Be kell vallanom, hogy én is használok műanyag zacskót a zöldre fás oltásaimhoz. Az irodalom szerint jobb az eredés abban az esetben, ha az oltás utáni időszakban lehűlés jön. Pl. mint most. Az utóbbi három évben az eredéseim 90% felettiek, bár minden így sikerülne az életemben. Az alábbi képek nem a sajátjaim, aki feltette nem tűnik amatőrnek.
Kb 10 napos oltásom lassacskán de kezd pattanni, a nemes Suvenir az alanyt nem tudom milyen fajta .
több oltást is csináltam külümbözö fajtákba de még a többi nem mocorog szemző késel óvatosan meg vágtam a nemest és szép haragos színű szóval él az alanyba csak még nem indult meg de remélem egy pár nap és lesz eredmény .
Na a zacskót levettem. a nemes elkezdett könnyezni, pedig megvágáskor csak simán zöld volt, nem olyan hűbbe nedvező zöld. Ez jó jel vagy rossz jel, vagy mindegy? Mondjuk a nemest beáztathattam volna sztem, na de ez már így alakult.
Hát lehet kevertem a zacskót a zöldbe-zöldel :) akkor ezt holnap leveszem. Az alany és a nemes se volt túl vastag. olyan 4-7mm vastag volt kb. Az omega olló meg ilyen vékony vesszőknél nem vág szépen. (vagy csak nekem nem megy) Hát megmondom őszintén pár hete meglestem, de mivel dolgozok alig van időm ilyesmire. Szerencsére nem létfontosságú az oltás, csak jó lenne ha sikerülne. Ha idén nem jön össze, majd jövőre is próbálkozom, akkor már jobban felkészülök. :)
Zöldbe-fás oltásnál zacskót? Idézd be honnan vetted. Melyik vessző volt a vékony az omegához? Az alany vagy a nemes? Vagy mindkettő? Biztos, hogy jól utána néztél, hogy hogyan kell csinálni? (Ha bizonytalan vagy valamiben, szívesen segítek.)
Na elkészítettem életem első zöldbe-fás oltását. A vesszők megvágás után szép zöldek voltak.
Az alanyok 1 izabella és egy othelló. A nemes az delevare (tudom az is direkt termő, de ez maradt meg elfekvőben) és egy járodvány.
Végül is csak a tanulás miatt oltottam át őket, meg mert mindenki szerint ezzel nagyok a sikerélmények. (sztem én erre is rácáfolok). Ék oltást használtam, az omega ollót mellőztem, mert ahhoz elég vékony volt a vessző, hogy sikeresen alkalmazzam. az oltást megkötöztem, majd szigetelő szalaggal rögzítettem, végül zacskót kötöttem rá. Majd ezután a zacskókat déli oldalról árnyékoltam.
Köszönöm a választ, és a bíztatást. Akkor várok türelmesen, és a maradékokat ezzel a technikával folytatom.
Hogy mit oltottam: egy kb. 10 éves díszalmát kezdtem átoltogatni a tavasz elején - hogy ehető méretűt teremjen - angolnyelvesen és héj alá. 10 csapot tettem bele és egész jól megindultak már azóta, 6-7 nagyon ígéretes, pár sajnos virág rügy volt. Szóval a sikerélmény megvolt.
Most pedig egy nagyon vegyes, nem túl nagy szőlő ültetvényt próbálok néhány fajtára redukálni, első körben kb. 30 tőkét rendeztem le a lentebb írtak szerint (egyébként Fekete muskotályt és Tihanyi kéket próbálok szaporítani).
Ahogy nézem minden jó! A végek bekenésével még többet is tettél, mint ami kell. Várd ki a két hetet, aztán jöhet a következő fotó a megeredt oltásokról. Mit is oltottál már idén és mennyit összesen?
Új vagyok még itt, és a szőlő oltásban is. Bár szakkönyveket olvastam és ezt a fórumot is végig. Azt terveztem, hogy jónéhány tőkét zöldoltok, fás csappal, ékoltással. És ennek volt is nagy szakirodalma. De ma meglepődve tapasztaltam, hogy a hajtások többsége elkezdett fásodni. Azért vártam eddig, mert túl vékonyak voltak, a vesszőkhöz képest. Mivel olvastam héj alá oltásról is egy keveset szőlőnél, almával meg már próbáltam, megpróbáltam azzal megcsinálni az oltásokat. Van valakinek ebben tapasztalata? Érdekelne mennyire hatékony, esetleg kivitelezéskor mire kell figyelni, hol (melyik oldalon) kell felvágni a héját a hajtásnak, az oltócsapot hogyan kell megvágni? Mert még van jópár oltandóm, és ha az eddigi néhányat esetleg nem is sikerült jól, a maradékot szeretném szakszerűen csinálni.
