Nem, lisztharmat ellen is jó a felszívódó szer. A Thiovit (bár állítólag kevésbé) és minden kén tartalmú szer erősen perzsel 20C fok fölötti hőmérsékleten, szóval érdemes vigyázni vele!!!
A Quadris hírneve nagyobb, mint az ereje. Nálam se fogta meg a lisztharmatot. Ha nincs "olyan" idő, akkor talán jó lehet, de erős fertőzés esetén nem kira.
Rubigan + Karathane - nal nyomultam a hétvégén lisztharmat ellen, meglátjuk.
Viszont a Quadris komplexitása miatt nem jól keverhető (a növényvédő boltos szerint) ezért a Topassal permetezést külön javasolja. (Én is azt vettem a jövő hétre.)
Kén ugye kiesik ebben a kurva melegben, mégha a Thiovit nem is perzsel annyira. Ezért lenne jó egy kistraktor, amivel fél óra alatt lefújnám az egészet...
Szóval nálam így lesz:
2 hét múlva: Topas + Dithane 4 hét múlva: Quadris utolsó (remélem): Rézgálic
1. Ha ridomillal permetezel, akkor kékes foltoknak kellene lennie a levélen, mégpedig elég soknak, ahogy beszárad a permetlé. A felületen kolbászoló zoo-spórákat elöli a nehézfém, így véd a szer. Ezért próbálj meg egy kicsit bővebb lével permetezni!!
2. Én elgondolkoznék a lisztharmat elleni védekezésen is a helyedben, mert ezek a képek nekem erősen gyanúsak. Kérdezd meg Antisystemet a növényvédelem topicban, ő igazi csúcsmenő.
Permetezz shavittal, és két nap múlva látni fogod a hatást, majd 9 nap múlva ismételhetsz, azután jöhet a mondjuk a mikal mint preventív szer az ujrafertőződés akadályozására újabb 9 nap elteltével.
Hetfon lepermeteztem a szolomet Ridomillal, de ugy tunik, a peronoszpora nem dolt ki teljesen, ujabb feher foltok vannak a level fonakjan, es sargul az atellenes oldalon. Erdemes meg varni egy esetleges ujrapermetezesre, vagy mielobb alljak neki? A termes jonak igerkezik, nem szeretnem elbaltazni egy kesei permetezessel.
Akkor ha lehet még ma nyomd le az egészet Shavit-tal (kontakt szer folpet tartalommal), és ismételd meg kilenc (9) nap múlva a permetezést. Utána újabb 9 nap múlva rubigannal permetezz (felszívódó, ún. szisztematikus szer)
Itt mese nincs a gyorsaságra szükséged van, mert már csak a kár enyhítése maradt, a bvetegség már kialakult.
Apropó a Shavit II. kategóriás szer, lehet, hogy a boltost meg kell kenni, hogy adjon méregengedély nélkül.
A Quadrist én is csodaszernek véltem, ami a gyártó szerint mindhárom (liszth. Peronosz, botritisz) gombabetegség ellen hatékony, de nálunk (Mecsekoldal)permetezés után 6 nappal több különböző fajta bogyóján megjelent a lisztharmat. Ezért a mostani permetezésbe ami 3.- utolsó volt a Quadris blokkban tettünk külön lisztharmat elleni (Topas) szert, és 9 napra permeteztünk. (Hallotam tavaly már ezt egy integrált termesztést folyató gazdától, h. a Quadris lisztharmat ellen nem 100as; arra inkább az Eclair jó de annak viszont a peronosz. elleni hatékonysága nem kiváló. Szóval nincs tökéletes megoldás. - Másnak tapasztalatok?)
Eső után a köpönyeg nem sokat ér. Eső után a kontakt szer nem sokat ér peronoszpóra ellen, megelőző védelemre jó de bejutott kórokozó ellen semmit nem ér. A lentebb már említett rezes Ridomil G. Plus az igazi orvosság ellene. Lisztharmat ellen még inkább elmegy a kontakt kén pl. a Thiovit, mert a lisztharmat mindig kívül van. Üdv Chess
Ismerősékhez annó befolyt a nagymama testvére from Német Szövetségi Köztársaság és a legnagyobb felháborodással észlelte, hogy a WC-be x@rnak, mikor ott a szőlő.
