Keresés

Részletes keresés

sjohn Creative Commons License 2006.04.12 0 0 1545
Először is meg kellett győznöm Asszonykámat , hogy ez milyen klassz lesz./ volt munkám elég/ Ezután már csak az asztalossal kellett egyeztetnem ,hogy mikor van ideje egy kis "fusira". Közben persze anélkül ,hogy a családi kassza megérezné összegyüjtöttem az anyagiakat. Ez csak így utólag leírva volt ilyen gyors.
Előzmény: rágica (1544)
rágica Creative Commons License 2006.04.12 0 0 1544
Ámulok, bámulok!
De a télikerted is nagyon profi! Írnál róla hogyan készült?
Előzmény: sjohn (1541)
sjohn Creative Commons License 2006.04.12 0 0 1543
Azóta a sárgákat már megettük , de most tele van majd' mindegyik borsónyi zöldekkel.
Az idén nagyon hamar már februárban kivirágoztak , és cca.70-75 %-ban meg is kötött.
Valószínűleg az egész télen őket ért napfény miatt.Már alig várom ,hogy kitehessem az udvarra , csak még félek egy-egy éjszakai fagy miatt.
Előzmény: gáborke (1542)
gáborke Creative Commons License 2006.04.12 0 0 1542
Nagyon szépek.
Előzmény: sjohn (1541)
sjohn Creative Commons License 2006.04.12 0 0 1541
Előzmény: Évi5 (1537)
Freddy56 Creative Commons License 2006.04.12 0 0 1540
Igen, egy hetes édes semmit tevés, pihenés, a környék megtekintése, fürdőzések. Már 3 éve nem voltam üdülni, pihenni. Kösz a jókívánságokat!
Előzmény: Évi5 (1538)
gáborke Creative Commons License 2006.04.12 0 0 1539
Nem kell sok. érett hajtásvégből egy pár centis(4-5 szemes) darab elég, azt már tudom oltani.
Köszi.
Előzmény: Évi5 (1531)
Évi5 Creative Commons License 2006.04.12 0 0 1538

A pénteki napnak van egy előnye és egy hátránya.

A hátránya az, hogy ez a nap főleg szakmai nap, nincs, vagy kevés az olyan program, mely az egyszerű halandó számára érdekes lenne, akit csak felületesen érdekel a mezőgazdaság, állattenyésztés. (állatfelvezetések, azok bírálata történik ezen a napon, bemutatók nagyon nincsennek.)

Az előnye, hogy ebből kifolyólag kevesen mennek ki, a családosok hétvégén szoktak kilátogatni, így aki nem szereti a tömeget, csak a kiállítást, árusokat akarja végigjárni, akkor erre kitűnő alkalom ez a nap.

Hévízre? Fürdőzéssel egybekötött pihenés? Érezd jól magad.

Előzmény: Freddy56 (1536)
Évi5 Creative Commons License 2006.04.12 0 0 1537

Szia sjohn!

Még hogy zavarni a köreinket? Minden új citrusrajongónak örülünk, így több helyről tudjuk beszerezni az információkat, tapasztalatokat.

Már megérte, hogy idelátogattál, hiszen számomra újdonság, amit az esővíz és a csapvíz tapadóképességével kapcsolatban írtál. Mondjuk, eleve jobb az esővíz, a csappvíz foltossá teszi a levelet.

Várom a képeket, kíváncsi vagyok rájuk.

Üdv

Évi

Előzmény: sjohn (1535)
Freddy56 Creative Commons License 2006.04.12 0 0 1536

Szia Évi!

Köszi a gyors választ!

Legfeljebb csak péntek jöhet szóba, mert szombaton már kora reggel (5:20-kor) indulok Hévízre egy hétre.

