Keresés

Részletes keresés

földiboszorka Creative Commons License 2006.04.04 0 0 1485

tavaly vettem, de az idén indult be, nem volt drága. Már nem emléxem mennyi is volt pontosan...

Előzmény: mandarin123 (1456)
monarda Creative Commons License 2006.04.04 0 0 1484

Elég ésszerűen hangzik amit írtál Évi! Én is ezen filóztam, de nem a kínai fajta ez!

A másik fajta ami fagytűrő, de nem ennyire mint itt írták.

Van vadcitromom is és az idén kint hagytam a narancsomat is ami földig visszafagyott, de alul zöld maradt, majd kihajt.......pedig felén -22 fok is volt!

Évi5 Creative Commons License 2006.04.04 0 0 1483

Dr. Bernd Nowak / Bettina Schulz
A TRÓPUSOK GYÜMÖLCSEI
Elektronikus kiadás: Terebess Ázsia E-Tár

Törpemandarin, kumkvat

Fortunella margarita (Lour.) Swingle
Család: Rutaceae (rutafélék)
A: oval kumquat;
S: naranjita, kumkvat;
P: kunquat;
N: Chinesische Kumquat

Elterjedése: Kína déli részén és Indokínában évezredek óta kultúrában van; Kelet-Ázsián kívül a legutóbbi időben terjedt el termesztése.
Termesztése és betakarítása: szubtrópusi növény, de a Citrus nemzetség fás szárú fajaitól eltérően - 15 °C-ig fagytűrő. Jobban kedveli természetesen a meleg hőmérsékletet és a tápanyagban gazdag, kiegyenlített vízellátású talajt. A törpemandarint Citrus fajokra oltják, mivel a magoncok nagyon lassan növekednek. A terméseket érett állapotban takarítják be, hűvös környezetben hetekig tárolhatók.

Ez alapján a kumquat tényleg télálló, de a citrustörzsre oltott kumquatról már nem lehet biztosra mondani, hisz a kis fa törzse valamilyen citrus, lehet, hogy egyszerű mandarin, vagy citrom, ami nem fagytűrő, de lehet, hogy télálló vadcitrom, ami bírja a minuszokat.

Előzmény: Évi5 (1482)
Évi5 Creative Commons License 2006.04.04 0 0 1482

A kumquat valóban fagytűrő lenne?

A fagytűrő déligyümölcsök topikban már rengeteg növényt próbáltak ki az ottani fórumtagok, de ezt most hallom először.

Az ottaniak tapasztalata szerint egyedül a vadcitromot érdemes kinn hagyni a szabadban, teleinket kibírja. Fiatal korában visszafagyhat, de utána tőből újra kihajt. Van, akinek már közel három méteres bokra van.

Van télálló mandarin, illetve narancs is, de ezek jóval érzékenyebbek. A vadcitromnak egyfajta hibridjei, télállósságuk a vadcitrom és a narancs, illetve a vadcitrom és a mandarin között helyezkedik el,  kb. -10 fokot bírnak ki. Az említett fórumon már többen is próbálkoztak ezek teleltetésével, de sok fiatal növény kifagyott, vagy csak takarás mellett maradt meg.

Az biztos, hogy ha valaki megpróbálkozna a kumquat szabadban való teleltetésével, én azért óvatosságra inteném. Minden télálló déligyümölcsöt érdemes kiültetni a szabadba, hogy nyáron megerősödjön, az ősz beköszöntével pedig fokozatosan hozzászokik a lehüléshez. A tövét, vagy akár az egész növényt érdemes takarással védeni, mert - 20 fokot biztosan nem bír ki, márpedig előfordult már az elmúlt néhány évben, hogy ennyi is volt.

monarda Creative Commons License 2006.04.04 0 0 1481

Akkor az volt a gondja, amiért lehulltak a levelei.???????????????????.....a könyv nekem is megvan, csak nem tér ki a fajta alfajára, ami azt is jelentheti, hogy bírja a mínuszokat.

Ezeket olaszból hozzák a nagyboltokba és az olasz honlapokon olvastam amit gáborke írt, ezért érdekelt volna..............mert ezeken a kísérő kispapirokon néha még a fajta név se stimmel.......

