Keresés

Részletes keresés

LVDH Creative Commons License 2022.04.07 0 0 19180

Sziasztok.

Hétfőn -2,3°C, kedden -1°C volt nálunk a már levirágzott kajszin. Nagyjából elbúcsúztam tőle idén is (2017-ben nem fagyott el utoljára).

Ma vizsgálgattam a bibéket és azt tapasztaltam, hogy a bibeszál vége 3-5 mm mindnek elbarnult, elszáradt. A magház felől éppnek tűnik, zöld színű

és a magház nem  fordul ki könnyen a helyéről. Olyan régen termett, hogy nem emlékszem már, hogy ilyennek kell lenni a bibeszálnak, vagy elfagyott azért barna?

Lehet még belőle termés?

Mozo66 Creative Commons License 2022.04.07 0 0 19179

Ide még nem jósolnak mínuszt de az időkép pár napos 4 jóslata már 0 ... remélem lejjebb már nem megy .

Előzmény: james69 (19177)
Bubi504 Creative Commons License 2022.04.07 0 0 19178

Miből gondolod, hogy a lucerna jó elővetemény ? Az egy dolog, hogy felhalmozza a nitrogént, de az pont nem szokott kelleni, és pótolni is a legkönnyebb. A tápanyagigénye viszont magas (a kálium is) - ez nem előny. A kalászosok jobbak ilyen szempontból.

Előzmény: diospyros (19159)
james69 Creative Commons License 2022.04.07 0 0 19177

A hétfői -3 fok az nem igazán lesz jó szerintem, természetesen ha bejön a jóslás.

Előzmény: Mozo66 (19176)
Mozo66 Creative Commons License 2022.04.07 0 0 19176

Na az előrejelzések hétfőre csak csúsznak  lefelé .

TK421 Creative Commons License 2022.04.07 0 0 19175

Ez meglepő, én eddig azt olvastam nagyságrendileg hogy teljes virágzásban -2 foktól kezd pusztulni és -4nél már 80-90% a kár

Előzmény: Mozo66 (19171)
Mozo66 Creative Commons License 2022.04.07 0 0 19174

Amúgy érdekesek lehetnek azok az adatok , hogy milyen hőmérséklet volt a talajon , 3 méter magasan és ott ahol a ventilátor működött . 

Azért érdekes a talaj szint hőmérséklete mert azt a hideget is felkeveri így az hűti a virágok magasságában lévő levegőt .

Előzmény: Mozo66 (19173)
Mozo66 Creative Commons License 2022.04.07 0 0 19173

A szélgép nyilván nem termel hőt csak keveri a légrétegeket a hatása attól függ milyen rétegek vannak . Egy szállított fagyban ahol több tíz vagy akár száz méter is egyforma hideg nyilván semmi .

Ha vékony a talaj közeli hideg réteg és jóval melegebb a magasabban lévő meleg akkor lehet jelentős hatása is . Szóval az abból tud dolgozni ami van . 

Előzmény: poza (19168)
poza Creative Commons License 2022.04.07 0 0 19172

Tudom. De ettől még csalódás.

Előzmény: Bubi504 (19169)
Mozo66 Creative Commons License 2022.04.07 0 1 19171

Hát ha a -4 -5 öt megúszta a leviragzott kajszi az zseniális ennek csak örülni lehet .

Előzmény: zsorsz (19170)
zsorsz Creative Commons License 2022.04.07 0 0 19170

A göncim a -4-5 fokot úgy néz ki megúszta, igaz egy része már betokozódott( mikor van az a köpeny és körömmel szétszedve belül a kis zöld barack). A bergeron, meg egy magról kelt ismeretlen még virágoznak rendületlenül, károsodást nem látni rajtuk. Esztergom környék.

Bubi504 Creative Commons License 2022.04.07 0 0 19169

Volt rá ősszel 80%-os pályázat (ami okosítva...). 

Előzmény: poza (19168)
poza Creative Commons License 2022.04.07 0 0 19168

Azt gondoltam, ennél többet emel. Ez sem a legtutibb módszer ezek szerint. A beruházási költsége pedig nem kicsi. 

Előzmény: Bubi504 (19160)
gáborke Creative Commons License 2022.04.06 -1 0 19167

Napról napra hüvibbet mond kedd reggelre főleg az Alföldre, -1-2 fok is befigyelhet a GEM szerint. Kötött virágállapotra ez már nem lesz kellemes. Kezdem unni...

naivkezdo Creative Commons License 2022.04.06 0 0 19166

Legyen igazad.

Előzmény: Bubi504 (19165)
Bubi504 Creative Commons License 2022.04.06 0 1 19165

Nem lesz érdemben 0 alatt.

