"Majdnem" minden a szárítógépben szárad, de CSAK télen. Nyáron ott kert és a szárítókötél. Utálom és a család is, ha nem lehet mozdulni a lakásban a teregetett száradó itt ott lógó ruháktól.
Valamit valamiért. Előtte csak azért nem volt penészem, mert amikor megvettem a szárítógépet, akkor cseréltem radiátort (amire már nem rér annyi ruha) és ablakot is. Vagyis régen ki tudott szellőzni, meg a család létszáma is kevesebb volt.
Attól, hogy valaki asszony, még tud gondolkodni, ez saját tapasztalat.
Én is szárítót szerettem volna, csak jöttek a problémák, hogy pl. nem mindent ajánlatos gépben szárítani (bár egyesek szerint ez badarság, én nem szívesen kísérleteznék a család ruhatárán), másrészt állítólag elég csúnyán gyűri a ruhákat (bár hallottam ennek az ellenkezőjét is), utána meg jöhet a gőzölős vasaló. És akkor ott a fogyasztása, ami szintén magáért beszél.
Ekkor ráakadtam a párátlanítóra, ami garantáltan nem teszi tönkre, és nem gyűri a ruhákat, a fogyasztása nagyságrendekkel kisebb, mint egy szárítónak, és ha más ügyből kifolyólag magas a páratartalom, akkor is be lehet vetni.
Így aztán a párátlanító mellett döntöttem, mert engem az is kielégít, legalábbis ezen a téren biztosan.
13,23-án? nem kapkodnak a fiúk.......... egyébként a rossz szokásokról leszokás is segíthet. nem tudom hogyan dolgoztok, és csak következtetek de egy automata mosógéppel kb bármelyik este lehet mosni nem egy komoly program. az ember közben tv-t néz főz stb. aztán lefekvés előtt kitereget. persze ez megint csak 5let, tőlem úgy éltek ahogy akartok, de a 4 szárítónyi ruhában vagy 15-20 liter víz (nekem 1 szárítónyiból szedett ki 8 óra alatt 5 litert a gép anno. 1000-es fordulatú centrifugálás után) azért az aereco nem vízelnyelő csak szellőztető rendszer főleg ha nem aktív.
hát nem tudom. nekem az ablakomon is "állítólag" van résszellöző funkció. ha jól sejtem ez annyit tesz hogy az ablak kilincse 45 fokban is állítható és nem zár össze úgy igazán az ablaktömítéssel a keret. de az 1-2 mm nálam konkrétan nem igaz. összezár csak nem szorít össze, a zaj jól bejön de pára szempontból nekem anno semmit sem ért. (ha valóban ez az a csodafunkció) van aki kivág a gumitömítésből 1 darabot és így teremt légrést.
Szia! Megírom majd, 12.23.-án szerelik be. Szerintem a Te módszereddel nagy a hőveszteség! Én próbálok a párán segíteni egy szárítógéppel is, az asszony régóta szeretne, most megkapja. Valami borzalom volt egyébként, mikor a hétvégén egymás utáni mosás eredményeképp 4 szárítónyi ruha kezdte termelni a párát, nagyon lehetett érezni.
Egyébként én azért is döntöttem az Aereco mellett (elismerve azért maximálisan a párátlanítók hatását), mert napközben senki nincs otthon, ekkor nem nagyon mernék elektromos cuccot üzemeltetni, este meg kevés ideig tudnám működtetni, az Aereco meg végzi majd a dolgát folyamatosan. Ha pedig nem akarom dolgozttani, egyszerűen elzárom. Nem biztos hogy jól gondolom ezt a dolgot, de így döntöttem.
Nálam a konyhában tavaly egész télen a "résszellőző állásban" volt az ablak. A penész egyáltalán nem jelent meg, igaz a fűtés is ment a közepesnél kicsit erősebben.
Szerintem nem sokkal lett több a fűtésszámla emiatt.
Kíváncsi leszek az eredményre a párával kapcsolatban írd meg mindenképpen!
