Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Hétfőn -2,3°C, kedden -1°C volt nálunk a már levirágzott kajszin. Nagyjából elbúcsúztam tőle idén is (2017-ben nem fagyott el utoljára).
Ma vizsgálgattam a bibéket és azt tapasztaltam, hogy a bibeszál vége 3-5 mm mindnek elbarnult, elszáradt. A magház felől éppnek tűnik, zöld színű
és a magház nem fordul ki könnyen a helyéről. Olyan régen termett, hogy nem emlékszem már, hogy ilyennek kell lenni a bibeszálnak, vagy elfagyott azért barna?
Miből gondolod, hogy a lucerna jó elővetemény ? Az egy dolog, hogy felhalmozza a nitrogént, de az pont nem szokott kelleni, és pótolni is a legkönnyebb. A tápanyagigénye viszont magas (a kálium is) - ez nem előny. A kalászosok jobbak ilyen szempontból.
A szélgép nyilván nem termel hőt csak keveri a légrétegeket a hatása attól függ milyen rétegek vannak . Egy szállított fagyban ahol több tíz vagy akár száz méter is egyforma hideg nyilván semmi .
Ha vékony a talaj közeli hideg réteg és jóval melegebb a magasabban lévő meleg akkor lehet jelentős hatása is . Szóval az abból tud dolgozni ami van .
A göncim a -4-5 fokot úgy néz ki megúszta, igaz egy része már betokozódott( mikor van az a köpeny és körömmel szétszedve belül a kis zöld barack). A bergeron, meg egy magról kelt ismeretlen még virágoznak rendületlenül, károsodást nem látni rajtuk. Esztergom környék.
Napról napra hüvibbet mond kedd reggelre főleg az Alföldre, -1-2 fok is befigyelhet a GEM szerint. Kötött virágállapotra ez már nem lesz kellemes. Kezdem unni...
sajnos nagyon hasonlít a babra, vigyázni kell, ki kell tennem táblát.
bár jól védett a terület. de ha bemászik vki, és begyűjti, majd megeszi,
én leszek a bűnös. nagyon minimális persze ennek az esélye.
meg kell próbálni. én küzdök, hogy természetes (és olcsóbb...) módszerekkel
érjek célt. (az a faj / fajta, ami nem működik, az távozik...) vagy átoltom,
ld. kínai noname tafrinamágnes laposbarack > Revita,
vagy kajsziban a pár SweetRed is átoltásra került, egy marad játéknak,
mert amúgy szép emlékeim (már csak emkék...) vannak 17-18-bóll, amikor bőven
és nagyon finomat termett...
vannak sikerek. és van sok szívás.
pl. a kerítés semmit nem ér, csak lélektanilag. ember és állat is átmegy rajta,
ha nagyon akar. texasi narancseper sövény alakul, csak 2000 "fát" kell végül elültetni,
most 1200-nál járok, 2017 óta. ha bezár, a bazár... villanypásztor helyett.
mert azt állandóan tölteni, vagy az akksit cserélni 5 év után (30-60e ft),
szerelni állandóan (szél hozzáfújja a dróthálóhoz, állatok elszabják, ha kimegy az áram...).
önfenntartó rendszer kell. ez persze más filozófia, mint az intenzív, "profi" termesztés.
én sem hiszek a teljes bioban, mert pl. a réz (nehézfém) engedélyezett használata ennek megcsúfolása, stb. de lehet sok okosság. bundásbogár ellen kék v. fehér doboz, sima vízzel, legtöbbet összeszedi. csalifa (eperfa) rózsabogaraknak -tömegmészárlás. utána a kajszin alig vannak...
kifogy a drága Csalamon csapdából a feromon? pár csepp fahéjolaj hasonlóan hat
(most mondta vki, még ki kell próbálni...) drága sárgalapot is lehet gyártani olcsón,
mivel nyomda vagyunk, a sárga lap nem gond (vastag karton, fóliázva víz és időálló) egérragasztóval,
vagy meg kellene majd próbálni valami csirizzel, az olcsóbb és bióbb, ha működik...
sok minden van, nem írom le (=off), ha még csinálom 5-10 év múlva, majd írok könyvet.
