Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Hígan folyós pocsolyában, mozgatás közben kevés föld, viszonylag sok víz.
Szerintem elég sok vízzel mosatásnál a két tő is szétválasztható kevés sérüléssel.
Szentendre közel van BP-hez, meg kellen kérdezned valamely Pesti céget, hogy van-e nemes alanyuk.
Nem ismerem Pestet, de ha jól tudom az Állatkert sem teljesen állatkert, hanem vannak ott növények is, (múlt évben jártam ott, vagy 35 év után újra, és voltak ott citrusfélék is), meg van ott a közelben - ha jól tudom a budai oldalon - valamilyen Füvészkert féle is, de ennek nem tudom a pontos nevét. Volt szó már a topikon, hogy szokott ott lenni virág- és növénykiállítás, különböző extra növényekkel - (180 km-ről én sem tudtatok pontosan mindent!)
(Megjegyzem, én így csinálnám, így kevésbé sérülnek a gyökerek): erős vízsugárral a közös gyökérzetről mosatnám a földet, óvatos távolítási kísérletezgetések közben. Előbb - utóbb a két tő szétválik, ekkor viszont szintén iszapfürdős ültetést csinálnék, hogy a gyökerek körül ne maradjon levegő. (Ezt az iszapolós módszert gyümölcsfák ültetésénél is alkalmazzák).
A kérdés második részéhez!
Múlt héten voltam a Füvészkertben "Mandarin123" társunk érdekében, Ő cirtomfát szeretett volna oltatni. Az oltásnak épp itt az ideje, de Ők (Füvészkert) nem vállalkoznak rá (kevés az emberük, meg ott kellene tartani egy ideig, míg kiderül, megeredt-e az oltás, de nincs hely, stb, stb, szóval finoman szólva kivágtak, mint az a bizonyos macskát sz...ni). Ami pozitívum volt, hogy érdeklődni lehet, és ha tudnak, adnak nemes ágat (nem kérdeztem, hogy pénzért, vagy csak úgy ingyen), és biztos akad olyan kertész ember a közelben, aki az oltást ( vagy szemzést) elvégzi.
Nem tudom melyik részén laksz az országnak (ez a szegedi térség), tehát van-e a közeledben olyan hely, ahol nemes anyaghoz tudsz jutni, illetve van-e olyan valaki, aki az oltást, vagy esetleg a szemzést elvégzi). Az sem rossz megoldás, hogy az alsó elágazásoknál több ágba szemzéseket raknak, és ha az megfogja, akkor a felette levő vad részeket egyszerűen ki kell vágni. (Több szem, több esély).
Sziasztok! Most először tévedtem az index fórumra...beütöttem a google-ba, h narancsfa oltás :-D
Látom, sok szép dolgot nevelgettek! Gratulálok hozzájuk :)
Bocsánat, h így rátok török, de lenne két laikus kérdésem:
van egy (pontosabban kettő), kb 12 éves narancsfám. Két baj van velük: mivelhogy magról ültettem, két egymás melletti mag is megfogta, ezért most nagyon közel vannak egymáshoz. Már 60 centi magasak, de sztem akadályozzák egymást a növésben. Szeretném mindkettőt megtartani, szerintetek lehetséges úgy külön ültetni őket?
A másik kérdés: hogyan oltsam őket, h termővé váljék? Sajnos nem tudom, milyen fajta a fa, hiszen 1000 éve elszórtam pár magot........Az oltáshoz meg közöm nincs, életemben nem csináltam még olyat :(
Előre is köszönöm a segítséget, további szép napot!
Ja esetleg olajfát lehetne oltani azt még nem próbáltam, ugyanis virágzó fa van. Jut eszembe, van valakinek Nemes termő szelid gesztenye hajtása? be kéne a magnövényem oltani. igaz ez OFF volt üdv.
Nyár elején oltásidő, ha kell vkinek és van alanya, narancsot tudok oltani, esetleg mandarint, télálló mandarint, de lesznek majd kis poncirus alanyra oltott narik. Majd meglátjuk.
Köszönöm. Ez egy jó kérdés általában mindenki napon szokta tartani, termés is akkor várható. De nálam a nagyon erős nyári napban azért sinylődött egy kicsit. sztem pár órás félárnyekba célszerű tenni de érje legalább ennyi nap is.