(most a hajtásokat kb. 3. ízköznél vágtam el kb. 2 cm magasan a nódusztól, hasi/háti oldalon csináltam bemetszét, attól függően hogy fértem hozzá, a csapot szintén hasi/háti oldalon vágtam ferdére, nóduszig betoltam, bekötöztem).
Valahogy olyan érzésem van amikor nézem az oltásaimat, hogy nem fognak beindulni. :(
Egyiket ma kibontottam, mert látszott az alanyon, hogy az oltás alatt megbarnult.
Én biztonság kedvéért meghagytam a 2. zöldhajtást is az alanyokon, hogy ha az oltás nem lesz jó, legyen még másik lehetőség is. Ez hiba, vagy semmi gond nincs ebből?
Majdnem mindegy. Én ugy szoktam, hogy az oltócsap hegye lejebb ér, mint a nódusz. A lapu középen van. Óvatosan kötözök a levélnyél alatt is és felett is. Nem túl széles, kb. 1 cm-es szalaggal. De előfordul, hogy addig tekergetem, míg a levél letörik. Akkor letört és annyi. Azért az oltás megfakad, ha akar. Van amikor az utolsó tekerésnél az egész kitörik tőből. Nagy bosszúság. Ezért óvatosságból két-három alanyhajtást is meghagyok addig, míg az első kötözését be nem fejezem.
A noduszt menyivel kell meghaladja az oltocsap hegye mert ha a lapu is marad ott bajos kotozni Vagy ep ep egy nagyon picit hogy at kellene haladjon a hegye es akkor ott a lapun alul nem is kell kotni
Én a palatinát kocsibeálló árnyékolójának szántam, engedtem a nagy hajtásnövekedést. A következő évben normálisan kihajtott, alig hagytam rajta fürtöt, ezeket beérlelte, majd elkezdett szomorkodni, és nagyon korán ledobta a levélzetét. Utána tavasszal már ki se hajtott. Az első években csak mérsékelten szabad terhelni.
Ali BA tavaly oltott palatinam attilam es nero megvan szepek de,nekem ugy tunik a palatina es az attila gyengen rakodott be furtkezdemennyel?ezeknel ez normalis dolog vagy evfuggo?a nero nagyon jo pedig tavaly gyengebb volt mert nem volt olyan tokeletes a forradas?
Azért vágom át a bogokat /nóduszt/, mert így biztos, hogy valahol keresztezi egymást az alany és a nemes kambium rétege és ott meg tud indulni a forradás, még ha kissé eltér is a két keresztmetszet egymástól. Általában igyekszem nagyon rövid alanyrészt hagyni, hogy ne kelljen később sokat veszkődni a kihajtó alannyal. (Persze emiatt óvatosabban kell kötözni, nehogy letörjön!) A lapu, az meg jól ellátja asszimilátákkal az oltványt, míg ki nem hajt és a saját levelei átveszik ezt a szerepet.
Azt kerdeznem hogy ha nem egyforma az alany es a nemes csak a rugyfeloli oldalon szineltetnem a nemest az alanyal ugy jo volna megered.Es az 50 edik hozzaszolasnal ott 2 eves szarresz van az oltogalyon es ot a bokig van behasitva es ot anal a boknel meg van hagyva a lapu ,de mintha valahol olvastam volna hogy atvagja a bokot es ot meghagyja a laput.Eddig en ugy tudtam hogy a bokig kell behasitni mindenkepen jo vagy hogy jobb?
Süti a zacskót, gondoltam még nincs annyira meleg, hogy baja legyen, de mivel tejes zacskóból levágott csíkkal dolgoztam, ezért akkor a kiszáradástól elvileg védve van. Akkor le is szedem.
A fa sebkezelő sajnos olyan fajta, amit a víz eléggé fel tud oldani, valószínűleg hibás a kence, mert nem igazán véd így semmit... , bár valamicske marad a kezelt felületen, de nem olyan mint amit régen vettem, hogy szinte "üveg" keménységű lett amikor megszáradt. Ezért is gondoltam, hogy okos leszek és befedem zacskóval.
Ha nem süti a Nap a zacskót akkor nincs gond, de felesleges ott hagyni a sebkezelő megszáradása után. (Ha azt a sebkezelőt és úgy használtad, amelyikre gondolok.) Mivel kötözted be? Ha rugalmas fólia v. más csíkkal, akkor felesleges a sebkezelő.