Olyasmi lesz. Csak kicsit tuning módban fut szerdától. Néminemű anyagiak rááldozásával. Majd megmutatom. Az a baj vele, hogy nem biztos, hogy más gitárt a kezembe akarok venni ezután. Maximum Django Selmerét, de azt meg nem lehet kihozni a múzeumból.
A rnt könyv nekem is úton van, csak nem tudom, mikor érkezik, mert nem küldik, hanem hozzák. Csütörtökön sajnos nem leszek benn, mert dolgom van, valami mást beszéljünk meg, máshol, majd tel.
Van a múlt heti koncertről egy diktafonos "csúcsszuper" felvételem,de netre tenni nem nagyon tudom,ráaádsul netcafétöltelék vagyok,de talán jövőre lesz saját gépem is.
VL!
Van követője 3 is(pl:én,jómagam és szerény személyem(,na meg a Gyula,meg az Ottó, a Tóth Ottó!)Akkor az 5.:))
A szakma először játszon el egy koncertnyi swing számot korhűen aztán kezdhet kritizálni.Nem is tanítanak a jazztanszakon klarinétot(csak szaxit)és náluk az egész Coltranetől kezdődik!Ezért olyan gyökértelen általában a magyar játékmód.
Nincs megalapozva a (stílususk)tudásuk.
Art Tatumot sem nagyon "utánozza" senki,vajon miért?
Általában nem nagyon hallani akkordbontást(arpeggiót) egyetlen végzett gitárostól sem!
Pedig anno ez volt a játék alfája.
Gordonka!
A múzeum krt-on van a Libri zenebolt-antikváriuma ott szokott lenni egy 5 CD-s gyűjtemény mindenféle régi jazzzenészektől.Djangotól is.
5x12-17 szám!
kár, hogy Mo-on nincs gitáros követője Django-nak. legalábbis én nem tudok ilyenről. talán az lehet az oka, hogy azt a stilust itthon lehet, hogy majmolásnak nevezné a szakma.
Elég messze lakom, túl nagy luxus lenne elmenni egy olyan előadó koncertjére, aki előtte egyszer már nem tetszett. A kedvenceimre se tudok általában elmenni. :(
Ha esetleg van a neten letölthető anyag Frankie-től, azt szívesen meghallgatnám.
Nem zárkózom el tőle...
A gordonka játszik hangszeren,vagy csak szereti Djangót?
És rali?
:)
A holnapi Fritz Swingers koncert helyett Oláh Szabolcs lesz a Dob utcai Jazz Klubban,de tegnap a Hot Jazz Band késése miatt beugrott a Freeman zenekar.
A bényei bátyja tubázott,Fritz Józsi klarinétozott,Lamm Dávid gitározott(sajna túl modern ehhez a stílushoz),Volt egy Pali nevű banjós,meg egy trombitás.
Nagyon 20-as évek hangulatuk volt.Dec. 23-án lesznek valahol....talán a Jazz Klubban.
A mai Hot Jazz Bandre már egy hete nincs jegy,úgyhogy erről lemaradtam(tunk).
Tegnap nagyon kellemes kis koncert volt a Szilvupléban,szerencsére nem voltak sokan(ahány szék annyi ember.A koncert második részére lett igazán klassz hangulat.Jó volt látni,hogy tetszik az embereknek ez a "régi" zene.A hangosítás lehetett volna még jobb is, de még nagyon új a hely( 1 hetes).
Nemsokára a Fritz Swingers fog fellépni itt(kb.12.15.-én),de még előtte Dec. 9.-én lesznek.
Helyszín: Jazz Klub
Cím: 1074 Budapest Dob u.15.
A zenekarvezető klarinétos nagyon kellemes Benny Goodmanesen játszik.
Klarinétról jut eszembe:
Hot Jazz Band + Allan Vaché
Helyszín: Vidám Színpad
Cím: 1065 Budapest Révay u. 18.
Este 7-től.
Allan Vaché állítólag Benny Goodman magyarországi koncertje óta a legjobb swing klarinétos hazánkban.Kötelező hallgatmány!
:)
Nem láttam még az említett trióban és Vasvári nem a kedvecem,de ha ma ráérsz gyere el.:)
Nem tudom ott mit játszanak itt leginkább swingnek nevezném.
Bár a hely múlt héten dugig volt és nem lehetett nagyon élvezni az zenét(nyitónap volt),de talán ma jobb lesz. Ráadásul nem nagyon láttam hangosítást(unplugged hangulat volt),viszont a millenárison kb. havonta játszik Frankie a fogadóban.Biztos ideírom majd ,ha megtudom a legközelebbi időpontját!Ott elég jó hangulat szokott lenni.
Te láttad már Frankiet játszani?
Volt szerencsém a Vasvári String Trio-ban látni, ott elég visszafogott volt. Pontosabban nem találtam érdekesnek a játékát. Lehet csak rossz napja volt. Vagy minimál játékot kértek tőle, nem tudom...
Szilvuplé nevű helyen, ami múlt héten nyílt az Ó utcában (közel a Nagymezőhöz)
A repertoárban főleg Django/Grapelly és egyéb gypsyjazz,swing szerzemények.
