Mi július elején indulunk (az Őrségből) Trebinjébe, de Jajce-ban mindenképpen szeretnénk megállni. Egyrészt a vízesés miatt, másrészt picit körülnézni a városkában, ATM-nél pénzt váltani, kávézni egyet... Kérdésem ezzel kapcsolatban, hogy tudja-e valaki, hogy a kávézók hét közben reggel mikortól vannak nyitva? A következő megállónk majd Mostarban lesz, s aztán a végállomás, Trebinje <3
Végre szó esik az Una NP-ról is :) Mi nagyon szeretjük, évek óta visszatérünk. Az igazi attrakciója a Štrbački buk, meg a szállásunk :D, ami egy sziklára épült a folyóparton
Köszi Sarli az észrevételeket, de egyelőre még ne kérj fotókat, mert elég sokat készítettem és nem szeretem "nyersen" feltölteni, viszont kicsit átdolgozva elég sok idő kell hozzá. Mindenesetre köszi az érdeklődést. :-) Ja és persze ezzel az úttal és tapasztalataival elég sok mindent megtanultunk a jövőre nézve, de az biztos, hogy alig várom mikor megyünk ismét.
Köszi a reakciót antipajti2 :-) Persze, hogy én sem akarom ezt az ISIS témát túllihegni, mivel semmilyen jelét nem tapasztaltam sehol sem ..... úgyhogy inkább csak szarkazmusból biggyesztettem a sztoriba.
Szarajevó és környéke valóban több napos programot igényel.
A legtöbb turistás helyet bejártad, így biztos, hogy sűrű, de tartalmas volt. Neum-tól persze, hogy nem ájultál el, hiszen egy teljesen átlagos és zsúfolt tengeri kijárata Boszniának. (A tengerrel rendelkező országok közül Boszniának van a legkisebb tengerpartja :)
Ezek az un. "Isis-táborok" a bulvárlapok újságírói által felnagyított és gyakran kitalált sztorik. Túl sok alapja nincs. Ennél aggasztóbb szerintem, hogy gazdag iszlám országok Boszniában számukra bagóért megvesznek egy-egy területet és ott egy zárt lakóparkot hoznak létre.
A nagyobb határátkelőknél (lásd pl. a Gradiskai-t) sajnos be kell kalkulálni mostanság a hétvégi horvát benzinturizmus forgalmát is, hiszen kb 120-130 Ft-nyi különbség van egy liter üzemanyagon. (horvátoknál kb 400-420 Ft)
Az autópályák Boszniában nem túl drágák. A Banja Luka - Gradiskai autópálya 5 KM.
Szarajevó és környéke valóban több napos programot igényel.
Képeket is néznénk. rakjál fel ide párat, vagy tolj be egy linket. :)
Autózás Mostar felé a bitang szép Neretva völgyében nem egy utolsó élmény …… számtalanszor meg akartam állni fotózni, de lebeszéltem magamat, hogy majd visszafele, de most inkább siessünk (a „visszafele” nem arra sikeredett, de Jablanicáig azért visszamentünk egy jó kis bárány sültért Zdrava Vodához ). Mostarban voltunk nagyjából 17:30 körül. Itt olvastam valakitől a Konak Motelről, így hát megkerestük és itt szálltunk meg 4 éjszakára 40 Euróért/ éjszaka ….. ezért kaptunk egy komplett apartmant, de reggeli nélkül. Alkudni nem próbáltunk, mivel az óvárostól 30 másodpercre, azaz karnyújtásnyira volt és a háziak mindig biztosították az épület előtt az ingyenes parkolóhelyet (akármikor elmentünk autóval egész napos kirándulásra, ha visszaérkeztünk este 9-kor, a parkolóhelyünk mindig meg volt, pedig ott nem egyszerű parkolót találni, hát még a főszezonban). A szállás tiszta, kulturált, de elég világos volt, mivel redőny nincs és a sötétítő függöny, csak nevében az ….. de hát nem aludni mentünk J A lényeg, hogy mindenkinek merem ajánlani, bár a nyári hőségben (amire akár 45 celsius fokot is mondanak) sok árnyékot nem kap az épület előtt parkoló autó. Mostar nekünk nagyon tetszett, bár nem a legolcsóbb hely a Balkánon, de ettől függetlenül minden nap az óvárosban kajáltunk valami hangulatos restiben. Kávét ittunk itt 2 márkától-6 márkáig (1 euro kb 2 márka), attól függően, hogy mit akartunk látni a kávézó teraszáról, vacsoránk jobb éttermekben az óvárosban 2 főre általában 16-20 euro, ami fejenként 2-3 fogást jelent és borravalót külön kell adni, mivel nem számolnak fel szervízdíjat. Egyébként már május végén igen sok turista van a városban, a világ legkülönbözőbb pontjairól ….. ázsiai, indiai nem kevés volt. Ha használható fotót akartam csinálni, akkor egyrészt reggel 6:30-kor keltem és ebben az esetben kb 7:30-ig nem volt nyüzsgés sem a hídon , sem pedig az óvárosban ….. a másik opció az esti fotózás volt este 11 után már nagyjából üresek voltak az utcák (május 24-29 közt).