Előzmény: naivkezdo (19163)
Bubi504 Creative Commons License 2022.04.06 0 0 19164

Nekem a saját mérésem nem szokott eltérni az időkép állomástól (nem vagyok messze tőle, furcsa is lenne ha eltérne). 

Előzmény: naivkezdo (19161)
naivkezdo Creative Commons License 2022.04.06 0 0 19163

Még kér a nép, felkészül jövő hétfő. 

muskat Creative Commons License 2022.04.06 0 0 19162

Köszönöm a Cuproxat-os kérdésemre adott válaszokat!

naivkezdo Creative Commons License 2022.04.06 0 0 19161

Én meg simán elhiszem, főleg ha saját mérés vs időkép eltérésből indulok ki. Miért ne lehetne máshol is?

Előzmény: Bubi504 (19160)
Bubi504 Creative Commons License 2022.04.06 0 0 19160

Szélgép-ügy : https://www.facebook.com/baracksag

Azt írja a tulaj, hogy : 

Ha azonban az időképet nézem : https://www.idokep.hu/minmax/20220404

Ha a hivatalos statisztikát ami alapján a kárenyhítést is elbírálják: https://agro.met.hu

úgyhogy a védett (illetve védeni próbált...) terület -3,5 fokját még el tudom hinni, de a -5 inkább tűnik kognitív disszonanciának mint valóságnak. 

diospyros Creative Commons License 2022.04.06 0 0 19159

na, gyorsan rendeltem is:

http://www.szentesimag.hu/disznovenyek/ricinus/ricinus-zold

1700 ft 200 db. ricinus.

sajnos nagyon hasonlít a babra, vigyázni kell, ki kell tennem táblát.

bár jól védett a terület. de ha bemászik vki, és begyűjti, majd megeszi,

én leszek a bűnös. nagyon minimális persze ennek az esélye.

meg kell próbálni. én küzdök, hogy természetes (és olcsóbb...) módszerekkel

érjek célt. (az a faj / fajta, ami nem működik, az távozik...) vagy átoltom,

ld. kínai noname tafrinamágnes laposbarack > Revita,

vagy kajsziban a pár SweetRed is átoltásra került, egy marad játéknak,

mert amúgy szép emlékeim (már csak emkék...) vannak 17-18-bóll, amikor bőven

és nagyon finomat termett...

vannak sikerek. és van sok szívás.

pl. a kerítés semmit nem ér, csak lélektanilag. ember és állat is átmegy rajta,

ha nagyon akar. texasi narancseper sövény alakul, csak 2000 "fát" kell végül elültetni,

most 1200-nál járok, 2017 óta. ha bezár, a bazár... villanypásztor helyett.

mert azt állandóan tölteni, vagy az akksit cserélni 5 év után (30-60e ft),

szerelni állandóan (szél hozzáfújja a dróthálóhoz, állatok elszabják, ha kimegy az áram...).

önfenntartó rendszer kell. ez persze más filozófia, mint az intenzív, "profi" termesztés.

én sem hiszek a teljes bioban, mert pl. a réz (nehézfém) engedélyezett használata ennek megcsúfolása, stb. de lehet sok okosság. bundásbogár ellen kék v. fehér doboz, sima vízzel, legtöbbet összeszedi. csalifa (eperfa) rózsabogaraknak -tömegmészárlás. utána a kajszin alig vannak...

kifogy a drága Csalamon csapdából a feromon? pár csepp fahéjolaj hasonlóan hat

(most mondta vki, még ki kell próbálni...) drága sárgalapot is lehet gyártani olcsón,

mivel nyomda vagyunk, a sárga lap nem gond (vastag karton, fóliázva víz és időálló) egérragasztóval,

vagy meg kellene majd próbálni valami csirizzel, az olcsóbb és bióbb, ha működik...

sok minden van, nem írom le (=off), ha még csinálom 5-10 év múlva, majd írok könyvet.

vagy nem. nem lesz már papír se... :) :( vannak jelek, de a nyomda még megy, köszi.

sok a pocok és az egér is, amióta lucerna van a sorközben.

slag>víz irtjuk őket. 1 lyukból volt hogy 6 fős család lett kilapítva lapáttal...

van saját sas is (parlagi sas, egerészölyv? mindig elrepül, ha megyek...)

sajnos a saját sas már 2 macskát és 1 kígyót is kinyírt, mint konkurrenciákat.

jellegzetes az ölése: a tarkórészt zúzza szét, van hogy a fej is leesik... mint 2 nyúlnak.

egyik pusztulását láttam is, amikor széjjelverte a "sas". azóta tudom, mi a módszer :)

de nem ette meg a nyulakat... lehet sportból is öl, mint a hiúz. nekem nem baj,

a nyulak leölése nagy haszon.

várom hogy a lucerna kivesszen, de ez még 2-4 év, de vannak már foltok, ahol gyepesedik.

sajnos a lucerna konkurrencia a fagyökereknek. korábban nem volt vetélytársa,

mert akkor még kicsik voltak a fák, kis gyökérzettel.

de a nagy haszon az, hogy később lesz egy nagyon termékeny talajom.

ezt a telepítés előtt kellett volna, igaz, ha az ember előre látta volna min. 5 évre

de az ültetés nem állt le, sok a csere. a fital fákat nem zavarja.

ezt csak azért írom, mert majd jön megint az aszály. a talajt árnyékolja a lucerna, ez jó.

