Én ilyen irányban csak képen láttam, hgy a fű alá tették, kicsi föld rá, és a vetés, hogy ne legyen gazos.Persze gazdagéknál, mert azért akciósan 120Ft/m2 volt, tehát a fű árát kicsit megnyomja.(bár a megtakarított vegyszer, meg meló, lehet behozza)
Nekem a tó alá kéne, de csak egész tekercset adtak, ezért van fölösleg, és én is kipróbálom a paradicsomon.
Ki tudja?
Annak alapján amit leírtál, nem túl nehéz... szvzs a tejfölös pohárban lévőre tippelnék. A többiek kissé nagy ízközzel fejlődtek, nyilván a fényminőség és mennyiség okán. Nekem is muszály volt kitennem a természetes fényre a palántáimat, mert úgy nyúltak, hogy rossz volt nézni. Most egy 3 köbméteres légterű fólia alatt vannak, ami egy nagy fólia alatt áll, és egy hőfokszabályzós villanykályha biztosítja a minimum 17°C-os hőmérsékletet. Lehet, hogy ne lesznek május elejére készen, de nem is kell őket támogatni. Szép kis zömök növénykék lesznek. A paprikák pl. egy cm-nél nyitották ki a szikleveleiket, és nem sokkal magasabban már jönnek a rendes levelek. Ami bent csírázott ki (a lakásban) az minimum 4-5ször magasabbra nyúlt.
A geotex-et kipróbálom, bár ilyen irányú alkalmazásával eddig még nem találkoztam.
Az idén még nem akartam kipróbálni a fénycsöves cuccodat, de ez a kép magáért beszél.Hát még ha látnánk a gyökérzetet is!
Nem az a lényeg, hogy mekkorára nőtt a növény, hanem, hogy milyen erőteljes!!!Hát ez erőteljesnek tűnik, Gratula! Corten A talajtakarásról:a geotextil éppen levegőzik!Sima szövetnek tűnik, víz átmegy rajta.-(Tök érdekes anyag, olyasmi kinézete van, mint a bolyhos felmosóronygynak, de nem lehet eltépni.)-
Lehet, hogy az épp ezért jó lenne akár még a paprikának is?
Gyorsan le is fotóztam a növényeket! Ezek most 10-12 cm es cserépben vannak egyenlőre. Nagyobba ültetni akkor tudom, ha már ki lehet rakni őket a szabadba. Kiváncsi vagyok kitalálod-e hogy a négyből melyik nő a fénycső alatt :) Nagyjából egy időben lettek ültetve. Csalóka így fényképen, mert úgy néz ki mintha az a bizonyos kis csenevész lenne, de nem. Nagyonerőteljes és tele van virágbimbóval. A levelei egészen mély zőldek és a virágai sokkal sárgábbak.
Tényleg azt még meg sem kérdeztem, hogy mennyi idő altt érnek be?
Egyszer láttam egy mórahalmi kertész faszit, igen nagyban (minimum 1ha , ha nem nagyobb üvegház/fólia) termel paradicsomot. Őnála 12L-es, müanyag vödrökben , tiszta tőzegben, csepegtetéssel nő a paradicsom. Volt amiből két tő volt egy vödörben, volt amiből csak egy.(viszont azt is két száron nevelte, 10hónapon kereszül. (tövenként 12-14Kg-ot szedett, igaz, nem pirosan, hanem fehéren szedte)
No, ebből kiindulva , nem ilyen intenzív módon termelve, jó minőségű földben, megfelelő tápoldatozás mellett, egy tőre doszt elég valami 20-25 max30 cm mély, nagyjából olyan átmérőjű edény. Kisebb méretnél kicsit sűrűbben kell (gondolom) tápoldatozni. Én 20x20-as edénynél kisebbe nem tenném. A determináltak általában eléggé koncentráltan teremnek. Egy nem túl elnyújtott hullámban érik a termések zöme, a nagyüzemi szabadföldi fajták ilyenek, a szedés időzíthetősége miatt. A TinyTim emlékeim szerint nem folytonnövő. (ezért is ajánlják balkonra, erkélyre, ablak elé.)
