Szokták is mondani, hogy a növények (állatok) nem olvasnak szakirodalmat.
Amit itt fokozottan tapasztalok, az az, hogy nem hiszi el senki, hogy tudod mit csinálsz/értsz hozzá, csak ha már látják. Esetleg jönnek azzal: Ez a munkád? Nem? Csak hobbi? akkor biztos nem is értesz hozzá... (Milyen hülyeség, hogy az ember nem ért a hobbijához?) Aztán persze jaj de szépek a rózsák...
Az évek alatt megtapasztalt dolgok sokkal többet jelentenek sokszor, mint a szakirodalom bújása. (természetesen fordított a sorrend, mert először utána olvasunk és a tapasztalat csak utána következik) Te már a második stádiumban vagy, tehát a tapasztalataidra, ösztöneidre nyugodtan hallgathatsz. A tudásodra bizonyíték a kerted.
Hogy mennyire nem vagyok én szabálykövető! A Chartreuse de parma rózsát én abszolút bokor rózsaként kezelem, merhogy akkora ló lett.
A leszúrt kapanyél esetleges kivirágzása meg max. a véletlen műve:) Nálam sokkal jobb, alaposabb tudású kertészkedők vannak (vannak? hol vannak már?) itt a fórumon, nem szégyenlem bevallani, hogy hagyom magam inspirálódni a kertjeik által:)
Persze, nincsenek kőbe vésett szabályok. Nem írtam az elhalt virágok levágását,meg egy csomó apróságot. Sok függ attól, mit akarsz kihozni belőle, a növény általános állapotától, mekkora a hely nőni, milyen vastag ágai vannak, meg ezer más dologtól is, én csak azokat az irányelveket írtam le, amik alapján én szoktam csinálni. A természet sokat kibír, korrigál.
Ez a Benjamin Britten-em. Idén második éves, nem nyúltam hozzá sem ősszel, sem most. Na nem is kellene hozzá bozótvágó...
Ez őszi ültetésű tea (A chartreuse de parme). Röviden kaptam, még vissza is fagyott a télen, mégis gyönyörűen hajt.
Ez meg hiába bokor (Gertrude Jekyll) mivel azt akartam, hogy a gyökerezésre koncentráljon, alaposan megvágtam.
Tehát nincs kőbe vésve semmi.
Az meg diszkrét sárga irigységgel tölt el, hogy nálad a leszúrt kapanyél is kivirágzik, csak hogy idézzek valakit :) De tudom, ez vastagon neked köszönhető.
Azért ennyire szerencsére nem kell szigorúnak lenni. Szerintem semmi gond nem származik belőle, ha valaki előbb vagy akár később metszi meg a rózsákat, én voltam már így is meg úgy is, semmi különbséget nem láttam. Ami lényeges, hogy lehetőleg metszés után, amikor már hajt a rózsa, nagy fagy ne jöjjön, de ezt meg kivédeni nem lehet, és akkor később esetleg korrigálni kell.
Azt sem lehet sarkalatosan kijelenteni, hogy 2. éves bokorhoz nem nyúlunk, merthogy rózsája válogatja. Pl. Harlow Carr meglehetősen drasztikusan fejlődik, őt az ültetés éve után az első tavaszon már metszettem , és idén majdnem bozótvágóval kell nekimenni. Ráadásul a bokor kialakítását úgy is segítjük, ha a nagyon gyenge ágakat alaposan visszavágjuk, aztán pár éven belül, amikor már megvan a váz, akkor be lehet állni arra, hogy felére-harmadára vagdosom vissza, és főleg ritkítok.
Metszéshez: Nálam az időpont rügyduzzadás. Nem várom meg míg kihajt, mert akkor már elindul a tápanyag-áramlás a felső rügyekbe, és ha azt levágom, sok tartalékot veszít a növény.
Én úgy csinálom, hogy első lépésként minden beteg vagy elhalt/elfagyott ágat ki. Teákat vissza 3 rügyre, bokrokat max 1/3-ig, de első vagy második éves bokrokhoz még nem nyúlok. Egyáltalán.
A vázszerkezethez erős ágak kellenek, ezek alakulnak ki az első két évben, utána már lehet alakítgatni, de nem árt, ha megvárom, míg kifejlődik.
