Keresés

Részletes keresés

vfsoiv Creative Commons License 2017.04.26 0 0 24682

Esetleg valakinek van vmi jó véleménye az Ozti fazekairól? Mert találtam egy ilyet is, méret/árban ez is jó. (kicsit jobben meg kell húzni a nadrágszíjat de talán belefér)
http://www.attase.hu/47_5_literes_rozsdamentes_fazek

bár igazából számításaim szerint inkább 50 literes.

Előzmény: bwing (24680)
vfsoiv Creative Commons License 2017.04.26 0 0 24681

Az a fedő amit írnak hozzá nem jó? :https://www.gasztronagyker.hu/fedo-32cm-rm
https://www.gasztronagyker.hu/pintinox-fedo-32-cm-atmero

Abba az 1500 ft különbségbe nem halok bele, csak gyorsan mondjátok, mert fogynak, már csak 3 darab van :)

Előzmény: bwing (24680)
bwing Creative Commons License 2017.04.26 0 0 24680

Jónak tűnő fazék. Azt javaslom, hogy mérd le a belső átmérőt, vagy köss csomókat egy madzagra, amilyen széles, és sétálj el piacra, vagy háztartási mindenes boltba. Ott lehet kapni 1500 környékén olyan fogantyús fedőt, aminek széles karimája van (az a része, amivel az edényre ül), leginkább bográcshoz. (ha veszel egy másikat, és vágsz egy nagyobb lukat rá, akkor a forraláshoz is lesz fedőd)

Ilyesmi: https://goo.gl/images/MWftKT

Meg egy nagy, vastag nyelű fakanál.

Előzmény: vfsoiv (24678)
Smürc Creative Commons License 2017.04.25 0 0 24679

Túl nagy fazék?... :)

Előzmény: beatkomornik (24677)
vfsoiv Creative Commons License 2017.04.25 0 0 24678

Én inkább attól féltem hogy kicsi lesz, de akkor mint kiderült, pont jó lesz. Ennyiért meg nem is rossz vétel szerintem.

beatkomornik Creative Commons License 2017.04.25 0 1 24677

15,5-16 liter még belefér a beoltás előtti levegőztetéskor keletkező habbal/ erjedéskor képződő krausennel. Több szerintem nem.

Nekem egy 20 literesnek eladott, de inkább csak 19 literes fazekam van, 90 perces forralás után (forralás mértékétől függően) ~13-14 liter sörlé marad.

A 26 literes fazék szerintem kicsit nagy lesz ekkora mennyiséghez, de nem muszáj teletölteni :)

Előzmény: vfsoiv (24676)
vfsoiv Creative Commons License 2017.04.25 0 0 24676

Lenne néhány további kérdésem. Egy 20 literes erjesztővödörben mennyi sörlevet lehet fermentálni? 16 liter környéke még belefér? Ahhoz hogy ezt a 16 litert megkapjam (60 vagy 90 perces főzés után) mekkora edényre lesz szükségem? Találtam most egy akciós 26 literest, de félek hogy kicsi lesz (ki fog futni könnyen):

https://www.gasztronagyker.hu/ekber-fazek-26-literes-32-cm-atmero

Előre is köszi a válaszokat.

Smürc Creative Commons License 2017.04.25 0 1 24675

Szerintem böngészd meg ezt, https://www.jofogas.hu/magyarorszag?hi=1&pf=b&q=faz%C3%A9k

legalább 10 oldalt, 5-10 ezer között szoktak lenni 30-40 literes zománcos fazekak, ami évekig, bármeddig jó, ha vigyázol és nem vered le a zománcot. Még egészen pici sérülés sem gond.

De rozsdamantes is itt van mindjárt egy igen jó ajánlat: https://www.jofogas.hu/budapest/Arian_38_Literes_rozsdamentes_fazek_65622525.htm

De 50 literes söröshordó göngyöleg ára 10 ezer körül van, és kiváló fazék, csak ki kell vágni a tetejét, én ezt használom.

Előzmény: vfsoiv (24673)
spymorass Creative Commons License 2017.04.24 0 0 24674

Szia!

 

Nekem pont ilyenem van, a csapja nem a legjobb, nagyon ki kell tisztítani a komlóforralás előtt, mert a kis maláta darabok miatt ereszt néha. Tervben van a csap csere, viszonylag egyszerűen megoldható. Annak idején amikor kerestem, hogy miben főzzem, ez volt a legjobb árban lévő csapos edény.

 

Üdv!

Előzmény: vfsoiv (24673)
vfsoiv Creative Commons License 2017.04.24 0 0 24673

Üdv, most kezdenék bele nyáron majd a sörfőzésbe, akkor lesz szabadidőm. Az lenne a kérdésem, hogy milyen fazekakat ajánlotok, nézelődtem ebay-en de majdnem drágább a száll. költs. + vám, mint maga a termék.