Ha a mókusok elé vetsz se tudom megmondani pontosan , hogy mennyi termés várható egy bokron.
A paradicsom esetében a terméskötés függ a hőmérséklettől és páratartalomtól. Ha száraz meleg van a bibékre hamar rászárad a ragacs, és a pollenek kevésbé tudnak megtapadni, 30-35 fok felett jóformán az összes virágot elrúgja. Tehát: elő az ecsetet, aztán zümmögni!
A paprika cserépmérete megint fajtafüggő, én még nem termeltem egy-két speciális esettől eltekintve cserépben. látni viszont láttam 12-es purhab kockában csepegtetett paprikát is, 1.8 méter magas volt, metszették. És nagyon szar volt az íze, ill. nem is volt neki.
MÁS
---
Talajtakarás:
A fekete fólia alatt a legkisebb a felmelegedés! Bármi meglepő is. A geotextilt nem ismerem, szvsz a fekete fólia vagy a füstszínű olcsóbb, bár élettartam tekintetében lehet eltérés. A paprika eléggé kényes a tápközeg oxigéntartalmára (vagyis levegősségére) ezért nem biztos, hogy tökéletes neki a takarás, bár tegnap olvastam takart, síkfóliás paprikázásról, ott jókat írtak. Van még a fekete-fehér takarófólia, kifejezetten zárt termesztőberendezések alá. A gyomosodást gátolja (átláthatatlan, viszont a felső fehér réteg visszavweri a fényt, így javítja a fényviszonyokat a termesztőberendezésben.
A szerves talajtakarókkall, mulcsokkal, egyebekkel (faforgács) óvatosan, mert a pentozánhatás tetszik nem tetszik de működik, azután meg trágyázhatsz ezerrel nitrogénnel meg amivel akarsz. Nem véletlen, hogy a szántóföldeken komoly probléma a növényi szármaradványok sorsa. Nem viccből égetik el, ahelyett, hogy rendszeresen bedolgoznák a szárzúzó által aprított maradékot. VCannak baktériumkészítmények amiket pl. jól lehet cellulózbontásrta használni, de ez háztájiban nem igazán járható. Érdemes először komposztálni, és az érett/félérett komposztot alaklmazni.
Ez az én meglátásom, nem törvényszerű, hogy ne tévedjek.
CORTEN!
Köszönöm a segítséget! Tudod még nagyon az elején vagyok és tanulom a paradicsom dolgot:) Egyedül a kevés paprikás tapasztalataimat próbálom itt is kamatoztatni.
Milyen alakú ültetőedény lehet a legalkalmasabb szerinted? Frint a paprikához minél mélyebb hosszúkás cserepet javasolt. Paradicsomnak is ilyen kell? Esetleg nem túl mély hanem széles?
Paradicsomnál is drukkolni kell, hogy kössenek a virágok, vagy nem olyan gubancos?
Továbbra ia kérdés még, hogy a terméseit folyton hozza, vagy nagyjából egy ütemben hoz virágot, amiből bogyót érlel?
Jelenleg nekem kb 40 cm magas, 20 cm széles bokor és mindegyiken 4 csomóban látok virág bimbókat.
Nekem a fólia alatt (tudom, hogy hülyén hangzik ez mindig leírv, de szabadban lehet, hogy másként fog kinézni) egyetlen kis karót tettem mellé, nem alakítottam (nem kacsoltam) szép formás gömbölyded bokrot alakított ki, olyan 40cm-es átmérővel. Elég sok termést érlelt, viszont kevésben volt mag. Ami partenokarp módon nőtt az kisebb, tömörebb termést adott, amiben volt mag az valamivel nagyobb lett. Szerintem kicsit szabályozni lehet a formáját néhány oldalhajtás leválasztásával. Nekem minimum féldetermináltnak, de inkább determináltnak tűnt.
http://consumer.yates.com.au/seedsandbulbs/variety.asp?variety=243 pl. itt is írnak róla. Meg elég sok helyen, bár van ahol eltérő adatok vannak, de általában a 60-70cm-t jelülik meg magasságnak.
