Keresés

Részletes keresés

bastardo Creative Commons License 2009.09.21 0 0 6139
Ju13, viharboszorka: köszi a segítséget! Megfogadom a tanácsokat.

Egyébként az elmúlt napokban néhány levél elkezdett a szélein kicsit megbarnulni, és száradni...aztán persze le is potyogtak. Vagy épp én szedtem le őket.
Ez lehet attól, hogy csak egy oldalról kapja a fényt (nem direkt napsütés), és néhány takarásban levő levélnek ez nem tetszik? Vagy inkább valami más betegségről van szó? Nem szeretném, ha megkopaszodna :)

Még egy kérdés a tápoldatozással kapcsolatban: most már, hogy tudom mikor kell locsolni, milyen gyakran locsoljam tápoldattal. Tudom, hogy télen ritkábban kell, de ha a locsolás sem úgy megy, hogy "hetente egyszer", akkor ez talán tápoldatozásnál sem így működik.

Köszönöm a segítséget!

Üdv,
G.
Előzmény: Ju13 (6126)
bastardo Creative Commons License 2009.09.21 0 0 6138
Ju13, Viharboszorka: köszi a segítséget! Megfogadom a tanácsokat.

Egyébként az elmúlt napokban néhány levél elkezdett a szélein kicsit megbarnulni, és száradni...aztán persze le is potyogtak. Vagy épp én szedtem le őket.
Ez lehet attól, hogy csak egy oldalról kapja a fényt (nem direkt napsütés), és néhány takarásban levő levélnek ez nem tetszik? Vagy inkább valami más betegségről van szó? Nem szeretném, ha megkopaszodna :)

Még egy kérdés a tápoldatozással kapcsolatban: most már, hogy tudom mikor kell locsolni, milyen gyakran locsoljam tápoldattal. Tudom, hogy télen ritkábban kell, de ha a locsolás sem úgy megy, hogy "hetente egyszer", akkor ez talán tápoldatozásnál sem így működik.

Köszönöm a segítséget!

Üdv,
G.
zegyonagyo Creative Commons License 2009.09.21 0 0 6137

Köszönöm a segítséget!

Üdv:

Zegyonagyo

Előzmény: Onriett (6124)
bombaba Creative Commons License 2009.09.21 0 0 6136
Kösz.
Megnéztem a neten a virágát, ez is szép lesz.
Találtam egy Hoya-s oldalt, hát ennyiféle viaszvirágot még nem láttam. Rendelni is lehet, de drágának találom. Csak megszállottaknak :) Én még annyira nem...
Úgy általában értem a hoya-k szaporítását, nem is kényesek, könnyen gyökeresednek. De a H.multiflora-t nem értem. Tavasszal egy fás szárdarab volt a cserépben, egy db kis zöld hajtással rajta. Olyan kis jelentéktelen volt. Most meg csak nő fölfelé, egyre nagyobbak a levelei, minden levéllel virág is jön, és nem tudom elképzelni, mikor lesz ez fás (ha fásként kell szaporítani), vagy mikor ágazik el, hogy valamit lecsíphessek róla.
Van valami tapasztalatod fásszárú hoya-val?
Előzmény: hannabori (6117)
Ju13 Creative Commons License 2009.09.21 0 0 6135
És szeretnéd, ha virágozna? Ahhoz úgy láttam, nem feltétel a hűvös, mert pl anyámnál évente 2x tutti virágzik, pedig ő is meleg helyen tartja. Igaz, elég világoson, D-i ablak előtt. Na, az a növény aztán kap inni nem keveset, anyám a tipikus "hétfő-szerda-péntek van, locsolni kell" megszokás rabja:)))) Nála így működik. És működik... ezt láttam. Nálam több tő kipusztult, azóta nem próbálkozom vele.
Előzmény: Törölt nick (6134)
hannabori Creative Commons License 2009.09.21 0 0 6133
Ha az tényleg földlabda akkor lehet, de azt is be kell áztatni, viszont ha kókuszrost mint Ju13 írja az többet árt mint használ, mert vagy belerohad a növény, vagy pedig öntözni sem lehet úgy megszikkad. Azt szedd le róla!
Előzmény: Nemlajos (6132)
Nemlajos Creative Commons License 2009.09.21 0 0 6132
ohh, hát nem úgy kell, hogy a gyökeret körülvevő "föld"labdával együtt?:o
Én "mindig" így szoktam...
Előzmény: Ju13 (6130)
Ju13 Creative Commons License 2009.09.21 0 0 6131
És egy záró gondolat a témához; most, hogy jön az ősz és tél: a legtöbb szobanövény a téli időszakban pusztul el, éppen, mert megszokásból öntöznek; pedig ilyenkor jóval kisebb a vízfelvételük. És nem árt vigyázni a szellőztetéssel, ha egy jó vizes földű növényre néhányszor rányitják az ablakot decemberben, az nem szokta túlélni:((( De egy hűvösebb, kevésbé fűtött lakásban is lassabban szárad a növény földje mint pl egy 22-24 fokra felfűtöttben, tehát ez is belejátszik abba, hogy hetente hányszor is kell locsolni...
Ju13 Creative Commons License 2009.09.21 0 0 6130
Én az új jövevényeket beleteszem átültetés előtt 1-2 órára egy lavór langyos vízbe, és kiáztatom, hogy a gyökerek közt minél kevesebb maradjon a kókuszrostból. (A'sszem így hívják, amiben vannak a növények) Persze csak nagyon óvatosan, mertha szakadnak szét a gyökerek, az több kárt csinál, mint hasznot!
Előzmény: Nemlajos (6129)
Nemlajos Creative Commons License 2009.09.21 0 0 6129
jesszus, bakker, most nagyon sokat tanultam!!!
Köszi:)
(asszem, átültetem még gyorsan a múlt héten vásárolt kis fikuszbokromat, olyan kis laza, semmilyen föld van alatta, egyből átment rajta az a kis víz is...)
viharboszorka Creative Commons License 2009.09.21 0 0 6128