Frankie ismereteim szerint jelenleg a legjobb gypsyjazz hegedűs itthon és nemzetközi viszonylatban is egyre komolyabbnak tűnik.
sajnos kezdési időpontot nem tudni, de kb. 21 körül kezdődik majd.
Akit érdekel a műfaj annak kötelező hallgatvány ez a mai szegényes lehetőségek közt!
Megjelent DVD-n Birelli Lagrene Gypsy Projectje illetve a The Rosenberg trio idei Samois Sur Seine-i koncertje.
Ha valakit érdekel tudok adni címet honnan, mennyiért lehet rendelni.
Karga!
Nem tudsz segíteni netes rendelésben?Nem vagyok benne járatos, nincs bankkártyám,stb. ,de adok pénztet és tudom honnan kell rendelni.
Írj!
Engem lehet hogy erdekel a kerdes. Ezt a Yengibariant meg annyiszor emlegeted, mint en a Blues Foolst, ugyhogy legkozelebb tenyleg megprobalok elmenni. Sajnos most szombaton pont lemaradok, mert 22.00-kor landolok Ferihegyen 29-en este.
November 25. kedd 19.30 "MITŐL SZÓL A JAZZ"
A kéthetente sorrakerülő előadássorozat keretében
PALLAI ÉS KEREKES
mesterek most hangszerenként mennek végig a műfaj
fejlődéstörténetén. Ezen a napon a GITÁR lesz vizsgálódásuk
fő tárgya. Archív és modern felvételeket játszanak le a hangszer
bemutatása céljából a különböző korszakok és stílusok legjobb
előadóinak lemezeiből, továbbá jelen lesz JUHÁSZ GÁBOR, a gitár
képzett, elismert megszólaltatója, aki azok számára is érthetően fogja bemutatni az idevágó zenei alapfogalmakat, valamint hangszerének szerepét a jazzben, akik egyébként semmit sem tudnak a
zeneelméletről. A közönség kérdéseket is feltehet, sőt ezt a három
előadó kifejezetten javallaná is. Az előadások és a hangszeres
illusztrációk rögzítésre kerülnek egy későbbi, nagyszabású
jazztörténeti rádió-sorozat céljaira.
Előadók tehát: Pallai Péter, Kerekes György (Harmónia JAZZ Műhely) és
Juhász Gábor.
Belépő díj: 300 Ft
N Y I T O T T M Ű H E L Y
- sajátos kultúrház a Délinél -
1123 Budapest Ráth György u. 4.
Mailcím: muhely@axelero.hu
TEL: 21 40 676
Tudod
"Sokan vagyok, de nem elegen!Minden topicolvasó hozzon ide még egy embert" és akkor egyszer majd zenekarom is lesz,meg hallgatóságom is,stb.
:))))
Ugyan nem swing zene,de kellemes harmónika muzsika egy kellemeshelyen.
November 29. szombat 19.45 KONCERT
DAVID YENGIBARIAN
David legutóbb Leila Mendezzel közösen lépett a Műhely közönsége elé
valamikor az év első felében. Most újból szólóban érkezik hozzánk.
David Yengibarian a jereváni zeneiskolában kezdte harmonika
tanulmányait, majd 1995-től Magyarországon képezte magát tovább.
Fellépésein részben saját szerzeményeit játssza, ami az örmény
népzene, az argentin tangó, illetve a tangót megújító Astor Piazzolla
zenei világának ötvözésére tesz kísérletet. Legutóbbi lemezét Frank
Londonnal közösen készitette el, akit a legendás Klezmatics
trombitásaként ismerhetünk.
Belépő díj: 600 Ft
1123 Budapest Ráth György u. 4.
Mailcím: muhely@axelero.hu
TEL: 21 40 676
Ehhez a topikhoz mi köze az apneásoknak?! Merhogy a jazzerek topikon nyomatod az ok, na de az apneáson! ;-) Umbin, meg rajtam kívül más úgysem... Hogy megy a gitárbiznic?
Djangonak tíz ujja volt(a kezén(a kettőn együtt)),de a bal kezén a gyűrűs és a kisujja megégett 18 évesen egy karavántűzben.Álltalában csak a mutató és a középső ujjával játszott és akkordoknál a gyűrűssel is tudott kis barrét fogni
pl.:D7/9 akkord
5 gy
5 gy
5 gy
4 m
5 k
x
a számok a fekvést jelölik, a betűk az ujjak rövidítései az x tompított húrt (no hang) jelent.
Valszeg néha a hüvelyk ujjával is fogott basszushangot egy-egy akkordban.
Kis hazánkban rettentő kevés információ érhető el Django Reinhardtról illetve az általa játszott zenéről,ezért hoztam létre ezt a kis topicot.
Terveim szerint elsősorban zenészeknek szólna,akik szívesen játszanak,játszanának ilyen zenét.
Beszélhetünk Django Reinhardtról,Stephan Grapelliről,a Hot Club Quintett of Franceról(ez volt kettejük zenekara),illetve mai követőikről a Rosenberg trioról,Birelli Lagreneről és Gypsy Projectjéről,Angelo Debarreról,Fapy Lafertinről,hangszerekről,a repertoáról,koncertekről,stb.