Ha metszed a paradicsomot akkor pont csökkented a bokrosodást. A metszés jelentősége inkább a folytonnövő fajtáknál jön elő, amikor kezelhető méretre kell redukálni a burjánzó tövet. A determináltakat esetleg kicsit lehet ritkítani, de úgyis alacsonyaz záródik a hajtásrendszer, és elég jól formált bokrot ad. A féldeterminált fajtáknák ugye meg köztes megoldást kel keresni.
A folytonnövő fajtákat én legtöbbször egy max, két hajtáson eresztem el, különben kiszorulnék a fólia alól. Így egyenletes, a teret jobban hasznosító, felfelé terjeszkedő tövet nyerek. A korai , arasznyi méretű oldalhajtásokat ledugva még termő palántákat lehet nyerni. Igaz, a teljes termésmenniséget már nem adják le, de pótlásnak, kiegészítésnek jók. Egyedül a középső, a fő hajtásra érdemes vigyázni, mert 2m-ig arra is szükség van. Utána azt is ki lehet törni, bár amúgy is lassul a növekedése. Utána jöhet egy alacsonyabban újból kitört oldalhajtás. Kis gyakorlattal, és sok munkával jól lehet kezelni a paradicsomokat.
Én egy asztalostól hozok forgácsot ingyen.Régebben takartuk a talajt az udvarról lenyírt fűvel is,ez is jó,csak hamar megszárad és szinte semmivé válik.
Amikor kikerül a paprika-paradicsom ősszel beásom a földbe,legalább lazítja ezt a ronda agyagos talajt.
Nitrogén?Trágyázni kell és lesz nitrogén.
Geotextilt még nem próbáltam,így nincs véleményem róla.
A Tiny Tim milyen növekedésű paradicsom? Mekkorára nő meg? Szükséges karózni, vagy megáll a saját lábán? Többször is hoz termést, vagy a mostani virágaiból lesz minden termése?
Egyáltalában a paradicsomot szokták, lehet metszeni, hogy bokrosabb legyen?
Azt már én is használtam, csak 8 centisen.Meg voltam vele elégedve a virágoskertben.
De valaki felvilágosított, hogy sok nitorgént használ az elbontáshoz.Ezért arra gondoltam a paprika/pari esetleg nem díjazza.Bár végülis nem ásom be, akkor csak nem használ annyi nitrogént, ugye?Hát, ha mást nem is, de ezt kipróbálom.Tele vagyok fahulladékkal, majd elgyalulom, lesz sok jó forgács.De egy darabon kipróbálom a geotextilt is.
A paprika miért nem szereti?
Esetleg lehet olyat csinálni, hogy a fekete fóliára egy fehér fátyolfóliát fektetni, és akkor nem melegszik be annyira?
Jaj!
Most jut eszembe! Geotextília!Az Obiban vettem egy tekercset (75m2 8ezer) tóalá, és azt írják mindenhol, hogy jó a gyomosodás ellen is.Ez persze evidens, mert nem tud átnőni rajta semmi.
Nem az lenne a legolcsóbb megoldás? Ráadásul a vizet átereszti.És nem fekete, tehát nem melegszik át annyira.
Újfent felpattanok a vesszőparipámra: Talajtakarás!!
Még van egy kis időm körültapogatni a témát. Termelt-e valaki nagyobb mennyiségben fóliával takart talajon paradicsomot (és rokonát a burgonyát)? Nincs sok időm a kertben matatni, gaz me mindig van bőven és ameddig nem árnyékolja teljesen a paradicsom/paprika/krumpli a talajt addig bizony kemény küzdelem zajlik közöttünk. Arra gondoltam, hogy mivel amúgy is csepegtetek a talajtakarás egészen kézenfekvő lenne.