Előzmény: diospyros (19158)
diospyros Creative Commons License 2022.04.06 0 0 19158

na, itt is van a ricinus"pite":

https://farmer-online.com/hu/ricinus-pite%2C-hogyan-kell-elk%C3%A9sz%C3%ADteni-%C3%A9s-haszn%C3%A1lni-a-tr%C3%A1gy%C3%A1z%C3%A1sban/

"A ricinuspogácsával történő trágyázás elpusztítja a fonálférgeket, azokat a parazitákat, amelyek a talajban maradnak, és közvetlenül a növény gyökereiből táplálkozhatnak. 

A ricinuspite nem rendelkezik toxikus potenciállal a talajban. [remélhetőleg :]

Körülbelül 40% fehérjét tartalmaz, amely nitrogént tartalmaz. A ricinusbabpogácsa a műtrágyákkal ellentétben a nitrogént fokozatosan bocsátja ki, ill. más tápanyagokat, amik nedvesen tartják a talajt. Amikor karbamidot alkalmaz, a növénynek azonnal fel kell használnia az egészet, különben a termék elbomlik. Ennek eredményeként a nitrogén nagyon gyorsan szabadul fel. Így a műtrágyázásban fontos anyag egy része végül elveszik a talajban. A ricinustorta előnye, hogy körülbelül 3 hónapba telik, amíg az összes hidrogén felszabadul benne."

(ricinus torta, pite, pogácsa, sütemény... jajj de guszta. és mérgező.)

(horto-bio: https://www.gazdabolt.hu/T08948-Horto-Biopellet-szerves-tragya-25-kg.html

"taszító (repellens) és antagonista hatással van a beásó, gyökereket károsító állatok (pocok, mezei egér, cickány, vakond) és a gyökérparazita cserebogárpajor, mocskospajor, lótetű, hangya, csiga, valamint a gyökérparazita drótférgekkel, fonálférgekkel szemben."

ezt a ricinusnak köszönheti, mert a trágyán és ricinusmagon kívül más extra nincs benne,

a zsák felirat (összetétel) alapján.

kicsit (nagyon) olyan a ricinusmag, mint az osmocote, (még kinézetre is hasonlít),

ami lassan felszívódó tápanyag"gyöngy". csak a ricinst mi is "elő tudjuk állítani",

de a szemcsés nitrogéngranulátumot nem...

Előzmény: diospyros (19156)
öreg_néne_b Creative Commons License 2022.04.06 0 0 19157

Megnéztem, sikeres volt a "teljesen tudománytalan" védekezésem. Még sokszor kint éjszakázik, de termésritkításra lesz szükség, mert szinte mind él. Van egy fám kicsit távolabb, azon viszont csak mutatóban lesz termés.

diospyros Creative Commons License 2022.04.06 0 0 19156

írtam az őszis fórumon a ragadós szalagról, akit érdekel:

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=161191901&t=9144688

természetesen sok fánál nem lehet vele tökölni.

nálam nem nagyon vannak hangyák. 1. a talajművelés a fatörzs környékén

nagyon nem kedvez nekik 2. mindentől távol van, lehet házikertekben nagyobb a gond

de ha egyes fáknál megjelennek (kedvenc a cseresznye), ott lehet egyedileg védekezni.

(levéltetvek sem nagon vannak, mert nem nyomom a rovarirtót non-stop, rengeteg a katica, hétpettyes és harlekin, utóbbiak "jómunkásemberek", a szőlészek utálják őket (lásd oka),

de nálam nincs borászat :) persze a rovarirtó mérséklése nagy ültetvényben nehezebb, de ez 

"csak" 2 hektár :) és biodiverzitás van, meg ezzel rengeteg plusz meló is :)

van még egy "csodaszer", a ricinus magos trágya, bedolgoztam egyik fa tövéhez, és ott soha többé

(értsd: 5 éve) nem lettek hangyák, pedig előtte egy boly is volt...

sajnos azt hiszem kivonták, és drága is volt.

kellene ricinust ültetni. egy gond van csak, h durván mérgező, pár szem megölhet egy gyereket...

(talán azért nem eszeget senki ricinus magot a bokorról, de...)

madpapa2 Creative Commons License 2022.04.06 0 0 19155

Előrejelzések pontosság.

Hétfőre prognosztizált -4-t, lett -2 körül.

