Kezdő hegesztők számára hoztam létre ezt a topic-ot. Banális kérdések, gépvásárlás megtárgyalására. Egymásnak való segítségnyújtás, tippek, információk. Kérem mindenki tisztelje a kezdő kérdezőt.
Ha a rövid kábel nem zavar, akkor kezdésnek tökéletes. A testcsipesz viszont hamar csereérett lesz. Nekem is ilyen volt a Bort gépemhez és egyik fórumtárs írta, hogy gyorsan felejtsem el. Már itt a csereelem hozzá és nem fogja sokáig bírni valóban a gyári megoldás.
A fórum olvasgatása alapján EZT a hegesztő gépet vettem. Már megkaptam ajándékba egy Lux automata pajzsot. Az újabbakban szerencsére már ceruza elem van, nem pedig cserélhetetlen gomb elem.
Milyen pálcát kell vennem ehhez a géphez? Egyenlőre szögvas-zárt szelvény kombókat hegesztgetnék.
Kell-e másik profibb kábelt vennem hozzá? Vagy ráérek, ha majd a gyárit leamortizáltam? :-))
Érdeklődnék hogy egy IWELD GORILLA POCKETPOWER 130 géphez milyen ESAB számú elektródát érdemes venni otthoni barkács használatra? Ami sokoldalú de a legerősebb varratot csinálja, elég sokféle elektródát láttam, és tanácstalan vagyok.
Egy kis segítséget szeretnék kérni. A mai nap folyamán kaptam ajándékba 3 szál bevonatos alu pálcát. Semmi szám vagy jelölés nincs rajta. Csak a fehér bevonat. Kérdezném, hogy ezt milyen polaritással és hány amperrel lehet használni? A pálca 2,5mm-es. Szépség nem fontos, inkább csak próbálkozás lenne.
Értem, köszönöm. Szemantikai problémám van, rosszul értelmeztem a testcsipeszt, azt neveztem munkafogónak, dehát ilyen megnevezés nincs, ezt csak én alkottam, pedig a használatiban alkalmazott megnevezések egyértelműek.
Porbelesnél, ezt a kilógó polaritásszelektort a negatívba. A testcsipeszt dugod a pozitívba. A munkafogót felejtsd el az a fogyóelektródáshoz nem kell. Alulra a kombinált euro csatlakozóba pedig a pisztolyt.
Jól értem a helyzetemet, akkor a porbelesnél, amit vettem a géphez, ezt a kilógó dugót a negatívba kell, a munkafogót a pozitívba, a huzaltolót a legalsóba?
Bocs, hogy nehezen esik le, de nem akarnék hülyeséget csinálni.
Az a kilógó dugó belülről a huzaltolóról jön, sehová máshová nem kapcsolódik, más szerepe nincs. Az előlapi aljazatba dugva megy át a hegesztőáram a huzaltolóhoz.
Az aljzatot pedig a huzalfajta szerint választod. Önvédő porbelesnél - , más esetben +.
Megintcsak kösz a segítséget, kezd világos lenni. Bocsánat, de rosszul értelmeztem a méretet, a pálca átmérője 2-es, a kódszámát most nem tudom megnézni, csak holnap.
Na erre az alkalmazásra pont tökéletes a porbeles. Főleg ha szabadtéren használod mert eléggé tud füstölni.
A testcsipeszt itt pozitívra kell kötni. A polaritásváltót a negatívra. (így az előtolón DC- lesz a polaritás)
Az A poti csak bevont elektródánál játszik.. tökmindegy hol van akár 0 is lehet (illetve 10 a minimum felirat)
A V (feszültség) potit 15-16V közé érdemes belőni, tehát a beosztáson a 14 és 17 közti kis fehér mezőben tök oké.
Ha ez megvan akkor a huzalsebességet kell belőni az ideálishoz közelire, ezzel olyan 4m/perc felett indulnék, tehát ismét a kis fehér mezőben valahol lesz jó.
Kasamasból a 20, 30, 51, 52, 53, 56 jelű elektróda bázikus, tehát az elektróda fogó a +
a 22, 24, 26, 36, 39 bázikus, tehát az elektródafogó a -