vagy nem. nem lesz már papír se... :) :( vannak jelek, de a nyomda még megy, köszi.
sok a pocok és az egér is, amióta lucerna van a sorközben.
slag>víz irtjuk őket. 1 lyukból volt hogy 6 fős család lett kilapítva lapáttal...
van saját sas is (parlagi sas, egerészölyv? mindig elrepül, ha megyek...)
sajnos a saját sas már 2 macskát és 1 kígyót is kinyírt, mint konkurrenciákat.
jellegzetes az ölése: a tarkórészt zúzza szét, van hogy a fej is leesik... mint 2 nyúlnak.
egyik pusztulását láttam is, amikor széjjelverte a "sas". azóta tudom, mi a módszer :)
de nem ette meg a nyulakat... lehet sportból is öl, mint a hiúz. nekem nem baj,
a nyulak leölése nagy haszon.
várom hogy a lucerna kivesszen, de ez még 2-4 év, de vannak már foltok, ahol gyepesedik.
sajnos a lucerna konkurrencia a fagyökereknek. korábban nem volt vetélytársa,
mert akkor még kicsik voltak a fák, kis gyökérzettel.
de a nagy haszon az, hogy később lesz egy nagyon termékeny talajom.
ezt a telepítés előtt kellett volna, igaz, ha az ember előre látta volna min. 5 évre
de az ültetés nem állt le, sok a csere. a fital fákat nem zavarja.
ezt csak azért írom, mert majd jön megint az aszály. a talajt árnyékolja a lucerna, ez jó.
"A ricinuspogácsával történő trágyázás elpusztítja a fonálférgeket, azokat a parazitákat, amelyek a talajban maradnak, és közvetlenül a növény gyökereiből táplálkozhatnak.
A ricinuspite nem rendelkezik toxikus potenciállal a talajban. [remélhetőleg :]
Körülbelül 40% fehérjét tartalmaz, amely nitrogént tartalmaz. A ricinusbabpogácsa a műtrágyákkal ellentétben a nitrogént fokozatosan bocsátja ki, ill. más tápanyagokat, amik nedvesen tartják a talajt. Amikor karbamidot alkalmaz, a növénynek azonnal fel kell használnia az egészet, különben a termék elbomlik. Ennek eredményeként a nitrogén nagyon gyorsan szabadul fel. Így a műtrágyázásban fontos anyag egy része végül elveszik a talajban. A ricinustorta előnye, hogy körülbelül 3 hónapba telik, amíg az összes hidrogén felszabadul benne."
(ricinus torta, pite, pogácsa, sütemény... jajj de guszta. és mérgező.)
"taszító (repellens) és antagonista hatással van a beásó, gyökereket károsító állatok (pocok, mezei egér, cickány, vakond) és a gyökérparazita cserebogárpajor, mocskospajor, lótetű, hangya, csiga, valamint a gyökérparazita drótférgekkel, fonálférgekkel szemben."
ezt a ricinusnak köszönheti, mert a trágyán és ricinusmagon kívül más extra nincs benne,
a zsák felirat (összetétel) alapján.
kicsit (nagyon) olyan a ricinusmag, mint az osmocote, (még kinézetre is hasonlít),
ami lassan felszívódó tápanyag"gyöngy". csak a ricinst mi is "elő tudjuk állítani",
Megnéztem, sikeres volt a "teljesen tudománytalan" védekezésem. Még sokszor kint éjszakázik, de termésritkításra lesz szükség, mert szinte mind él. Van egy fám kicsit távolabb, azon viszont csak mutatóban lesz termés.
nálam nem nagyon vannak hangyák. 1. a talajművelés a fatörzs környékén
nagyon nem kedvez nekik 2. mindentől távol van, lehet házikertekben nagyobb a gond
de ha egyes fáknál megjelennek (kedvenc a cseresznye), ott lehet egyedileg védekezni.
