Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Mi az oka, hogy a foszfort nyomod kiemelt mértékben? A virágzás serkentéséhez inkább kálium kellene, és savanyú talaj.
A tavaszi metszés után nőtt a növény?
Mivel öntözöd?
A kumkvatnál még az is ritka, ha nem köt egy virág, és nem is szokott egyáltalán termést válogatni. Emellett az egyik legkönnyebben tartható citrus, ha télen nem locsolod agyon.
Kösz, hogy feltetted, nekem is van ilyen növényem, és most továbbgondolkodásra adott okot a hsz-od.
Kanalasodás a magnézium felszívódás egy problémája lehet, de most utána néztem, hogy mi akadályozhatja ezt, mert ráadásul te használod a keserűsót is...
A kálium túlsúly nem engedi a magnéziumot hatni.
Nálam pedig előfordult, hogy túlzásba vittem a káliumtúlsúlyos táp adását. (van paradicsomom, azok szeretik, de a maradékból szoktak kapni néha a cserepesek is...)
Nahát akkor teljesen szinkronban vagyunk citrus terén.
Nálam úgy szintén a mandarinok vezetnek (habár ez évben az ausztrálok is ide kerültek), utána jönnek nálam a tahiti lime és narancsok, ez után a többi és legvégén a kumkvatok.
Hehe... Nem káröröm, csak a jé, másnak is pont hasonló gondolatai vannak, mint picivel lejjebb nekem... (Bár neked "csak" a gyümölcsöket dobta el, nálam az összes levelét is).
Pedig a kumkvatot nem sorolják a hű, de nehezen tartható citrusok közé.
Nálam is a mandarinok teljesítenek a legjobban, aztán a citromok, majd a narancsok... De a kumkvat az egyik kedvencem. :)
Citruson nekem is volt, szerencsére könnyen irtható.
Viszont a fügén biztosan ez az aknázó volt? Több faj létezik, van nekünk "hazai" is, és nálam a fügén évekkel ezelőtt már volt Pesten aknázómoly kártétel, pedig a közelben sem volt citrus.
Ettől függetlenül mindenről érdemes beszélni, mivel ma már bármilyen kártevő eljuthat bárhová igen hamar és amennyiben kedvező feltételeket talál meg is telepszik...
A linkelt oldalon található a citrusok kórokozói között a Citrus aknázó moly.
A Phyllocnistis citrella 1995 óta fertőzi a citrusokat, ennek a kis pillangónak a lárváitDél-Ázsiából hurcolták be. Ezek a lárvák főként a levelek fonákjain készítenek csatornákat, amelyben élnek. A levelekben deformitást okoznak, és a szövetek elhalnak. Semmilyen természetes ragadozó nincs ellenük, így csak is vegyszeres beavatkozással semmisíthetőek meg. Imidiacloprid, flufenoxuron és methomyl alapú készítményekkel lehetséges. Magyarországon nem sokáig marad életbe, főleg behordott olasz növényeken található meg ritkán.
Miután szinte csak Olaszországból származó növényeket lehet kapni, nem felesleges felhívni a figyelmet a fenti kártevőre, főleg, mivel a tavaly beszerzett Diamante cédráton találkoztam a kártételével idén tavasszal, utána pedig a fügén is.
Ha már talaj. Az agyagos, ami hát nem teljesen nyerő, ahogy olvasom, mégis hogy/miért működik az olaszoknak: Ha én próbálnék citrust nevelni benne a kezdetektől, tuti nem bírna ki egy évet sem abba a "nehéz" közegben. Ők mit csinálnak (másképp), hogy mégis működik, sőt, szép növényeket nevelnek benne?
(A Lenzi-féle föld nekem egyértelműbb: könnyű, levegős, könnyen "kezelhető", ha a növénynek megvan a tápanyagellátása, szépen tud benne fejlődni, noha nem egy "gazdag" közeg.)
Az ilyen példa alapján alapján úgy tűnik, akik azt vallják, szinte mindegy miben van a citrus, azoknak igazuk van, a lényeg a jó pH meg tápellátottság... Aztán mégsem. :)
Az olasz cserepesek talaja érdekes kérdés. A növények egész jól vannak benne, a fejlődésükkel sincs gond, de én nem szeretem. Igyekszem megszabadítani belőle a növények gyökerét, amint lehet, de teljesen lecserélni nagy macera a gyökereknek.