Egyelőre ezt találtam a legjobbnak. ( de ne mtudom h 18/10-es e)
Vélemény? Esetleg bárki tapasztalat, akinek van vagy volt ilyene? :
https://www.nagykonyhaigepek.hu/termekek/rozsdamentes-edeny/fazek-leengedo-csappal/fazek-34-literes-leengedo-csappal-2101213/

Kock4Zebra Creative Commons License 2017.04.21 0 0 24672

Én úgy tudom a legtöbb sör esetében a beélesztőzés utáni negyedik napon a legoptimálisabb beletenni. De igazából az a lényeg, hogy amíg erősen tart az erjedés és gázképződés, addig az aroma is elillan belőle könnyebben ezért kell megvárni amíg az lezajlik, vagy több komlót tenni bele az elején.

Előzmény: mátékája (24669)
bwing Creative Commons License 2017.04.21 0 2 24671

A mostani New England IPA őrületben mondják, hogy bizonyos élesztők dolgoznak a komlóolajokkal, és a hégeredmény egy sokkal-de-sokkal olyanabb sör, ami leginkább a zavarost jelenti. Meg persze finom is.

Feltételezve, hogy csak sima IPA a cél (ezt a nevet levédetem), úgy a zajos erjedést mindenképp várd meg. Azt hogy ekkor átfejted másodlagosba, vagy ekkor szórod rá, ez már hit és lehetőség kérdése. Amit érdemes megfontolni: 1-3 napnál nem kell több, és ha zsákba rakod, akkor csak annyit, hogy ha megszívja magát, akkor is laza legyen (100g nekem már nem megy bele)

Ha első söröd, akkor érdemes megfontolni, hogy a hidegnek szánt komlód inkább 0 percesnek rakd bene, vagy 60-80 fok környékén hűtéskor. Nagyon finom lesz így is, de nincs hidegkomlós macera.

Előzmény: mátékája (24669)
bwing Creative Commons License 2017.04.21 -1 2 24670

A pelenka felét félbehajtod, összevarrod, és csak egy kisebb nyílást hagysz a sarkánál. A vastagabb átfejtőcsöved egyik végét (kifolyó végét) beledugod, és cérnával/dróttal körbetekerve rögzíted rá. Ezt belefekteted az üres vödrödbe. A sörlevet átfejted, nem túl nagy nyomással (ne tedd nagyon alacsonyra az üres vödröt). Ha ügyes vagy, akkor nagy részben amúgy is tiszta sörlevet fejtesz át, és sem nem dugul el a csöved, sem nem lesz túl sok zagy (veszteség), szerintem max. fél liter, komlótól függően. Azt meg pohárba szűröd, megiszod. (Mondjuk a múltkor kinyomkodtam a komlót... órák múlva is csípősen keserű volt a szám)

Erős söröknél az elsődleges is megnyúlik, és a másodlagos is kitolódhat. Elsődlegesben ne legyen 4 hétnél tovább, sőt, a két hetet sem szoktuk átlépni. Másodlagosban jószerével akármennyit, bár ha leülepedett, akkor már akár palackozhatod is. Javaslatom: 2 hét első, 3-4 másodlagos (végén esetleg hidegtöréssel, zselatinnal), és 3 hét palackban minimum

Előzmény: Kock4Zebra (24668)
mátékája Creative Commons License 2017.04.21 0 0 24669

Sajnos nem találtam megbízható forrást arról, hogy a hidegkomlózást pontosan mikor kell véghez vinni egy IPA esetében? Főerjedés előtt belerakom, vagy  csak ha lement a főerjedés?, Valaki azt mondta,, hogy főerjedés közben szokta. Hogyan érdemes? KÖSzi!

Kock4Zebra Creative Commons License 2017.04.21 0 0 24668

milyen homersekleten taroltad a sort, milyen elesztovel? Nem lehet, hogy nem volt megfelelo az erjedesehez?. Mennyi cukrot tettel. mennyi sorlehez? Ha elvileg az eleszto jo es tenyleg csak a cukor mennyisegevel van a baj, szerintem olyan kis nyilason at, ha gyorsan adsz hozza kis cukrot nem lehet baj, de nem vagyok ennek szakertoje :D. Viszont ezzel kapcsolatban nekem is lenne olyan kerdesem, hogy hidegkomlozas utan, a szurest azt hogyan erdemes csinalni? En eddig mindig pelenkaval szurtem a forralas utan, ami eleg nagy feluleten tortenik es elegge csobog is a sor. Ugy tudom, hogy ilyenkor mar nem nagyon kene oxigenalni. Ezt ki hogy csinalja? Illetve, ha birodalmi ipat csinalok amire 13 het erjedesi ido van kb megadva ez mennyi erjeszto tartalyos, mennyi palackos erjedest jelent?

Előzmény: Katyvasztó (24667)
Katyvasztó Creative Commons License 2017.04.20 0 0 24667

Valószínűleg kicsit elvegyészkedtem, elszámoltam a leerjedt sör cukrozását.

Két hete áll és kevés benne a bubi.