Mostarból csillagtúrákat csináltunk minden nap, úgyhogy autóztunk néha 350 km-t is. Az üzemanyag ára teljesen jó ….. én az eurodieselt tankolom csak, ami 1,81 bosnyák márka és 1,89 bosnyák márka közt volt az ismertebb kutaknál. Autópályákat kerültem mert ott nincs mit fotózni, úgyhogy az áraikat sem tudom mondani.
Mostarból végig jártuk a környékbeli kötelező helyeket, mint pl, Medjugorje (5-ből 3 pont), Kravica vízesés (4 pont), Trebinje (3pont), Neum (3 pont), Poticelj (5pont), Blagaj (5pont) Jajce (5 pont) Konjic –Boracko-tó és környéke(4 pont). Ezeken kívül eljutottunk varázslatos hegyi utakon különböző kevésbé ismert helyekre, amik totál lenyűgöztek …. helyiség neveket most ne kérjetek, de pl Trebinje-Gacko-Nevesinje-Mostar útvonal nekem eszméletlenül tetszett helyenként. Tehát mondhatom, hogy a Jablanicától délre eső területeket elég jól beautóztuk, viszont Neumtól nem akadt el a lélegzetem( jól ismerve Kotor-t és a környéket), bár akkor éppen elég tyúkszaros, esős időnk volt aznap. Megjegyzem, hogy „pontozásom” meglehetősen szubjektív, de az összbenyomásom alapján adtam a pontokat …. és persze gond nélkül elfogadom, ha valakinek más az ízlésvilága.
Mostarból haza a jablanice-Jajce-Banja Luka-Gradiska útvonalon indultunk, NA EZT A BANJA LUKA-GRADISKA ÚTVONALAT KELL NAGYON GYORSAN ELFELEJTENI, MINT HATÁRÁTKELŐT !!!!!! A határ Gradiskánál kaotikus (már májusban) 200 métert közel 2 óra alatt tettünk meg, mert a helybéli ügyeskedő legények 10 euroért mellékutakon odaviszik a határátkelőhöz a bevállalósabb autósokat, kamionokat és buszokat, akik oldalról bepofátlankodnak a rendesen sorba állok elé. Egy kisebb lincshangulat ki is alakult, mivel én ebben nem akartam partner lenni ….. mármint, hogy elém bejöjjön 5-6 pofátlan tetű. Majd átjutva ezen a kálvárián (itt sem volt semmi egyébként komolyabb ellenőrzés) a navigációm is jól megszívatott és elvitt a Zágráb-Nagykanizsa-Budapest útvonalra, ami jókora kerülő szerintem, bár kétségtelenül gyors útvonal. A Gradiska-Zágráb-határ autópálya díj 44 és 54 kuna volt, viszont Banja Lukától nem autópályán mentem Gradiskáig, így nem tudom, hogy ott mennyi lett volna a díj. Üzemanyagot csak Boszniában tankoltam a már ismertetett árakon. Az időjárásról annyit csak, hogy a 4-5 nap alatt kaptunk hideget, meleget, esőt és szikrázó napsütést is a 14 celsiustól-32 celsius fokig, amolyan igazi szeszélyes tavaszi időjárás szerint.