Egyetértek :)

Annyit tennék még hozzá tapasztalatból, hogy látni is lehet a dracenán, ha szomjas: ha a levelei nagyon lesimulnak a törzséhez, akkor szomjasabb, ha elállnak a törzsétől, akkor jól érzi magát. A szomjúságot jelzi az is, ha elkezdi az alsóbb leveleit leszárítani és elpotyogtatni.

Remélem, tudtam segíteni.:))

Ju13 Creative Commons License 2009.09.21 0 0 6127
Ja és még valami: a földlabda teljes kiszáradása az átlag szobanövényeknek semmiképp sem jó! (Ahogy írtam, az csak a kaktusz-féléknek való) És ha nemrég vetted, akkor különösen igaz ez, ha még nem ültetted át: ősz ide vagy oda, én a tél előtt is átültetném normál virágföldbe! A kertészeti közegben nem igazán van jó helye, és könnyebb kinyírni is, különösen télen!
Előzmény: bastardo (6125)
Ju13 Creative Commons License 2009.09.21 0 0 6126
Szia, először is fel a fejjel: már sokan jártunk így holmi szakkönyvekkel:))) Minél többet elolvasol, annál jobban összezavar. Az öntözéssel kapcsolatban konkrétan: egyszer és mindenkorra nyugodtan felejts el minden olyan tanácsot, h "hetente 1x-2x-valahányszor" NEM! Azt kell tudni a növényről, h mekkora vízigénye van: minimális (kaktuszok; pozsgások) közepes avagy mérsékelt (a legtöbb szobanövényünk) illetve nagy (ide a vízipálmát és a monsterat sorolnám kapásból). Az első csoportnál (alig) kibír vidáman több napos száraz földet is a növény. A 2. csoportnál azt javasolják, h akkor kell öntözni, amikor a felső 1-2 cm föld már kiszáradt. A 3.nál a talaj tetejét sem javasolják hagyni kiszáradni. Aztán ennek függvényében kell locsizgatni:))) De: nyáron, aktív növekedésük és a nagy meleg miatt gyorsabban kiszáradnak; télen viszont nem nagyon nőnek, épp csak vannak, olyankor óvatosan a locsolással! Úgy emlékszem, a Draci vidáman a mérsékelt öntözést szereti, az kb annyit tesz, h amikor bedugod az ujjad a földjébe kb 1-2 cm-re, ha ott már nem tapad föld az ujjadra, száraznak érzed, akkor lehet locsolni. De ha megitattad, akkor max félóra-óra múlva feltétlen öntsd ki a cserépalátétből a vizet, ne hagyd állni alatta! Remélem, tudtam segíteni!
bastardo Creative Commons License 2009.09.20 0 0 6125
Sziasztok!

Kis tanácsot kérnék egy szobanövény öntözésével/ápolásával kapcsolatban.
Nemrég vettem egy Dracaena Reflexa-t (a boltban "Song of India" név volt ráírva, de azt találtam, hogy a hivatalos neve Reflexa), és nem szeretném, ha valami baja esne :)

Öntözéssel kapcsolatban a különböző oldalakon kissé különböző tanácsokat olvastam:
"Talaját tartsuk éppen csak nyirkosan."

"Víz- és páraigényes növények"

"ha egy növény szárazságtűrő ([...] Dracaena fajok), elegendő lehet heti vagy kétheti egyszeri öntözés. [...] Fontos az, hogy a szárazságtűrő növény ne álljon vízben és két öntözés között száradjon ki a földlabda."