Mennyire van el a paradicsom ilyen körülmények között? A paprika nem nagyon, azt tudom, de a paradicsom más habitusú növény. A krumpliról már több helyütt is láttam cikkeket, ott is jól jönne ha megspórolhatnám a töltögetést, meg a kapálást.
Az a néhányszáz forint, amibe a több évig is felhasználható fekete/füstszínű fólia kerül bőven kompenzálódik a megspórolt idővel.
El vagyok velük, mivel nem a termésmenniség a fő szempont, hanem az ízletes, sokféle paradicsom. Csak szeretném, ha a palántáim úgy kezdenék pályafutásukat, hogy ne csúcsától a talpáig kanállá sodródott levelekkel kelljen szenvedniük. (mivel sok félét termesztek hála az égnek, vannnak olyanok is amik rezisztensek, vannak olyaok amik viszont láthatóan fertőzöttek.) Ráadásul paprika is van mellettük szép számmal, és azok is néha beleszaladnak a késbe. Más, aki fémzárolt magból ültet, az nagyjából mindig fertőzésmentes magból indít, ám aki csereberél annak egyrészt jó, ha másnak nem fertőzött magot küld, másfelől meg jó, ha saját maga nem olyat kap.
A szőlőben alkalmazott szerekkel elvana paradicsom, gomba és baktérium ill. rovarkártevőktől mentesül, de a vírus más tészta.
Milyen problémád van paradicsomnál a vírusokkal?Hogy jelentkezik?Mik a tünetek?
Mi a szőlősorok közé szoktuk palántázni,amikor permetezem a szőlőt kap a paradicsom is amíg zöld.Amikor érik akkor a szőlőpermetezés idejére fóliával letakarjuk.
Inkább azt mondanám (ha az index gyorsabb lenne), hogy a lúgok és savak (valamint a hőkezelés) szélesebb ( a hőkezelés totális) hatásspektrumú.
A fundazol , dithane és társai gomba és max baktérium ellenes szerek, a vírusokr asemmi hatással nem rendelkeznek. A beöntözést nem tudom hogy hova lehet sorolni, a hatása talán hosszabban tartó, mint a csávázásnak. Lényeg, hogy a teljes gyökérzónát elérje. A fundazol ráadásul szisztemikus fungicid, a növényben felszívódva hat.
A hőkezelés nem pirítás:) csak 80°C-on kell tárolni a magot 24 órán át (Én valami forróvízzel hőntartott inkubátorféleséget vízionálok, mondjuk valami akvárium fűtőbetéttel kiegészítve) Ettől még elvileg nem kell meghónia a magnak. (Nem az én ötletem, a 70-es években már létezett, szakirodalomban leltem)
Én a megvetés után mostanában jól belocsolom Fundazollal a földet. (Akkor ez csávázásnak minősül?) A fundazol csak gomba ellen használ asszem. Tehát további kezelés kell a vírusok miatt. Felsoroltál három szert is. Ezek vagy, vagy és logikai kapcsolatban vannak? A "magpirítástol" (hőkezelés) erősen félek. Szerintem könnyen el lehet b@ szni a dolgot. Sütőtök magot szoktam pirítani, de azt meg is esszük utána, ha nem égetem meg :)
A növényvédős topicban polemizáltunk erről.
Dióhéjban:
Vannak por és nedves csávázó anyagok.