Szivesen adom kedves Évi. Ebből a télálló nariból már igértél hajtást, azt majd letárgyaljuk. nekem meg még van a télálló mandarinból kis oltványom is. Egyenlőre most csak az óriás citrom virágzott, meg a multévi termést leszedtem. A narancsok még termésig nem jutottak el. A mandarin ia csak virágzik, a régi ugyanis tönkre ment de abból még előtte sikerült oltani, most ez az oltvány szokott virágozni. Majd teszek képet fel ha lesz. Most a kávé virágzását várom igaz megkötni nem szokott, valami miatt, de tele van kis bimbókezdeménnyel. Ami még virágzás elött van az az olajfa, abból tettem is fel képet már. üdv.
Gáborke! Megnéztem a honlapod, nagyon tetszik. Gondoltam rögtön kérek tőled tanácsot is. A paradicsomfát nyáron kitehetem tűző napra vagy inkább félárnyékban kell tartani? Tavaly összel szereztem (R.-tól). Télen kb 10 C-on telelt, le is dobta szinte az összes levelét, de az elmúlt pár hétben már kikerült a nappaliba és hozott egy csomó üj levelet.
Köszönöm szépen a felajánlást, lehet hogy elfogadom. Egy másik helyről is ígérték, így lehet, hogy nyár elején kapok egyet. Ha nem, jelentkezem, majd megegyezünk valahogy.
A kis narancsfám gyönyörű virága, melyet tegnap fényképeztem le, ma reggel lepottyant. Nem is nagyon sajnálom, mert még nagyon fiatalka a növény, vékonyak az ágai, nem bírta volna el a gyümölcsöt. Még három bimbó van rajta, de ezekhez se fűzök sok reményt. Ha ezek is lepotyognak, akkor legalább teljes erőből a növekedésre tudja fordítani az energiáit a kis narancsfa. Tavaly vettem egy ugyanakkora kis citromfával együtt, ez utóbbi nem hozott virágokat, de háromszor olyan erős, bokrosabb, nagyobb lett, mint a narancsfa, mely gyönyörűen virágzott, de nőni nem sokat nőt. Lehet, hogy a legjobb az lenne számára, ha leszedegetném mindig a bimbókat, de eddig még nem tudtam megtenni.
Mi újság nálad a citrusokkal? Tudom, hogy többfajta növénykéd is van, dicsekedj már el te is velük! Hagy sárguljunk az irígységtől!
Telefonon rendelni pl a Starkl-től lehet, de a Bp-i kertészetek-ből is lehet sztem, Oázis és társai. Hopp reklám.. Papaja nálam is kelés alatt van ha valakinek kell szóljon, márha kikel. Meleg világos helyre kell tenni, 18 fok alá ne csökkenjen a levegő ahol van. Érzékeny a gombákra, remélem gombaőlővel vagy egyéb módon sterilizáltad a talajt... Télen is melegben legyen.Gyorsan nő.
Ne is tedd ki. Érdekességnek írtam csak a fagytűrését. Enyhébb helyeken megmaradhat, de olyan bizonytalan, hogy nem érdemes próbálkozni vele. Főleg azért mert az alany valószínű nem bírja a fagyot. üdv.
Szia. Szinte mindent elmondtál amit akartam irni. A kumquat fagytűrését csak érdekességnek irtam, nem azért hogy bárki kirakja télen, főleg azért, mert ahogy Évi mondta, ha az alany nem fagytűrő akkor lőttek az egésznek. Tapasztalataim szerint a boltit általában keserű narancsra oltják ami persze fagyérzékeny. Vannak fajtái a kumquat-nak de úgy tudom mindegyik bírja a közepes fagyokat, legalábbis jobban mint a mandarin. Ha valaki mégis kiültetné, akkor oltsa rá vadcitrom alanyra, akkor van esély, bár igy is erősen takarni kell a kumquat-ot. Emlékeim szerint mintha valaki irt már volna hogy sikerült kumquat-ot kirakni igaz kissé vissza is fagyott neki. Évi, ha kell tudok kis vadcitrom csemetét adni. szép a narancsod!
Anyukámnak is fagyálló narancsa van, Rappai féle. Az ősszel szüretelte le róla az első gyümölcsöt. Ismered a mondást: Kicsit kicsi, kicsit savanyú, de a mienk!!!!