Ami kicsit elszomorított, hogy az egyébként csodálatos természetet kevésbé tudtuk testközelből megnézni, egyrészt időhiány miatt és másodsorban a sok aláaknázott erdei terület miatt. Úgyhogy a medve keresés most elmaradt, de majd legközelebb, ami remélem hamarosan bekövetkezik, egy Szarajevó és környéki kirándulással.
Összességében mint olyan, aki már nagyon sokszor megfordult más balkáni országokban, azt mondom, hogy nagyon jó választás Bosznia és egyelőre a muszlim kérdés sem zavaró, sőt kifejezetten jókat beszélgettünk muszlim származású és vallásukat gyakorló emberekkel is ….. bár a magas hegyek közt kiépített ISIS táborok környékét egyelőre elkerültük.
Még egyszer mindenkinek köszönöm, aki segített jó tanácsaikkal felvértezni az útra és igyekeztek aggályaimat eloszlatni ! Lehetne egyszer a csoportban egy közös túrát is szervezni a hasonló érdeklődésűek közt …… ;)
Kezdem azzal, hogy „mea culpa” Bosznia-Hercegovina ….minden félelmünk paranoiánk alaptalan volt és szenzációsan éreztük magunkat !
Megpróbálom rövidre fogni tapasztalatinkat Boszniai utazásunkról. Indultunk május 24.-én hajnali 3:45-kor Budapestről, érkezés nem kapkodósan az Udvar-i határátkelőhelyhez 5:45-re (ahol senki nem volt rajtunk és a vámosokon kívül) és nagyjából 30 másodpercen belül át is mentünk a Horvátokhoz. Onnan irány a Bosznia-i Samac határátkelőhöz autópályán (26 Kuna). határra érkezés 8 óra körül, ha jól emlékszem ....... vámellenörzés 0 ..... várakozás szintén 0. de legyen az átjutással együtt kb 2 kb perc és már sokat mondtam. Szóval minden határ pik-pak ment és minden ellenőrzés nélkül, úgyhogy a párom bolgár nő, bolgár útlevéllel én pedig hol személyit, hol pedig útlevelet adtam át a hatóságnak.
Rendőrökkel és sebességméréssel találkoztunk néhány helyen, de mindenhol kezelhető volt a szitu, mivel minden szembejövő autós villogva jelezte a "vészhelyzetet" :-) ..... itt jegyzem meg, hogy az 5 napos tartózkodásunk alatt egyszer kikaptak a rendőrök a sorból (Jablanica és Jajce közt), de szó szerint úgy nézett ki a helyzet, ahogy azt The Rible mondta, azaz …… nagy bőszen, de különösebb ok nélkül leállít a rend kiváló őre és kéri az összes papírt, ami csak eszébe jutott, majd eközben annyit kérdez tőlünk, hogy „Bosznia ?” ….. na nekem ekkor jutott eszembe amit Rible mondott, hogy ilyenkor csillogó szemekkel kell dicsérni mindent ami Bosnyák, de különösen az adott helyet, ahol leállítottak ….. nem maradtam adós a legmagasabb jelzőkkel, ami csak eszembe jutott angolul (az ismertebbeket a rendőrök is megértették) az eredmény döbbenet volt, …… bele sem nézett a dokumentumokba, hanem füligérő mosollyal további jó utat kívánt J Szintén itt jegyzem meg. hogy a „H” BETŰT SEHOL SEM KÉRTÉK !!!! pedig csak a rendszám táblán szerepel.
Folytatva Samac-tól az utazást, Tuzlán keresztül Szarajvóba mentünk,……. ez az út a várakozásnak megfelelően nagyon szép vidéken halad keresztül és a minősége is kifogástalan. Most azt nem részletezem, hogy hol álltunk meg útközben kávézni és fotózni, hogy ne terheljelek vele Benneteket. Az eredeti terveim szerint Szarajevóban akartunk tölteni egy estét és onnan tovább Mostar-ba, …. na de ezen rendesen módosítottunk, miután megláttuk a várost …… a lényeg, hogy kb. 1 órás fotózás és közben erőtlen szálláskeresés után úgy döntöttünk, hogy Szarajevó legalább 2-3 napos program (javítsatok ki, ha nem !) ezért nincs értelme ezzel az időnket húzni, mert mindenképpen visszamegyünk rövidesen egy hosszú hétvégére. Szóval a város nagyon tetszett, de elnagyolni nem akartuk és az időnk rövidsége miatt tovább mentünk Mostar-ba ….. útközben meg-megállva fotózni, stb. I.rész ....... folyt köv.