Por: valószínűleg csak az egyszerűbbekhez jutsz hozzá, amik gomba és baktérium ellen védenek. Ezekkel annyi a munka, hogy vetés előtt kicsit beáztatod a magokat a meghatározott töménységű oldatba, azután elveted, vagy vetés után az oldattal beöntözöl, vagy a nagyon enyhén nedvesített magokkal összekevered a port, és vetsz amikor vetsz. (Dithane, Fundazol, Champion)
A nedves csávázó anyagok általában lúgok NaOH, KOH,Na3PO4 (trisó) különböző töményságű oldatai illetve mostanábann használják a HCl-t és a H2SO4-et is. Ezek gyorsan dolgoznak, nátronlúgnál 1.5%-os koncentrációnál 10perc sósav 20%-os töménységnél néhány perc, kénsavnál 5% 5perc. Ez betesz a vírusoknak is:)
A por alakban felvitt csávázószer a vetés után a mag közvetlen környezetét is gombamentesíti, nagyüzemben talán ez a jobb, otthon simán elég a gömbaölős beöntözés.
Az itt emlíett csávázási módok a magfelszínhez kötött gomba-baktérium-vírus ártevők ellen hatásosak, a magon belül hurcolt vírusok ellen csak a hőkezelés véd, ezt most szándékozom kikísérletezni (mármint azt, hogy a magok hogyan viselik) Kicsit macerásabb, de ha tényleg olyan mint amilyennek írják, akkor inkább ez. Persze, a növények kelés után elég hamar ugyanúgy fertőződhetnek, és fertőződnek is, (talajból, tetvektől, lebegő gombaspóráktól) de amíg lehet jó tisztaán kezdeni.
OK CORTEN lebeszéltél a bizonytalan összetételű szerekről. Szerintem valami ajánlott szerrel fogom a magokat megkezelni.
Az áttüzdelés nem jött volan össze mert nagyon rá volt nőve és talajba nagyon kötött a kis gyökere. Igazából áttözdelésnek indult, amiből kicsípés lett :(
A Tiny Tim paradicsomom ilyen volt 3 hete, most virágzik szépen.
A Mini Chocolate pedig nagy örömömre sorba tartja a virágait és kötnek szépen! Ez friss fotó.
Olyan anyagokkal ne próbálkozz, aminek a pontos összetétele nem ismert. A fertőtlenítő kézmosószerek elég sok segédanyagot is tartalmazhatnak amiknek csírázásra gyakorolt hatása nem ismert. Fene tudja mennyire diffundálnak a mag belsejébe, és ott mit csinálnak. Ha kevés a mag és ráadásul kincset ér, akkor inkább próbálj újra vetni belőle, és Dithane M45-el, vagy Chinoin Fundazollal csávászni, vagy ültetés után annak oldatával beöntözni. Ezek kis kiszerelésben is kaphatóak, sokáig eltarthatóak. Jobb híjján veszel egy kombinált csomagot (ha még van ilyen alma-szőlő-stb amiben van rovarölő, meg kétféle gombaölő. Ezekben általában 1-2 dkg-os tasakban ott van a fent említettek valamelyike is. Ha nincs mérleged, akkor úgy tudod szétosztani mint a kokaint. Szemre is elég jól szét lehet adagolni akár 8 kis adagra is. Vízzel oldod, azután locsi:)
Nem drasztikus méreg egyik sem (max a rovarölő) azért a körültekintés ajánlott!!!
Képes voltál kicspni egy szárba szökkenő Jalapenot???? Miért ne plántáltad át egy másik pohárba? Olyan kis korban még simán megoldható .(pikírozás rulez) Én örülök, ha az az egy is levelet bont...szuperfoszfát is rulez!
Sajnos a kémiai dolgokkal nagyon gyengén állok. Lehet, hogy Frint segitségét fogom kérni, (hamár úgy is összehoz minket a szerencs pénteken, nem csak borozunk, hanem nátronlugozunk is:) a konkrét kivitelezésben. Kicsit olyan mintha az asszonyra bíznám az autóalkatrészt:)
Én magamtól azon gondolkodtam, hogy Clarasept-be fürdetem meg a Long Ch. Habanero magokat. Ez egy erősen fertőtlenítő kézmosószer, amit még akkor vettünk amikor csecsemő volt a háznál. Gomabölő antibakteriális ... Szerinted jó lehet?