A fácska kb 20 centi magas volt, rajta pedig egy mandarin nagyságú gyümölcs. Még nem érett meg teljesen, mikor lepottyant a fáról. Pár nap múlva valamennyire besárgult, narancssárgás lett. Így megbocsátható, ha tényleg egy kicsit savanykás volt. Majd ha megerősödik a fa, akkor remélem, elbírja majd a termését.
Nálunk én vagyok a növénymániás, a férjem csak elnézegeti a virágokat, rámhagyja a velük való munkát. Még anyukám az, aki ugyanilyen virágbolond. Biztosan tőle örököltem a növényszeretetet.
Az biztos, hogy egészen más ízű a saját termésű gyümölcs, és nem csak azért, mert te nevelted, hanem sokkal édesebb, nem kényszerérett. De ezt neked nem is kell mondanom, ezt te is tudod.
Anyukámnak van többféle növénye, én csak néhány éve repültem ki a fészekből saját kertes házba, így én még csak most gyűjtögetem be a növényeket, még ifjoncok. Így ő mindenben előrébb van. Az elmúlt évben saját termesztésű citromot, citrange-ot, ananászt evett. Ezek kárpótolnak minden fáradozást velük.
Várom a képeket! Most kezdődik el a citrusfélék látványos fejlődése, virágzása, lesz fényképeznivaló.
Szerintem, te vagy az egyedüli, akinek kikelt a vadcitrommagja abból a szórásból. Pedig rajtad és rajtam kívül még Totoro hun is kapott, de még szerintem sokan mások is. Tényleg nagyon rendes volt Mergez, hogy így önzetlenül adott számunkra magot. Arról nem tehet, hogy valami oknál kifolyólag csíraképtelenek voltak a magok. (Kikéve egyet!)
A kapott magok felét odaadtam anyukámnak, hogy ő is próbálkozzon, de nála is hasonló eredmény lett. Mikor féltett magokat kapok, mindig megosztom vele, hogy ne egy helyen legyen, ha valami érné őket, legyen vésztartalék. Ez most nem jött be.
Szép lehet a virágzó mandarinfád. Nekem most egy kis narancsfám van, melynek az első virága kinyílt éppen tegnap. Ennek az egynek is erős illata van, így el tudom képzelni, hogy nálatok milyen lehet az "illatorgia".
Én is elővettem egy kis ecsetet, méhecskét játszom. Igaz, közben nem döngicsélek, de ha valaki ártó szándékkal közeledne a fácskámhoz, minimum csípnék.
Sajnos, elég kicsi még a fa, két virága már le is pottyant, mielőtt még kinyíltak volna teljesen. Nem is nagyon reménykedem, hogy valamelyik virág termőre fordulna.
Összesen 7 virága van, két kis ágon, fürtökben. Ebből 2 le is pottyant, ez az első, mely szépen kinyílt.
Ha eddig szobában tartottad, akkor szerintem még várj a következő hétig, akkorra már nem mond reggeli 3-5 fokokat, mely most jellemző. Nehogy megsértődjön, ha a 18-20 fokról kikerül a rideg 3-5 fokra. Arra viszont ügyelj, hogy ne égesse meg a nap, érdemes félárnyékos helyre rakni.
Sok sikert a neveléséhez. És kíváncsian várom a fényképeket!
Hatszázért vehettem a vadcitromomat, anno a Siberstől, most a rappáéknál sem több egy ezresnél a kicsik, az meg tud sikerélményt nyújtani, ha beindul...........
Nagyon csecse kis fa lett belőle, édesanyádnak is fagytűrője van? Amit dédelget,
vagy egy kis különlegesség? Nálunk nem én vagyok ám a nagy cirtus rajongó hanem a férjem....na meg van egy imádott kis banánfánk is ami még nem termett, de minden virágot én nevelgetek, ő csak veszi őket és nagyon tud örülni, mikor saját citromot ehet.......mert annak nem olyan az íze mint a boltié!
Sok a gond velük főleg míg magunkhoz szoktattuk őket, ja és mindent úgy csinálsz ahogy a nagy könyvbe meg van írva, de mégis mindig van valami nyügjük......D
most megmetszettem őket megint ledugtam néhány ágacskát, de még siker nem koronázta a kisérleteimet....
