A saját elméletemből következik, hogy a Hold nem forog.
Utána néztem, és egyetlen egy megfigyelés, vagy mérés sem utal arra, hogy a Hold forogna.
Semmi olyasmi, ami viszont a Földön megfigyelhető, a Föld forgása miatt.
A Hold alakja körtére hasonlít, de nem forgási ellipszoid, sőt nem is forgástest. Így az egyenlítője mentén nem mutatható ki olyan kidudorodás, amely forgásból származna.
A Holdon a Foucault ingának el kellene fordulni, amennyiben a Hold forog. Azonban ingás kísérletet még nem végeztek a Holdon, tehát nincs bizonyíték a Hold forgására.
A Holdon nincsenek tengerek, így az Eötvös effektus kimutatását célzó hajós kísérlet a Holdon nem végezhető el.
A Holdnak nincs dipól mágneses mezeje. Valamiféle helyi mágnesség kimutatható, de ez nem dipól jellegű, mint a Föld esetében, vagyis ez sem utal forgásra.
A Holdnak nincs légköre, vagyis nincsenek a forgásra utaló légköri jelenségek, nincsenek uralkodó szelek, ciklonok, hurrikánok, tornádók.
Vagyis semmi de semmiféle jele nincs a forgásnak.
Ezzel szemben a Föld valóban forog, és ennek több jele is van:
"Én azért nem hiszek neked , mert az asztal körüli fordulónál is megbuktál"
Csak te hiszed, hogy megbuktam, de valójában nem.
Amint már írtam, te használod a józan eszedet, és így majd el fogsz jutni oda, hogy megérted, miért mondom, hogy a Hold ténylegesen nem forog.
De ez egy kissé bonyolult magyarázatot igényel. Szerintem erre még nem felkészülve.
"Én nem tudom , hogy a te komlikát rendszereid szerint hol hibázol, de itt biztos,hogy nem látsz jól."
Megnyugtatlak, hogy jól látok. Értem azt is, amit te mondasz, ezzel az asztalos példával. Ebben nem is tévedsz. De a Hold esete bonyolultabb. Olyan előzetes ismereteket igényel, ami miatt csak nagyon hosszan tudnám elmondani. Olyan ismereteket igényel, amelyeket a "modern" fizikusok sem tudnak.
Én azért nem hiszek neked , mert az asztal körüli fordulónál is megbuktál , Ezt lehet komplikáltan ragozni. Én nem tudom , hogy a te komlikát rendszereid szerint hol hibázol, de itt biztos,hogy nem látsz jól.
igazad van, ezt nem jol fogalmaztam. szoval a hold helyzete valtozi a fold forgasi sikjahoz kepest es ezert valtozik az ot forgatni akaro ero nagysaga es iranya.
"...a gravitacio a hold korteformajanak dundi reszet tartja a fold fele."
Ebben egyetértünk. Ennek az az oka, hogy amikor a Hold megszilárdult, a sűrűbb anyag a Föld vonzó hatása miatt, a Föld felé tolódott el, vagyis "leülepedett".
"ahogy valtozik a hold keringesi sikja a fold forgassikjahoz kepest, valtozik a ket hatas aranya, ezert billeg a hold."
Ezt már nem így látom.
A Hold keringési síkja változik a Föld forgási síkjához képest?
destrukt 3854 "Pontosan így van. A Hold forgásának megítélésébenhelyes a helyes nézőpont a földi nézőpont. Azért, mert a Holdat a Föld tartja pályán, a Hold a Földnek a Hill gömbjén belül van. Vagyis a Holdnak a gravitációs főnöke a Föld.
És amit a főnök mond, az az igazság. A Földről nézve a Hold nem forog, és mivel a Föld a főnök, ez dönti el, hogy a Hold tengelyforgást nem végez."
Háát... 'érdekes' ez a "főnök-'beó'-elmélet",
mert van úgy 'a valóságban'!, hogy
a 'beó' "ugráltatja" a "főnök"-öt... ;-)
A Pluto törpebolygó és egyik holdja a Charon.
Aztán 'ott van' a Szaturnusz, "1980-S1 és 1980-S3"-as holdjai, 'akik' "egymást kerülgetik"... Akkor itt, 'ki' a "főnök"?: a Szaturnusz, vagy az egyik hold a másiknak ?! (de melyik, melyiknek...?!... és miért ?!)
És ha ugye 'ki lett jelentve', hogyaszongya: "És amit a főnök mond, az az igazság. A Földről nézve a Hold nem forog, és mivel a Föld a főnök, ez dönti el, hogy a Hold tengelyforgást nem végez." Rendben, a Naprendszer legtöbb holdjára igaz ez az 'alapszabály', de a fenti két Szaturnusz hold miért 'szórakozhat' így egymással... ?! (kedvencek...?! és ők "az egyenlők közt az 'egyenlőbbek'.." ?! ;) ;-)
És miért nem tudják 'hivatalosan', hogy a Hold nem forog... ?!