Szia Fekvőrendőr, biztos te mondod jól, nem kételkedem benne, nálad a rutin és a tapasztalat. Meg az olvasni tudás... Amúgy logikát ne keressünk, ott a rendszám, nem kell útlevél, elég az eu-s személyi, de nyalni kell egy (100 pénzes, bóti) nem hatósági jelzést, és gondolom a lakókocsidra külön...
Láttam a kiskirály-nagymordály határőreiket, a mosolytalan, gyereket szemmel radarozó, néha integető, máskor pótkerékig levetkőztető isten barmait. Maradványok. Történetesen voltam FEP-es itthon (nem önként), tudom mi a hivatás.
Ami meg szabál, az szabál.
Autómat látván az a kérdése: mi az ottan, mármint a short trackos matrica az autón, meg mi az az MTK beleírás.
EU-n kívül kell a H matrica. 100 forintért megvehető a szupermarketek autós részlegében, ha Bosznián keresztül megyek, mindig felragasztom a hátsó ablakra. Egy támadási felülettel kevesebb.
H betűről nem tudok nyilatkozni... :))) mármint, hogy hová és a mikor... az én autómon sincs, eddig soha nem szóltak rám ( 7 év alatt, de 5 és egy kicsi év fullon itt, gyakorlatilag látogatóba megyek csak haza ) Megpróbálom észben tartani és rákérdezni :)
( Gradiska nekünk is hétköznap volt a múltkor és már nem Húsvét, hanem utána 1 nappal, de sajnos ez nem vigasz )
Szeretném a tavalyi útvonalunkat idén is követni. Budapestről megyünk Blace-ba Bosznián át. És mivel nem szeretnék éjjel vezetni sem késő délután-este megérkezni, így egy éjszakát a csodás Plivsko Jezero kempingben töltünk Jajcéban. Viszont Jajce útba ejtése már adja is az útvonalat: Link
Metkovicot megpróbálom kikerülni Gabela Polje felé fekvőrendőr topiktárs tanácsai alapján.
Hazafelé, mint tavaly is egyhuzamban szeretnék átjönni Bosznián Metkovic-Mosztár-Szarajevó-Samac útvonalon.
Annyi, hogy tavaly szombaton mentünk és vasárnap értünk Blace-ba, idén pénteken megyünk és szombaton érünk Blace-ba. Így Gradiskához pénteken dél körül-kora délután érünk oda, Metkovichoz pedig szombat kora délután.
Tavaly volt H matricám, de idén vadi új autóval megyek. Áprilisban vettem át és épp rá akartam kérdezni, hogy muszáj e összeragasztanom az új autót, de akkor ezek szerint muszáj. Hátsó szélvédő bal alsó sarkába megteszi, ha odaragasztom? Rendszám mellé (ahogy a szabály mondja) nem is tudnám odabiggyeszteni. Vagy elég ha beteszem a kesztyűtartóba és ha kérik akkor felragasztom?
Húsvét, hazafelé ( nekem Trebinje-ből Bp-re ) kivételesen Gradiska felé mentónk, ott kereken 1 óra 40 percet vártunk, Udvar-nál talán fél óra volt. 4 nap múlva visszafelé Udvar 30 perc, Samac 10-15 perc volt.
Most Májusban pedig hazafelé szinte semmi Samac-nál, Udvarnál kicsit várakoztunk, váltás volt, visszafelé pedig Udvar fél óra, Samac néhány perc volt.