Ha jön fagy, a teák lefagyhatnak 2 rügyre, nekik az nem baj...
Most már azt is tudom (köszi lányok), hogy a futókon (szintén nem első évben) a csapokat 2 rügyre kell visszanyesni. Itt már az az egy is leveles, majd megmutatom, mit produkál ezzel a metszéssel.
Jónéhány futórózsát nevelek bokornak. Rozáriumokban pedig ez bevett gyakorlat....még rambler rózsáknál is. Igazából metszőolló kérdése az egész (hogy milyen bátran használod).
Nem tudom mit olvastál a felsorolt rózsák méretéről, de nálam ezek közül egyiknek sem kell támaszték. Csak a WS2000 kapott 4-es betonhálóból kb 70 cm magas gyűrűt (50 cm átmérőjű) A betonvas támasztékokat ajánlatos lefesteni, mivel a szél mozgatja a vesszőket, és sérülhetnek a rozsda által érdes vastól. Nekem ez a tapasztalatom (festett és festetlen verzió is ki van próbálva)
Szívesen, de ez az én tapasztalatom/véleményem volt. Talán Ametiszt is bekukkant, meg PP, nem bánnám:)
Én általában nem a rózsák végső méretéhez csinálom/tatom a támaszt, szeretem, ha kecsesen vissza tudnak hajlani. Még a futóknál is kicsit alább veszem, de a bokorrózsáknál pláne nem kell a végső magasságnál legyen a támaszték. Mondom, szerintem.
Elég az alacsonyabb. A Munstead Wood-hoz én is olyan 1,5 méteres kört hajlítottam, kb. a felénél kukucskált, s bár tudom, hogy lesz valamivel nagyobb is, akkor is teljesen felesleges.
A WS aránylag vékony vesszőjű, hatalmas virágfejeket hozó rózsa, neki mindenképpen kell a támaszték (bár a többi angolnak is), de nem olyan magasságban, ahol kb. a végleges mérete lesz , hanem lejjebb, hogy át tudjon rajta hajolni, és megmaradjon a bókoló habitusa.
A Munstead Wood-nak és a WS-nak szerintem magas, bókolónak szebbek ezek a rózsák, mint mereven odakötözni. Viszont a Rhapsody-nak nyugodtan csinálhatsz 2 métereset is.
Hogy érted, hogy csak bokor magasság? Úgy gondoltam, hogy 150 magas + ami a földbe lesz.
Ezeknek tervezem a 150 magasat: Rhapsody in blue, Camille Pissaro, William Shakespeare 2000,
Lady of Shalott, Double Delight, Princess Anne, Munstead Wood, Tradescant, Summer Song,
Lavender Pinocchio
Ezek 200: Princess Sibilla de L., Eyes for you
Ezeknek meg talán nem kell: Chocolate Ruffles, Ebb Tide, Julia's rose, Cinco de mayo, Morden Sunrise, Roger Lambelin, Limar, Cardinal Hume, Pierre Cardin, Burgundy Ice
/Hiába írják a méretét, nem tudom, hogy mennyire állnak a "lábukon"./
Többi, amim van, azoknak biztos nem kell. Ha tapasztalatotok alapján másképp látjátok, szóljatok!!
Amiket tavaly hajlítva letettem, nem lettek lefestve, de a "szép" állványok festve vannak. Az egyik elkészült betonháló is le lett festve, nekem jobban tetszik úgy. De természetesen meg lehet hagyni rozsdásan is, sőt, ez most divat is:)
Azt hiszem, mi nem fogjuk lefesteni. Betonhálóink vannak már sok éve felakasztva festetlenül, és nem venni észre anyagfogyást. Nekem jobban tetszik rozsdásan, jobban beleolvad a környezetbe, mint lefestve.
Én a hosszú hétvége egy részét arra használtam, hogy futtatókat csináltattam a fiúkkal:) Gyakorlat teszi a mestert, úgyhogy ez most a harmadik variáció.
Betonháló az eleje (de ez lehet a hátoldala is), betonvasból lábak ráhegesztve, kétoldalt összefogva, amelyiknek a hátoldala nem betonháló, ott keresztbe is betonvas hegesztve. Majd ha le lesznek festve, teszek fel képet.