És ha a bolygók ilyen jól 'be tudják szabályozni' a holdjaik mozgását maguk körül (hogy a legtöbbnek "kötött keringési ideje van", azaz a keringési idejük és a "tengelyforgási idejük" megegyezik, ezért "mindig csak az egyik oldalukat mutatják a bolygójuk felé"), tehát ha a Naprendszer bolygói ezt 'meg tudják csinálni a holdjaikkal', akkor a Nap miért nem tudja ezt megcsinálni a bolygóival... ?! ('arra bezzeg van esze' -'a Napnak'-, hogy 'mindegyik bolygónál' ugyanolyanra 'állítsa be' a keringési idő, és a keringési pálya 'értékeit'... ! ;)
És ugye vannak "főnök"-ök, aki majdnem teljesen elvesztették 'hatalmukat' a 'beó' fölött... (amikor pl. a 'beó' hold, "kaotikusan, kiszámíthatatlanul kering" a "főnök" körül, és sokkal inkább 'egy nagyobb testvérére' 'hallgat', mintsem a "főnök"-re... ! ;) ;-)
"A Hyperion kaotikusan forog, kiszámíthatatlanul zuhan az űrben, miközben a Szaturnusz körül kering. A Hyperion forgását erősebben befolyásolja, hogy rezonanciában van a Szaturnusz legnagyobb holdjával, a Titánnal, a két objektum felgyorsul és lelassul, ahogy elhaladnak egymás mellett egy összetett variációhalmazban. Mivel a Hyperion sokkal kisebb, mint a Titán, forgását és pályáját sokkal jobban befolyásolja, mint a nagyobb holdat, és a Titán láthatóan excentrikusan tartja a Hyperion pályáját, ahelyett, hogy kör alakú lenne az idő múlásával."
Nakéremszépen!: akkor most itt ki a "főnök"?: a Szaturnusz vagy a Titán.. ?! ;-)
Aztán 'itt van' a rejtélyes Dactyl hold.. ;-)
"A Dactyl hold 1,6 kilométer átmérőjű, és a 32 kilométer átmérőjű 243 Ida kisbolygó körül kering. A Dactyl problémája, hogy egyelőre nem sikerült kisakkozni a kialakulását. az Ida gravitációja elenyésző ahhoz, hogy csak úgy befoghatta volna a meglepően gömbölyű holdat."
Amikor a "főnök"-nek nincs elég ereje, hogy 'magához láncolja' a 'beó'-t', de az mégis 'hűségesen' kering körülötte... Miért... ?! ;-)
Meg aztán 'úgy általánosságban'!: 'miféle "főnök" az, amelyik hagyja, hogy 'csak úgy' 'összevissza' keringjenek körülötte a holdjai, némelyek meg még 'ellenkező irányban húznak' a többihez képest, és mégsem történik velük semmi 'rossz', már hosszú-hosszú idő óta... !? ;-)
Ááá... valami nem 'kóser' itt, ezzel a "főnök" elmélettel...! ;-)
Nakéremszépen!, ilyen egy kvalitásos, tudományosan 'profétikus' hozzászólás, mint amit cseik a 3863-as válaszában adott, minek alapján lehet majd 'a jövőben', Őt 'dicsőíteni', vagy 'köpködni' -- a leendő mérési eredmények, és a 'cseik-jóslatok' 'korrelációjától' függően... ! ;-)
az szerintem biztos, h nem olyan eredmenyt fognak mutatni mint a foldon. lehet, h az inga v giroszkop nagyon lassan elfordul, de lesz egy helyzetuk, amibol nem fognak kiterni es ez a fold forgas sikjaval parhuzamos irany. tehat nem a hold forgasat, hanem a fold B reszecske mezojenek anizotropiajat fogja kimutatni. ez szerintem a fold eseteben is letezo jelenseg, csak a fold forgasa sokkal intenzivebb es elnyomja ezt.
ahogy a fold forog forgatja maga korul a B reszecske mezot. a foldtol tavolodva a B reszecske retegek kozott nyiroero lep fel. vagyis a tavolabb levo reteg le akar maradni a kozelebbihez kepest. a B reszecskek feluleti rezgese ezt gatolja, mint egy surlodasi eri. a foldtol tavolodva a surlodasi ero csokken es a B reszecskek kozotti ero no, vagyis egyre jobban el tudnak egymashoz kepest mozdulni a retegek.
