Nem tudom, ismeritek-e Jadzia "kishelyes" fic-jét - ősi darab, Snarry pre-slash - amelyben Piton animágus formája csincsilla. Ehhez csináltam egy illusztrációt, itt megnézheti, akit érdekel:
Csúcs, mindenkinek ajánlom. De az első rész akkor is jobban tetszett! :) Igaz, a vége annyira csúcs, h utólag visszatekintve az egész csúcsnak tűnik :)
Egyetértek. Alig vártam, hogy befejezze, szerintem is jobb lett a vége, mint a DH-nak. Ha jól emlékszem, akkor Hétszínvirág tervbe is vette a fordítását. Csak szorgalmazni tudom :)
Ha nem ajánlod, akkor én megtettem volna. A HP7-tel párhuzamosan olvastam a folytatást és szerintem nagyon jó. Pár hete ajánlotta valaki az Enemy within-t, és utána láttam, hogy a folytatás is befejezett, így ráröpültem. Ha nem tudnám, hogy előbb írta, mit Rowling, azt mondanám, egy csomó mindent "ellopott" tőle - mármint ötletet. De így lehet, hogy a fordítottja igaz (?). Számomra döbbenetes volt a párhuzam sok szál vonatkozásában. Nem írok semmit, mert aztán spoilergyanús leszek, oszt jól lecsesznek. De ha érdekes, izgalmas ficet akarsz olvasni, szívből ajánlom.
Aspeninthesunlight most tett fel egy ajánlót a LJ-jére.
Theowyn megírta a HP and the Enemy Within folytatását HP and the Chained Souls címmel (befejezett), Aspen szerint olyan jó, hogy bármikor elcserélné a DH-t erre. Mentor!Snape fic.
Hello, Most, hogy elolvastam mindent, amit muszáj volt (DH, CP:Madurare, Tea), és újra van netem is, örömmel tudatom az érdeklődőkkel, hogy kelenta feltette a M. M. Piton 6. részét.
Most vettem csak észre a nagy HP7-őrület közepette, hogy Ferporcel a múlt héten frissített. Ha már valaki jelezte volna, akkor bocs, ha nem itt, a link a Not only a Granger-hez. http://owl.tauri.org/stories.php?sid=5844
Ja, egyébként szerencsére nem csak a taurin van már fenn, hanem megtalálható a ffnet-en is. http://www.fanfiction.net/s/2542183/24/Not_Only_a_Granger
Aha, szóval függővéggel hagyta abba! Ejnye... (Persze azt mindig tudtam, hogy az a béna epilógus valami erős konfúziós (zagyváló) átok eredménye lehet.)
Szerintem ugyanott lesz majd, csak Korali újrabétázza mielőtt felteszi.
De ha ennyire kíváncsi vagy, akkor szerintem Fairy szívesen elküldi neked mailben a kész Farkasgúzst ha megkéred, de a második rész még nincs kész (az azt hiszem most Véres hold néven fut - insider info: ha minden igaz, abból is már csak kb 10 fejezetnyi van hátra, és nem lesz több folytatás, tehát nem lesz trilógia).
Nem tudja valaki, mikor és hol lesz Farkasgúzs fic? Befejezett, vagy a leginkább továbbírt változat érdekelne... A 21. fejezetig olvastam, és szerintem nagyon jó! Azt hiszem, a folytatásról volt szó valahol, így nagyon le lehetek maradva...
NARral értek egyet. A fanfic szerzője a szerzői jogai miatt tilthatja meg, hogy bárki letölthesse, és utána a saját oldalára feltegye a művét, vagy hogy mondjuk a szerző nevét a sajátjára cserélve sajátjaként publikálja. Nyilván nem kereskedhet vele, kivéve, ha az eredeti mű szerzőjével szerződést kötött, és megállapodtak a jogdíjak felosztásól. És pl. J.K.Rowling sem teheti meg, hogy letölti a HDH trilógiát, aztán odaadja a kiadójának, és kiadatja, majd bezsebeli a pénzt, csak ha szerződést köt Enahmával a jogdíjak felosztásáról. :)
"A szerzői jog azt illeti, aki a művet megalkotta." Ez a fanfiction írókra nem igaz!
Már hogyne lenne igaz! A saját művűket ők írták, felhasználva JKR alkotását, úgyhogy magára a fanfic-re a szerzőnek és JKR-nek is vannak jogai. Számítástechnikában gyakori az ilyen kevert copyright, pl. így néz ki egy header file fejléce Solarison: /* Copyright (c) 1988 AT&T */ /* All Rights Reserved */ /* * Copyright (c) 1993-1999, by Sun Microsystems, Inc. * All rights reserved. */
Ez azért működik, mert a jogtulajdonos megengedte a vásárlóknak, hogy továbbírják az alkotását. Nyílt forrású szoftvereknél előfordul, hogy egy-egy file-ra akár több tíz jogtulajdonos is akad, más szoftvereknél viszont kötelező átadni a szerzői jogot egy cégnek/személynek/szervezetnek (ez azt hiszem, nem legális Magyarországon). Érdekes módon könyveknél is van ilyen, a kezembe került Star Wars könyvek copyright-ja a Lucasfilmnél van, nem a szerzőnél.
A jogi "szürke zóna" ott van, hogy pl. a fent említett szoftvereknél a jogtulajdonos explicit engedélyt adott az továbbíráshoz, míg JKR (tudtommal) nem. Ezért (elméletileg) a fanfic szerzők megsértik JKR szerzői jogait, de ettől még a fanficek szerzői jogai az írójánál (is) van.
"A szerzői jog azt illeti, aki a művet megalkotta." Ez a fanfiction írókra nem igaz! Ők nem a mű alkotói, éppen ellenkezőleg, a mű eredeti szerzője az, akinek szerzői jogaiba beletartozik, hogy elismerjék a szerzőségét. "Ha a műnek egyéni, eredeti jellege van, szerzői jogi védelem alatt áll a mű átdolgozása, feldolgozása vagy fordítása is." - Mennyivel inkább akkor az átírása! A fanfiction jogi állására szerintem leginkább az "engedélyezett plágium" c. fából vaskarika labella illeszthető. :-) Bővebben ITT.