Ez egy KF.260-as, tehát Certina (Kurt Freres) szerkezet, a kivitele alapján azt mondanám, hogy a 30-as évekből származó zsebórában volt (akkoriban ezek népszerűek voltak nálunk). A tok és számlap későbbi, valószínűleg 50-es évekből származó kisipari, itthon készített, ránézésre talán Klein-féle szett, akkoriban volt divat (és gazdaságos megoldás) a régi (esetleg az arany tok felhasználása miatt amúgy is csupaszon maradt) zsebóra-szerkezeteket karórába átépíteni.
Sajnos - pláne ebben az állapotban - igazán értelmezhető értéket nem képvisel, ezt az órát talán néhány tízezer forintért lehetne eladni - és úgy sem könnyen, korrekt és teljes felújítása pedig az utána való értékét simán elérő-meghaladó összeg lenne (a számlapot is fel kellene újítani, ránézésre a tokot is, a szerkezetet nyilván szervizelni, stb...
Nézegess szerkezet-méret alapján órát, ez egy 13 léniás, 29mm átmérőjű szerkezet, azonos méretű szerkezetet használó órák tokjai jók, vagy legalábbis átalakíthatók lehetnek.
Van egy árva AS1130 szerkezetem, ugy gondoltam csinalok belole egy orat :)
Igy hat tokot szeretnek vasarolni hozza, esetleg van valakinek egy szebb, nem tull kopott dbja? Avagy esetleg tippet szivesen fogadok hogy hol talalhatok hozza :)
Az STP viszont "új játékos", nincs vele még tapasztalat. Swiss Made, meg ETA klón, valószínűleg semmi különös - de azért a Sellitának is 4-5 évbe tellett, mire egyenletes és mindig ETA egyenértékű minőséget tudott produkálni. És azért megjegyezném, hogy az összetett alkatrészeknél (tipikusan például az automatika kilincskerekeknél), vagy az erősen terhelt csavaroknál-tartóelemeknél még az "originál ETA" esetében is előfordulnak bakik, persze legtöbbször még garanciális időben kiderül, meg van pótalkatrész is.
A Roamer ma valójában kínai (Hong Kongi) tulajdonos kezében van (némi svájci társtulajdonnal, a rend/látszat kedvéért). Ettől még alapvetően jó órákat csinálnak, és a szerkezet valóban ETA2824, bár (a Roamer maga nem gyárt semmiféle szerkezetet). Bár gyanítom, hogy az olcsóbb modellekbe talán inkább Sellita SW200 kerülhet, de manapság már az is kb: ugyanolyan.
Segítsetek kicsit képbe kerülni a Roamer márkával kapcsolatban!
Régi svájci gyártó szép múlttal. Aztán jön a kvarcválság utáni vergődés. A 80-as, 90-es években próbál túlélni és megőrizni a függetlenségét. Valahogy nem kerül a Swatch group és a Richmond markába, de közben eléggé megtépázza a renoméját. Idáig elég tiszta.
De mi van manapság? A kétezres években visszatért a mechanikus órákhoz. A jelenlegi kínálat elég szimpatikus, most az új Searock-kal szemezek. Szerintem gyönyörű!
A szerkezet valóban ETA 2824-2? Valahol halottam, hogy mivel nem áll jogvédelem alatt, ezért lemásolták és a Roamer saját gyárában csinálják. Ez igaz? (Ettől még lehet jó.) Szóval tetszenek az óráik és jó az árazás is, de minőségileg is hozza az elvárható szintet?
Félreértesz. NINCS befogva napi használatba, arra megvan a modern vacak órám. Elővettem őket - a miért nem tartozik ide - és megnéztem , jár-e. Ennyi, nem több. Ha lejár, akkor majd eldöntöm, mi legyen vele, feltéve - mint ahogyan az látható (nem tőled) hogy piszkálás helyett értelmes tanácsot kapok. Egyet már kaptam tőled, illetve egy másik olvtárstól.
Nahát, ha ez neked játszadozás, akkor legyen az. Nem értem, miért kell belekötnöd, szebbé teszi a vasárnapodat? Lejjebb egy másik olvtárs ugyanezt tette, oszt nem lett leoltva. Én ide tanácsért jöttem, nem pedig kötözködést kapni. Érthető?