A fűtetlen fóliát pincei teleltetés után használjuk, mikor idekinn már csak egy két mínuszos idő van, mert a fóliában azért ha süt a nap az idén volt már példa rá hogy 35 fok lett benn és nem vettük észre, nagy a hőingadozás benn lehet hogy ez nem tett jót a levélzetüknek.......
Mindegyikről van képem, majd ha haza érek teszek fel képeket.........
Én is kaptam azokból a vadcitrom magokból és képzeld el, 1 db mag kikelt!!!! Most már kb. 6-7 cm magas a növény, több levélkével, rettentően nagyon vigyázok rá, hogy meg is maradjon. Örök hálám a magküldőnek, pláne, hogy kedvesen, önzetlenül segített még egy kis használati útmutatóval is.
A karácsonyra kapott mandarinfámon (mitis calamondin) millió virág ontja finom illatát. Nem gondoltam volna, hogy ennyire erős az illata, szinte bódító, az egész házban érezni, ha a szoba ajtaja nyitva van. Teljesen meglepett, hogy kezdő létemre -és persze az itt olvasott és alkalmazott segítséggel- elsőre ilyen sok virággal hálálja meg a törődést. (Mondjuk minden nap a reggelt azzal kezdem, átnézem a növénykéimet - Spricni orchídeának, banánnak..... - ez kell, hogy jól induljon a napom!) :-))
Átvettem a bogarak szerepét porzás ügyileg, kis ecsettel járok virágról virágra minden nap. :-))) Persze van rajta 4 zöld gyümi is, különböző méretben, remélem azok is beérnek.
Mikor lehet kirakni a teraszra szerintetek, hogy ne fázzon meg?
Teszek majd fel képet is, egyszerűen gyönyörű a sötétzöld levelek között a sok fehér virággal.
Most télen próbálkoztam vadcitrom magról való keltetésével, de a kapott magok mind befulladtak. Akitől kaptam, többnek is küldött belőle, de mindannyiunknál ez volt a helyzet. Pedig nagyon vágytam volna egy kis vadcitromra.
Anyukámnál most a hétvégén lett kirakva a 2-2,5 méter magas citromfája. Eddig az időnként fűtött garázsban telelt a többi növény társaságában. Mikor kisütött a napocska, délelőtt kinyitotta az ajtókat, hagy napozgassanak, majd délután becsukta, mikor kezdett lehülni a levegő. Így ment ez egész télen, mikor plusz fokok voltak kinn.
A marhatrágyát nagyon meghálálják a citrusok, anyukám is ezt szokta rakni a nagyobb növényekre. Meg is van a hatása.
Egész nyáron fólia alatt tartod a növényeidet, vagy ezt csak hűvösebb időben alkalmazod?
Az a legnagyobb öröm, mikor saját termésű déligyümölcsödet nyammoghatod. Minden fáradtságot megér.
Biztatásul egy kép Mergez saját vadcitromjáról. A fagyálló déligyümölcsök című topikba rakta fel még a télen, mikor értek a citromok. Néhány év, és már te is ilyen fával büszkélkedhetsz.
Off: Terebess oldalán a datolyaszilva magassága 4-6 méterben volt megadva, Szabó Lajos: Trópus-szubtrópusi gyümölcs- és élvezeti növények című könyvében pedig a következőket írja róla: A fák magassága fajtától függően 3 m cserjemérettől 12-15 m-ig terjed. Ezt a másik fórumban kitárgyaltuk, hogy ahány könyv, annyiféle méret. És minél többféle könyvet, írást szedtünk elő, annál többfajta adat jött ki vele kapcsolatban. Így abban maradtunk grifivel, hogy ezek alapján már nem hiszünk egyiknek sem, átlagolunk, majd meglátjuk, mekkorára nőnek meg.
On
A kumquatról:
A felsorolt adatokat (legalábbis az utolsó kettőt) hazai termesztők írták. Valószínűleg oltványokat árulnak, így tényleg ezek a tanácsok jók vele kapcsolatban. Mint az előző hozzászólásomban írtam, ha 100% kumquat lenne, akkor egészen más vonatkozna rá. De ez csak az én meglátásom.