Csak a levélzet sinylette meg, mert a termések beértek, teszek ide egy képet:

Ilyen volt, mostmár csak a fele gyümi van rajta, fele levéllel, lehet, hogy természetesen is hullajtotta volna?

endru Creative Commons License 2006.04.04 0 0 1480
nekem minusz háromban tönkrement.....
Nyilván függ az alanytól és az edzettségtöl.
Előzmény: monarda (1477)
bombaba Creative Commons License 2006.04.04 0 0 1479
Bár nem nekem szólt a kérdés, ha megengedsz egy megjegyzést:
Peter Klock: Citruskert teraszon és balkonon c. könyve szerint (45.oldal): "a Fortunella margarita ... éppúgy megél a szobai cserépben, mint a teraszra vagy télikertbe helyezett dézsában vagy a fagytól védett üvegházban."
Ez az én értelmezésemben nem azt jelenti, hogy nagyon birná a minuszokat.
Még a fűtetlen fóliát sem kockáztatnám meg.
Előzmény: monarda (1477)
monarda Creative Commons License 2006.04.04 0 0 1478
Ezeknél a kis dugványoknál nehéz megmondani, szrintem, nekem egy évig is zöld dugványaim voltak ,és mikor meg akaram nézni, hogy mi újság a cserépben.....gyökere még nem volt, pedig élt!!
Előzmény: mandarin123 (1476)
monarda Creative Commons License 2006.04.04 0 0 1477

Gáborke!

Nagyon érdekes amit írtál a kumqvatról, nekem van egy Fortunella margarita Kumqvatom, németo ból kaptam kb 1méteres törzsre oltott példányt de nem mertem ki tenni a szabad ég alá, most a fóliában(fütetlen) van, de hullaltja a leveleit, azt írtad bírja a -14eket? Akkor rakjam ki? Termés is van még rajta , átültettem tőzeg+osmocot+perlit+agyag keverékébe, de nem akar nagy életjelet mutatni.

Van egy szintén magas törzsre oltott Citrus sinensis arancio - m is , az szintén ilyen földbe van ültetve de annak már levele sincs, ha tudnál tanácsot adni.......köszke!

Előzmény: gáborke (1473)
mandarin123 Creative Commons License 2006.04.04 0 0 1476

Ezt nézzétek vasárnap dugtam el ezt a citromfa hajtást szerintetek jo vagy rossz hogyha kikelt a virág bimbo.

Metallica 88 Creative Commons License 2006.04.04 0 0 1475

Segítsen aki tud!

Hol lehet kapni narancsfát és úgy, hogy telefonon is lehet rendelni. :)

Kikelt 5-db papaya mag már olyan 1 centisek milyen hejre rakjam őket?

Válaszokat köszönöm!

Metallica 88 Creative Commons License 2006.04.04 0 0 1474

Szerintetek ottho ki tudok csíráztatni egy kókuszdiót?