Hm... Köszi mindkettőtöknek! Akkor lehet mégiscsak keresnem kell több napfényt kapó helyet. Ez sem sötét (műanyag hullámpala vagy mi van felettük, kb. mint egy dupla rachel), csak közvetlen napfény nem sokáig éri őket. Na, meglátjuk, körülnézek, hova tudom áttenni őket, ahol több a közvetlen napfény.
Árnyékkal nincs tapasztalatom, nálam egy épület déli oldalán vannak, napkeltétől napnyugtáig kapják a napot, felettük dupla rashel háló. Mindegyiknek bérelt helye van, tavasszal ugyanoda kerülnek vissza. A kumkvatnak és a narancsnak még rashel sem jutott, egész nap kapják a napot.
Idén kaptak aeropot cserepet, majd még kiderül, kell-e ehhez a cserepet árnyékolni.
Remélem én is, hogy nem kuka, végül is a másik szenvedő is újrahajtott...
A Lenzi-félével én annyit csináltam,hogy kivettem a cserépből, kissé kiszedtem azt a rengeteg követ (igyekeztem nem bolygatni a gyökereket, és az így keletkezett hiányt pótoltam (szerintem) jó minőségű citrusnak való földdel. Szóval át nem ültettem, de mégis volt valami minőségi javítás. Na most ehhez képest az ültetés után semmi baja nem volt, idáig, amikor is a baleset történt.
Ez az aeropot cserép nagyon jó, csak én nem merem alkalmazni, mert úgy van megoldva nálam a kinti rész, ahol vannak, hogy sajnos a cserepet is óhatatlanul éri nap. Az meg tuti nem tenne jót a gyökereknek ha ilyenben érné. Valahogy meg kell oldanom jövőre, hogy elég fényt kapjanak, de mégis a cserép árnyékban legyen...
Nem a Lenzi volt a gond, nem is a szállítás (már márciustól itt van, a másik meg áprilisban jött). A két idén érkezett, egyik Aldis, másik Tátrai. Ezzel épp azt akartam kiemelni, hogy nem azonos helyről, nem azonos közegben lévő kumkvatok produkáltak azonos tüneteket öntözés után - nálam. Szóval tuti valami itt nem jó. Viszont az igaz, hogy ez a két kumkvat máshol van mint a nem problémás obovata (ami citrusfa.hu-s, és már harmadik éve nyűvöm). Na mondjuk kb. öt méterre vannak, de van különbség: a két problémás inkább árnyékos teraszon, míg a nem problémás egy régi kút mellett, fólia tető alatt, félárnyékban van. Lehet a fény kevés? Megpróbálkozom az áthelyezéssel, hátha...
Szerintem is talán túlöntözés lehetett a probléma, még nyáron is.
Én amikor megkaptam a Tátraikert-től, másnap már átültettem.
A talaj nem mindegy, de az edény sem.
Az olasz cserepes talaj vulkáni kőzetes, és agyagos kombináció. Tehát részben laza, de részben kötött. Ez jó szaporításhoz, de szerintem tartáshoz nem.
Az edény pedig, amibe már nagyon sok mindent ültettem, mind bevált (ha a növény amúgy nem vólt kuka).
Ez az aero pot, megoldja az esetleg túl öntözést is.
Nekem egy calamondint is sikerült elég rövid idő alatt kinyuvasztanomm és egy Pursha-t is, pedig az is szívós (de nem sléggé). Egyikért sem szakadt meg a szívem, az előbbi nekem túl savanyú, utóbbi is, ahhoz képest, hogy édes lime.
A kumkvat nem sivatagi, nyáron, melegben én naponta bőségesen öntözöm, télen egyáltalán.
A "télen nem öntözöm" csoportba bekerülnek a limakvatok és a cédrátok is, és megfigyelés mellett, kísérleti jelleggel a narancsfa.
Igaz, idén csak a Meyert vettem a Tátraitól (most fog másodszor virágozni), de tavaly több szállítmány volt, és egyik sem volt "lelki beteg".
Nem hinném, hogy a Lenzi-től ered a probléma a kumkvatoddal, mintha Nálad valami speciális környezeti problémája lenne, mint pl. huzat. Futár/posta/saját szállítás volt? Csak azért, mert volt itt a topikban valaki, aki a citrusáért elment az ország másik végébe, hogy nyitott kocsival, platón hazaszállítsa, ahol másnapra ledobta a leveleit és meghalt a fa.
Sok féle citrusod van, rakhatnál föl fotókat róluk.