És hogy jó példával elől járjon, 2 hétig tüntetőleg a szőlőbe végezte a dolgát. :)))
Amúgy óvatosan megpendítettem aptyuknak, hogy egyes nézetek szerint túl sok a szőlő, le kéne szedni belőle, de szokatlanul kemény ellenállásba ütköztem. :)
A miénk nagyon rági tőke, a fene se tudja mikori, asse lehetetlen, hogy a II vh előtti, mert az azutáni háztulajokból nem nézek ki szőlőtelepítést.
meddig él egy szőlő?
Ámbár az lehet, hogy bújtatással szaporították, de akkor se mai gyerek. Mert mi 86-ban vettük a házat, s akkor se volt zsenge korú a lugas...
Nálunk is legalább ennyi fürt van a nagyszemű csemegeszőlőn (pontosabb fajtáját nem tudom, itt volt már a kertben mikor vettük a házat). Milyen bizarr tápanyag utánpótlásról hallottál? :-) Mi eddig nemhogy nem pótoltunk, de még a kapálással, öntözéssel is elég csínján bántunk. Mégis túl sok lett rajta idén. Tavaly pont ezt a sűrű részt vitte el a peronoszpóra még virágzás után. :-(
Ez orult sok termes, vesszonkent borszolonel egy, csemege szolonel egy-ket furtot erdemes hagyni - metszestol fuggoen. Mikor a bogyo bors-borso nagysagu /azaz mostanaban/, le kellene szedni azokat a furtoket, amelyek a vesszo vege /hajtascsucs/ fele esnek.
A Quadrisról csak jókat hallottam eddig, van benne kontakt és felszívódó szer egyaránt, és egyszerre brutalizál majd minden gombabajt. Bár kicsit drágább mint a szokványos szerek de annyival jobb is.
Köszönöm a válaszod. Valószínűleg több hibát is elkövettem. A legelső, hogy túl sok levelet hagytam, azért, hogy takarjon. Így valószínűleg rosszul szellőzik és érzékenyebb a gombabetegségekre. Amikor a rozsdásodás megindult, pánikszerűen újra megpermeteztem, az addigi Thiovit után rézoxikloriddal. Igazad lehet, hogy leperzseltem. Tanulság: jövőre jobban megmetszem és csak egyféle, jó szerrel permetezek. Hogy ez mi legyen? Mi a véleményed a Quadrisról, amit itt ajánlott egy kedves levelezőtárs? Ajánlatod szerint Antisystemet is megkérdezem. Köszi!
Sodrómoly a neve. Kártétele nagyjából jelentéktelen, nem szokta elérni a kárküszöböt, aminél érdemes lenne védekezni ellene. Ha üres, akkor a hernyeaux-ok valószínűleg kimásztak már belőle. A biológiai védekezés (letép, csunyarosszbogár eltapossuk) tökéletes, nem is kell más.
Köszönöm a megerősítést. :-) "Érzésből" ez volt az első pánikreakcióm :-)), hogy ahol ilyen levelet láttam, letépkedtem. Mivel nagyon nem értek az egész témához, feltételeztem, hogy ezek a gubacsatkák esetleg máshol is rejtőzködhetnek, és ezért intenzívebb védelem kell. Azóta párnaponta megnézem, szerencsére összesen 3-4 ilyen levelet találtam. Hopp, eszembe jutott még 1 kérdés: néhány helyen láttam az inda végén barnára összeszáradt, és szivarszerűre betekeredett levelet lógni a szintén kiszáradt levélnyélen. Na ez mi lehet? Ezeket is leszedtem, megnéztem belül (kitekerve), de semmi gyanús jóhiszemű jogcímnélkülit :-) nem találtam benne.
Szőlőgubacsatka a neve. Általában a tőkefej közelében, a belső leveleken található.
Javaslom, hogy NE permetezz atkaölő szerrel, mert akkor kinyírod a ragadozó atkákat is, hanem a zöldmunkák során mindíg tépd le a leveleket. Gyenge kis fikus állatkák, előbb utóbb nem tudnak visszamászni. Fontos, hogy a növényed jól szellőzzön, mert akkor nem tud az árnyékba bújva megmaradni. (Azaz szedd le a dzsumbujt a tőkefejről, legalább annyira, hogy a szőlőd a talaj 80%-át árnyékolja.)