Viszont Dubrovnik felé nagyon hektikus már most... 2 napja 40 perc várakozás, visszafelé 20-30 perccel megúsztuk ( Ivanica-Brgat átkelő ) de kisebb várakozás és erős ellenőrzés volt Montenegró felé is ( kutyákkal is voltak rendőrük, így valószínűleg infójuk van valami szállítmányról... ) De a héten itt Trebinje környékén erős a rendőri ellenőrzés ( okról nem tudunk )
De! Ami lényeges- papucsban nem lehet vezetni ( tudtommal Montenegróban sem, illetve a horvátoknál sem ) szólnak, rosszabb esetben büntetnek is érte... illetve vendégeinknél hiányoltak a H betűt az autóról ( rendőrük, nem a határon )
Más határátkelő nem jöhet szóba? A szigorított határátkelést feloldották, ennek ellenére azért tud nyáron jó kis sor lenni. Most húsvétkor samacnál álltunk hazafelé 1,5 órát. Nagy élmény volt :( de Gradiskánál is álltunk már, mert egy kamion beszorult az autók közé. Mikor kicsit arrébb állt, gyorsan átslisszoltam ( jó nekem a kis autómmal :D ) sajnos ezt bele kell számolni, bár a "reggeli délelőtti" órákban azért jobbára lehetett haladni mindig. Inkább a hazafelé úton voltak állások. Legalábbis nekem, az elmúlt 4-5 évben ez a tapasztalatom :)
Noh ma itt: http://www.hak.hr/info/kamere/# kora délután ránéztem a gradiskai átkelőre. Hááá...t nem volt valami bizalomgerjesztő. És még csak június eleje van (ráadásul még csak péntek), bár lehet, hogy a pünkösd belejátszik, de olyan sor volt, hogy a végét nem láttam. Július 21-én, pénteken valamikor ebben az időben (talán kicsit korábban) érkezünk Gradiskához. Előre félek. Aztán másnap szombaton valahol Metkovic környékén megyünk át. Noh ott sem lesz egy leányálom. Az április óta bevezetett szigorított határ ellenőrzésnek hála igencsak megnövekedett a várakozási idő az Unió külső határain. :(
Ha valaki addig visszatérne a nyaralásából, akkor szívesen vennénk (gondolom más is) egy beszámolót a határátlépési időkről.
Az ország melyik részéből indulsz és melyik magyar - horvát határátkelőkre gondoltál??
Ez fontos, ugyanis nagyon nem mindegy, hogy Szegedről, vagy mondjuk Székesfehérvár térségéből indulsz.
Ha ez megvan, akkor Mostarig részletes úti tanácsokkal tudunk ellátni. :)
Általában nem kell sokat várni a horvát-bosnyák határon akárhol mész át. Július 1. pedig még nem a főszezon. Hajnali-reggeli, vagy esti órák csendesebbek a határon, gyér forgalommal, a napközbeni már húzósabb lehet nyáron.
Én általában úgy szoktam tervezni, hogy reggel 7-8 óra körül érek a bosnyák határra, így napközben megyek át Bosznián és lehet gyönyörködni a szép tájakban, hegyekben, vagy érdekes városokban (mint például Mostar).
a bih-hr metkovic hatar ami szerintem neha varakozos, en ezen kivul sose varakoztam, ha hajnalban indulnal akkor is javaslom, hogy vilagosban erj bih-be marcsak az egyre szepulo videk miatt is. tankolni szinten bih-ban ildomos. szerintem jol dinamikusan vezetnek, de ebben az egyben biztos vannak masoknak mas tapasztalata...
Teljesen új belépőként érdeklődnék, ha van hozzám türelmetek.
Bosznián át mennék ( vagyis fogok) menni horvátországba.
A terv kész . Olyan profinak nevezném magam közlekedési szempontból. Buszsofőr vagyok de erre még nem jártam. És most nyaralni mergyek. A Határok érdekelnének. hu- hr. hr--bih bih-hr. Sor, várás? Mikor érdemes menni? Mostarban van szállodafoglalásom július 1 re.
2 éve júliusban éjfélkor 39 fok C meleg volt Neumban, napközben 50 felé is járt, ugyanez Mostar, Dubrovnik környékén is. Fürdőruci mindig legyen nálad, és ha már nem bírod a meleget Kravicát tudom ajánlani:)
Mostar belvárosában 8-9 eur volt egy grilltál 2 dl borral és 0,5 palackos vizzel. Talán kávé is volt benne, már nem emlékszem pontosan, mindenképpen olcsóbb Horvátországnál, főleg a dubrovniki Riviéránál, ahol egy sima grillezett csirkemell rízzsel került 85 kunába (Mlini) (1 euró: 7,5kn).