Krimó féle Jelapeno kikelt! A leglustább eddig. 15 napig tépte az idegeimet és 22 nap után fricskázott egyet az orrom hegyére, mert mégegy mag kikelt 1 centire az előzőtől. Azt persze kicsíptem mellőle fájó szívvel. Az előző magvetésnél nem kelt ki egy se belőle. Lehet hogy Frint tanácsára hozzátett szuperfoszfát hozta meg a szerencsét. Olyan ez mint a horgász csali. Lehet találgatni, variálni és játszani a keverékkel és találgatni, hogy segített-e, vagy egyszerűen mázli? :)
Bazzzz....
Látom amint Kilgore dong a virágok körül, kezében kis pemzlivel...olyan kifestőkönyvbe illő vízió:)
A habanerok tényleg tömzsi kis jószágok, gondolom az eredeti élőhelyen sem a tűző naphoz vannak szokva, hanem inkább aljnövényzetként vegetálnak.
A vírusmentesítésről találtam egy érdekes módszert:
24 órán át 80°C-on vagy 48 órán át 50-52°C-on kell tartani a magokat (sajnos a páratartalmat nem írja) jövő évre ha addig élek is csinálok egy inkubátort! Állítólag így a mag belsejében lévő vírusok, baktériumok elpusztulnak. Persze lehet, hogy egy jól szigetelt termosz szerűség is megtenné. (szárazdunszt)
Vegyszerrel: 1,5%-os nátronlúg 10 perc hatásidő, vagy 20%-os HCL ugyanígy, vírusok baktériumok ellen. Ez a két szer gyakorlatilag minden nehézség nélkül hozzáférhető (mondjuk a háztartási sósavat koncentrálni kell, hiszen az csak 10%-os, jó esetben)
Amúgy mindenképp érdemes csávázni, mert akár duplájára is emeli a csírázási hajlandóságot, ill védi a csíranövényt.
Én most ugyanígy vagyok a Krimo-tól kapott Jalapeno magjaimmal, mint te a Habaneroddal. A sok mag közül egyelőre csak egy hajlandó éledezni, a többi semerre sem mozdul. Remélem, legalább ez az egy ivaréretté válik:))
A vírusok egyébként leginkább mechanikai úton illetve vírusvektor rovarokkal terjednek. Ha csak egymás mellett vannak az még nem jelent potenciális veszélyt. Ha nem ér össze a lombozat. Amúgy szemre szvsz nagyon nehéz pontosan megállapítani, hogy pontosan mi is támadja a növénykét, mert vírusból kb 5-6 baktériumból 3-4, és gombából is néhány van ami elkaphatja. Mivel nem vagyok képzett növényvédelmis még kép alapján sem biztos, hogy pontosan azonosítani tudnám az adott tünet alapján. A paprika egyik nagy ellenfele a dohány mozaik vírus, az kis korban is támadhat, maggal is átvihető, a levelek világos-sötét mozaikos foltosodást mutatnak, deformálódnak, hólyagosodnak. (páfránylevél habitus) Ezen kívül még több is van, de csak tapogatok.
Van amelyik fajta eléggé tolerálja a vírus, kinövi. Vannak egyik, vagy másik vírusra baktériumra rezisztens fajták is, igazából nagyon nagy kárt ott jelentenek, ahol csúcsra járatják a kulturát. Ahol már 20-35%-os terméskiesés is milliós károkat okoz. Háztájiban legfeljebb egy-két tövet kidob az ember. A gombás és baktériumos betegségek randábbak szoktak lenni, azok ellen viszon kemikáliákkal eléggé jól lehet védekezni.
Amitől én már előre fázom, az a hernyóinvázió...amit azok tavaly műveltek..