Ezek után akkor most hogy is kell öntözni? :)

A másik dolog, ami egy kissé megzavar az a tápoldatozás. Több helyen is azt tanácsolják, hogy levéldísznövény tápoldatot kell használni, a téli időszakig heti egyszer. Namármost, ha megfogadom az öntözéssel kapcsolatos harmadik tanácsot -azaz, hogy két öntözés között száradjon ki a földlabda-, akkor kb. hetente kéne locsoljam, és mindig tápoldattal? Nem sok az egy kicsit?

Segítségeteket előre is köszönöm!

Onriett Creative Commons License 2009.09.20 0 0 6124
Tarka levelű Szégyenlősvirág (Aeschynanthus lobbianus)
Előzmény: zegyonagyo (6114)
Inki1989 Creative Commons License 2009.09.20 0 0 6123
:) Köszönöm. Csak most elkezdett egy kicsit hullani a levele,mert átültettem, aztán lehet még nem szokott hozzá. Már vagy ezer éve nem volt átültetve. Mintha iszapban lett volna. Nem is értem hogy tudott ilyen szép maradni...
Előzmény: gőzgombóc (6122)
gőzgombóc Creative Commons License 2009.09.20 0 0 6122
Szép ez a fácska:)!
Előzmény: Inki1989 (6115)
taormina1 Creative Commons License 2009.09.20 0 0 6121
Mondd csak meg, pontosan hol lax?
Előzmény: taormina1 (6120)
taormina1 Creative Commons License 2009.09.20 0 0 6120
Továbbra sincs ötleted a csere lebonyolítására? Most már itt vagyok Magyarországon!

Megvizsgáltam Laci Bácsi készletét már amennyire késö este meg lehetett:-(
Csakugyan nagyon sok féle van neki, de kicsik még, csak néhány levelesek, és sok még nem is virágzott. A szívlevelü nála is csak a cserépben csücsül és nem csinál semmit. Linearis viszont nincs neki.
Előzmény: hannabori (6117)
taormina1 Creative Commons License 2009.09.20 0 0 6119
És miben segíthetünk?
Előzmény: Törölt nick (6113)
Inki1989 Creative Commons License 2009.09.20 0 0 6118
Nagyon szépen köszönöm a választ. És véletlenül nem tudjátok, hogy a Tacitus bellus-t hogyan lehet szaporítani?
hannabori Creative Commons License 2009.09.20 0 0 6117

Grat!

Nagyon szép!!!

Az enyém is bimbós, ő a hajtásvégeken hozza a bimbókat, egy kezembe ennyi fért bele. Majd ha nyílik lefotózom. /aprók még, csak kinagyítva látszanak/

H. Linearis:

Előzmény: bombaba (6107)
hannabori Creative Commons License 2009.09.20 0 0 6116
Korallvirág, kislevelű.
Előzmény: Inki1989 (6115)
Inki1989 Creative Commons License 2009.09.19 0 0 6115
Tudna nekem is segíteni valaki,mert fogalmam sincs, hogy milyen növény ez az aranyoska.
Nagyon megköszönném aki tudja és elmondja :-)
zegyonagyo Creative Commons License 2009.09.19 0 0 6114

Kedveseim!

Valaki segítsen megfejteni kit tisztelhetek ebben a kis növénykében? Elkezdte hullatni a levelét és még azt sem tudom hogyan nézzek utána, mi lehet az oka.

Köszönet!

100/A6 Creative Commons License 2009.09.18 0 0 6112
Köszönöm!!
Megtaláltam , az amit mondtál.
Előzmény: nbanna (6106)
bombaba Creative Commons License 2009.09.18 0 0 6111
Kösz :)
Pár napja tettem fel képeket, azon az egész növény látszik. Tavasszal vettem, akkor volt 'kicsi', éppen csak kis dugvány. Most 'nagy', kb 30 cm és a negyedik csomag bimbót hozza. Egész nyáron a szabadban volt, nagyobb növények háta mögött, pár napja hoztam be. Igen, tápoztam, azzal, ami épp a kezemben volt a többi növény miatt.
Előzmény: Ju13 (6109)
bombaba Creative Commons License 2009.09.18 0 0 6110
Köszönöm :)
Nincs illata :(
De ne legyen az ember telhetetlen :)
Látni a képen olyan bimbót, ami még nem nyílt ki, de akárhogy figyelem, nem tudom, hogy lesz belőle ez az UFO :)
Előzmény: viharboszorka (6108)
Ju13 Creative Commons License 2009.09.18 0 0 6109
Ez tényleg nagyon szép! Tápozod valamivel? Mennyi idős?
viharboszorka Creative Commons License 2009.09.18 0 0 6108
Ez nagyon szép! Van illata is a virágnak?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!