A sárgulás oka főként magnézium- ill. vashiány, főleg agyagos talajon jelentkezik a probléma. Az első valószínűbb, de lehetséges, hogy a kettő együtt lép fel. Az elsőre a megoldás: keserűsó oldat (patikában kapható a keserűsó):
1 liter vízbe kell 20g (= "egy tetejes evőkanál"), azaz 2%.
Ami pedig mindkettő problémát egy kalap alatt megoldja az a Volldüngerből készített oldat, éppen ma csináltam ilyet.
10 liter vízbe kell 2g. Ez egy 22mm hosszú és 19mm átmérőjű gyűszű alsó 2/3-ig teli a "porral".
Mindkét fajtánál a minimálisan szükséges koncentrációt vettem alapul, nehogy túllőjek.
Érdemesebb a Volldüngerrel játszani, mivel ha csak néhány kivitöved van egy évtizedre megoldható egy 2kg-os csomaggal a gond. A patikában vásárolt keserűsó pedig a Volldüngerhez képest irreálisan drága.
Két-három havonta érdemes locsolni kora tavasztól őszig valamelyik (de jobb az utóbbi) lötyivel.
Annyit még hozzá, hogy az alját borítsd be 20cm vastagon szénával. Ha az nincs, jó a zöld kaszált fű is vagy erdőben lombseprűzött száraz falevél. Azonkívül hogy feleannyit kell majd locsolnod, egy éven belül komposzt is lesz belőle.
Semmiképp ne ültesd csak pusztán a műtalajba, mert ott fog bóklászni benne a gyökere és sosem fog belőle kitörni. Mindenképp keverj bele abból a talajból is amibe a végleges helyére ülteted.
Pont ilyet vettem, meg 50l tavi tőzeget. Gondoltam így alapnak még rááldozom a pénzt, majd utána a javítására keresek valami olcsóbb alternatívát.
Most már csak azon agyalok, hogy a 40l áfonyás földet meg a tőzeget keverjem-e, ha igen milyen arányba, tegyek-e hozzá valami jó kis lombhulladékos kerti földet. Az a baj ehhez gondolom jó lenne tudni a paramétereket is, így csak vaktába lehet lövöldözni :)