Lehet olyat, hogy kinyitom, bele még cuki és visszacsukom? (Barna sörös pille palack)

Szökőkút lesz, vagy igyuk meg így? :-)

Kock4Zebra Creative Commons License 2017.04.20 0 0 24666

Erosen erjed, gondolom eros sort csinalsz. vagy kis mennyiseget es aranylag sok az eleszto. Teljesen normalis amit latsz.

Előzmény: ite1 (24665)
ite1 Creative Commons License 2017.04.20 0 0 24665

Sziasztok!

Ez így normális? kissé gyorsnak találom... tegnap este élesztőztem be. 

https://youtu.be/MIZWDIlTFBc

 

Katyvasztó Creative Commons License 2017.04.19 0 0 24664

Asszony pajtás nagyon kedveli a belga Leffe barna sörét.

Szeretném meglepni valami nagyon hasonlóval, kérem segítsetek valami recepttel!

 

Köszönet és hála!

beatkomornik Creative Commons License 2017.04.18 0 0 24663

45 °C körül volt a sörlé amikor beoltottad??? Ez hogy sikerült és miért? Mennyi élesztőt kapott és milyet? Milyen hosszú volt a lag fázis? 1 ballingfoknyi erjedés után nem hinném, hogy sör íze van.

Lehet, hogy újrabeoltással beindulna, de a növekedés fázisában a legérzékenyebb az élesztő a hőmérsékletre. Szerintem ilyen fokon annyi kozmaolajat termelt, hogy max. égető, ócska alkoholos íze lehet csak a cuccnak jelen formájában. Ez idővel javulhat, de hogy teljesen el fog tűnni afelől vannak kétségeim.

Előzmény: Dzs3kk (24662)
Dzs3kk Creative Commons License 2017.04.18 0 0 24662

Sziasztok!

 

Egy kis segitesegre lenne szükségem! 4 napja oltottam be kb 40 liter sörlevet. A kezdeti balinfok 11 volt, a mai mérésnél 10 fokot mutatott a mero! Nekem ugy tűnik hogy erjed, felhabzott,a sör széndioxidos, sör íze van, viszont a kotyogó egyszer sem bugyogott! Arra gondolok hogy az eleszto elpusztulhatott mert 45 fok korul volt a sorle mikor hozzaadram! Szerintetek mi lehet? Adjak meg hozza elesztot?

Tótikám Creative Commons License 2017.04.18 0 0 24661

Cara-pils malátával, cefrézési hőmérséklet változtatásával is lehet testet adni.

Előzmény: Sallala78 (24657)
Tótikám Creative Commons License 2017.04.18 0 1 24660

WB06 esetleg T58 .Idei kisérletemnél 69-70C -on cefrézek,az a cél hogy több nem erjeszthető cukor keletkezen.

Előzmény: Kock4Zebra (24656)
SzaKáL28 Creative Commons License 2017.04.16 0 0 24659

Még egy gondolat ugyancsak tőlük:

Nem szabad túlfőzni a cefrét.

Az ő receptjük 75 perc 65°C-os cefrézést ír

Előzmény: Sallala78 (24657)
SzaKáL28 Creative Commons License 2017.04.16 0 0 24658

A brew dog receptjei között olvastam:

Bármely alacsony ABV-jű sör erjedése esetén, ha a sör íze és illata az erjedés befejeztével még sörlére (wort) hasonlít , akkor hagyjuk még az élesztön további 24-48 órát,  ez segít jól lekerekíteni ezt.

Előzmény: Sallala78 (24657)
Sallala78 Creative Commons License 2017.04.16 0 0 24657

Sziasztok!

 

Tanácsot szeretnék kérni.

 

Gyenge ivós sört kellene készítenem. Már próbálkoztam élesztő rászórása előtt vízzel beállítottam 1.040-re.

Egész jó lett, de az íze is gyengébb lett. 

Lehet más módszer? Pl megszakítani a főerjedést, fém hordóba lepalackozni, a maradék cukorból meg szénsav lesz?

 

Előre is köszönöm.

 

 

Kock4Zebra Creative Commons License 2017.04.15 0 0 24656

Sziasztok!

Málnás búzasört akarok csinálni nyárra, de nem tudom milyen élesztőt is kéne hozzá használni, a recept amit néztem "Wyeast 1010 American wheat"-et ír, de tudtommal nálunk tőlük nem kapni élesztőt. Van esetleg valakinek ötlete/tapasztalata milyet lenne érdemes használnom?
Előre is köszi a segítséget! )

mátékája Creative Commons License 2017.04.12 0 0 24655

köszi!!!

Előzmény: Tótikám (24654)
Tótikám Creative Commons License 2017.04.12 0 1 24654

Igen. Majd 16-17C on 1-2 nap,ezt követöen 4C on   4-6 hét minimum.

Előzmény: mátékája (24653)
mátékája Creative Commons License 2017.04.11 0 0 24653

Sziasztok!

Valaki meg tudná mondani, hogy a lágert ászokolás előtt le kell fejteni az élesztőről, vagy az egész tartályt amiben erjedt berakhatom a hűtőbe úgy ahogy van?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!