(levéltetvek sem nagon vannak, mert nem nyomom a rovarirtót non-stop, rengeteg a katica, hétpettyes és harlekin, utóbbiak "jómunkásemberek", a szőlészek utálják őket (lásd oka),
de nálam nincs borászat :) persze a rovarirtó mérséklése nagy ültetvényben nehezebb, de ez
"csak" 2 hektár :) és biodiverzitás van, meg ezzel rengeteg plusz meló is :)
van még egy "csodaszer", a ricinus magos trágya, bedolgoztam egyik fa tövéhez, és ott soha többé
(értsd: 5 éve) nem lettek hangyák, pedig előtte egy boly is volt...
sajnos azt hiszem kivonták, és drága is volt.
kellene ricinust ültetni. egy gond van csak, h durván mérgező, pár szem megölhet egy gyereket...
(talán azért nem eszeget senki ricinus magot a bokorról, de...)
jah, én is vasárnap du. 6 körül permeteztem, mert addigra állt meg a viharos szél.
(szombatra esőt mondtak, nem lett, jobb lett volna szombat... :(
úgyhogy lehet, többet ártottam... :( ráfagyott kb. éjfélkor a permetlé maradéka...
talán mivel este is fújt még a szél, felszárította, és a nap is sütött este fél 8-ig...
ill. eléggé porlasztva volt, de egyes helyeken jól megáztattam... tanulság, de talán nem
lesz büntetés... igaz nem tudom meg hogy milért nem lesz barack... (fagy vagy víz vagy
mindkettő...)
vagyis de, mert ha pont azokon a fákon lesz csak barack, amit nem permeteztem,
akkor a permetezés volt a gond...
menet közben már gondoltam rá, hogy nem jó ötlet, de annyira rá voltam készülve,
hogy nem akartam kihagyni, mérges voltam a szombat, meg a vasárnapi szél miatt...
(meg vasárnap délelőtt még túl hideg is volt...)
amit eddig is tudtunk: sajnos még permetezni sem lehet bármikor, mert
az időjárás rengetegszer keresztülhúzza a számításokat.
tavaly volt olyan, amikor a permetezés után jött a csepergő eső, (nagy részét
lemosta), pedig nem is mondtak esőt... az előrejelzésre is csak korlátozottan
lehet építeni...
Mozo: lehet tényleg takarni kellett volna pár fát inkább.
pl. a Reale d'imola nagyon aranyos, kis kompakt koronát nevelt (St. julien-en), igaz,
így is alakítottam, de ebben ez a fajta partner volt (másik véglet a SweetRed,
amiről tudjuk hogy "hippi", nem együtműködő, össze-vissza nő..., és még nem is terem :) :(
a takarás is tervben volt, de 2 dolog miatt maradt el:
1. három Rubistát akartam alagút-szerűen takarni (egymás mellett vannak), nem túl nagyok,
és eddig megbizhatóak voltak, még 2020-ban is volt rajtuk pár szem, amikor semmi nem volt,
de az egyik mintha fitoplazmás lenne, korai levelesedés, stb....
semmi virág... el is ment a kedvem... :( lehet meg kellene vizsgáltatni... egyelőre nem egyértelmű, akár monilis stb. is lehet.
2. nem jöttek meg az akácoszlopok. igaz, én húztam az időt, mert trágyát szállíttattam inkább.
közben meg emelkedett az oszlop ára, meg a szállítás is, pedig csak 1 hónap telt el... durva amilyen drágulások vannak. egyik barátom betárazott 2000 liter gázolajat, mert szerinte ősszel már nem lesz... persze ez így ilyen formában talán nem, de ellátási gondok lehetnek... éppen elég az...
talán pénteken jönnek az oszlopok, karók. de megnézem máshol is, mert a 3 méteres vastag akácoszlop kedvező 3.300 ft-os ára felment 3.700 ft-ra 1 hónap alatt (vagy most hogy megrendelés lenne, gondolja a termelő-gyártó, h bátran emelhet, már úgyis eledöntottem?)
plusz 25.000 ft a szállítás. ez rárakódik. így akár már 4500 ft/db is lehet. :(
igaz máshonnan is szállítani kell, (de közelebbről olcsóbb... ha lenne, de nem lesz...)
amúgy az oszlopok a kivilugasnak lesznek főleg, meg helynként megerősíteni a kerítést,
meg valami fészert is csinálok egyszerűbb szerszámoknak, mert a lakókocsit kinőttem,