Nem is gondoltam, hogy "attól" a paradicsomtól jött volna a vírus :)
Azért kérdeztem, hogy mit lehet tudni a fertőzéséről, mert a mellette levő Long Ch. Habanero volt erősen vírusos és a parinak az a levele kezdett kicsit foltos lenni, amelyik mellete volt. (A többi pari palántának semmi baja eddig :) A fertőzöttnek hitt levelet letéptem és azóta nem látok semmi gondot.
A fertőzött Habanero palántát karanténba tettem és végül kidobam. Csak mivel egy tényleg nehezen kiköltött Habaneroról volt szó, amiböl egyetlen palántám volt, azért foglalkoztatott a megmentése. De nem merem rizikózni az egész állományt és így lemondtam róla :(
Tényleg érdekelt volna, hogy ki hogyan vészelte át, ha átvészelt ilyesmit.
Más. Érdekes kisérlet!
1, Egyenlőre úgylátom a mesterséges világításon a legszebbek a növényeim. Egyáltalán nem nyúlnak és szép tömör lombos palánták fejlődnek.
2, Teljesen azonos körülmények között vannak a paprikáim, most jó sok fajta és kimagaslóan a Habanerok (mindegyik változata - Red, Yellow, Manzano) bírják ezt a csúnya borongós fényszegény időt. Csodálatosan, harsány szépek és zömök kis palánták maradtak!!! Más fajtákkal (a Patricias Peppert kivéve) nagy a kínlódás, hogy kibírják még egy ideig nap nélkül.
3, A Mini Chocolate virágok kötnek!!! Hurrá! Legalább a fele virág megmaradt eddig. (Zümmögve látogatom őket a gyerek festőecsetével:)
Amilyen szar az index, és amilyen ritkán jutok a közelébe...
Nem tudom mi lehet a növénykéd baja, én tavaly is meg az idén is (sajnos, jobb híján) csávázás nélkül vetettem és nyár közepéig nem is igen vettem észre semmiféle különösebb vírusra utaló tünetet. Azon a paradicsomon (ha az amire gondolok) még azután sem. A magok ugyan abból az adagból származnak, hát nem tudom mi lehet az ok.
Nálam még csak a paprikák bújtak ki, a paradicsomoknak van 2-3 napjuk (szerintem egy másodvertéshez sincs késő) majd figyelem őket.
Ha másodvetés mellett döntesz, akkor próbáld ki valamilyen lúggal csávázni, az leviszi a magfelszínhez kötött vírusokat (a magon belüliekkel persze más a helyzet) , de mondom , nálam csávázás nélkül sem volt eddig semmi gond.
Amúgy paradicsomspecifikus vírusból van egy pár, majd megnézema szakirodalomban. (pont ma szóltak a könyvtárból, hogy jó lenne ha visszavinném)
Érdekelne kinek milyen tapasztalata van ezzel a "fekete rémmel".
CORTEN egy hozzászólásából azt vettem ki, hogy nem is olyan nagy gond, szinte még együtt is lehet vele élni. Valami olyasmit írt, hogy egészséges növekedésnél, gyorsabban nő a növény, mint ahogy a vírus terjed. Ebből arra következtettem, nem kell egyből tövstűl kitépni a növényt.
Máshol meg azt írják, kész csapás és azonnal égessük el a növényt és cseréljünk talajt, ...
Én ugyebár nem szabadföldön tevékenykedek, mégis úgytünik "bekaptam". Mit tegyek?
Az egyetlen paradicsom fajtám levelein szerintem mozaik vírust látok és az egyik nagyon nehezen kikeltett paprikám is biztos beteg. Egyrészt féltem a többieket, másrészt szeretnék okosabb lenni.
Itt vagyok én, csak nem írok. Paradicsom ügyben pláne nem volt aktuális. Kösz a tanácsokat.
Off: A Bécsben vett orchideák épp most virágoznak és vettem egy digit fényképezőt. Holnapra teszek fel képeket az orchideás topikba. Persze paradicsomot is lehet vele majd fényképezni.
On.