Előzmény: Évi5 (1534)
sjohn Creative Commons License 2006.04.12 0 0 1535
Sziasztok!
A tegnapi napon akadtam rá erre a fórumra , és igyekeztem elejétől a végéig elolvasni.
Én kb.10 éve foglalkozom citrus illetve egzotikus növénytermesztéssel , és mint ilyen én is a Rappai és a Bene kertészeten nőttem fel.Érdekes módon egyiküknél sem láttam , hogy zeolitot kevertek volna a virágföldbe. Ez csak azért érdekes/legalábbis számomra /mert akármelyik üzletben vásárolt citrus földjének legalább 1/10-e zeolit.
Most tavasszal , sajnos már csak az átültetések után én is kaptam az egyik gazdaboltban ZEOFLORIN-t.
Mivel nem akartam mégegyszer megbolygatni a növényeket , így csak a cserepek tetejét szórtam be vele. Kiváncsi leszek milyen hatással lesz a növényekre?
Valaki beírásában olvastam ,hogy az Oázisban vett Trópusi Doktor nevű tápot.
Szeretném felhívni a figyelmét arra ,hogy az adagolása valószínűleg el lett írva , szerintem az ajánlottnak az 1/4-e bőven elég.
Ezt onnan tudom ,hogy én is vettem és a dobozon lévő adagolást követtem , aminek az lett az eredménye , hogy az addíg 5-6 cm -es leveleket hozó citromom a következő hajtásain 13-15 cm-es leveleket növesztett. Szóval csak óvatosan vele.
Olvastam a pajzstetű elleni harcról is.Nos nekem a káliszappanos megoldás jött be leginkább.
1 kg háztartási boltban kapható festőszappant/ez a káliszappan/ feloldok és felforralok 2 liter esővízben. Az igy kapott oldatbol egy a húsz arányú keverékkel mosom le a fákat 7 naponta , legalább 3 szor egymás után , mivel ezek a kis dögök 7 naponta kelnek ki.Természetesen ehhez is mint minden permetezéshez esővizet használok , mert a csapvíz tapadóképessége erősen közelít a nullához.Így hirtelen ennyi , de ha nem zavarom köreiteket még visszatérek naponta, mert a jó pap is holtig tanul...Ps:Teszek majd fel képeket , csak előbb át kell méreteznem őket.
Évi5 Creative Commons License 2006.04.11 0 0 1534

Most hétvégén húsvét lesz, az utána következő héten: péntek, szombat, vasárnap lesz Mezőgazdasági kiállítás, állattenyésztési napok, Szent-György napi juhászverseny. Mindez egy időben, egy helyen. Ez nem virágkiállítás, de növénytermesztők is szoktak lenni. Viszont Rappaiék nem jönnek el, tavaly nem központi standot kaptak, így az idén nem lesznek.

A kiállítás honlapja: http://www.allattenyesztesinapok.hu/

Akit érdekel a mezőgazdasággal, növénytermesztéssel, állattenyésztéssel kapcsolatos dolgok, érdemes kilátogatni a kiállítás területére. Mindez Hódmezővásárhelyen lesz. A család mindegyik tagjának egész napos programot kínálnak. Mindez hatalmas nagy területen van, érdemes sportcipőben, kényelmes viseletben jönni, mert kilométereket gyalogol az ember, miközben nézegeti a látványosságokat.

Előzmény: Freddy56 (1533)
Freddy56 Creative Commons License 2006.04.11 0 0 1533

Szia Évi!

A Múlt évben 1 héttel később Nálatok volt egy kiállítás. Az idén is lesz?, és ha igen, mikor, mert a mostani szegedin úgy jöttek össze a dolgok, hogy nem tudtam kimenni!

Előre is köszi az infót:

Üdv: Freddy

Előzmény: Évi5 (1530)
sjohn Creative Commons License 2006.04.11 0 0 1532
De legalább ne írnák oda , hogy - a hagyományokhoz híven- , ugyanis a hagyományoktól eltérően az idén április utolsó hétvégéje 28-29-30. :D
Előzmény: dzgaux (1517)
Évi5 Creative Commons License 2006.04.11 0 0 1531

Szia Gáborke!

A télálló narancs ágáról már korábban is volt szó, majd megpróbálom rábeszélni anyukámat, hogy hajlandó-e adni belőle egy ágat. (Az övé a kis fácska, a szeme-fénye) Mekkora ág kellene, milyen vastag? Elég fiatal még a növény, a törzse is maximum ceruzavastagságú, így az ágai ennél vékonyabbak.

Az idén még nem is láttam, hogy milyen állapotban van, hogyan fejlődik, eddig a teleltető helyen volt a többi növény társaságában. Pár napja, hete kerültek ki fokozatosan onnan a növények, majd elővadászom őkelmét.