Egy személyes vélemény Bene Laci honlapján található egyik adattal kapcsolatban: Írja, hogy a narancsot és a mandarint nem lehet dugvánnyal szaporítani. Ezt az én letört narancsfaágam nem olvasta szerencsére, mert már egy éve szépen elvan a földben, kigyökeresedett.
Így, maradjunk annyiban, hogy ahány leírás, annyiféle adat, melyből ki kell mazsolázgatni, hogy melyik lehet igaz.
A kinti vadcitromot már harmadik éve tartom kint , takarással, teljesen naivan rendeltem anno a Siberstől, és mivel sövénynek ajánlották én jól kültettem minden facni nélkül, de nem is akar szegénykém igazán semmire se menni, tavaly nőtt kb:10centit, de egy évig csak vegetált, a kinti narancsom az 30cm nőtt csak tavaly, pedig azt is kiültettem egyből, de marhatrágyával azért megjutalmaztam, lehet , hogy ezt értékelte, remélem kihajt majd, a Rappa azt mondta, hogy -15 ig bírja....
Ha kihajt akkor le a kalappal előtte!
Nekem már a fűtetlen fólia alatt kint vannak egy hónapja a többiek is...óriás édes citrom, narancsok, cédrát,thai lima...saját magról pomeló, nem igazán csípték először, de tavaly is ez volt aztán nyár végére nagyon megnőttek és gyümölcsök is voltak rajtuk.
A Terebess-oldalon volt az is, hogy a datolyaszilvafa 15 méter magas. Nem árt más forrásban is kontrollálni. Pl.: 1. A kumkvat 'nevelése megegyezik más citrusféle tartásával. Télen plusz öt fok feletti, világos helyiségben szeret lenni, tavasztól őszig pedig kint a szabadban. Télen nem szükséges lakásban tartani, megelégszik a veranda vagy a lépcsőház fagymentes hőmérsékletével.' 2. A Venuszpark lapján a kumkvat a 'mediterrán, szubtrópusi növények' között van, nem a 'télálló gyümölcsök' között. 3. Bene oldaláról: Citromfa – Citrus limon Mandarin – Citrus nobilis Narancs – Citrus sinensis Koktélmandarin (kumquat) - Fortunella margarita Mediterrán jellegû növények. Nyáron lehetõleg szabadban, félárnyékos helyen tartsuk. Télen a pihenés alatt hõigényük 0-10°C (hideg elõszoba), de fény szükséges.
Eddig még csak erről a kumquatról találtam leírást magyar oldalon.
A másik kérdés, mielőtt valaki kirakná a kumquatját teleltetni, az az, hogy az adott növényt dugványról szaporították, vagy oltvánnyal. Ha dugvánnyal, akkor 100% kumquat, így télálló. Ha oltvány, akkor az alany valamilyen citrus, nem tudni pontosan, hogy mi. Az egyik könyvem szerint a kumquat nagyon lassú növekedésű, ezért gyors növésű alanyokra oltják be. Leggyakrabban használt alanyok a citrustermesztőknél a következők: Cleopatra mandarin, ráncos héjú citrom, édes narancs, citrange troyer, stb. Ez utóbbi a télálló narancs egyik hibridje, mely fagytűrő. A többi viszont nem. Márpedig a télállóságot az alany határozza meg, ha az kifagy, az egész növény elpusztul.
Ahány könyvet, leírást keresel elő, annál többféle variációt fogsz találni ugyanarra a növényre, hogy mégis meddig fagytűrő. Ha egy adott növény -10 fokig bírja, még nem jelenti azt, hogy ne bírná ki adott esetben a -15 fokot, vagy ne pusztuljon ki -7 foknál. Fagytűrőképességüket lehet befolyásolni, hogy mennyire erősödött meg nyáron, volt-e takarva, szélvédett helyen, esetleg déli oldalban telelt-e, stb. A te télálló narancsod ezek szerint jó helyen van.
Arra kérlek, hogy számolj majd be fejlődéséről, kíváncsi vagyok rá. Anyukámnak is van egy kis fiatal növénykéje, nem merte még kirakni. Az ősszel szüretelt le róla egy kis citrange-ot, pedig az egész növény van vagy húsz centi magas. Ő az egyik féltett kedvence. Hátha a jó példa hatására felbátorodik.