Tavaly nyáron vettem pár tő málnát, idénre kettőnek sikerült áttelelnie, az egyik csak vegetálgat, a másik meg nő mint a barom, vaskos erősen tüskés szára van, rengeteg virág van rajta, de a málna teljesen vízízű rajta.
Egy komposztdomb helyére lett ültetve, így a talajjal gondolom nem lehet gond!?
Mitől lehet ez, és melyik lehet a lentiek közül ez a fajta?
Szeder és szedermálna esetében kis földlabdával egy szál vessző érkezett, málna esetében szabadgyökerű példányok. A ribizlire bevallom nem emlékszem... A szeder nagyobb része már terem idén, a málna esetében csak a fertődi zamatos terem, a többi hajt.
Azt szeretném megkérdezni, h te is rendeltél esetleg konténeres szedret a gykut-tól. A novényshoptól már rendeltem korábban. Szép nagy növényeket kaptam, nagyon meg voltam elégedve velük. De ez fel is van ott tüntetve, h milyen méretűek. De a gykut-nál nincs méret feltüntetve, és ezért lenne jó tudnom, hátha te emlékszel milyen méretű növényeket küldtek körülbelül. A szederre, málnára, szedermálnára, ribizlire lennék főleg kíváncsi, mert azokat rendelnék a gykut-tól. Köszönöm a válaszod előre is :)
Hallottam hogy van olyan málna amelyik az idei vesszőkön terem, nekem olyan van amin a tavalyi vesszők teremnek az idén és ha letermett ősszel elszáradnak. Egyelőre hagyd úgy ahogy van és meglátod.
Akkor ott is folyik a málnaszörp gondolom. :-) Én is azt iszom már egy ideje, napi 1 liter megy el a családnak, mikor megunjuk cserélünk ribizlire. Van pirosból és feketéből is. Eper szörpünk is van. Ha azt is megunjuk, meggyre váltunk. Néha keverem is őket. Ha megérik a szeder, akkor mégegyel bővul a választék. És a lekvárok is nagyon jól sikerultek idén. A szörpnél sokan azt rontják el, hogy túlcukrozzák és a cukor elnyomja az ízt.
Azt szeretném megkérdezni tőletek, h a folytonérő málna az első éves a földből folyamtosan előtörő sarjakon és a második éves sarjakon is hozza termést?
A szeder borzasztóan vízigényes /mármint ha normális termést akarsz/,tuti meghálálja az öntözést...persze nem csak szökőévente.Sztem inkább lefele megy,mint oldalra a gyökere
Hahá, láttad volna tegnap este! Ember magasságú a kupac amit kiszedtem belőle, de azért köszi! Érdemes lett volna előtte/ utánna képet csinálni, de elfelejtettem.
Már letermett a málnám, általában ősszel szoktam kiszedni a letermett vesszőket, kiválogatni a hajtásokat, felkötni, de idén olyan jól állok a kertel, hogy már nem tudtam hajnalba mit kezdeni magammal, így túl estem rajta most. Nem volt még korai?
Nekem is legyökereznek a lelógó hajtások, ezenkivül 6 méteres körzetben jönnek elő gyökérről is a szedertövek. Ki lehet ásni és átültetni, legjobb földlabdával.
Én ezért nem tudom oda ültetni a szedret, mert az a szomszéd nem vágyik szederre a kerítése mellé. A másik oldalon meg már ott van a málna, pár éve már a szomszédban is.
Tavaly őszi telepítésre rendeltem a gykut-tól, mit mondjak, elégedettebb nem is lehetnék, ár függvényében meg különösen.... Összesen kb 60 bogyóst rendeltem:
bodzát, fekete szedret, málnát, fekete berkenyét, ribizlit.
Összesen 2 tő málna nem maradt meg, minden más hajt gyönyörűen, viszont a csomagolásuk katasztrófa, nem is értem, hogy hogy élték túl a növények...
A növényshoptól kiviket rendeltem, mind él, és mind hajt.
Gyorsak, az elszámolás pontos volt mindkét esetben.