ebben a kozegben van a hold. ha a fold forgasi sikjaval parhuzamosan nezzuk, akkor a fentiek alapjan, a B reszecske mezo es a hold relativ elmozdulasa a foldtol valo tavolsaggal no. vagyis az ingara/giroszkopra nagyobb ero hat a foldtol tavolabb mint a kozelebbi helyzetben. ez az ero elforditja oket nagyon lassan, de csak addig, amig be nem all az az allapot, hogy az inga lengese/giroszkop forgasi sikja pahuzamos lesz a fold forgasi sikjaval, mert ilyenkor nincs kozelebbi tavolabbi allapot, hanem allando tavolsagban lesznek a fold forgastengelyetol.
ez a hatas, vagyis hogy egy forgo objektum kozeleben levo objektum kulonbozo oldalaira kulonbozo erok hatnak a B reszecskek sebesseg kulonbsege miatt, tereli be az objektumokat kozel a kozponti objektum forgassikjaba, tartja fenn a keringesuket, forgatja oket es allitja be a keringesi tengelyt.
a holdat is megforgatna ez a hatas, de ennek ellent tart az asszimetrikus tomegeloszlas, vagyis a gravitacio a hold korteformajanak dundi reszet tartja a fold fele. de ahogy valtozik a hold keringesi sikja a fold forgassikjahoz kepest, valtozik a ket hatas aranya, ezert billeg a hold.
Köszönöm kedves cseik a korrekt és alapos! válaszodat. (rád mindig lehet számítani... ! :) ;-)
"ez alapjan pedig a hold, a fold forgo terreszeben mint nem forgo objektum leledzik. a velemenyem szerint, amikor kimerik a hold forgasat, akkor allonak fogjak merni."
Hmm... Ez érdekes, de 'egyenlőre' hiszek neked... ;-)
De azért --'pontosításul'-- megkérdezném, hogy 'akkor most szerinted az van', hogy ha a Holdon elvégeznék az "ingás", a "giroszkópos", és az ú.n. Corioliseffektus*-os 'forgás tesztet', akkor azok nem olyan eredményt 'fognak adni' mint itt a Földön, magyarul: nem lehet velük kimutatni a Hold, 'tengely körüli' forgását - mert az nincs ?! ;-o
hato eroknek olyan osszetevoje, ami egy zart koriv minden pontjan egyforma es a hold tomegkozeppontjatol elfele mutat (centrifugalis ero), akkor forog,
Ez a cseikfizika zagyvasága. A Newton-törvények egészen mást mondanak az erőkről.
korabban mar megtettem, de a kedvedert megint leirom ;)
az eddig felhozott ervek es peldak mindegyike a hold latszolagos mozgasarol szolt.
ha a fold rendszerebol nezzuk, akkor a hold latszolag nem forog.
ha a nap rendszereben nezzuk, akkor latszolag forog.
viszont a latszat nem a fizikai valosag. a fizikai valosagot az mondja meg, hogy milyen erok vannak jelen a rendszeren belul. vagyis ha letezik a hold reszeire vagy a hold kozeleben levo mas objektumra hato eroknek olyan osszetevoje, ami egy zart koriv minden pontjan egyforma es a hold tomegkozeppontjatol elfele mutat (centrifugalis ero), akkor forog, ha nincs ilyen akkor nem forog. fel kell menni es ki kell merni. ez tobbek kozott azt is el fogja donteni, h a mozgasok latszolagossagara alapozott elmelet helyes vagy sem.
az en DEU elmeletemben a mozgo objektumok magukkal viszik a B reszecskek egy reszet. ez igaz a forgasra is. vagyis a foldnek van egy olyan B reszecske mezoje, ami majdnem ugy viselkedik a foldhoz kepest, mintha a fold abszolut allo lenne, az ebben a terreszben levo objektumok mozgasat ehhez a B reszecske mezohoz kepest kell megitelni. de ez csak magyarazat, nem bizonyitek.
a csillagaszok szerint a galaxisok es csillagrendszerek mozgasat befolyasolja a kozepponti objektum forgasa. ezt ranezesre is elfogadhatjuk. az altrelben is van a teridonek olyan parametere, ami a forgo objektum gravitacios mezojeben hat az objektumokra. egyik sem magyarazza a valosagos mozgasokat teljesen, de extra feltetelekkel (pl sotet anyag) elfogadhato.
a legutobbi urfelvetelek meg bizonyitjak, h a feketelyuk megporgeti a korlotte levo teret, vagyis a belezuhano anyag bespiralozodik.
vagyis a lenyeg szempontjabol mindegy, h melyik elmeletet vagy tapasztalast vesszuk alapul, az biztos, h egy forgo objektumnak letezik egy vele forgo tere (most ne vitazzunk a ter fogalman) ami mint a termeszet altal kijelolt, egyetlen viszonyitasi rendszerkent mukodik a benne levo objektumok szamara, azok mozgasat ehhez viszonyitva kell megitelni.
ez alapjan pedig a hold, a fold forgo terreszeben mint nem forgo objektum leledzik. a velemenyem szerint, amikor kimerik a hold forgasat, akkor allonak fogjak merni.