Ju13, viharboszorka: köszi a segítséget! Megfogadom a tanácsokat.
Egyébként az elmúlt napokban néhány levél elkezdett a szélein kicsit megbarnulni, és száradni...aztán persze le is potyogtak. Vagy épp én szedtem le őket. Ez lehet attól, hogy csak egy oldalról kapja a fényt (nem direkt napsütés), és néhány takarásban levő levélnek ez nem tetszik? Vagy inkább valami más betegségről van szó? Nem szeretném, ha megkopaszodna :)
Még egy kérdés a tápoldatozással kapcsolatban: most már, hogy tudom mikor kell locsolni, milyen gyakran locsoljam tápoldattal. Tudom, hogy télen ritkábban kell, de ha a locsolás sem úgy megy, hogy "hetente egyszer", akkor ez talán tápoldatozásnál sem így működik.
Ju13, Viharboszorka: köszi a segítséget! Megfogadom a tanácsokat.
Egyébként az elmúlt napokban néhány levél elkezdett a szélein kicsit megbarnulni, és száradni...aztán persze le is potyogtak. Vagy épp én szedtem le őket. Ez lehet attól, hogy csak egy oldalról kapja a fényt (nem direkt napsütés), és néhány takarásban levő levélnek ez nem tetszik? Vagy inkább valami más betegségről van szó? Nem szeretném, ha megkopaszodna :)
Még egy kérdés a tápoldatozással kapcsolatban: most már, hogy tudom mikor kell locsolni, milyen gyakran locsoljam tápoldattal. Tudom, hogy télen ritkábban kell, de ha a locsolás sem úgy megy, hogy "hetente egyszer", akkor ez talán tápoldatozásnál sem így működik.
Kösz. Megnéztem a neten a virágát, ez is szép lesz. Találtam egy Hoya-s oldalt, hát ennyiféle viaszvirágot még nem láttam. Rendelni is lehet, de drágának találom. Csak megszállottaknak :) Én még annyira nem... Úgy általában értem a hoya-k szaporítását, nem is kényesek, könnyen gyökeresednek. De a H.multiflora-t nem értem. Tavasszal egy fás szárdarab volt a cserépben, egy db kis zöld hajtással rajta. Olyan kis jelentéktelen volt. Most meg csak nő fölfelé, egyre nagyobbak a levelei, minden levéllel virág is jön, és nem tudom elképzelni, mikor lesz ez fás (ha fásként kell szaporítani), vagy mikor ágazik el, hogy valamit lecsíphessek róla. Van valami tapasztalatod fásszárú hoya-val?
És szeretnéd, ha virágozna? Ahhoz úgy láttam, nem feltétel a hűvös, mert pl anyámnál évente 2x tutti virágzik, pedig ő is meleg helyen tartja. Igaz, elég világoson, D-i ablak előtt. Na, az a növény aztán kap inni nem keveset, anyám a tipikus "hétfő-szerda-péntek van, locsolni kell" megszokás rabja:)))) Nála így működik. És működik... ezt láttam. Nálam több tő kipusztult, azóta nem próbálkozom vele.
Ha az tényleg földlabda akkor lehet, de azt is be kell áztatni, viszont ha kókuszrost mint Ju13 írja az többet árt mint használ, mert vagy belerohad a növény, vagy pedig öntözni sem lehet úgy megszikkad. Azt szedd le róla!
És egy záró gondolat a témához; most, hogy jön az ősz és tél: a legtöbb szobanövény a téli időszakban pusztul el, éppen, mert megszokásból öntöznek; pedig ilyenkor jóval kisebb a vízfelvételük. És nem árt vigyázni a szellőztetéssel, ha egy jó vizes földű növényre néhányszor rányitják az ablakot decemberben, az nem szokta túlélni:((( De egy hűvösebb, kevésbé fűtött lakásban is lassabban szárad a növény földje mint pl egy 22-24 fokra felfűtöttben, tehát ez is belejátszik abba, hogy hetente hányszor is kell locsolni...
Én az új jövevényeket beleteszem átültetés előtt 1-2 órára egy lavór langyos vízbe, és kiáztatom, hogy a gyökerek közt minél kevesebb maradjon a kókuszrostból. (A'sszem így hívják, amiben vannak a növények) Persze csak nagyon óvatosan, mertha szakadnak szét a gyökerek, az több kárt csinál, mint hasznot!
jesszus, bakker, most nagyon sokat tanultam!!! Köszi:) (asszem, átültetem még gyorsan a múlt héten vásárolt kis fikuszbokromat, olyan kis laza, semmilyen föld van alatta, egyből átment rajta az a kis víz is...)
Annyit tennék még hozzá tapasztalatból, hogy látni is lehet a dracenán, ha szomjas: ha a levelei nagyon lesimulnak a törzséhez, akkor szomjasabb, ha elállnak a törzsétől, akkor jól érzi magát. A szomjúságot jelzi az is, ha elkezdi az alsóbb leveleit leszárítani és elpotyogtatni.
