretem lenne ra. Mit ajanlotok es miert?
Először a lapos és a vízszintes sarokvarratokkal gyakorold ki magad hogy tisztába legyél az amperokkal,pálcatartással,ívhosszal és lásd az ömledéket.Ez persze nem fog menni magától, és yutyubos videoktól.Ha pl:"kigyakorolsz" egy helytelen kéztartást, túl sok vagy kevés anyagot raksz le,nagyon szélesre veszed a varratot stb.. nem fogsz fejlődni, és biztos hogy elégedetlen leszel magaddal.Az autodidakta hegesztés tanulás ritkán eredményes.
Keress valaki hozzáértő szakit a környezetedbe aki tud is (mma-ban egyre ritkább) ha kell fizess neki pár órát hogy nézze meg mit csinálsz és javitson ki.Megéri hidd el.
A körszakálastól meg nem kell hanyatesni, mert szerintem több hibája is volt.
Először is túl vastag pálca ahhoz az anyaghoz,így persze több amper és túl sok lerakott anyag egyszerre főleg többsoros varratnál.A pálca utolsó negyedét már nyomja a varratba.Pár megrogyás látszik is.Elmagyarázza szépen a merőleges pálcatartást, aztán mikor hegeszt elkezd késni a keze a végén már vagy 70fokos szogben tartja.Leszorítottabb ív is jobb lenne.Bár lehet hogy ez csak a szögtartás miatt látszott úgy.
A zöldkabátos varrata korrekt.Olyannal már elégedett lehetsz.
És ez sajnos nem biciklizés hogy nem lehet elfelejteni.Rendszeresen gyakorolni kell.
Köszönöm, másodjára már kezdem sejteni, hogy mit mondasz.
Ez azthiszem megvan, hogy mikor rontom el, alapvetően a salak az szépen folyik le, néha gondolom a nem egyenletes palcavezetés miatt, ahogy írod, befolyik.
Ilyenkor a kifújás, az hogy néz ki? lejjebb megyek a pálcával pár milit, aztán gyakorlatilag azt a részt újra megcsinálom?
Vagy valami tök más.
Azért kérdezek, mert tanulni akarok belőle, nem azért, hogy titeket bosszantsalak.
Elég sok videót néztem, vettem régi könyvet is, de ilyen mértékbe nem megy bele, illetve a video lehet, hogy igen de annyira meg nem beszélek angolul, hogy felirat nélkül kitaláljam, hogy mit akar.
A vicc az, hogy anyám hegesztést tanít elméletben, de lof*szt sem ért hozzá. Anyagismeret keretében, de hegesztő osztálynak. Elmondja, hogy hogy működik, de a gyakorlati részéhez, mint a hibákhoz lövése sincs.