Keddre prognosztizált 1-t, lett -4.

Természetesen hétfő hajnalban fűtöttem. Másnap semmit. Bár gyanús volt hogy már hétfő este elég hideg volt.

Ja, jövö hét hétfőre remélem nem lesz komoly esemény megint. Ott van egy jó kis behúzás megint :-(

naivkezdo Creative Commons License 2022.04.06 0 1 19154

???

Mindenki aludja ki magát:)

Én minden elindulásomnál érintem ezt a tartományt:)

Amúgy meg teljesen komolyan, minden nap így kezdek gurulni hideg autóval.

Na én ebből inkább kiszállok, kár ezen vitázni. 

Előzmény: öreg_néne_b (19152)
diospyros Creative Commons License 2022.04.06 0 0 19153

jah, én is vasárnap du. 6 körül permeteztem, mert addigra állt meg a viharos szél.

(szombatra esőt mondtak, nem lett, jobb lett volna szombat... :(

úgyhogy lehet, többet ártottam... :( ráfagyott kb. éjfélkor a permetlé maradéka...

talán mivel este is fújt még a szél, felszárította, és a nap is sütött este fél 8-ig...

ill. eléggé porlasztva volt, de egyes helyeken jól megáztattam... tanulság, de talán nem

lesz büntetés... igaz nem tudom meg hogy milért nem lesz barack... (fagy vagy víz vagy

mindkettő...)

vagyis de, mert ha pont azokon a fákon lesz csak barack, amit nem permeteztem,

akkor a permetezés volt a gond...

menet közben már gondoltam rá, hogy nem jó ötlet, de annyira rá voltam készülve,

hogy nem akartam kihagyni, mérges voltam a szombat, meg a vasárnapi szél miatt...

(meg vasárnap délelőtt még túl hideg is volt...)

amit eddig is tudtunk: sajnos még permetezni sem lehet bármikor, mert

az időjárás rengetegszer keresztülhúzza a számításokat.

tavaly volt olyan, amikor a permetezés után jött a csepergő eső, (nagy részét

lemosta), pedig nem is mondtak esőt... az előrejelzésre is csak korlátozottan

lehet építeni...

Mozo: lehet tényleg takarni kellett volna pár fát inkább.

pl. a Reale d'imola nagyon aranyos, kis kompakt koronát nevelt (St. julien-en), igaz,

így is alakítottam, de ebben ez a fajta partner volt (másik véglet a SweetRed,

amiről tudjuk hogy "hippi", nem együtműködő, össze-vissza nő..., és még nem is terem :) :(

a takarás is tervben volt, de 2 dolog miatt maradt el:

1. három Rubistát akartam alagút-szerűen takarni (egymás mellett vannak), nem túl nagyok,

és eddig megbizhatóak voltak, még 2020-ban is volt rajtuk pár szem, amikor semmi nem volt,

de az egyik mintha fitoplazmás lenne, korai levelesedés, stb....

semmi virág... el is ment a kedvem... :( lehet meg kellene vizsgáltatni... egyelőre nem egyértelmű, akár monilis stb. is lehet.

2. nem jöttek meg az akácoszlopok. igaz, én húztam az időt, mert trágyát szállíttattam inkább.

közben meg emelkedett az oszlop ára, meg a szállítás is, pedig csak 1 hónap telt el... durva amilyen drágulások vannak. egyik barátom betárazott 2000 liter gázolajat, mert szerinte ősszel már nem lesz... persze ez így ilyen formában talán nem, de ellátási gondok lehetnek... éppen elég az...

talán pénteken jönnek az oszlopok, karók. de megnézem máshol is, mert a 3 méteres vastag akácoszlop kedvező 3.300 ft-os ára felment 3.700 ft-ra 1 hónap alatt (vagy most hogy megrendelés lenne, gondolja a termelő-gyártó, h bátran emelhet, már úgyis eledöntottem?)

plusz 25.000 ft a szállítás. ez rárakódik. így akár már 4500 ft/db is lehet. :(

igaz máshonnan is szállítani kell, (de közelebbről olcsóbb... ha lenne, de nem lesz...) 

amúgy az oszlopok a kivilugasnak lesznek főleg, meg helynként megerősíteni a kerítést,

meg valami fészert is csinálok egyszerűbb szerszámoknak, mert a lakókocsit kinőttem,

annyi cucc van...

Előzmény: Bubi504 (19137)
öreg_néne_b Creative Commons License 2022.04.06 -1 0 19152

Láttál már autós 5-10 km/órával haladni? Mert én legfeljebb dugóban.

Előzmény: naivkezdo (19150)
naivkezdo Creative Commons License 2022.04.06 0 1 19151

Tényleg nem értelek. 

Elképzelsz valamit, amit más nem állított és azzal vitázol. 

Előzmény: öreg_néne_b (19149)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!