Nekem most olyan ablakokat építettek be aminek van ún. résszellőző állása, ez azt jelenti hogy van olyan állása a kilincsnek hogy van 1-2mmhézag körben a gumitömítésnél. Van valakinek ezzel tapasztalata hogy mennyit ér esetleg? Érdemes ezzel szellőztetni vagy túl sok hőt kiengedek vele?
ha a tökéletes zárásra gondolsz, azt csak kézzel lehet. csak lecsökkenti az eredeti keresztmetszetet 25-30%-ra amikor úgymond a lezárás. nálam így 45-50%-on tartja a lakást vagyis éppen jó nekem így. per pill csepereg az eső és 51% a páratartalmam.
igazából én is rettegtem, hogy rengeteg gázt kifűtök majd az ablakon. hát most azt mondom nem hiszem hogy érezhető különbség lesz mert nem nyitogatom az ablakot napi 4-5-6 alkalommal mint tavaly. (és 4-5 m3 meg belefér, mert amennyit szívtam tavaly ennyit nekem megér ha egyáltalán lesz többletfogyasztás) tavaly hiába szellőztettem napi 5-6 alkalommal 8-10 perceket bűzlött minden ruhám penész mindenfelé már attól féltem a bútorokat is ki kell hajítanom. szerencsére a tavalyi évet átvészelték idén meg már tárgytalan szerencsémre ez a probléma :-)))
Én szavó márkanevű penészirtót használtam szórófejes, tökéletes a diszperzites szines falnak nem változott a színe nagyon szép lett. Viszont a laminált parketta Tapátázott szegélyének szine kicsit megváltozott ahol ráment. De falra szuper.
(Páratartalommal és relatív páratartalommal itt szerintem mindenki tisztában van, csak elspóroljuk a relatív szót, mert úgyis tudja mindenki, hogy arról beszélünk.)
a páratartalom relatív. télen mikor beereszted a száraz levegőt az sokszor 100% relatív páratartalmú akkor minek engeded be? mert 0 fokon 100% az 20 fokon már csak 30% (csak mondtam egy számot) vagyis ha 45% körül lezár akkor ha hideg sarok van a lakásban ott ez már nem 45 hanem mondjuk 75% os páratartalom a falon és ott a penész. viszont ezt az eszközt nem lakásonként egyedileg tervezik/készítik vagyis 30%-on zár le teljesen, hogy a nagyon hőhidas házak tulajdonosainak is megoldást nyújtson.
(ugye jó tudni hogy páratartalomról beszélünk pedig relatív páratartalomról kéne: ez nem azt mutatja meg mennyi víz van a levegőben hanem azt hogy adott hőfokon egy bizonyos mennyiségű vizet képes a levegő úgy tárolni hogy nem csapódik ki (eső, köd) és ebből mennyi van %-os arányban a levegőben)
a rendszer relatív páratartalomra zár vagyis ha már nagyon alacsony a páratartalom (ergo penésznek esélye sincs) akkor lezár.
ebbe tudsz egy kézi átállítással belenyúlni és bármikor lezárni ha éppen úgy tartja úri kedved (ugye ez a termék általános szempontokat vesz figyelembe, vagyis jól kell működnie egy hőhidas szigeteletlen falu házban, ahol a falon hamar kicsapódik a pára, éppen úgy mint egy jól leszigetelt helyen ahol erre nincs esély, csak természetes szellőzést kell biztosítania) nálam pl nincs olyan hogy a sarokban 10-12 c fokos a fal. ha a lakásban 50% a relatív páratartalom mondjuk 20 fokon ott már tuti 70-80% helyileg és ott a penész. nekem ilyen gondom nincs így ha igényem lenne rá akkor simán lezárnám kézzel a rendszert már 50%páratartalomnál (de én lusta vagyok és nem érdekel, tőlem szellőzhet)
Én úgy csináltam, hogy clorox+víz keverékét fújtam rá virágpermetezőből, és papírtörlővel itattam fel, ha nagyon le akart folyni. Nálunk nem hagyott nyomot, de gondolom ez festékenként eltérő lehet.
Sikerült megmérni, 63-68% között volt apáratartalom alakásban, úgy hogy sütés volt a sütőben. Az erkélyajtónál 72%. 5-6 fő 1órás beszélgetése után, létezik, hogy felmegy 80%-ra és miután elmennek elkezd süllyedni?