gáborke Creative Commons License 2006.04.04 0 0 1473
Olyan egy két honap között gyökeresedik. Finom narancs izű termése van amit akár héjastúl is lehet enni. Tartása a többi citrussal egyező, de jól bírja a hideg -10-14 fokos hőmérsékletet is.tehát mérsékelten fagytűrő.
Sajnos bevásárló központokban ha nem ismered fel a citrust, akkor bármit megvetethetnek veled. Ajánlom inkább a kertészeteket.
Előzmény: dzgaux (1471)
leavirág Creative Commons License 2006.04.03 0 0 1472
Szerintem kb. 4-6 hét ha minden jól megy, de nem biztos. Ha már látsz valami új hajtást rajta, akkor már van gyökere. Addig meg a remény...
Előzmény: dzgaux (1471)
dzgaux Creative Commons License 2006.04.03 0 0 1471
Az a rossz, hogy az újságban citromfának volt kiírva, helyben pedig egyszerűen citrusfának... Aztán döntse el mindenki, mit vesz 5000-ért... És ez a kumquat mit tud amúgy? Hát mindegy, elültettem, beporoztam gyökereztető-hormonnal, a termésekből kiszedtem egy viszonylag szép, meg három kevésbé szép magot, azokat megpróbálom kicsíráztatni, azt meglátjuk mi lesz. Ja és még egy kérdés: a hajtás kb mikor gyökerezik ki?
Előzmény: gáborke (1470)
gáborke Creative Commons License 2006.04.03 0 0 1470
Ha jól látom kumquat amit leszedtél. Nem szokott jól gyökeresedni, oltással kéne szaporítani, az tuti.
Előzmény: dzgaux (1465)
leavirág Creative Commons License 2006.04.03 0 0 1469
Ha  a termés nem érett akkor szerintem a magok nem fognak kicsírázni. De aztán lehet, hogy hülyeséget mondok... Én mindenesetre eddig csak érett termés magját ültettem el. Egész termést ne ültess el, semmi nem lesz belőle. A magokat próbaképpen elültetheted, de szerintem kár vele vesződni. Ha mindenképpen ültetni akarsz, akkor szerintem vegyél a piacon érett csümölcsöket és azok magjaival próbálkozz.
Előzmény: dzgaux (1468)
dzgaux Creative Commons License 2006.04.03 0 0 1468
Köszi, már el is ültettem, zacsit mindjárt teszek a "feje fölé". És a termésekkel mit tegyek? Vágjam őket fel, szedjem ki a magokat és azokat is ültessem el? vagy az egész termést dugjam földbe? Nem vagyok sajna ilyen téren vmi nagy maestro, de nem szeretném elrontani...:)
Előzmény: leavirág (1467)
leavirág Creative Commons License 2006.04.03 0 0 1467
Csak még annyit, hogy amíg gyökerezik ne rakd tűző napra és ráhúzhatnál valami nejlont, hogy párás legyen a helye.
leavirág Creative Commons License 2006.04.03 0 0 1466

Szerintem a termést mindenképpen vedd le róla és még egy pár levelet. Amennyire én tudom földben kellene gyökereztetned. Lehet kapni gyökereztető port, abba mártsd bele a végét és ültesd el és tartsd nedvesen. szerintem így a legnagyobb az esély a kigyökerezésre. Tápot még ne adj neki, főleg ne a vízbe. Majd ha már fejlődik a földben, akkor lehet.

Biztos a többiek is adnak majd tanácsot, esetleg ők jobban értenek hozzá. Nekem is van citromom, pomelom, mandarinom meg saját magról ültetésűm is és egyszer már gyökereztettem is, akkor azt hiszem így csináltam. 

Előzmény: dzgaux (1465)
dzgaux Creative Commons License 2006.04.03 0 0 1465

Ők azok

Ahogy ígértem, itt vannak a képek, ha bárki tud bármiféle tanácsot adni, hogy mit kezdjek velük, írja meg please! Köszi!

Előzmény: dzgaux (1462)
LonG^^ Creative Commons License 2006.04.03 0 0 1464
Köszönöm!

A hétvégén a narancs magoncokat atultettem palma és zoldeknek valo foldbe, vettem a kertesztben. Itt lattam jo par tő narancs fát, sztem lopok majd roluk egy hajtast mert ezek termoek voltak, és nem igen adok érte 9500 HUF-ot.

Banánnal az a baj hogy nincs ismerosom akinek lenne sajnos, igy lehet hogy vennem kell majd egyet!
Előzmény: Évi5 (1454)
mandarin123 Creative Commons License 2006.04.03 0 0 1463

Sziasztok ez a növény az a mandarin amit a boltban lehet kapni most kb 36-os dézsába van.