Nálam a kis narancsfám lepotyogtatta a virágait kettő kivételével, ezek még bimbók.

Előzmény: gáborke (1506)
Évi5 Creative Commons License 2006.04.11 0 0 1530

A szegedi kiállításon én is voltam. Íme a fényképek az általad említett citrusokról:

Sorban: mandarin, citrom, narancs.

Tényleg gyönyörűek a fák, főleg a mandarin káprázatos a sok virággal. Ráadásul a kertész is vásárhelyi.

Mandarinfa

NarancsfaCitromfa

NarancsfaNarancsfa

Előzmény: Arth_ur (1522)
monarda Creative Commons License 2006.04.11 0 0 1529

A 1513 as hozzászólásomban van az első képen egy törzses citrus sinensis arancio.

Azt szeretném megkérdezni, hogy mit csináljak vele, mert a törzsén kezdett kihajtani le kell morzsolni a törzséről mint a törzsre oltott egresnél a hajtásokat, vagy hagyjam?  

andi88 Creative Commons License 2006.04.11 0 0 1528

Szia!

Köszi az információt!

Akkor jó helyre tettem!

Nemsokára készül a kert és akkor kiültetjük!

ÜDV!

Előzmény: gáborke (1527)
gáborke Creative Commons License 2006.04.11 0 0 1527
A citrom vegetációs időszakban sok vizet igényel, de a tálcájában a viz ne álljon.
Fényes világos helyre érdemes tenni ahol napfény is éri. Viszont teleltetni világos, hüvösben ajánlott.
Lehet hogy a klimaváltozás, helyváltozás miatt hullott a levele, de lehet hogy csak most cseréli le pár levelét. ha nem fog sok továbbra lehullni akkor nem lesz baj.
Előzmény: andi88 (1525)
gáborke Creative Commons License 2006.04.11 0 0 1526
Egyetértek az oltással elmondottakról(katarzis:) ).
Apropó ha van valakinek magonca(alanynak) amit odaadna, szivesen fogadnám.merthogy még mindig alanyhiányban szenvedek.
Előzmény: Arth_ur (1522)
andi88 Creative Commons License 2006.04.11 0 0 1525

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni!

Vettünk egy citromfát és nem tudom,hogy a lakás melyik részébe tegyem és hogy mennyit kell öntözni?

Kb.egy hete vettük de már elhullajtott egy pár levelet is !Az baj?

Előre is köszi a segítséget!

ÜDV!

bombaba Creative Commons License 2006.04.10 0 0 1524
Nem tudom, kit kérdeztél, megnéztem, benne van az oltás, képekkel illusztrálva.
Bátorság meg egy éles dikics kell hozzá.
Előzmény: mandarin123 (1523)
mandarin123 Creative Commons License 2006.04.10 0 0 1523
Szerinted a citruskert teraszon és balkonon cimü könyvben benne van az oltás leirása? ma rendltem meg
Arth_ur Creative Commons License 2006.04.10 0 0 1522

Egy óriás citromot én is vettem a kiállításon.

Aki árulta, az mesélte, hogy jövőre egy öreg mandarinfájának a szaporítványaival is meg fog jelenni. Ez valami 30-40 éves, rendszeresen bőven termő fa, ami a mi klímánk mellett is kifejezetten édesre érleli be a termését, és még az Esterházy orangiáriumba válogatott egyik fa leszármazottja. (kékvérű arisztokrata!)   ;-)))

Más: látom, hogy Freddy nem talált segítséget a Füvészkertben. Ha jobb megoldás nincs, megpróbálhatok segíteni az oltásban én is, szívesen megmutatom, vagy megcsinálom. Már kérdeztem hogy miért nem próbálkozol meg vele magad: a legjobban azzal járnál, ha megtanulnád. Én is könyvből, autodidakta módon tanultam, és hobbiból csinálom azóta is. Már az öröm, ha egy elvetett mag kikel az embernek, de ha egy oltás ered meg, az maga a "katarzis"! :-)

Jut eszembe: láttátok a kiállításon az egyik rózsa-termesztő standján a narancs-, mandarin-, citromfákat? Négy volt, ha jól emlékszem, és döbbenetesen sok virág, kicsi és nagy termés volt rajtuk. Büszke vagyok a saját fáimra is, de fel kell kötnöm a gatyát, hogy ezeknek a nyomába érjünk...