Ja és még valami: a földlabda teljes kiszáradása az átlag szobanövényeknek semmiképp sem jó! (Ahogy írtam, az csak a kaktusz-féléknek való) És ha nemrég vetted, akkor különösen igaz ez, ha még nem ültetted át: ősz ide vagy oda, én a tél előtt is átültetném normál virágföldbe! A kertészeti közegben nem igazán van jó helye, és könnyebb kinyírni is, különösen télen!
Szia, először is fel a fejjel: már sokan jártunk így holmi szakkönyvekkel:))) Minél többet elolvasol, annál jobban összezavar. Az öntözéssel kapcsolatban konkrétan: egyszer és mindenkorra nyugodtan felejts el minden olyan tanácsot, h "hetente 1x-2x-valahányszor" NEM! Azt kell tudni a növényről, h mekkora vízigénye van: minimális (kaktuszok; pozsgások) közepes avagy mérsékelt (a legtöbb szobanövényünk) illetve nagy (ide a vízipálmát és a monsterat sorolnám kapásból). Az első csoportnál (alig) kibír vidáman több napos száraz földet is a növény. A 2. csoportnál azt javasolják, h akkor kell öntözni, amikor a felső 1-2 cm föld már kiszáradt. A 3.nál a talaj tetejét sem javasolják hagyni kiszáradni. Aztán ennek függvényében kell locsizgatni:))) De: nyáron, aktív növekedésük és a nagy meleg miatt gyorsabban kiszáradnak; télen viszont nem nagyon nőnek, épp csak vannak, olyankor óvatosan a locsolással! Úgy emlékszem, a Draci vidáman a mérsékelt öntözést szereti, az kb annyit tesz, h amikor bedugod az ujjad a földjébe kb 1-2 cm-re, ha ott már nem tapad föld az ujjadra, száraznak érzed, akkor lehet locsolni. De ha megitattad, akkor max félóra-óra múlva feltétlen öntsd ki a cserépalátétből a vizet, ne hagyd állni alatta! Remélem, tudtam segíteni!
Kis tanácsot kérnék egy szobanövény öntözésével/ápolásával kapcsolatban. Nemrég vettem egy Dracaena Reflexa-t (a boltban "Song of India" név volt ráírva, de azt találtam, hogy a hivatalos neve Reflexa), és nem szeretném, ha valami baja esne :)
Öntözéssel kapcsolatban a különböző oldalakon kissé különböző tanácsokat olvastam: "Talaját tartsuk éppen csak nyirkosan."
"Víz- és páraigényes növények"
"ha egy növény szárazságtűrő ([...] Dracaena fajok), elegendő lehet heti vagy kétheti egyszeri öntözés. [...] Fontos az, hogy a szárazságtűrő növény ne álljon vízben és két öntözés között száradjon ki a földlabda."
Ezek után akkor most hogy is kell öntözni? :)
A másik dolog, ami egy kissé megzavar az a tápoldatozás. Több helyen is azt tanácsolják, hogy levéldísznövény tápoldatot kell használni, a téli időszakig heti egyszer. Namármost, ha megfogadom az öntözéssel kapcsolatos harmadik tanácsot -azaz, hogy két öntözés között száradjon ki a földlabda-, akkor kb. hetente kéne locsoljam, és mindig tápoldattal? Nem sok az egy kicsit?
:) Köszönöm. Csak most elkezdett egy kicsit hullani a levele,mert átültettem, aztán lehet még nem szokott hozzá. Már vagy ezer éve nem volt átültetve. Mintha iszapban lett volna. Nem is értem hogy tudott ilyen szép maradni...
Továbbra sincs ötleted a csere lebonyolítására? Most már itt vagyok Magyarországon!
Megvizsgáltam Laci Bácsi készletét már amennyire késö este meg lehetett:-( Csakugyan nagyon sok féle van neki, de kicsik még, csak néhány levelesek, és sok még nem is virágzott. A szívlevelü nála is csak a cserépben csücsül és nem csinál semmit. Linearis viszont nincs neki.
Valaki segítsen megfejteni kit tisztelhetek ebben a kis növénykében? Elkezdte hullatni a levelét és még azt sem tudom hogyan nézzek utána, mi lehet az oka.
Kösz :) Pár napja tettem fel képeket, azon az egész növény látszik. Tavasszal vettem, akkor volt 'kicsi', éppen csak kis dugvány. Most 'nagy', kb 30 cm és a negyedik csomag bimbót hozza. Egész nyáron a szabadban volt, nagyobb növények háta mögött, pár napja hoztam be. Igen, tápoztam, azzal, ami épp a kezemben volt a többi növény miatt.
Köszönöm :) Nincs illata :( De ne legyen az ember telhetetlen :) Látni a képen olyan bimbót, ami még nem nyílt ki, de akárhogy figyelem, nem tudom, hogy lesz belőle ez az UFO :)