dzgaux Creative Commons License 2006.04.02 0 0 1462
Sziasztok, Auchanban árultak citromfát, bár sztem vmi narancs vagy mandarin lehetett, mert a termés inkább narancsos színű volt :) ... Szóval "szereztem" egy termést meg egy hajtást is az egyikről, azért, hogy itthon esetleg kigyökereztessem. A gond csupán annyi, hogy nemtom, hogy kell jól csinálni. Földbe dugjam vagy maradjon abban a pohár vízben, amibe tettem? És mit tegyek a kis terméssel? Olvasgattam régebbi hozzászólásokat ebben a topikban, azért merészeltem megnyirbálni azt a szerencsétlen citrust, de most tanácstalan vagyok, mert nem szeretném elrontani... Holnap lefényképezem és felrakom, hátha az segít vmit. Lehetőleg mielőbbi tanácsot várok! Előre is köszi!!! Ja és még egy kérdés: még anno pár hete vettem citrusoknak való oldatot(Substral, a banánjaim imádják:) ), a vízbe rakjak belőle, az segítené az esetleges kigyökerezést? Ja és még annyit így elöljáróban, hogy az a hajtás, amit leszedtem, kb 10-12cm hosszú, 1-2mm "vastag",  9 hosszúkás "alkatú" levél van rajta és a végén egy zöldes, bár sárgulóban lévő termés. De holnap reggel jön a kép is!
bombaba Creative Commons License 2006.04.02 0 0 1461
Ez szép, és úgy látom, éppen növésben van. Nekem volt az ősszel, valószinü holland import, még többért, és élt vagy 3 hétig.
Milyen méretü cserépben van? (csak a mérete miatt, viszonyitási alapként.)
Előzmény: mandarin123 (1459)
Freddy56 Creative Commons License 2006.04.02 0 0 1460

Szia!

Ez valami narancs, vagy mandarinféle?

Bocs, lehet hogy hülyének nézel, hogy ezt kérdezem, de ezzel még nem találkoztam!

Előzmény: mandarin123 (1459)
mandarin123 Creative Commons License 2006.04.02 0 0 1459

Én ezt szereztem ma borsos ára volt potton 5000.Citrus calamondin.

Freddy56 Creative Commons License 2006.04.02 0 0 1458

Szia Mandarin!

Látom, itt vagy a topikon!

Gondolom olvastad a mélemet, szóval elég elszomorító, hogy így állnak hozzá! Ha segítségre van szükséged írj, ha lehet, segítünk. Ha tőlem kérdezted volna, hogy mennyiért vettem a múlt évben, igen nagy bajban lennék, nem emléxem, de azt tudom, relatíve olcsó volt.

Üdv: Freddy

Előzmény: mandarin123 (1456)
Freddy56 Creative Commons License 2006.04.02 0 0 1457

Hol szerezted?

A múlt évben én is vettem egy ilyen óriást termő citromfát Rappaiéktól a szegedi virágkiállításon. Késő ősszel elkezdett virágzani, majd egyik napról a másikra tök elszáradt, pedig a földjét locsoltam. Nem tudom, mit szúrhattam el, lehet, hogy ezek érzékenyebbek, mint a közönséges nemes citromfák. Remélem, Neked nagyobb szerencséd lesz.

A többi "egzotikus" növényemmel nincs gond (kumkuát, nemes citrom, banán, a késő nyáron elduggatott citromhajtások, a magról vetett mandarin, grapefruit, stb.) Megkezdtem a szabadba kirakást, szokják az időjárást.

Remélem, idén újra itt lesznek Rappaiék, és akkor újra veszek az óriás citromból egy kis fát.

A napokban voltam a Fűvészkertben, hogy "Mandarin123" társunkon segítsek, de finoman szólva az igazgatónő elküldött a p..ba. Hát nem szó szerint, de a lényeg az volt, oldjuk meg magunk a gondunkat, ők esetleg (nem biztos!!!) nemes anyagot tudnak adni (nem kérdeztem, hogy pénzért, vagy csak úgy grátisz) az oltáshoz, vagy szemzéshez. Szerintem mi sokkal emberségesebbek vagyunk, mert ilyen anyagokat bármikor adunk azoknak, akik szeretnének csatlakozni a citrustermelők topikjához. Ezt a kedvességet, segítőkészséget "Évi5"-nél is tapasztaltam.

Remélem, Neked több szerencséd lesz a fáddal, és szaporítani is tudod majd. (a szaporítás apróbb trükkjeit olvashattad a régebbi hozzászólásokban).

Sok szerencsét: Freddy

Előzmény: földiboszorka (1455)
mandarin123 Creative Commons License 2006.04.02 0 0 1456
Gyönyörü mennyibe került. 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!