Előzmény: mandarin123 (1520)
Arth_ur Creative Commons License 2006.04.10 0 0 1521

Ha Freddy tanácsát betartod, szinte garantált, hogy mindkettő megmarad.

Egyébként is jók az esélyeid, a citrusok többsége kis vacak, maradék gyökérzettel is meg szokott eredni, és helyrejön. A mostanában oltott fáim többségét öt olyan alanyra raktam, amiknek a gyökétrlabdáját - kényszerűségből - baltával kellett szétötödölnöm, és mind megeredt hibátlanul.

Tudomásom szerint az oltás/szemzés ideje inkább a június-július a citrusoknál, de a lényeg - mint minden oltásnál - hogy az alany növekedésben legyen, és "jól adja a héját", azaz a háncs könnyen elváljon a farésztől. Tehát ha az alanyaidat még csak most tudod szétszedni, akkor eredés után lehet oltani, ha már erőteljesen növekednek.

Előzmény: TPetra_ (1514)
mandarin123 Creative Commons License 2006.04.08 0 0 1520

Voltunk a virág kiállitáson ezeket vettük.

óriás citrom

még egy óriás citrom

vad citrom

nemes citrom
TPetra_ Creative Commons License 2006.04.08 0 0 1519

Húúú, örök hála Nektek!!!!!!

Remélem, sikerül elmásznom ide (a kiscsajunk még elég fiatal, bár már nagyon érdeklik  a növények :-D) és beszámolok a REMÉLEM sikerről!

Szép 7végét és jó kertészkedést Nektek!

Petra

Freddy56 Creative Commons License 2006.04.07 0 0 1518

Köszi!

Gondoltam, hogy egy helybéli, és akit érdekel is a téma, pontos adatokat tud adni!

Lehet, hogy egy kicsit pontatlanok voltak az adataim, de ennyire tellett ilyen messziről.

Üdv: Freddy

Előzmény: dzgaux (1517)
dzgaux Creative Commons License 2006.04.07 0 0 1517
Kinyomoztam a címet: :) Cím: Dísznövény 2006 Szakkiállítás és vásár Kategória: Kiállítás, vásár Dátum: 2006. április 21. Megye: Budapest Helyszín: Budapest, XI. kerület Villányi út 29-43. Szöveg:

Ismét várja látogatóit a volt Kertészeti Egyetem (Ma: Budapesti Corvinus Egyetem) Budai Arborétuma a több mint tízéves múltra visszatekintő Dísznövény Szakkiállításon és Vásáron.

Helyszín: Budapest, XI. kerület Villányi út 29-43.

Időpont - a hagyományokhoz híven - április utolsó hétvégéje, 2006. április 21-23.

Cím: Dísznövény 2006 Szakkiállítás és vásár Kategória: Kiállítás, vásár Dátum: 2006. április 21. Megye: Budapest Helyszín: Budapest, XI. kerület Villányi út 29-43. Szöveg:

Ismét várja látogatóit a volt Kertészeti Egyetem (Ma: Budapesti Corvinus Egyetem) Budai Arborétuma a több mint tízéves múltra visszatekintő Dísznövény Szakkiállításon és Vásáron.

Helyszín: Budapest, XI. kerület Villányi út 29-43.

Időpont - a hagyományokhoz híven - április utolsó hétvégéje, 2006. április 21-23.

Tel.: (1) 372-6200 | E-mail: kdek@omega.kee.hu

itt a link is esetleg: http://www.kee.hu/ktk/aktualis/details.php?idx=35

Előzmény: dzgaux (1516)
dzgaux Creative Commons License 2006.04.07 0 0 1516
Budán a Corvinus Egyetem Kertészettudományi Karának van egy Füvészkertje (Villányi út vmennyi), onnan sztem szerezhető "anyag"... Amúgy ott is tartanak szinte minden évszakban vmilyen kiállítást és vásárt is. Úgyhogy nosza:)
Előzmény: Freddy56 (1515)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!